Het aandeel WeTransfer zal waarschijnlijk zeer binnenkort te verhandelen zijn via de Amsterdamse beurs. De beursgang van WeTransfer lijkt steeds dichterbij te komen en het bedrijf mikt naar verluidt op een waardering van circa € 1 miljard. Wat heeft dit door Nederlanders opgerichte techbedrijf te bieden en kunnen beleggers profiteren van deze bestandenverstuurdienst?

 

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken omtrent de beursgang van WeTransfer:

Beursgang WeTransfer | WeTransfer aandeel | Beleggen in WeTransfer

 

Beursgang aandeel WeTransfer

In 2018 maakte het Nederlandse techbedrijf al bekend graag naar de beurs te willen tegen 2021. Goed ingelichte bronnen beweren dat het bedrijf op dit moment dan ook een notering op de Amsterdamse beurs voorbereidt. WeTransfer is met banken in gesprek en zal naar verluidt een waardering krijgen van ruim $ 1,2 miljard, wat neerkomt op zo’n € 1 miljard.

Doordat de details van de beursgang nog niet bekend zijn gemaakt is het nog niet bekend hoeveel aandelen het bedrijf zal uitgeven. Mijn verwachting is toch wel dat het bedrijf tientallen miljoenen zal willen ophalen om verder te groeien. WeTransfer is echter sinds 2013 al winstgevend en dus kan er mogelijk ook gekozen worden voor een direct listing zodat de groot aandeelhouders direct kunnen cashen.

Redenen beursgang WeTransfer

In 2018 liet topman Gordon Willougby tijdens een interview weten vroege investeerders de kans te willen geven om hun belang te verzilveren. Naast het feit dat aandeelhouders simpelweg willen cashen, is een beursgang bevorderlijk voor de zichtbaarheid (naamsbekendheid) van het bedrijf. Ook maakt het een aantal zaken gewoon gemakkelijker, zoals de bepaling van de waarde van het bedrijf en het ophalen van nieuw kapitaal.

Investeerders WeTransfer

Het bedrijf werd in 2009 opgericht en is naar eigen zeggen al sinds 2013 winstgevend. Toch verkocht WeTransfer in 2015 voor € 25 miljoen aan aandelen aan investeerder Highland Europa dat inmiddels een meerderheidsbelang heeft van 57,6%. In 2019 haalde het bedrijf nog eens € 35 miljoen op bij investeringsmaatschappij HPE Growth dat een belang van 13,5% heeft in WeTransfer. De stichting administratiekantoor (STAK) die opgericht is om werknemers mee te laten participeren in een zogeheten employee stock ownership plan (ESOP) bezit ook nog 19% van de aandelen.

Geschiedenis WeTransfer

WeTransfer werd in 2009 opgericht door drie Nederlanders: Bas Beerens, Rinke Visser en Ronald Hans. Het idee voor het bedrijf is ontstaan bij marketingbureau Oy Communications, dat Beerens in 1997 oprichtte. Om koerierskosten te besparen ontwikkelde hij zelf een tool om grote videobestanden gemakkelijk en snel te versturen naar klanten. Inmiddels is het bedrijf behalve in Amsterdam ook gevestigd in Los Angeles, Seattle en New York. Van de drie oprichters is alleen Beerens nog als commissaris betrokken bij het bedrijf. De heer Visser is een aantal jaren geleden overleden en Hans is slechts nog via een aandelenbelang van een paar procent betrokken bij het bedrijf.

Binnen drie maanden na de oprichting van WeTransfer werd de tool al in 187 landen over heel de wereld gebruikt. In 2012 lanceert het bedrijf WeTransfer Plus, een premiumdienst voor grotere bestanden, extra opslag en personalisatie functies. Ook biedt het gebruikers de mogelijkheid om bestanden met een wachtwoord te beveiligen.

In 2013 bereikt het bedrijf de mijlpaal van twee miljoen dagelijkse overdrachten en wordt het bedrijf winstgevend. In 2015 haalde het bedrijf $ 25 miljoen op bij Highland Europa om te blijven innoveren en uit te breiden.

In 2016 breidt WeTransfer uit naar de VS en neemt het de digitale ontwerp- en innovatiestudio Present Plus over. Ook opent het bedrijf kantoren in onder andere Los Angeles en geeft het Amerikaanse studenten gratis WeTransfer Plus. In dit jaar wordt WeTransfer door Fast Company genoemd als een van de meest innovatieve design bedrijven in de wereld.

Sinds juni 2020 is WeTransfer een zogeheten Certified B Corporation. Gecertificeerde B-bedrijven zijn wettelijk verplicht rekening te houden met de impact van hun beslissingen op hun werknemers, klanten, leveranciers, de gemeenschap en het milieu. Op deze manier laat het bedrijf zien dat het voldoet aan de hoogste normen voor het vinden van een evenwicht tussen winst en doelstelling, sociale en milieuprestaties, transparantie, bestuur en verantwoordingsplicht. WeTransfer heeft momenteel ruim 200 medewerkers.

Activiteiten WeTransfer

WeTransfer is oorspronkelijk bedoeld voor het delen van bestanden, maar inmiddels is er meer mogelijk. Zo kan men ideeën pitchen met Paste, inclusief automatisch opgemaakte slides. Ook is het mogelijk om ideeën en elk type media eenvoudig in één omgeving te bewaren met de Collect functie. Collect is overal beschikbaar: via de telefoon, iPad, laptop of direct in de browser. Daarnaast is het mogelijk om werk en ideeën eenvoudig te delen met collega’s of vrienden.

Momenteel heeft WeTransfer circa 80 miljoen maandelijkse gebruikers in 187 landen en worden er ongeveer twee miljard bestanden per maand getransferd, wat neerkomt op 60 transfers per seconde. Het gebruiken van de basisfuncties van WeTransfer is gratis voor bestanden tot 2 GB en ook kun je drie decks maken in de Paste tool.

Er moet natuurlijk ook geld worden verdiend en dat doet het bedrijf op twee manieren, namelijk via advertenties en een premium model.

Met een WeTransfer Pro account krijgt een klant toegang tot de eerdere genoemde drie tools met alle extra’s. Het is dan mogelijk om bestanden tot 20 GB te versturen en onbeperkte decks te maken in Paste. Ook worden boards onbeperkt gesynchroniseerd in Collect. Een Pro account is beschikbaar vanaf  € 12 per maand of € 120 per jaar.

WeTransfer verdient daarnaast ook aan advertenties in het platform die gratis gebruikers te zien krijgen. Het bedrijf doneert 30% van zijn advertentieruimte aan kunstenaars en goede doelen. De rest is voor prijswinnende advertenties die mensen ook echt willen zien.

WeTransfer toont ‘scherm vullende’ advertenties in de browser, in plaats van reguliere banneradvertenties. WeTransfer heeft met een clickthrough rate (CTR) van 0,7% een veel hoger bereik dan de gemiddelde display advertentie die op circa 0,35% CTR zit.

Beurswaarde aandeel WeTransfer

Volgens ingewijden moet WeTransfer na de beursgang ongeveer $ 1,2 miljard waard zijn. Het is niet bekend hoeveel omzet en winst het bedrijf maakt, maar dat zal in de komende periode wel bekend worden gemaakt via de Prospectus. Het bedrijf schijnt vorig jaar in ieder geval ook enorm geprofiteerd te hebben van de coronacrisis dus de omzet zou de afgelopen jaren zomaar eens flink toegenomen kunnen zijn.

Concurrent Dropbox heeft 600 miljoen gebruikers die dagelijks 1,2 miljard bestanden uploaden en heeft daarmee ongeveer 7,5 keer zoveel gebruikers. Dropbox ging in 2018 naar de beurs en is momenteel $ 12 miljard waard en haalde in 2020 een omzet van $ 1,9 miljard. Daarmee is het bedrijf ongeveer tien keer zoveel waard als WeTransfer. De price-to-sales ratio van Dropbox ligt dus rond de 6, dus als dat bij WeTransfer ook het geval is dan zal de omzet rond de $ 200 miljoen moeten liggen.

Het is echter ook mogelijk dat de P/S-ratio van het aandeel WeTransfer wat hoger ligt, omdat het bedrijf nog veel harder groeit dan Dropbox. Kleinere bedrijven groeien procentueel gezien namelijk vaak sneller. Mijn eerste voorzichtige schatting is dat WeTransfer tussen de $ 100 en $ 200 miljoen omzet maakt. Interessanter is straks om te kijken hoe winstgevend het bedrijf is. DropBox had de eerste jaren namelijk veel moeite met winst maken. Zij investeerden veel geld in verdere groei wat nu zijn vruchten lijkt af te werpen. Dropbox boekte in 2020 een nettoverlies, vanwege $ 398,2 miljoen aan afschrijvingen op kantoorpanden. De vrije kasstroom is echter al jaren positief en lag in 2020 op $ 490 miljoen.

Is het aandeel WeTransfer interessant voor beleggers?

Het businessmodel van WeTransfer is schaalbaar en daarom interessant voor groei-beleggers. Met de beursgang zal het bedrijf mogelijk kapitaal willen ophalen om te investeren in verdere uitbreiding en innovaties. Samenwerkingen met andere partijen of eventuele overnames zijn ook mogelijk. Zodra er meer informatie over het aandeel WeTransfer beschikbaar is zullen we dit artikel updaten.

Mis nooit meer een beursintroductie met de IPO Kalender.

Beleggen in het aandeel WeTransfer via LYNX

Bij LYNX kunt u handelen in aandelen, opties, futures, ETF’s, CFD’s en Sprinters. Na de beursgang van WeTransfer kunt u ook beleggen in het aandeel WeTransfer. Bekijk ons aanbod:

 
 


 

Editorial credit: monticello / Shutterstock.com

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.