De 5 beste small cap aandelen van dit moment

Door Wubbe Bos


AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
More about the Index
Artikel laten voorlezen
Een bekende quote van de oude wijze Albert Einstein luidt: “Compound interest is the 8th wonder of the world. He who understands it, earns it … he who doesn’t … pays it”. Een oude uitspraak, maar vandaag de dag nog altijd relevant.

Small cap aandelen

Het behalen van rendement is cruciaal voor het opbouwen van vermogen op de lange termijn. Terwijl niemand weet wat de aandelenkoersen van morgen doen, kan spreiding door middel van small cap aandelen zorgen voor een beter rendement voor per eenheid risico. Dit zorgt voor betere uitkomsten op de lange termijn in uw beleggingsportefeuille.

Omdat het behalen van rendement zo belangrijk is voor beleggers, heb ik voor u de 5 beste small cap aandelen op een rij gezet. Small cap aandelen kunnen een mooie toevoeging zijn aan de portefeuille. Ze bieden zowel een extra vorm van spreiding als de mogelijkheid op een uitstekend rendement. Waar moet u bij het uitzoeken van small cap aandelen op letten? En waarom zijn deze gekozen kleine aandelen juist een goede toevoeging?

Wat is belangrijk bij het zoeken naar de beste small cap aandelen?

In tijden van onzekerheid zoeken beleggers vaak veiligheid. De rente op Nederlandse staatsobligaties is weer negatief en beleggers maken zich zorgen om een mogelijke recessie. Kleine aandelen worden in deze situaties meestal gemeden door beleggers. Dit biedt kansen voor beleggers die wel bereid zijn om risico te nemen. Aandelen van kleine bedrijven zijn hard weggezakt en worden daardoor gewaardeerd tegen lage waarderingen. De winsten van deze bedrijven zullen worden uitgekeerd aan de aandeelhouders of gebruikt om de small caps te groeien. Small caps zijn klein en hebben veel ruimte om te groeien. Deze groei zal in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid zorgen voor hogere winsten en aantrekkelijke dividenden.

Bij het analyseren van small caps is het belangrijk om te kijken naar de waardering, het rendement op vermogen en de mogelijkheid om tegen een hoog rendement te blijven herinvesteren in het bedrijf. Wanneer de kansen om te herinvesteren groot zijn dan is een gebrek aan dividend prima. Wanneer echter vooral de waardering laag is zien beleggers graag een deel van de inleg terugkomen in de vorm van dividend. Een extra risico of kans is het management. Bij kleine bedrijven zijn de verschillen namelijk groter dan bij grote bedrijven. Bij kleine bedrijven kan management bovendien vaker het verschil maken.

Hoe helpen small cap aandelen de spreiding in uw portefeuille?

Small cap aandelen zijn klein en dus gevoelig voor specifieke risico’s. Deze risico’s zijn echter anders en uniek. Deze specifieke risico’s en kansen geven spreiding aan je portefeuille. De betere spreiding zorgt ervoor dat de gehele portefeuille minder gevoelig is voor marktbewegingen. Als groep zijn small cap aandelen volatiel. Dus behalve spreiding kunnen ze ook juist nieuwe bewegingen in de portefeuille in gang zetten. Deze bewegingen kunnen zowel opwaarts als neerwaarts zijn. Beleggers worden historisch wel beloond voor het nemen van deze volatiliteit. Deze small cap premium betekent dan ook dat beleggers in kleine aandelen gemiddeld een hoger rendement behalen dan beleggers in grote, meer bekende aandelen.

De beste small cap aandelen

Met dit in het achterhoofd gaan we op zoek naar de beste small cap aandelen. Small cap aandelen mogen niet te groot zijn en daarom beperken we ons tot aandelen met een vrij verhandelbare marktwaarde van maximaal € 500 miljoen. De allerkleinste bedrijven, marktwaarde onder de € 100 miljoen, met nauwelijks liquiditeit zullen we helaas niet behandelen om de markt voor deze aandelen niet te verstoren. De belangrijkste criteria waarop we de small cap aandelen selecteren zijn waardering, harde bezittingen, groeipotentieel en kwaliteit van management.

Hieronder volgt de top 5 van de beste small cap aandelen van dit moment:

5. Atresmedia (A3M) – k/w: 9,87

Atresmedia Corporacion de Medios de Comunicacion S.A. is een mediabedrijf dat zich right op televisie, radio en digitale media. Met Antena 3 heeft Atresmedia het op één na meest populaire televisiekanaal in Spanje. De markt heeft veel weg van een duopolie, waarbij Atresmedia en Mediaset Espana de markt domineren en 85% marktaandeel hebben. Televisie staat onder druk van online concurrentie, maar de taalbarrière en sterke eigen producties kunnen Atresmedia hier voor een groot deel tegen beschermen.

Atresmedia heeft een marktwaarde van € 937 miljoen en een nettoschuld van € 183 miljoen. Dit is dus een relatief groot small cap aandeel, maar de vrij verhandelbare marktwaarde is een stuk kleiner. Dit komt doordat Grupo Planeta (41,7%) en UFA Film und Fernseh (18,65%) samen 60,35% van de aandelen in bezit hebben. De balans is dus vrij sterk met een schuld EBITDA ratio onder de 1. Zoals veel televisiezenders heeft Atresmedia een zeer sterke vrije kasstroom. Aandeelhouders in Atresmedia worden beloont door middel van een ruim dividend wat voor komend jaar 10,84% bedraagt. Beleggers worden dus beloond om te wachten terwijl de Spaanse advertentiemarkt profiteert van economisch herstel.

Koers Atresmedia Small cap aandeel

4. Heijmans (HEIJM) – k/w: 8,61

Heijmans is een Nederlandse bouwer die zijn activiteiten in België en Duitsland heeft moeten verkopen om haar balans te versterken. Het bedrijf bouwt infrastructurele projecten, maar richt zich ook op vastgoed in de vorm van kantoren, winkels en appartementen. Op de Nederlandse bouwmarkt was het lang lastig. In tijden van crisis waren sommige projecten tegen te lage kosten aangenomen en dit zorgde voor financiële tegenvallers. Heijmans had hier veel last van en de koers van het aandeel zakte ver weg. In 2006 was het bedrijf nog € 1 miljard waard, maar daar is nu nog maar € 176 miljoen van over. De moeilijke tijden lijken echter voorbij en er lijkt weer sprake te zijn van krapte.

Koers small cap aandelen Heijmans

Sterker nog, volgens expert wordt er veel te weinig gebouwd in Nederland om aan de vraag te voldoen. Deze kentering is goed nieuws voor Heijmans. De marges zijn namelijk dun met 1,9%, maar zouden snel kunnen stijgen. De balans van Heijmans is inmiddels ook weer sterk met een nettokaspositie van € 30,6 miljoen. De huidige koerswinstverhouding is laag met 8,6, maar zou in de toekomst dus nog lager kunnen worden wanneer de winst stijgt. Heijmans keerde voor het laatst in 2013 dividend uit. Analisten zijn echter positief en verwachten voor 2019 een dividend van € 0,47 per aandeel. Dit zou neerkomen op een dividendrendement van 5,7%. Heijmans zelf is in haar trading update ook positief over de verwachtingen voor 2019 en ziet zichzelf vooral profiteren van de sterke huizenmarkt.

Het aandeel Heijmans is recent gedeeld ter inspiratie in het vernieuwde LYNX ideeëncentrum. Meermaals per week deelt het LYNX Beleggingsteam interessante beleggingsideeën die één voor één uitgebreid worden toegelicht. De ideeën worden onderverdeeld in één van de drie beleggingsrichtingen; value investing, long & short en optiestrategieën.

U kunt zich inschrijven voor meldingen zodat u na elk nieuw idee een melding ontvangt. Deelt u de filosofie van een beleggingsidee? Volg dan met één muisklik de order in uw eigen portefeuille of pas deze eenvoudig aan naar wens. Klik op onderstaande button en neem een kijkje in het LYNX ideeëncentrum.

 

3. Caisse Regionale de Credit Agricole du Morbihan (CMO) – k/w: 8,47

Credit Agricole du Morbihan is één van de regionale banken van Credit Agricole. Er zijn verschillende beursgenoteerde regionale banken binnen de Credit Agricole groep. Veel zijn aantrekkelijk gewaardeerd door hun belang in Credit Agricole en regionale leningen. Credit Agricole du Morbihan dient de Morbihan regio in het westen van Frankrijk met krediet en verzekeringsdiensten. De Morbihan regio doet het economisch relatief goed en toch is deze regionale bank erg goedkoop.

De bank heeft een marktwaarde van € 566 miljoen en 26% is in handen van Credit Agricole en 30% in handen van leden van lokale bankorganisaties. Hierdoor gedraagt het aandeel zich toch als een echt small cap aandeel. De boekwaarde van de bank is € 1.499 miljoen en een koers tot boekwaarde ratio van 0,38. Dit is erg laag, zeker omdat de bank al meer dan dertig jaar lang winstgevend is. De winst per aandeel laat de afgelopen jaren ook een stijgende trend zien en staat nu op € 12,82 per aandeel. Aandeelhouders worden verder beloond met een dividend van 2% en verdere groei. Een extra mogelijke bonus voor aandeelhouders is de kans om uitgekocht te worden door de controlerende aandeelhouders. Dit is bij sommige regionale banken al gebeurd en leverde een mooie eenmalige koerssprong op.

Small cap aandeel Credit Agricole du Morbihan

2. Hornbach Holding (HBH) – k/w: 8,31

Hornbach Holding is een holding van de Hornbach winkelketen. Recent zakte de koers hard weg, door wat tegenvallende resultaten. Het management is echter van mening dat dit komend jaar zal worden goedgemaakt. Bovendien zijn de bezittingen, met name het vastgoed, enkel toegenomen. Hornbach bezit namelijk 58% van het vastgoed onder de winkels. Winkelvastgoed is momenteel niet populair, maar de grote winkels van Hornbach buiten het centrum lijken meer op logistiek vastgoed. Logistiek vastgoed is juist erg populair en de waarde van het Hornbach vastgoed is € 1,84 miljard bij een waardering van dertien maal de huur. Hornbach heeft een nettoschuld van € 285,8 miljoen en een marktwaarde van € 702,4 miljoen voor een bedrijfswaarde van € 988,2 miljoen. De familie controleert nog steeds de Hornbach Holding met een belang van 37,50%. Hierdoor valt Hornbach duidelijk binnen de small cap categorie.

Koers small cap aandeel Hornbach Holding

Behalve het vastgoed hebben de Hornbach winkels ook een goede marktpositie. In Duitsland is de concurrentie heftig, maar vooral buiten Duitsland weet Hornbach te groeien en mooie winsten te boeken. De winsten vielen in 2018 lager uit, maar de aandelen worden nog steeds gewaardeerd op slechts 8,31 keer deze lagere winst. Dit is goedkoop, zeker omdat deze winst komend jaar mogelijk dus weer naar een hoger niveau hersteld. Het dividend wat beleggers ontvangen is ook toegenomen door de lagere koers en bedraagt nu 3,42%.

Het aandeel Hornbach is gedeeld ter inspiratie in het vernieuwde LYNX ideeëncentrum. Meermaals per week deelt het LYNX Beleggingsteam interessante beleggingsideeën die één voor één uitgebreid worden toegelicht. De ideeën worden onderverdeeld in één van de drie beleggingsrichtingen; value investing, long & short en optiestrategieën.

U kunt zich inschrijven voor meldingen zodat u na elk nieuw idee een melding ontvangt. Deelt u de filosofie van een beleggingsidee? Volg dan met één muisklik de order in uw eigen portefeuille of pas deze eenvoudig aan naar wens. Klik op onderstaande button en neem een kijkje in het LYNX ideeëncentrum.

 

1. Melcor Development (MRD) k/w: 7,98

Op nummer één staat het Canadese Melcor Development. Melcor Development is een ontwikkelaar van vastgoed met haar basis in Alberta. De vastgoedmarkt in Alberta heeft het de afgelopen jaren niet zo makkelijk gehad, maar Melcor heeft goed gepresteerd en groeit bovendien in de VS. Vastgoed in Canada klinkt niet meteen aantrekkelijk, gezien de hoge waarderingen voor vastgoed in Vancouver en Toronto. In Alberta zijn de prijzen niet opgelopen en is er zelfs ruimte voor herstel. Lage olieprijzen en gebrek aan pijpleidingen hebben huizenprijzen een tijdje onder druk gezet, maar zouden vanaf hier mogelijk weer kunnen herstellen. Melcor Development heeft een marktwaarde van 444 miljoen CAD.

Het bedrijf wordt gewaardeerd op 0,42 maal de boekwaarde. Deze boekwaarde geeft een redelijke waardering van het vastgoed, maar het land staat nog steeds voor de kostprijs in de boeken. Waarschijnlijk is het land ruim twee keer zoveel waard als de historische waarde. Melcor Development heeft maar liefst 4 miljoen vierkante meter aan land in bezit en veel van dit land ligt strategisch aan de rand van steden om ontwikkeld te worden. Dit betekent dat de werkelijke boekwaarde waarschijnlijk nog eens 300 miljoen CAD hoger is. Het bedrijf is al goedkoop zonder het land met een koers winstverhouding van 7,98 en 0,42 maal boekwaarde. Het land is enkel een bonus waar de aandeelhouders in de toekomst van kunnen profiteren, terwijl het dividend 3,9% per jaar is.

Beste small cap aandeel Melcor Development

Bekijk ook onze overzichten van de beste Nederlandse dividendaandelen en de beste Amerikaanse dividendaandelen.

Beste small caps kopen via LYNX

 
Uiteraard is het via LYNX mogelijk om te beleggen in alle besproken small-cap aandelen en andere aandelen. Omdat bij ons heel veel small cap aandelen op verschillende beurzen verhandelbaar zijn, handelt u altijd tegen de beste prijs en de kleinste spreads. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod: