Beursgang Douwe Egberts: koffiegigant keert terug naar Amsterdamse beurs

Door Justin Blekemolen


De beursgang van het aandeel Douwe Egberts gaat op vrijdag 29 mei plaatsvinden. Beleggers kunnen dan weer via de Amsterdamse beurs beleggen in koffie en thee van eigen bodem. JDE Peet’s is het bedrijf achter Douwe Egberts. Wat is dit voor bedrijf? Waarom gaat het naar de beurs en is het aandeel interessant voor beleggers?

Update 28 mei 2020:

Koffiegigant JDE Peet’s zet vaart achter zijn beursgang. Het bedrijf gaat vrijdag 29 mei nog naar de beurs en dat is eerder dan 3 juni zoals oorspronkelijk was aangegeven. Het bedrijf mikt op een beurswaarde van tussen de € 15 en € 16 miljard euro. De aandelen gaan tussen de € 30 en € 32,25 per stuk worden verkocht. Institionele beleggers bleken exteem dorstig en de aandelen waren in recordtijd uitverkocht.

Bestaande aandeelhouders JAB Holding en mondelez cashen naar verluid circa €1,5 miljard. Dat bedrag kan overigens nog oplopen. Bij voldoende vraag naar de aandelen, kan nog 15% van de aandelen worden verkocht. Hierdoor kan de opbrengt voor de eerder genoemde aandeelhouders oplopen tot bijna € 1,8 miljard. JDE Peet’s geeft zelf voor € 700 miljoen aan aandelen uit, maar bij voldoende vraag kan ook daar nog 15% bijkomen. En die vraagt lijkt aanwezig en zal in het voordeel zijn van het bedrijf. Meer kapitaal kan uitstekend worden gebruikt voor innovatie en verdere expansie van de koffiereus.

Uit het dinsdag gepubliceerd prospectus bleek ook dat particuliere beleggers toch niet konden meedoen met de IPO van JDE Peet’s. Zjj zullen hun slag dus moeten slaan zodra de eerste koersen in het scherm verschijnen.

Beursgang aandeel Douwe Egberts

JDE Peet’s, het bedrijf achter het Douwe Egberts merk, gaat op vrijdag 29 mei naar de Amsterdamse beurs. In 2012 werd Douwe Egberts ook al eens naar de beurs gebracht door het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie destijds op die manier verzelfstandigde. Amper een jaar na de beursgang nam het Duitse JAB Holding het bedrijf over. Vervolgens verdween het aandeel daardoor weer van de beurs.

Afgelopen december voegde JAB Holding de Nederlandse koffiemaker Jacobs Douwes Egberts Group (JDE) vervolgens samen met het Amerikaanse koffiebedrijf Peet’s. Hiermee ontstond JDE Peet’s dat samen vorig jaar maar liefst 130 miljard koppen koffie en thee verkocht. Het bedrijf is inmiddels actief over de hele wereld met een omzet van €6,9 miljard in 2019. Er wordt gekozen voor een beursgang in Amsterdam, omdat het hoofdkantoor daar ook gevestigd is.

Geschiedenis Aandeel Douwe Egberts

Douwe Egberts(DE) werd in 1753 opgericht in Joure, Friesland. Egbert Douwes verkocht aanvankelijk kruidenierswaren, chocolade en zuidvruchten. Zijn zoon Douwe Egberts besloot zich meer te focussen op de bewerking en het mêleren van koffie, thee en tabak. Onder leiding van zoon Douwe Egberts werd het bedrijf uitgebreid buiten de stadsgrenzen van Joure. In de 19e eeuw werd pas een tweede vestiging geopend.

Pas na de tweede wereldoorlog begon het bedrijf internationaal te opereren. Er werden vestigingen geopend in Frankrijk, Spanje, Denemarken en België. Het bedrijf nam later onder andere Kanis & Gunnink en Duyvis over. In 2001 werd DE Café opgericht en werd de Senseo geïntroduceerd.

In 1978 werd Douwe Egberts zelf overgenomen door het Amerikaanse Sara Lee Corporation. Zij brachten het bedrijf in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs onder de naam D.E Master Blenders 1753 NV. Dit bedrijf verdween zoals eerder gezegd weer van de beurs na een overname door JAB holding. In december vond een fusie plaats met het Amerikaanse Peet’s, dat in de VS actief is met koffie en ook ruim 250 winkels heeft. Het hoofdkantoor van JDE Peet’s staat in Amsterdam.

Aandeel JDE Peet’s: wat doet het bedrijf?

JDE Peet’s is een dochteronderneming van JAB Holding en focust zich enkel en alleen op koffie- en theeproducten. JAB Holding is een niet-beursgenoteerd Duits conglomeraat dat een meerderheidsbelang heeft in het bedrijf. JAB Holding investeert onder meer in bedrijven die actief zijn op het gebied consumptiegoederen, bosbouw, koffie, luxe mode en fastfood. Enkele voorbeelden van bedrijven waar de holding nog meer een belang in heeft zijn schoonheidsbedrijf COTY en Keurig Dr Pepper.

Terug naar Jacobs Douwes Egberts Peet’s. JDE Peet’s is naar eigen zeggen ‘s werelds grootste pure-play koffie- en theegroep naar omzet en serveerde ongeveer 130 miljard kopjes koffie en thee in 2019 in meer dan 100 ontwikkelde en opkomende landen. Het bedrijf heeft meer dan 50 toonaangevende wereldwijde, regionale en lokale koffie- en theemerken. Met namen als Douwe Egberts, Peet’s Coffee & Tea en Senseo hebben ze sterke merken in handen. Maar ook Pickwick, Jacobs & L’OR Espresso behoren tot het assortiment van de koffiegigant.

Hiermee biedt de groep een uitgebreid aanbod van hoogwaardige en innovatieve koffie- en theeproducten en -oplossingen om tegemoet te komen aan de behoeften van de consument op de verschillende markten, de voorkeuren van de consument en de verschillende prijzen. Bijna 80% van de producten worden thuis geconsumeerd. De koffieonderneming heeft een sterk trackrecord. De omzet groei al jaren en ook het marktaandeel in de koffie- en thee branche neemt toe mede dankzij de sterke innovatiecapaciteiten van het bedrijf.

Beursgang Douwe Egberts: Waarom gaat het bedrijf naar de beurs?

JDE Peet’s gaat simpelweg naar de beurs om geld op te halen. JAB Holdings hoopt circa $2,1 miljard op te halen met de beursgang. Er zullen voor € 700 miljoen aan nieuwe aandelen worden uitgegeven. Het bedrijf zal dit geld gebruiken om een deel van de schulden af te lossen. JAB hoopt via de notering nog een extra €1,3 miljard op te halen, waarbij de rest afkomstig is van bestaande aandeelhouders, waaronder Mondelez International (MDLZ). Dit bedrijf heeft momenteel een belang van 26% in JDE Peet’s. De grootste aandeelhouder, JAB Holdings, verkoopt mogelijk niet of nauwelijks aandelen en wil de meerderheid in JDE Peet’s blijven houden. De aandelen die op de markt komen zijn zowel voor particuliere als voor institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen.

Het bedrijf is van mening dat de IPO de financiële positie zal versterken door haar in staat te stellen om de uitstaande schulden te verlagen. Verder zal de stap naar de beurs het bedrijf eenvoudige toegang geven tot de kapitaalmarkt. Hierdoor kan het bedrijf dus in de toekomst eenvoudig beleggers aanspreken om de verdere groei van de Groep te ondersteunen en de strategische financiering te waarborgen. De banken BNP Paribas, Goldman Sachs & JP Morgan zullen de beursgang begeleiden.

De financiële positie van Jacobs Douwes Egberts Peet’s

Door de fusie tussen JDE en Peet’s zijn de balansen van de afgelopen jaren samengevoegd. Hieronder ziet u de omzet, de EBIT en vrije kasstroom van de afgelopen 3 jaar. De omzet groeide vorig jaar met ruim 4% tot ruim €6,9 miljard. Ook de komende jaren mikt het bedrijf op groeipercentages van circa 3-5% per jaar. De voor bijzondere posten aangepaste ebit-winst zal met 5% tot 8% per jaar moeten groeien.

Hoewel de koffiereus zelf zegt enige hinder te ondervinden van de coronacrisis, steeg de omzet in het eerste kwartaal met ruim 3%. Mogelijk kan de koffiemaker zelfs profiteren van switch naar thuiswerken. Bovendien is de afzet van koffie en thee relatief stabiel in uiteenlopende economische condities. Het bedrijf is van plan 50 tot 60% van haar winst uit te keren aan dividend.

aandeel douwe egberts

Waardering aandeel JDE Peet’s

Over de waardering valt nog niet veel te zeggen. Het is nog niet bekend hoeveel aandelen er in omloop zijn en hoeveel er bijkomen. Kenners gaan uit van een beurswaarde van circa € 16 miljard. Inclusief de schuld kan de Enterprise Value (ondernemingswaarde) oplopen tot zo’n € 25 miljard. Bij een vrije kasstroom van $ 1,17 miljard zou daar een price-to-free cash flow ratio (P/CFC) van circa 14 uitrollen.

Dit is vrij goedkoop als we deze waardering vergelijken met de P/E ratio’s van Nestle (24x) en Keurig DrPepper (33x). Als we echter rekenen met de EV van € 25 miljard, dan komen we alweer op een ratio van ruim 21. Het blijft voorlopig enigszins gissen, maar zodra er meer informatie bekend is zullen we dit artikel updaten.

Concurrenten van JDE Peet’s

De grootste concurrent van JDE Peet’s is Nestlé, dat eveneens koffie verkoopt voor thuis. Andere concurrerende merken zijn JM Smucker en Keurig Dr. Pepper. Die laatste is echter ook een dochteronderneming van JAB Holding. Koffieketens als Starbucks kunnen uiteraard ook gezien worden als concurrent, hoewel deze zich richt op koffie buiten de deur en in een ander segment.

Mis nooit meer een beursintroductie met de IPO Kalender.

Editorial credit: rafapress / Shutterstock.com -De Jongh Photography / Shutterstock.com – JPstock / Shutterstock.com

Beleggen in Douwe Egberts via LYNX

Uiteraard is het via LYNX mogelijk om te beleggen in Douwe Egberts. LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.