Beursgang Arm: Alles over de grootste IPO van 2023

Door Jef Dhondt


Softbank
ISIN: JP3436100006
|
Ticker: SFT1 --- %

---
EUR
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Softbank aandeel
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 6 minutes

beursgang arm
Na een periode van 7 jaar kondigt Arm aan dat het opnieuw de weg naar de beurs zal inslaan. Na ooit genoteerd te zijn op de Londense beurs zal het bedrijf nu streven naar een beursnotering op de Nasdaq. Deze stap volgt na het mislukken van de voorgenomen overeenkomst ter waarde van $ 66 miljard met Nvidia en zal naar alle waarschijnlijkheid de grootste beursgang van 2023 worden.

De aangekondigde beursgang wordt naar verwachting een opmerkelijke mijlpaal in de geschiedenis van chipbedrijven die naar de markt gaan. De beursgang markeert een nieuwe fase voor Arm. Het biedt beleggers een kans om deel te nemen aan de toekomstige ontwikkelingen van het technologiebedrijf.

In dit artikel bespreken we de activiteit van Arm en gaan we dieper in op de beursgang. Bent u op zoek naar een online broker waarmee u, na de beursgang, in aandelen van Arm kunt beleggen? Klik dan hier.

Beursgang Arm: de activiteiten van Arm

Softbank kocht de chip ontwerper in een gok op het uitgroeien van het Internet of Things (IoT), daar lag dan ook de focus de afgelopen jaren. Arm Holdings maakt zelf geen chips, het verkoopt chipontwerpen en ontvangt royalty’s. Het bedrijf heeft zo goed als een monopolie in het ontwerpen van processoren voor chipsystemen (SOC). Deze worden gebruikt bij het ontwikkelen van autonome voertuigen, smartphones en Internet of Things (IoT) toepassingen. Het bedrijf werkt samen met Amazon Cloud en Oracle Cloud om de beste CPU-innovatie te verwezenlijken. De chipontwerpen worden in licentie gegeven aan halfgeleiderbedrijven en elektronicafabrikanten. Andere klanten van Arm’s architectuur en technologie zijn Qualcomm Inc, Apple en Samsung.

Arm speelt een cruciale rol in de race naar AI-superioriteit vanwege zijn geavanceerde microprocessorarchitecturen en innovatieve technologieën. Deze tech-pionier legt sterk de nadruk op zowel energie-efficiëntie als rekenkracht, waardoor het aan de eisen van diverse toepassingen kan voldoen. De schaalbare en flexibele ontwerpen van Arm bieden de mogelijkheid om AI-taken effectief uit te voeren, variërend van draagbare IoT-devices tot krachtige servers.

Door zijn wijdverbreide aanwezigheid is Arm een sleutelspeler in het ontsluiten van het potentieel van kunstmatige intelligentie in diverse sectoren. Dit engagement draagt bij aan de vooruitgang van de ontwikkeling en toepassing van AI die de toekomst vorm zullen geven. Dit maakt de aankomende beursgang van Arm ook bijzonder aantrekkelijk. Hoogstwaarschijnlijk is dit het ideale moment voor SoftBank om de maximale waarde te halen uit deze onderneming.

Cijfers

Uit de IPO-documenten blijkt dat Arm in het fiscale jaar dat afliep in maart 2023 een omzet van $ 2,68 miljard behaalde, een kleine daling vergeleken met de $2,7 miljard van het vorige jaar. Gedurende dezelfde periode in fiscaal jaar 2023 werd er een nettowinst uit voortgezette activiteiten van $ 524 miljoen behaald, wat een afname betekent ten opzichte van de $ 676 miljoen van het voorgaande jaar.

Arm legde de laatste jaren de focus op het ontwerp van chips voor de wereld van IoT. Dit resulteerde op de middellange termijn in hoge gemiste kansen; zo groeide bijvoorbeeld de markt voor serverchips aanzienlijk sneller. Een nieuw bewind kan dus veel nieuwe kansen bieden. Wanneer de halfgeleiderbedrijven en elektronicafabrikanten nieuwe producten beginnen te ontwikkelen, kan het enkele jaren duren voordat de ontwerpen zich vertalen in licentie en royalty inkomsten uit de verkoop van producten. Het bedrijf geniet daarnaast mee van de verdere ontplooiing van 5G en nieuwe markten.

IPO Arm

Omwille van het wereldwijde tekort aan chips is ook Arm gegroeid in strategisch en politiek belang. Voordat Softbank de beursgang van Arm kan lanceren moest het eerst het interne geschil oplossen met het hoofd van zijn Chinese joint venture. Hij weigerde zijn ontslag en spande een rechtszaak aan tegen Arm China.

Ondanks de sterke groei van Arm zelf, heeft de holding geleden onder de lage groei van Softbank. Het lijkt er echter op dat Arm in zeer gunstige marktomstandigheden zijn beursgang kan nastreven. Omwille van de hogere chipprijzen door het chiptekort werden de waarderingen van de halfgeleiderbedrijven verhoogd. Beleggers zien het als een strategie om in de toekomst vaker in technologie te investeren en hier kan ook Arm Holdings van profiteren.

Recentelijk heeft SoftBank Group nog eens het laatste belang van 25% in Arm. overgenomen van de Vision Fund. Daarmee bezit Softbank 100% van Arm. Deze transactie zou een waardering van iets meer dan $ 64 miljard impliceren voor Arm, een goede indicatie van de beursgang. Dat is 20 miljard meer dan wat analisten vorig jaar hadden verwacht.

De beursgang van Arm zou SoftBank nieuw kapitaal verschaffen om zijn brede scala aan investeringen in de tech-startupsector te herstarten. Het bedrijf heeft onlangs aangegeven dat het zijn inspanningen voor grootschalige investeringen in kunstmatige intelligentie wil vernieuwen.

Geschiedenis van Arm en Softbank

Arm was genoteerd aan de Londense beurs toen Masayoshi Son, de befaamde en soms beruchte CEO van Softbank, interesse toonde in deze chipontwerper met het doel het bedrijf te privatiseren. Omdat Softbank niet over voldoende middelen beschikte voor de overname, richtte het samen met investeerders uit het Midden-Oosten het Vision Fund op. Dit fonds investeerde in meer dan 80 bedrijven, zoals Uber, Didi, WeWork.

Vervolgens privatiseerde Softbank het bedrijf. Nu zeven jaar later, nadat de 66 miljard dollar mega-deal met Nvidia mislukte, kondigt Softbank aan het bedrijf naar de Nasdaq in New York te brengen. Arm’s kraambed staat in Londen, en opnieuw dus een grote klap voor de Londense beurs. Softbank groeide uit tot een van de grootste bedrijven en fondsen ter wereld na de investering in Alibaba. Het Japanse bedrijf kocht slechts één jaar na de oprichting voor 20 miljoen dollar aandelen in Alibaba. Dit groeide uit tot een fortuin van meer dan 100 miljard, één van de beste investeringen ooit. In 2008 introduceerde Softbank Mobile ook de eerste iPhone in Japan, wat opnieuw een risicovolle maar zeer succesvolle zet bleek te zijn.

Na alles wat is misgelopen bij WeWork kan Softbank opnieuw genieten van een beursgang. Dat biedt het fonds en het bedrijf opnieuw de mogelijkheid om te gaan investeren met verse middelen.

Beursgang Arm en Softbank - IPO Arm

Beleggen in Arm en Softbank via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Softbank en Arm Holdings wanneer de beursgang plaats heeft gevonden. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.