De 5 beste palladium aandelen volgens beleggingsspecialist Wubbe Bos

Door Wubbe Bos


Palladium
ISIN: -
|
Ticker: PA
|
Valuta: USD
Artikel laten voorlezen
De palladium prijs gaat door het dak. Het edelmetaal was het beste presterende metaal in 2018 en 2019. In 2020 zet palladium de sterk stijgende lijn voort. Het is momenteel wederom één van de best presterende grondstoffen in 2020.

Palladium is een edelmetaal en belangrijke grondstof die veel wordt gebruikt in de auto-industrie. Verder kun je de grondstof terugvinden in veel elektronica, sieraden en horloges.

Op welke manier kunt u eigenlijk het beste profiteren van de enorme Palladium koersstijging? Een van de beste manieren om te beleggen in palladium is direct via palladium aandelen. Bedrijven die het palladium uit de grond halen, zien de inkomsten sterk stijgen en profiteren.

 

palladium metaal kopen

 

Wat is palladium precies en waar wordt het voor gebruikt?

Geschiedenis

Palladium is een zilverkleurig overgangsmetaal dat pas in 1803 per toeval werd ontdekt door William Hyde Wollaston. Hij ontdekte het metaal tijdens het onderzoeken van ruw platina uit Zuid-Amerika. Palladium wordt meestal als ongebonden metaal gewonnen als bijproduct uit koper en nikkelertsen. Het wordt echter ook in de aardkorst aangetroffen in legeringen met goud en platina. De grondstof wordt met name gewonnen in Rusland en Zuid-Afrika waar ongeveer 80% van de productie plaatsvindt. Andere landen waar de grondstof wordt gewonnen, zijn de VS, Canada en Brazilië.  Het is een veilige grondstof, maar palladiumverbindingen zijn giftig en kankerverwekkend.

Toepassingen

Palladium lijkt een beetje op platina. Het is net als platina een zacht metaal wat niet reageert op zuurstof uit de lucht. Het behoort tot de metalen uit de platinagroep, net zoals rodium en ruthenium. Palladium heeft binnen deze groep het laagste smeltpunt. Wanneer het metaal warm wordt, is het gemakkelijk te bewerken, terwijl het bij een lage temperatuur hard zal worden. Hierdoor is het metaal bij uitstek geschikt bij het maken van sieraden. Ook zien we Palladium veel terug in de tandheelkunde en in horloges.

Auto-industrie en klimaatverandering maakt palladium schaars

De belangrijkste markt voor palladium is echter de autosector. De grondstof wordt namelijk gebruikt in driewegkatalysatoren. Dit is een onderdeel van het uitlaatsysteem dat ervoor zorgt dat giftige en schadelijke gassen zoveel mogelijk uit de uitlaatgassen worden verwijderd.

Het is opvallend te noemen dat palladium een enorme run heeft gemaakt na het dieselschandaal bij Volkswagen. Europese regelgeving omtrent de uitstoot van uitlaatgassen werd strenger na het schandaal en autobouwers zijn noodgedwongen schoner gaan werken. Grote steden weren oude vervuilende dieselauto’s steeds meer uit het centrum en de verkoop van dieselauto’s neemt dan ook fors af. De driewegkatalysatoren in dieselauto’s worden voornamelijk gemaakt met platinum. Door de grotere vraag naar benzine auto’s stijgt dus ook de vraag naar palladium, die vooral palladiumkatalysatoren gebruiken.

Staan elektrisch rijden en de opkomst van Waterstof de vraag naar palladium in de weg?

De vraag naar palladium is al jaren groter dan de productie. De opkomst van elektrisch rijden zou ervoor kunnen zorgen dat de vraag naar palladium weer gaat afnemen. Er is echter ook goed nieuws, aangezien de grondstof zeer goed te gebruiken is voor het opslaan van waterstof. De ontwikkelingen voor het rijden op waterstof zijn nog altijd in volle gang. Al met al zorgen de hoge zeldzaamheid van palladium in combinatie met de vele toepassingen van de grondstof voor een prijsopdrijvend effect.

Beleggen in Palladium

Via LYNX is het op verschillende manieren mogelijk om te beleggen in palladium. Dit artikel richt zich met name op het investeren in palladium door middel aandelen. In een ander artikel gaan we meer in op de verwachting rond de palladiumprijs en hoe u inspeelt op een stijging of daling van palladium via ETF’s of futures.

Palladiumprijs verwachting 2020 – Waar gaat de palladium koers heen?

Beleggen in palladium aandelen

Palladium wordt meestal niet op zichzelf gevonden, maar in combinatie met nikkel of koper. Daarnaast wordt het af en toe ook aangetroffen in legeringen met goud en zustermetaal platina. Mijnbouwbedrijven richten zich doorgaans op één of meerdere mijnen, waar verschillende metalen worden gewonnen. Een mijn focust zich doorgaans op een bepaald metaal en de andere vondsten zijn dan bijvangst. Omdat palladium zeer schaars is en relatief weinig wordt gebruikt, zijn mijnen die zich toeleggen op dit metaal zeldzaam.

De explosieve koersontwikkeling zorgt ervoor dat het zoeken naar palladium nu veel aantrekkelijker is geworden. De grootste producenten van palladium produceren echter ook veel andere metalen. Hoe meer een bedrijf zich heeft toegespitst op palladium, hoe sterker het aandeel meebeweegt met de prijs van palladium. Door de relatief hoge vaste kosten profiteren mijnbouwbedrijven bovendien doorgaans met een hefboom van hogere onderliggende prijzen.

 

De 5 beste palladium aandelen van dit moment

Er zijn veel mijnbouwbedrijven die zich graag met de stijgende prijs van palladium willen associëren. Hieronder de lijst met de 5 beste palladium aandelen die op verschillende manieren profiteren van de stijgende palladium koers.

5. Glencore (GLEN) -17%

Dit bedrijf is wellicht bekend bij u. We noemden het aandeel al eerder in onze artikelen over koper en goud. Dit is een interessant aandeel en net even anders dan de andere vier. Het betreft namelijk een beursgenoteerd internationaal handelshuis gevestigd in Baar, Zwitserland. Het bedrijf handelt in metalen, mineralen, energie en agrarische producten maar is ook actief betrokken bij de productie van deze producten. De onderneming is in 1974 opgericht en is sinds 18 mei 2011 beursgenoteerd.

Glencore is in 2018 betrapt op grootschalige belastingontduiking en corruptie. Oprichter Marc Rich heeft wegens oliehandel met Iran zelfs op de internationale opsporingslijst gestaan van meest gezochte criminelen. Het handelshuis profiteert wel van haar goede connecties overal ter wereld. Dit zorgde er onder andere voor dat het samen met Qatar een groot belang in Rosneft kon overnemen. Glencore heeft niet een heel sterke positie in palladium, maar kan profiteren door haar functie als handelshuis. Daarnaast groeit het bedrijf sterk in nikkel en koper. Bij het ontwikkelen van deze mijnen wordt af en toe ook palladium gevonden.

De schandalen rondom het aandeel Glencore hebben de koers fors naar beneden gedrukt. Dit biedt mogelijk kansen voor beleggers die in willen spelen op herstel. Glencore koopt namelijk stevig eigen aandelen in en verhoogt daardoor de waarde voor de resterende aandeelhouders. Glencore heeft op dit moment een marktwaarde van $ 41,7 miljard. Gezien de winst van $ 3,9 miljard en $ 7,5 miljard aan vrije kasstroom lijkt het aandeel goedkoop. Het bedrijf heeft met $ 35,8 miljard echter ook een forse schuld. De verwachtingen voor de toekomst zijn niet al te rooskleurig. De handelsinkomsten blijven namelijk onder druk staan. Vergeleken met de concurrentie lijkt Glencore echter aantrekkelijk. Het forse dividend van 6,6% is een mooie bonus.

Koers Glencore aandeel

4. Norlisk Nickel (GMKN) +74%

Deze Russische producent is één van de grootste palladiumproducenten ter wereld. Het bedrijf produceert circa 40% van al het Palladium. Naast palladium produceert het bedrijf ook nog andere grondstoffen als nikkel, platina en koper. Het bedrijf ontstond uit de goelagkampen rond de Noord-Siberische stad Norilsk. Norilsk Nickel is het grootste bedrijf in Rusland en een van de grootste ter wereld voor de delving en verwerking van edel- en non-ferrometalen. Van oorsprong richt Norilsk zich op nikkel, maar recent heeft het ook fors uitgebreid in de winning van koper.

Palladium is eigenlijk een bijvangst, net als platina, dat Norilsk Nickel ook vaak terugvindt in haar erts. De prijsstijging van palladium heeft voor hogere winsten gezorgd bij het bedrijf en het heeft ervoor gezorgd dat het inmiddels de belangrijkste grondstof is voor de winstgevendheid. Vorig jaar had het bedrijf zelfs een vrije kasstroom van $4,0 miljard bij een marktkapitalisatie van $56 miljard. Het bedrijf wordt momenteel verhandeld op ‘slechts’  11 keer de verwachte winst voor 2020.

De hogere koers van palladium heeft een zeer gunstig effect op de winst, die hierdoor waarschijnlijk nog hoger uit kan gaan vallen. Beleggers in Norilsk Nickel worden bovendien beloond met een dividend van 10,4%. Extra investeringen en de hoogte van het dividend kunnen ervoor zorgen dat dit dividend in de toekomst niet houdbaar gaat blijken. Een hogere koers voor palladium zal de winstgevendheid stuwen en mogelijk zelfs voor dividendverhogingen zorgen. Dit aandeel staat ook in de lijst 20 beste aandelen voor 2020.

Het risico bij Norilsk Nickel is dat je belegt in Rusland. Dit is zeker een risico, maar beleggen in Zuid Afrika, de andere grote palladiumproducent is ook niet zonder risico.

Koers Norilsk Nickel aandeel palladium

3. Anglo American Platinum (AGPPF) +138%

Anglo American Platinum profiteert van de hogere prijzen van palladium. Het bedrijf richt zich met name op platina, palladium en rodium. Deze familie van platina metalen zijn populair omdat ze gebruikt worden als katalysator. Palladium profiteert hier het meeste van omdat het de beste katalysator is voor benzine motoren. Door de hogere prijs van palladium was palladium in 2018 29% van de omzet. Dit percentage is door de sterke stijging van palladium zeker toegenomen en zal ook in 2020 naar alle waarschijnlijkheid stijgen.

De balans is zeer sterk met een netto kaspositie. De waardering is wel stevig. De afgelopen twaalf maanden kwam de winst uit op $ 1,4 miljard en de vrije kasstroom op $ 1,27 miljard. Door de sterk opgelopen koers wordt Anglo American Platinum gewaardeerd op 20 maal de winst. In 2020 loopt de vrije kasstroom mogelijk met 50% op. Zelfs dan blijft de waardering stevig. Loopt de koers van palladium en platina verder op dan zal Anglo American Platinum hier ook sterk van profiteren. Het dividend van 1,5% is aardig, maar niet erg hoog. Aandeelhouders moeten het dan toch vooral hebben van koerswinst.

Koers Anglo American Platinum

2. Sibanye Gold  (SBGL) +248%

Met de overname van Lonmin Platinum is Sibanye Gold verder gegroeid in platina en palladium. Hiermee is het naast goud ook een duidelijke speler op de palladiummarkt geworden. Platina, palladium en rodium worden steeds belangrijker en de overname van Lonmin heeft het belang van platina, rodium en palladium verder versterkt. De winstgevendheid is de afgelopen jaren verdwenen, maar de vrije kasstroom is met $ 350 miljoen wel redelijk overeind gebleven.

De hogere koersen voor onder andere palladium zorgen ervoor dat analisten een zeer sterke winstontwikkeling van Sibanye verwachten. In 2020 moet de winst namelijk oplopen van $ 1,27 miljard. Dit zou betekenen dat Sibanye Gold voor slechts 6,2 maal de verwachte winst voor 2020 wordt verhandeld. De afhankelijkheid van het politiek instabiele Zuid-Afrika is met 69% van de omzet wel redelijk groot. Op een dividend moeten beleggers op dit moment niet rekenen. Een verdere stijging van edelmetalen zal echter wel zorgen voor hogere winsten, koerswinst en mogelijk een dividend.

Koers Sibanye Gold

1. Impala platinum (IMPUY) +313%

Impala platinum was afgelopen jaar de grootste stijger met 313%. De enorme stijging komt door een combinatie van factoren. Het belangrijkste was de sterke stijging van palladium, maar ook de overname van North American Palladium hielp. Door deze overname groeide Impala en door de verder oplopende prijs van palladium lijkt de overname achteraf een uitstekende actie.

Samen creëren ze meer schaalgrootte. De overname van North American Palladium zorgt bovendien voor exposure naar de Noord Amerikaanse markt. Voor de rest is Impala Platinum vooral afhankelijk van Zuid0-Afrika en Zimbabwe. Dat zijn risicovolle gebieden met nogal wat corporate governance issues.

De marktwaarde van Impala Platinum is opgelopen tot $ 8,7 miljard en de vrije kasstroom voor 2019 tot $ 512 miljoen. De waardering is dus behoorlijk stevig, maar de hogere prijzen voor palladium zorgen ervoor dat de winst in 2020 mogelijk oploopt tot $ 904 miljoen. Voor 2021 zijn analisten nog positiever. Of deze rooskleurige scenario’s ook werkelijkheid worden valt nog te bezien. Beleggers krijgen geen dividend en zijn voor rendement dus geheel afhankelijk van koerswinst. Dat is afgelopen jaar uitstekend gelukt, maar een daling van de palladium koers kan ook de aandelenkoers van Impala Platinum onder druk zetten. 

Koers Impala Platinum

Wilt u meer weten over beleggen in Palladium via LYNX?

Via LYNX kunt u beleggen in alle hierboven besproken palladium aandelen, ETF’s en futures. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod: