De beste Brexit aandelen: gevolgen Brexit voor beleggers

Door Wubbe Bos


Artikel laten voorlezen
De Brexit heeft voor onrust gezorgd op de financiële markten. De gevolgen van de Brexit op aandelen en valuta zijn duidelijk merkbaar. De Brexit verkiezingen van 23 juni 2016 zijn inmiddels al weer ruim twee jaar geleden. De gevolgen van de Brexit zijn echter nog steeds onduidelijk. De Britse pond is de afgelopen jaren flink in waarde afgenomen, maar de economie is nog steeds sterk en de werkloosheid laag. De Brexit ging officieel in op woensdag 29 maart 2017 en sindsdien onderhandelt het Verenigd Koninkrijk met de EU over een nieuw samenwerkingsverband. Deze tussenperiode van twee jaar loopt 30 maart 2019 af waarna alle oude regelgeving zonder een akkoord niet meer rechtsgeldig is.

In dit artikel beschrijf ik de gevolgen, kansen en risico’s van de Brexit voor beleggers aan de hand van vier aandelen en het Britse Pond. Ik bespreek kansrijke en risicovolle Brexit aandelen.

Kansrijke Brexit aandelen

Diageo: Britse drankenproducent met internationale merken

Diageo produceert en distilleert alcoholische dranken. Het bedrijf heeft sterke merken in de portefeuille zoals: Smirnoff Vodka, Johnny Walker Whisky en Guinness. Alcohol wordt ook gedronken in recessies, waardoor Diageo niet cyclisch is. Daarnaast weet Diageo met haar sterke merken de omzet, winst en vrije kasstroom te laten stijgen. De huidige waardering van Diageo is stevig met een vrije kasstroom die gelijk is aan 30 keer de bedrijfswaarde. Een daling van het aandeel Diageo door Brexit-onrust kan een goed moment zijn om aandelen aan te schaffen.

Diageo - Brexit aandelen

Aggreko: Internationale leverancier van tijdelijke stroom

Aggreko levert tijdelijke stroom door middel van generatoren. Deze diensten worden gebruikt bij evenementen, oliebronnen en onderhoud aan het elektriciteitsnet. Ook leverde Aggreko stroom aan het Amerikaanse leger in Irak en Afghanistan. Het bedrijf haalt verreweg de meeste omzet buiten het Verenigd Koninkrijk, bovendien maakt een lagere pond de onderhoudsfaciliteiten goedkoper. Het bedrijf profiteert van een aantrekkende economie en hogere investeringen in schalie olie. Bij een waardering van 17,5 maal de winst is het aandeel niet goedkoop, maar een correctie vanwege de Brexit kan het aandeel mogelijk aantrekkelijk maken.

Aggreko - Brexit aandelen

Risicovolle Brexit aandelen

Royal Bank of Scotland: Britse bank met zorgen

Royal Bank of Scotland (RBS), kwam in de financiële problemen door de overname van ABN Amro en moest gered worden door de Britse overheid. Sindsdien heeft het bedrijf veel activiteiten af moeten stoten en weet het zich slecht te herorganiseren. De winsten blijven achter, maar de bank verwacht dat de resultaten in 2020 sterk verbeterd zijn. Het risico is echter dat door nieuwe regelgeving en de Brexit deze doelen niet gehaald gaan worden. Brexit zorgt voor veel onzekerheid en veranderingen, die slecht gaan uitpakken voor sommige bedrijven. Banken lopen als verstrekkers van leningen een vergroot risico dat leningen niet worden terugbetaald vanwege de Brexit.

Royal bank of scotland - Brexit aandelen

Tesco: Britse supermarkt heeft last van valutaschommelingen

Tesco werd in 2016 getroffen door een boekhoudschandaal. De boeken zijn inmiddels op orde, maar de winst blijft echter nog achter. De koersen zijn redelijk hersteld door optimistische beleggers, maar hevige concurrentie van Aldi, Lidl en de Sainsbury kunnen deze winstvoorspellingen wel eens laten verdampen. Daarnaast is Tesco gevoelig voor grote prijsschommelingen van het Britse Pond. Veel producten worden namelijk geïmporteerd, waarbij valutaschommelingen de risico’s opdrijven.

Tesco - Brexit aandelen

Val Britse pond biedt mogelijkheden

De Brexit biedt niet enkel kansen & risico’s voor beleggers in aandelen. Valutahandelaren kunnen ook inspelen op verder verval of een herstelrally van het Britse Pond. De munt verloor na de verkiezingen al waarde en beweegt duidelijk op politiek nieuws rondom de Brexit. Bij uitblijven van een akkoord zal het Britse pond dan ook waarschijnlijk onder druk blijven staan en wegzakken tot de gevolgen van de Brexit duidelijker worden. De gevolgen van de Brexit worden voor een groot deel bepaald door de overeenkomst tussen de EU en Groot Brittannië.

EUR.GBP - Brexit aandelen

Inspelen op de gevolgen van de Brexit met het TWS Handelsplatform

De Brexit zorgt voor veel onzekerheid op de markt. Dit dwingt beleggers tot het maken van keuzes. Bouw ik mijn posities in Groot Brittannië en of Europa af, of juist mijn posities uit? Kies ik ervoor te profiteren van lagere koersen of mijd ik de hogere risico’s?

Het TWS Handelsplatform biedt u de mogelijkheden om te handelen in Brexit aandelen en in valuta. Bovendien kunt u via het TWS Handelsplatform gericht risico’s nemen en afdekken. Dit kan onder anderen door middel van opties, futures en CFD's.
LYNX koppelt een uitstekende service en ongekende mogelijkheden aan scherpe tarieven. Daardoor kunt u uw ideeën omzetten in een passende strategie.