Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 8 minutes

In de Benelux zijn holdings enorm populair. Onder de Belgische en Nederlandse holdings bevinden zich een aantal van de best presterende holdings ter wereld.

In dit artikel bespreken we wat een holding is, de voor- en nadelen van beleggen in holdings en uiteindelijk selecteren we de 3 beste holdings van dit moment. Om al een tipje van de sluier op te lichten bespreken we namen zoals Berkshire Hathaway en D’Ieteren, de best presterende holding ter wereld in 2021.

Een holding is een verzameling van meerdere participaties in verschillende ondernemingen. Deze participaties kunnen zowel in privé als in publieke aandelen. Via holdings kan de particuliere belegger dus ook toegang krijgen tot de private equity markt. Een markt waar enkel professionele spelers zich begeven maar waar vaak betere rendementen te rapen vallen.

DEFINITIE
Wat is een holding?

Een holding of controlemaatschapij is het hoogste orgaan binnen een groep ondernemingen, maar de hollding zelf voert geen commerciele activiteiten uit.Via participaties kan een holding onder zijn ondernemingen voor synergiën zorgen. De winst komt voort uit de dividenden of meerwaarde van bedrijven die onder de holding vallen.

Wat is een holding?

Ten eerste is een holding een financiële vennootschap met belangen in meerdere bedrijven. Achter deze holdings staan vaak welvarende families of beursgoeroes. De constructie van een holding is dan ook deels ontstaan met als doel het geld van rijkere individuen te beheren. Hierdoor is ook het management van een holding zeer belangrijk. Berkshire Hathaway bijvoorbeeld, onder de leiding van Warren Buffet, kan genieten van veel aanhangers en beleggers die geloven in het kunnen van Warren Buffet om waarde voor hun te creëren.

Een holding is een controlemaatschappij, via de paraplu van participaties kan een holding onder zijn ondernemingen voor synergiën zorgen. Hoewel het bij een holding de bedoeling is goed te spreiden wordt er uiteindelijk in een specifieke sector expertise ontwikkelt en zo een concentratie in bepaalde sectoren opgebouwd.

Ten slotte bieden holdings vaak een aantrekkelijk dividend aan. Deze winst komt voort uit de dividenden of meerwaarde uit de waaier van bedrijven onder de holding.

Voor- en nadelen van beleggen in holdings

Een eerste belangrijk voordeel is de diversificatie. Met de aankoop van één holding bezit men met één klap meerdere ondernemingen. Hierbij horen ook de private bedrijven op de private equity markt, deze zijn onbereikbaar als particuliere belegger maar kunnen via deze omweg worden aangekocht.

De holding is vaak lager gewaardeerd dan de som van al zijn participaties, daardoor kan u beleggen in de achterliggende belangen met een korting. Dit voordeel komt rechtstreeks verder uit een aantal belangrijke nadelen, namelijk de transparantie of een slecht management.

De waarde van niet-beursgenoteerde ondernemingen is soms moeilijk in te schatten, zeker bij minder transparante rapportering. Een belegger zal dus eerder conservatievere waarderingen toeschrijven aan de private ondernemingen. Aangezien de aanname is dat beleggers rationeel zijn en over alle informatie beschikken zal er door het gebrek aan informatie een prijs ontstaan die afwijkt van de intrinsieke waarde.

Ook het management speelt hier een bepalende factor, zo heeft hij als taak zoveel mogelijk uit zijn dochterondernemingen te halen via synergiën en schaalvoordelen. Mocht het management hier niet in slagen wordt de toegevoegde waarde van de financiële controlevennootschap al snel in vraag gesteld. Deze mispricing heeft dan ook als positief gevolg dat de belegger als stockpicker op zoek kan gaan naar kansen en aspecten waar de markt geen rekening mee lijkt te houden.

De beste holdings voor 2022 & 2023

Berkshire Hathaway

Als eerste holding selecteren we Berkshire Hathaway, momenteel waarschijnlijk één van de bekendste holdings op de markt. Voornamelijk door het succes van oprichter Warren Buffet die onder meer gebruikt maakt van compound interest en veel geduld uitoefende met zijn beleggingsstrategie.

De posities worden vervend gevolgd door particuliere beleggers. Een aankondiging of opening van een nieuwe positie zorgt voor een stevige reactie in de markt. Laatst zorgde de positie in Taiwan Semiconductors voor veel beweging in de koers, voornamelijk opwaarts.

Dit heeft als gevolg dat Berkshire Hathaway grotendeels slachtoffer is van zijn eigen succes. De enorme berg cash kan niet meer verantwoord geïnvesteerd worden zonder op regulatoire ijsbergen te varen. Met een klein percentage van de portefeuille is Berkshire Hathaway al snel hoofdaandeelhouder. Momenteel heeft de holding een cash positie van $ 109 miljard (20 sept 2022).

Wanneer Warren Buffet wordt gevraagd hoe hij het vandaag de dag allemaal opnieuw zou doen antwoord hij daarbij met de focus op kleinere bedrijven. Hij is daarbij van principe dat daar makkelijker dingen over het hoofd worden gezien en er mispricing is. Bij grotere bedrijven met vele ogen gericht op de situatie is die kans veel kleiner.

De grootste posities in de holding zijn

BedrijfTickerBelangTotale waardeAandeel portefeuille
Apple IncAAPL5.8%$135,462,678,11339.5%
Bank of America CorpBAC12.9%$38,535,708,34411.2%
Chevron CorporationCVX8.8%$30,763,191,5149.0%
Coca-Cola CoKO9.2%$24,832,000,0007.2%
American Express CompanyAXP20.3%$23,167,631,0676.8%
Occidental Petroleum CorporationOXY21.4%$13,524,931,3243.9%
Kraft Heinz CoKHC26.6%$12,517,402,4043.7%
Moody’s CorporationMCO13.5%$7,202,094,9892.1%
Taiwan Semiconductor Mfg. Co. Ltd.TSM1.2%$4,800,666,1381.4%

Het grootste voordeel is meteen ook het grootste nadeel, Warren Buffet. De markt heeft veel vertrouwen in de belegger en zal dan ook sterk reageren bij een overlijden of bij ziekte.

D’Ieteren

D’Ieteren zelf zal bij veel mensen niet direct een belletje doen rinkelen. Maar een aantal van de participaties zal u ongetwijfeld wel kennen zoals Carglass, de Belgische merknaam van Belron. De holding is voornamelijk actief in de automobiele sector.

Participaties

BedrijfBelang
Belron50,01%
D’Ieteren automotive100%
PHE100%
TVH40%
Moleskin100%
D’Ieteren Immo100%

Als eerste is Belron veruit de belangrijkste activiteit van het bedrijf. Belron is een wereldwijde speler op het gebied van glasreparaties bij voertuigen. Ondanks het kleinere belang van 50,01% is Belron goed voor 44% van het totale nettoresultaat in het eerste halfjaar van 2022.

De volgende belangrijke tak is D’Ieteren automotive, een verdeler van verschillende automerken in België en heeft daarbij een marktaandeel van 22% van alle verdeelde auto’s in België. Terwijl PHE de leidende verdeleren van reserveonderdelen in auto’s binnen West-Europa is zorgt TVH voor de secundaire markt van onderdelen voor machines en constructieapparatuur.

Moleskin is het bedrijf dat notitieboekjes produceert en lijdt momenteel nog een licht verlies. Als laatste beheerd D’Ieteren Immo de vastgoedportefeuille van het bedrijf.

Ondanks het wereldwijde tekort aan auto-onderdelen en auto’s blijft D’Ieteren groeien, een teken van goed management. De bedrijfswint voor Belron steeg met bijna 150% ten opzichte van vorig jaar, dat had het vooral te danken aan prijs zettende macht en kostenbesparing.

In het laatste halfjaarlijkse rapport kon het de verwachtingen voor zo goed als alle participaties grondig bijstellen naar boven. Als laatste kondigde Belron vorige week aan dat ex-AB inbev CEO Carlos Brito zal aantreden als CEO van Belron.

Prosus

Prosus is in de Benelux ook zeer populaire voornamelijk door zijn belang in het Chinese Tencent. Daardoor kan men via de Prosus holding vaak tegen een korting investeren in de Chinese mediagigant, daarbij moet men goed de waarde van Tencent vs. Prosus in de gaten houden. Prosus, oorspronkelijk het Zuid Afrikaanse Naspers, heeft intussen meer diversificatie met onder participaties in vooral sectoren als fintech en food delivery.

De 5 belangrijkste publieke belangen zijn de onderstaande. De holding is transparanter over de totale waarde van de portefeuille. Op deze manier kunt u als belegger zeer snel een onderwaardering of overwaardering vaststellen. 22% bestaat momenteel uit private equity participaties.

BedrijfTickerTotale waarde (US’bn$)Aandeel portefueille
Tencent0700$ 90.874,45%
Delivery HeroDHER$ 2.52,08%
Trip.comTCOM$ 0,90,74%
RemitlyRELY$ 0,40,34%
UdemyUDMY$ 0,20,17%

Ten slotte kondigde Prosus vorige week aan om versneld kosten te gaan besparen, op deze manier wil het winstgevend worden binnen de twee jaar en meer. Uit dit kwartaal rapport bleek ook dat de e-commerce tak een omzetgroei kent van 42%. Tencent werd zwaar afgestraft en ook hier heerst een enrom Chinarisisco, de enorme concentratie in Tencent brengt een sterke correlatie met zich mee. Daarom is de holding actief bezig dit concentratierisico te doen dalen.

Conclusie

Holdings zijn financiële vennootschappen met zowel toegang tot publieke als private markten. Zo kan een particuliere belegger ook blootstelling krijgen tot de private equity markt, die het historisch beter doet dan de publieke markt. De holding valt of staat met het management, in tegenstelling tot het een ETF doen we hier aan actieve diversificatie en leggen we ons vertrouwen in het management om waarde te creëren. Een holding is soms minder transparant om te analyseren maar biedt daarom ook kansen op mispricing van de markt.

Handelen in holdings via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen te beleggen van de beste holdings ter wereld. U kunt zowel aandelen kopen als short gaan. U kunt via de software op ons TWS Handelsplatform heel eenvoudig holdings opzoeken. U voert in een lege rij de tickercode van de onderliggende waarde in en vindt de desbetreffende holding die u heeft opgezocht. U kunt het volledige aanbod van LYNX vinden door te klikken op onderstaande button.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.