Artikel laten voorlezen

Update 30 mei 2016: alles wat u moet weten over beursgang ASR

A

fgelopen vrijdag maakte minister Dijsselbloem bekend dat verzekeraar ASR waarschijnlijk voor de zomer nog naar de beurs gaat. De afgelopen maanden zijn voorbereidingen getroffen om de beursgang in het tweede kwartaal van 2016 plaats te laten vinden. Een exacte datum is nog niet vastgesteld, dit hangt af van de marktomstandigheden.

Korte geschiedenis ASR

Verzekeraar ASR is nog altijd volledig in handen van de staat. ASR is een afkorting van Amersfoortse en Stad Rotterdam. Het bedrijf is in 1997 ontstaan nadat Stad Rotterdam Europeesche Verzekeringen en De Amersfoortse overnam.

Het bestaan van dit bedrijf was echter van korte duur. In 2000 deed Fortis een bod op alle aandelen van de verzekeraar. Aandeelhouders kregen een premie van maar liefst 67% boven de laatst verhandelde beurskoers. Naar mijn mening wordt bij een dergelijke premie een veel te hoge overnameprijs betaald. In het begin van deze eeuw, toen bij Fortis de bomen nog tot de hemel leken te groeien, was dit blijkbaar geen enkel probleem.

Na nog een te dure overname van ABN Amro stond bij Fortis het water tot aan de lippen. Kort na het uitbreken van de kredietcrisis kwam de bank in de problemen en werd het in 2008 gered door de staat. Omdat ASR een onderdeel uitmaakte van het toenmalige Fortis, werd de Nederlandse staat de nieuwe eigenaar van ASR. Naar verluidt heeft de Nederlandse belastingbetaler destijds € 3,6 miljard betaald voor ASR.

De toekomstige beursgang ASR

De beursgang van ASR heeft veel overeenkomsten met de beursgang van ABN Amro. Zowel institutionele als particuliere beleggers kunnen zich inschrijven om stukken te bemachtigen. Daarnaast wordt maar een klein deel van de aandelen naar de beurs. De overige aandelen blijven nog in handen van de staat en worden in een later stadium naar de beurs gebracht. Deze constructie werd ook bij de beursgang van ABN gehanteerd, waarbij in de eerste ronde ongeveer 20% van de aandelen werden geplaatst.

De timing van deze beursgang is opmerkelijk. Het sentiment van de Nederlandse financiële aandelen op de beurs is zwak, waarbij de verzekeraars (op NN Groep na) sterk achterblijven op de AEX-index. Eerder deze week maakte Aegon de cijfers over het eerste kwartaal bekend. De resultaten vielen flink tegen, het aandeel sloot ruim 11% lager. Ook de koersprestaties van het aandeel Delta Lloyd zijn het afgelopen jaar niet om over naar huis te schrijven.

Grafiek van de Nederlandse financials in vergelijking met de AEX-index - Beursgang ASR

Nu de eerste stappen richting de beursgang zijn gezet, kan worden begonnen met het opstellen van het prospectus. Dit prospectus is verplicht voor een bedrijf dat aandelen wil gaan aanbieden. In dit prospectus staat belangrijke informatie zoals de uitgifteprijs, het aantal aandelen dat naar de beurs wordt gebracht en de inschrijvingsperiode dat beleggers zich kunnen aanmelden voor de IPO.

Net als andere IPO’s, houd ik ook deze beursgang goed in de gaten. Mocht er meer informatie beschikbaar zijn, dan kom ik graag weer bij u terug.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.