Opnieuw heeft WeTransfer laten weten een beursnotering op de Nederlandse beurs voor te bereiden. In juni 2021 schreven we ook al over de beursambities van het Nederlandse techbedrijf. Destijds mikten analisten op een waardering van €1 miljard, maar de waarde is flink gekelderd. In dit artikel bespreken we het laatste nieuws rondom de beursgang van het aandeel WeTransfer.

Nieuws update 27 januari 2022: IPO uitgesteld

Een dag voor de beursgang heeft WeTransfer besloten de beursgang toch weer uit te stellen. Het bedrijf wijst daarbij op de volatiele marktomstandigheden. Wellicht viel de interesse vanwege het huidige beursklimaat wat tegen en denkt Gordon Willoughby, de CEO van het bedrijf dat er in de nabije toekomst een gunstiger moment komt.

Extra nieuws update 20 januari 2022

Vanochtend is duidelijk geworden dat de beursgang van WeTransfer op vrijdag 28 januari gaat plaatsvinden. Het bedrijf mikt daarbij op een uitgiftekoers van tussen de €17,50 en €20,50. Het bedrijf is van plan om voor €125 miljoen euro nieuwe aandelen uit te geven, dit is aanzienlijk minder dan de €160 miljoen die vorige week werd genoemd. Verder verkopen bestaande aandeelhouders bij elkaar ongeveer 5,4 miljoen aandelen. Hiermee zal maximaal 43,5% van het totale aantal aandelen na de beursgang vrij verhandelbaar zijn.

Met deze uitgifteprijs zal de beurswaarde van de onderneming uitkomen op circa €629 tot €716 miljoen. Ruim een half jaar geleden plakten verschillende analisten nog een waardering van € 1 miljard op het Nederlandse techbedrijf. Vanwege de stijgende rentes zal de interesse in het aandeel vermoedelijk lager zijn uitgevallen.

Beursgang aandeel WeTransfer (WT)

Al jarenlang aast WeTransfer op een beursnotering, maar ook in 2021 gebeurde er niks. Op 12 janauri 2022 deelde het Nederlandse bedrijf eindelijk een officiële intentie op haar website, waarin een beursnotering wordt aangekondigd.

Opvallend genoeg kiest WeTransfer daarbij voor een onderhandse plaatsing. Daarbij worden aandelen aan vooraf geselecteerde investeerders verkocht in plaats van dat deze op de open markt worden aangeboden. Er zullen zowel nieuwe aandelen worden uitgegeven als bestaande aandelen van huidige investeerders en enkele vroege medewerkers worden verkocht. WeTransfer verwacht met de uitgifte van nieuwe aandelen circa € 125 miljoen op te halen.

Het bedrijf heeft Morgan Stanley, Bank of America, ABN Amro en Barclays aangesteld om de beursgang te begeleiden. Men schat dat de waardering van het filesharing bedrijf uitkomt op zo’n € 700 miljoen.

Redenen beursgang WeTransfer

In 2018 liet topman Gordon Willougby tijdens een interview al eens weten vroege investeerders de kans te willen geven om hun belang te verzilveren. Het bedrijf verwacht echter wel dat bestaande aandeelhouders en het management een lock-up periode zullen krijgen.

Daarnaast is een beursgang ook gewoon bevorderlijk voor de zichtbaarheid (naamsbekendheid) van het bedrijf. Ook maakt het een aantal zaken gemakkelijker, zoals de bepaling van de waarde van het bedrijf en het ophalen van nieuw kapitaal.

Het bedrijf geeft verder aan de opbrengsten van de beursgang te willen gebruiken voor verdere groei, door middel van marketing en eventuele overnames. Ook wordt er gesproken over investeringen in bedrijven, technologie, nieuwe diensten en producten en software.

Investeerders WeTransfer

Het bedrijf werd in 2009 opgericht en is naar eigen zeggen al sinds 2013 winstgevend. Toch verkocht WeTransfer in 2015 voor € 25 miljoen aan aandelen aan investeerder Highland Europa dat inmiddels een meerderheidsbelang heeft van 57,6%. In 2019 haalde het bedrijf nog eens € 35 miljoen op bij investeringsmaatschappij HPE Growth dat een belang van 13,5% heeft in WeTransfer. De stichting administratiekantoor (STAK) die opgericht is om werknemers mee te laten participeren in een zogeheten employee stock ownership plan (ESOP) bezit ook nog 19% van de aandelen.

Geschiedenis WeTransfer

WeTransfer werd in 2009 opgericht door drie Nederlanders: Bas Beerens, Rinke Visser en Ronald Hans. Het idee voor het bedrijf is ontstaan bij marketingbureau Oy Communications, dat Beerens in 1997 oprichtte. Om koerierskosten te besparen ontwikkelde hij zelf een tool om grote videobestanden gemakkelijk en snel te versturen naar klanten. Inmiddels is het bedrijf behalve in Amsterdam ook gevestigd in Los Angeles, Seattle en New York. Van de drie oprichters is alleen Beerens nog als commissaris betrokken bij het bedrijf. De heer Visser is een aantal jaren geleden overleden en Hans is nog enkel via een aandelenbelang van een paar procent betrokken bij het bedrijf.

Binnen drie maanden na de oprichting van WeTransfer werd de tool al in 187 landen over heel de wereld gebruikt. In 2012 lanceert het bedrijf WeTransfer Plus, een premiumdienst voor grotere bestanden, extra opslag en personalisatie functies. Ook biedt het gebruikers de mogelijkheid om bestanden met een wachtwoord te beveiligen.

In 2013 bereikt het bedrijf de mijlpaal van twee miljoen dagelijkse overdrachten en wordt het bedrijf winstgevend. In 2015 haalde het bedrijf $ 25 miljoen op bij Highland Europa om te blijven innoveren en uit te breiden.

In 2016 breidt WeTransfer uit naar de VS en neemt het de digitale ontwerp- en innovatiestudio Present Plus over. Ook opent het bedrijf kantoren in onder andere Los Angeles en geeft het Amerikaanse studenten gratis WeTransfer Plus. In dit jaar wordt WeTransfer door Fast Company genoemd als een van de meest innovatieve design bedrijven in de wereld.

Sinds juni 2020 is WeTransfer een zogeheten Certified B Corporation. Gecertificeerde B-bedrijven zijn wettelijk verplicht rekening te houden met de impact van hun beslissingen op hun werknemers, klanten, leveranciers, de gemeenschap en het milieu. Op deze manier laat het bedrijf zien dat het voldoet aan de hoogste normen voor het vinden van een evenwicht tussen winst en doelstelling, sociale en milieuprestaties, transparantie, bestuur en verantwoordingsplicht. WeTransfer heeft momenteel ruim 200 medewerkers.

Activiteiten WeTransfer

WeTransfer is hoofdzakelijk bedoeld voor het delen en versturen van bestanden, maar inmiddels is er meer mogelijk. Zo kan men ideeën pitchen met Paste, inclusief automatisch opgemaakte slides. Ook is het mogelijk om ideeën en elk type media eenvoudig in één omgeving te bewaren met de Collect functie. Collect is overal beschikbaar: via de telefoon, iPad, laptop of direct in de browser. Daarnaast is het mogelijk om werk en ideeën eenvoudig te delen met collega’s of vrienden.

Momenteel heeft WeTransfer circa 87 miljoen maandelijkse gebruikers in 190 landen en worden er ongeveer twee miljard bestanden per maand getransferd, wat neerkomt op 60 transfers per seconde. Het gebruiken van de basisfuncties van WeTransfer is gratis voor bestanden tot 2 GB en ook kun je drie decks maken in de Paste tool.

Er moet natuurlijk ook geld worden verdiend en dat doet het bedrijf op twee manieren, namelijk via advertenties en een premium model.

Met een WeTransfer Pro account krijgt een klant toegang tot de eerdere genoemde drie tools met alle extra’s. Het is dan mogelijk om bestanden tot 20 GB te versturen en onbeperkte decks te maken in Paste. Ook worden boards onbeperkt gesynchroniseerd in Collect. Een Pro account is beschikbaar vanaf € 12 per maand of € 120 per jaar. Momenteel heeft het bedrijf 387.000 betalende abonnees.

WeTransfer verdient daarnaast ook aan advertenties in het platform die gratis gebruikers te zien krijgen. Het bedrijf doneert 30% van zijn advertentieruimte aan kunstenaars en goede doelen. De rest is voor prijswinnende advertenties die mensen ook echt willen zien.

WeTransfer toont ‘scherm vullende’ advertenties in de browser, in plaats van reguliere banneradvertenties. WeTransfer heeft met een clickthrough rate (CTR) van 0,7% een veel hoger bereik dan de gemiddelde display advertentie die op circa 0,35% CTR zit.

Beurswaarde aandeel WeTransfer

WeTransfer zal rond de beursgang ongeveer € 700 miljard waard zijn. Het bedrijf richt zich vooral op de creatieve sector die naar schatting een omvang heeft van $2 biljoen. WeTransfer schat verder dat de wereldwijde bedienbare adresseerbare markt voor de activiteiten van het bedrijf in 2021 ongeveer 66 miljard dollar bedraagt en tegen 2024 zal stijgen tot 77 miljard dollar.

Denk bijvoorbeeld aan de snelle digitalisering van de creatieve industrie, de opkomst van de freelance-economie en de snelle groei van het werken op afstand, met name versneld door COVID-19.

In de cijfers is dat ook goed terug te zien. In 2018 lag de omzet op 37,8 miljoen en in 2019 werd 52,1 miljoen omzet geboekt. In 2020 werd vervolgens een omzetgroei van 26% gerealiseerd tot een bedrag van 65 miljoen.

 In 2021 lijkt die omzetgroei te worden doorgezet, want over de eerste 9 maanden van 2021 werd al 72 miljoen omzet geboekt. WeTransfer schat vervolgens dat de omzet van het 4e kwartaal van 2021 uitkomt tussen de 32,4 en 33,5 miljoen. Daarmee zou de totale omzet in 2021 uitkomen op minstens 104,3 miljoen euro. Dat zou een stijging van de omzet van 62% betekenen.

De CAGR, oftewel de samengestelde jaarlijkse groei kwam tussen 2018 en 2020 uit op 31%. Opvallend is het feit dat vooral de advertentie-inkomsten snel groeien. In de eerste 9 maanden van 2021 werd 31,5 miljoen verdiend met abonnementen en 40,5 miljoen was afkomstig uit advertenties.

Het bedrijf heeft goede marges van maar liefst 30%. Daarmee komt de winst in 2021 naar verwachting uit op 30 miljoen euro. Bij een waardering van 1 miljard zou WeTransfer dus verhandeld worden tegen 33 keer de winst over 2021.

Concurrenten

Concurrent Dropbox heeft 600 miljoen gebruikers die dagelijks 1,2 miljard bestanden uploaden en heeft daarmee ongeveer 7,5 keer zoveel gebruikers. Dropbox ging in 2018 naar de beurs en is momenteel $ 9,5 miljard waard. Daarmee is Dropbox ongeveer tien keer zoveel waard als de eerste geschatte waarde van WeTransfer.

Naar schatting boekt dit Amerikaanse bedrijf een omzet van $2,1 miljard. Dropbox handelt tegen ongeveer 4 keer de omzet en zal in 2021 naar verwachting 287 miljoen euro winst boeken. Daarmee komt de verwachte K/W uit op 34. Ongeveer even duur als WeTransfer dus.

Is het aandeel WeTransfer interessant voor beleggers?

Het businessmodel van WeTransfer is goed schaalbaar en daarom interessant voor beleggers die graag in groeibedrijven investeren. Met de beursgang zal het bedrijf kapitaal ophalen om te investeren in verdere uitbreiding en innovaties. Samenwerkingen met andere partijen of eventuele overnames zijn ook mogelijk.

Beleggen in het aandeel WeTransfer via LYNX

Via LYNX kunt u handelen in aandelen, opties, futures, ETF’s, CFD’s en gestructureerde producten. Na de beursgang van WeTransfer kunt u ook beleggen in het aandeel WeTransfer. Bekijk ons aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.