Beursgang ABN Amro komt in zicht

Door Justin Blekemolen


ABN AMRO Group
ISIN: NL0011540547
|
Ticker: ABN --- %

---
EUR
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
ABN AMRO Group aandeel
Artikel laten voorlezen
Update 12-11-2015: aandelen ABN Amro populair onder beleggersDe beursgang van ABN Amro is dit jaar een veel besproken onderwerp. Toch staat de overname van de bank, en daarmee de beurs exit, bij de meeste beleggers nog in het geheugen gegrift. Deze overname liep op z’n zachtst gezegd niet op een succes uit. Het huidige bedrijf dat naar de beurs gebracht wordt heeft dan ook geen standaard voorgeschiedenis. Hierover is dus enige informatie vereist.

De voorgeschiedenis van het huidige ABN Amro

In maart 2007 werd bekend dat ABN Amro gesprekken met de Britse bank Barclays voerde omtrent een fusie. Lang lijkt deze fusie er ook daadwerkelijk te komen, totdat het bankenconsortium genaamd RFS Holdings (bestaande uit Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander) om de hoek komt kijken. Een strijd breekt los en uiteindelijk is het het consortium dat aan het langste eind weet te trekken met een eindbod van €38.40 per aandeel. Een bod dat neerkomt op een totaal bedrag van €72 miljard, de grootste overname in de Nederlandse geschiedenis. In oktober dat jaar wordt de overname afgerond en is de opsplitsing van de Nederlandse bank, opgesplitst naar rato over de 3 partijen een feit. De business units in Nederland, Asset Management en Private banking kwamen hierbij in handen van Fortis.

Enkele maanden later, halverwege 2008, breekt de kredietcrisis in alle hevigheid los. De Nederlands-Belgische bankengroep Fortis komt hierbij in grote liquiditeitsproblemen. Het blijkt voor hen onmogelijk om genoeg kapitaal aan te trekken om de overname van hun deel van de ABN, waarvoor de absolute hoofprijs van €24 miljard lijkt te zijn betaald, te bekostigen. Het gehele Nederlandse financiële systeem scheurt langs de rand van de afgrond en voor het toenmalige kabinet is er geen andere mogelijkheid dan Fortis, en daarmee ook de Nederlandse delen van ABN, volledig te nationaliseren. Nog geen jaar na de opsplitsing van ABN Amro is de staat nu eigenaar van de Nederlandse delen van zowel ABN Amro als de Nederlandse delen van Fortis. Omdat het ABN Amro deel het grootste van beide onderdelen was, is deze naam blijven bestaan.

Het bedrijf dat nu naar de beurs wordt gebracht, is dan ook een combinatie van de onderdelen van het voormalige ABN en Fortis onder leiding van oud minister Gerrit Zalm.

Wat zijn eigenlijk de kosten voor de Nederlandse staat?

In mei dit jaar verklaarde minister Dijsselbloem in een Kamerbrief dat de “kapitaaluitgaven” aan ABN Amro 21,66 miljard euro bedragen. In dit bedrag zijn de inkomsten uit dividenduitkeringen en renteontvangsten reeds verwerkt. Financieel specialisten schatten de waarde van ABN tussen de €15 tot €17.5 miljard. Het verlies voor de staat, en dus voor de Nederlandse belastingbetaler, gaat derhalve zo’n €4 tot €7 miljard euro bedragen. Uiteraard is dit bedrag een schijntje wanneer dit opgewogen wordt tegen de verliezen die gemaakt zouden worden bij het omvallen van zo’n grote systeembank.

Inspelen op de beursgang van ABN Amro

Beursgang ABN Amro interessant? Is ABN Amro een goed aandeel om te kopen? Dit jaar is ABN Amro al meerdere malen negatief in het nieuws gekomen. Zo was aan het begin van dit jaar nog sprake dat ABN Amro de beloning voor het topmanagement wilde verhogen, terwijl het overige personeel juist regelmatig te kampen had met reorganisaties. Dit besluit leidde dan ook tot veel ophef en uitstel van de beursgang. Achteraf gezien voor beleggers een geluk bij een ongeluk gelet op het grillige beursklimaat afgelopen zomer.

Ondanks de tumultueuze voorgeschiedenis van het aandeel en de ophef in de media dit jaar wordt het huidige ABN Amro in de markt gezet als een aandeel dat gericht is op langetermijnbeleggers. Beleggingsspecialist Martine Hafkamp sprak onlangs zelfs van een “volksaandeel”. De bank zelf heeft aangegeven vanaf 2017 standaard 50% van de winst te gaan reserveren voor dividenduitkeringen. In een tijd van extreem lage rentes is dividend heilig voor beleggers; zij zullen het aandeel hierdoor wellicht dan ook gaan aangrijpen.

Of het nieuwe aandeel echt koopwaardig is, blijft natuurlijk gissen totdat bekend is wat de uiteindelijke IPO prijs wordt. Zodra dit bekend is, kan er een koers/winst verhouding worden berekend en een schatting worden gemaakt van het toekomstige dividendrendement.

Uiteraard wordt de voortgang met betrekking tot de beursgang van ABN Amro nauwlettend in de gaten gehouden door LYNX. Wanneer meer bekend is over de prijs waartegen het aandeel in de markt wordt gezet, komen wij hiervoor uiteraard bij u terug. De beursgang van ABN Amro wordt vervolgd.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.