Update: alles wat u moet weten over beursgang ASR

Door Justin Blekemolen


ASR
ISIN: NL0011872643
|
Ticker: ASRNL --- %

---
EUR
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
ASR aandeel
Artikel laten voorlezen

Vanochtend werd bekendgemaakt dat de verzekeraar ASR op 10 juni naar de beurs wordt gebracht. Zoals beschreven in mijn vorige artikel kwam ASR in staatshanden na de nationalisatie van ABN Amro in 2008. De Nederlandse staat verkreeg de verzekeraar destijds voor een bedrag van € 3,7 miljard.

Staat lijdt verlies op beursgang ASR

Bij de verkoop van ASR krijgt de overheid dit bedrag waarschijnlijk niet helemaal meer terug. De bandbreedte waartegen de aandelen naar de beurs worden gebracht is vastgesteld op € 18 tot € 22. Op basis van het totaal aantal uitstaande aandelen is de waarde van het bedrijf vastgesteld op € 2,7 miljard tot maximaal € 3,3 miljard.

Met beursgang ASR op 10 juni brengt de overheid maximaal 60 miljoen aandelen naar de beurs. Dit komt neer op 40% van het totaal aantal aandelen. Omdat de Nederlandse staat na deze beursgang nog voor 60% eigenaar is van ASR, kan bij een koersstijging van het aandeel de verkoopprijs van de verzekeraar nog boven de € 3,3 miljard uitkomen. Toch is de kans dat de staat verlies lijdt op deze nationalisatie nagenoeg een zekerheid.

Nederlandse belastingbetalers vragen zich af waarom minister van Financiën Dijsselbloem niet wacht totdat het beleggingsklimaat onder verzekeraars iets opklaart. Dit kan zorgen voor een hogere verkoopprijs. Het antwoord van de staat luidde als volgt:

“De staat belegt in principe niet en heeft zich dus ook niet het doel gesteld om winst te maken met de privatisering.” De staat heeft zich voorgenomen het verlies zo veel mogelijk te willen beperken.

Inschrijving beursgang ASR

De inschrijvingsperiode wordt op 31 mei om 09:00 geopend. Voor particuliere beleggers loopt deze periode tot 8 juni 2016 om 17:30 uur. Institutionele beleggers hebben iets langer de tijd, voor deze partijen sluit de inschrijvingsperiode op 9 juni om 14:00 uur.

Via LYNX is het niet mogelijk om u in te schrijven voor de beursgang ASR. Als het aandeel beursgenoteerd is kunt u deze toevoegen in het handelsplatform middels de tickercode. U typt in dit geval de code ASRNL in een lege orderregel in het handelsplatform, drukt vervolgens op enter en kiest voor het aandeel ASR.

Voor particuliere beleggers zijn 6 miljoen (10% van de totaal aangeboden aandelen) gereserveerd. Iedere particuliere belegger die zich inschrijft voor beursgang ASR ontvangt in beginsel de eerste 225 aandelen. Mocht het animo onder deze beleggers groter zijn dan de 6 miljoen gereserveerde aandelen, dan kan deze toewijzing van 225 aandelen naar rato worden verlaagd.

De definitieve uitgifteprijs wordt na sluiting van de inschrijvingsperiode, hoogstwaarschijnlijk op 9 juni, bekend gemaakt. Wat de uitgifteprijs uiteindelijk gaat worden, hangt af van de animo onder beleggers. Het symbool waaronder het aandeel ASR wordt genoteerd is ASRNL.

Uiteraard wordt de voortgang met betrekking tot beursgang ASR nauwlettend in de gaten gehouden door LYNX. Wanneer de prijs waartegen het aandeel in de markt wordt gezet definitief bekend is, komen wij hiervoor uiteraard bij u terug.

Lees meer over de Beursgang Basic-Fit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.