De beste vanadium aandelen van dit moment

Door Justin Blekemolen


Vanadium is een vrij onbekende grondstof. Wat veel mensen niet weten is dat Vanadium tussen 2016 en 2018 vertienvoudigde! De afgelopen maanden is de grondstof vanadium weer hard teruggevallen.

Tijd om deze grondstof eens nader te bekijken en uit te vinden of het interessant is om te beleggen in vanadium aandelen.

Beleggen in vanadium aandelen

vanadium aandelen

Wat is Vanadium precies en waar wordt het voor gebruikt?

Geschiedenis

Vanadium is een zilverkleurig overgangsmetaal. Het metaal is licht, sterk en roestvrij. Hierdoor wordt het voor verschillende doeleinden gebruikt en is het zeer populair in de staalindustrie. Vanadium vindt men vrij zelden in de natuur en is daardoor schaars. De jaarlijkse productie ligt op slechts 80.000 ton. Ter vergelijking: de jaarlijkse staalproductie ligt op ongeveer 1.700 miljard ton.

Het werd in zijn eerste vorm reeds in 1801 ontdekt in de buurt van Mexico-Stad door de Spaans-Mexicaanse mineraloog Andrés Manuel del Rio. Del Rio noemde het mineraal bruin lood, en het staat nu bekend als vanadiet. Later kon een Franse chemius Del Rio ervan te overtuigen dat hij geen nieuw element had ontdekt, maar slechts een onzuivere vorm van chroom. De bevestiging van het nieuw ontdekte metaal bleef in eerste instantie dus uit, maar later bijgestaan door twee collega’s in de chemie kreeg de Spaans-Mexicaanse mineraloog toch zijn gelijk. Metallisch vanadium (= ferrovanadium) werd echter pas in 1867 voor het eerst door Henry Enfield Roscoe geïsoleerd, het proces bestond eruit om de anorganische verbinding van Vanadium Chloride te reduceren met waterstofgas.

In ongebonden toestand komt vanadium niet in de natuur voor. Er zijn ongeveer 65 mineralen bekend waarin vanadium voorkomt, waarvan patroniet, vanadiniet, bauxiet en carnotiet de meest voorkomende zijn. Ook bevat aardolie vaak wat vanadium. Spectra hebben aangetoond dat het overgangsmetaal in significante concentraties aanwezig is in onze zon en andere sterren. Op commerciële basis produceert men vanadium door onder hoge druk vanadiumoxide te reduceren met calcium.

Toepassingen vanadium

Circa 80% van het vanadium verwerkt men in staal.  Hierdoor wordt het staal veel sterker, lichter en roestvrij. Net als chroom is vanadium erg resistent tegen corrosie, daarnaast is het erg sterk en licht. De staalsector is hierdoor heel afhankelijk van vanadium. Zonder vanadium is er immers geen goed staal. De toevoeging ervan aan bepaalde legeringen werkt een sterkere, lichtere en efficiëntere samenstelling in de hand en zorgt er dus voor dat het oorspronkelijke metaal ‘beter’ wordt. Hierdoor is de grondstof uitermate geschikt voor in de auto industrie, de luchtvaartindustrie en de ruimtevaartindustrie.

Deze laatste eigenschap maakt het beleggen in vanadium zeer interessant. De vraag naar vanadium vanuit China is de afgelopen jaren enorm toegenomen nadat de overheid daar strengere bouwkundige eisten ging stellen.  In China komen regelmatig aardbevingen voor, waarbij soms complete gebouwen of bruggen instorten. Hierdoor heeft de Chinese overheid besloten dat elke vorm van  infrastructuur vanaf nu resistent moet zijn tegen aardbevingen.

Vraag vanuit auto-industrie neemt toe

Staal wordt ontzettend veel gebruikt bij gebouwen en andere infrastructuur, maar ook de auto-industrie maakt volop gebruik van staal en dus van vanadium. Zo’n 45% van de gefabriceerde auto’s bezit nu vanadium en deze stijgende trend lijkt zich de komende jaren verder door te zetten. Dit wordt ook gestimuleerd door het belang van lichtere wagens ten voordele van milieu. Vanadium maakt een optimale verhouding tussen sterkte en gewicht mogelijk.

V-Flow / redox flow Batterijen

Vanadium wordt echter niet enkel gebruikt voor de carrosserie van mottovoertuigen.  Misschien wel het meest belovende toepassingsgebied van vanadium is dat het gebruikt wordt om energie in op te slaan voor gebruik op industriele schaal of wellicht wel voor batterijen van elektrische auto’s. Juist deze markt heeft de komende jaren enorme potentie, we schreven hier eerder al over in het artikel over de toepassing van lithium.  Ook schreven we over een andere vorm van oplaadbare batterijen in het artikel over de beste brandstofcel en waterstof aandelen. Vanadium wordt dus gebruikt voor de productie van redox batterijen, ofwel V-Flow batterijen. Het is daarom te vergelijken met lithium maar verschilt toch op enkele specifieke punten. De V-Flow biedt enkele voordelen ten opzichte van andere batterijen:

  • Minder kosten voor energieopslag
  • Langere levensduur
  • Hoe groter de batterij, hoe efficiënter deze werkt
  • Werkt bij alle temperaturen

De V-Flow batterij is geen vervanger van lithium. Lithium is namelijk beter geschikt voor accu’s van auto’s. Een accu van een auto is niet groot en hoeft niet heel lang mee te gaan. Lithium zal daarom worden ingezet voor batterijen die een minder lange levensduur hebben en kleiner zijn. Vanadium krijgt de voorkeur voor batterijen die op industriële schaal moeten werken.

Vraag en aanbod Vanadium

China is de grootste gebruiker van vanadium. Het gebruikt ongeveer 40% van de totale wereld consumptie. Naast China zijn Europa, Amerika en Japan grootgebruikers van vanadium. Eigenlijk heeft elk staal producerend land vanadium nodig.  Na China zijn de grootste gebruikers Rusland, Zuid-Afrika en Brazilië.

In 2017 werd er ongeveer 80.000 ton vanadium geproduceerd in de wereld. Daarnaast is er een voorraad van zo’n 20.000 ton. De wereldwijde vraag naar vanadium is ongeveer 85.000 ton. Er is dus een grotere vraag naar vanadium dan dat er aanbod is en dat is goed voor de prijsontwikkeling. Tussen 2016 en 2018 schoot de prijs van vanadium te lucht in, inmiddels is de lucht weer een beetje uit de koers gelopen.

Prijs vanadium - belegen in vanadium aandelen
Bron:  www.vanadiumprice.com, geraadpleegd op 9 april 2019.

Beleggen in vanadium aandelen

Via het LYNX Handelsplatform is het op verschillende manieren mogelijk om te beleggen in grondstoffen. Echter bestaat er geen future op vanadium en er is ook geen ETF om in te beleggen. Het is daarom niet mogelijk om direct in de grondstof te investeren en er is geen mogelijkheid om een 1 op 1 blootstelling in vanadium te hebben. U kunt wel op een indirecte manier beleggen in de grondstof, door aandelen te kopen die actief zijn in de productie van vanadium. Denk hierbij aan mijnbouwbedrijven die vanadium winnen. Hieronder zal ik de 3 beste vanadium aandelen uitlichten.

De 3 beste Vanadium aandelen van dit moment

3. Aandeel Advanced Metallurgical Group (AMG)

Dit bekende bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam. Het bedrijf dat in 2006 werd opgericht ontwerpt en produceert geavanceerde metaalproducten.  De focus van het bedrijf ligt op het bedenken en produceren van toepassingen die verschillende metalen met zich meebrengen en zijn opgedeeld in verschillende markten zoals: luchtverkeer, automotive, infrastructuur, energie en gespecialiseerde metalen & chemicaliën.Een speciale tak van AMG dat gelegen is in het Amerikaanse Cambrigde richt zich op vanadium. De bedrijfsactiviteiten bestaan uit het produceren van ferrovanadium en de daarmee verbonden ijzerlegeringen die gebruikt worden als katalysator in raffinaderijen. Met de groeiende noodzaak tot een circulaire economie biedt AMG Vanadium alvast een mogelijkheid aan. Door het implementeren van hun state-of-the-art technologie en reeds bewezen expertise zorgen ze voor een permanente en kostenefficiënte oplossing.

Technische analyse aandeel AMG

Het vanadium aandeel zakte de afgelopen maanden hard weg door een combinatie van verschillende factoren. De handelsoorlog en de mondiale vrees voor een recessie zorgde voor paniek bij belegger. In februari van dit jaar publiceerde AMG echter prima resultaten over 2018 die een stuk boven de eigen doelstellingen uitkwamen. Technisch zien we een sterke steun rond de € 26. Rond dit niveau is een dubbele bodem ontstaan, en er is in eerste instantie ruimte voor herstel richting de €36. Bij een doorbraak daarboven wordt €46 het volgende koersdoel.

Koersgrafief Advanced matallurgical Group - Beleggen in Vanadium aandelen

2. Aandeel Largo Resources LTD (LGO)

Dit bedrijf dat een notering in Canada heeft beschikt over de puurste vanadiummijn ter wereld. De Maracás Menchen Mine is gelegen in Bahia State, Brazilië en ziet men als het paradepaardje binnen de sector. De lage-kostenbenadering op productieniveau en de contractuele afnameovereenkomst met Glencore International Plc. tot 2020 zorgen voor een ideale positionering in de markt voor deze Canadese speler. De lage-kostenbenadering op productieniveau en de contractuele afnameovereenkomst met mijnbouwer Glencore International Plc. tot 2020 zorgen voor een ideale positionering in de markt voor Largo Resources.

De sterke stijging van de vanadiumprijs werkte aanvankelijk een explosie van het vanadium aandeel in de hand maar de koers kende zeker ook zijn correctie toen de grondstofprijzen de afgelopen maanden een duik namen. In de afgelopen jaren voerde Largo Resources LTD. ook een aantal noodzakelijke investeringen door om hun concurrentiepositie des te meer versterken. Ondanks de correctie op de vanadiumprijs wist Largo Resources Ltd. op 26 maart 2019, bij de presentatie van hun jaarlijkse cijfers, een productierecord voor te leggen van 9,830 ton Vanadium. De omzet steeg hierdoor met 211% ten aanzien van 2017, maar dat was geen overbodige luxe gezien de forse toename van de operationele kosten. In 2019 zal Largo Resources LTD. het productieniveau verder op blijven krikken om op die manier de schuldenlast helemaal af te kunnen bouwen. Zo voorziet het bedrijf  in juni al volledig schuldenvrij te kunnen opereren.

Technische analyse aandeel Largo Resources

Momenteel bevindt het aandeel zich in een dalende trend maar lijkt er rond de 1,90/2,00 CAD wel wat steun te liggen. Indien het vanadium aandeel uit de dalende trend breekt dan zien we veel opwaarts potentieel. Vorig jaar zette de koers nog een all-time high neer op 4,65 CAD.

Koersgrafiek Largo Resources - beleggen in vanadium aandelen

1. Aandeel Bushveld Minerals LTD (BMN)

Dit is een zeer klein vanadium aandeel genoteerd op de beurs in Londen, met een marktwaarde van slechts 360 miljoen dollard. Het bedrijf staat dus genoteerd in pences, en is dus eigenlijk een pennystock in euro’s. Het bedrijf maakt deel uit van de Bushveld Group Companies en opereert vanuit Zuid-Afrika. Specifiek voor dit artikel richten we ons binnen de groep tot Bushveld Vanadium net omdat onderstaande projecten tot de belangrijkste activa behoren:

  • The Vametco Mine & Processing Plant: een lage kost, primaire vanadiummijn gelegen in Brits, North West Province en waar via het verwerkingsbedrijf hun handelsmerk Nitrovan en gemodificeerde vanadium oxide worden ontgonnen.
  • het Brits Vanadium Project in: een uitbreiding op de Vametco mijn waar de kernactiviteiten momenteel nog worden uitgewerkt.
  • The Mokopane Vanadium Project: gelegen in Limpopo Province en behoort tot de grootste primaire vanadiummijnen ter wereld.

De vooruitgang die men boekt bij deze projecten heeft logischerwijs een positieve invloed op de koers van het aandeel. In december 2017 werd het initiële belang in de Vametco Mine van 27% vergroot tot 59%, in september 2018 werd dit verhoogd tot 74%. Zoals gebruikelijk in de sector werkt een stijging van de grondstofprijzen ook een snellere en grotere ontginning van het gewilde vanadium in de hand.

Technische analyse aandeel Bushveld Minerals

Vorig jaar schoot het aandeel de lucht in toen de prijs van vanadium sterk steeg. De afgelopen maanden is het aandeel wel redelijk goed blijven liggen. We zien min of meer een zijwaartse bandbreedte, maar de steun rond de 31/32 GBpence staat wel onder druk. Na een doorbraak hieronder kan het aandeel verder omlaag. Indien de steun aanhoudt en de vanadium prijs zich gaat herstellen zien we hier echter ook veel potentieel. Door de kleine marktkapitalisatie kan dit fonds forse sprongen maken, zowel op en neer uiteraard. Het volume in het aandeel is ook redelijk laag.

Koersgrafiek Bushveld Minerals - Beleggen in Vanadium aandelen

 

Beleggen in vanadium aandelen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in vanadium aandelen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen.

Via het TWS Handelsplatform kunt u beleggen in alle hierboven besproken vanadium aandelen.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.