Wordt de beursgang van Snapchat een succes?

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Update 1 maart 2017: Is het vertrouwen in het aandeel Snapchat echt zo laag?

Als we Snap oprichter Evan Spiegel mogen geloven, laat de beursgang voor het social media bedrijf Snapchat niet lang meer op zich wachten.

De beursgang staat gepland op de New York Stock Exchange. Opvallend, aangezien de meeste technologiebedrijven aan de Nasdaq genoteerd zijn.

 
 

Snapchat populair onder jongeren

Snap is het moederbedrijf van de populaire app Snapchat. Zoals beschreven in mijn vorige artikel worden er voorbereidingen getroffen voor een beursgang van Snapchat. Het bedrijf is opgericht door Evan Spiegel, destijds nog een student aan de Stanford Universiteit in Californië.

Snapchat, bekend van haar gele logo met het witte spookje, is een berichtendienst waarmee gebruikers foto’s en video’s naar elkaar kunnen versturen. Niets nieuws natuurlijk, al sinds jaar en dag maken mensen foto’s en delen deze met bekenden.

Het element wat Snapchat zo populair maakt, is het feit dat de verstuurde foto’s maar tijdelijk te zien zijn. Ook maken de updates met filters Snapchat erg populair.

Gebruikers kunnen zelf bepalen hoelang de verstuurde foto of video te zien is. Omdat de foto maximaal 10 seconden te zien is, durven gebruikers grappige of persoonlijkere foto’s naar elkaar te sturen die normaal niet gedeeld worden.

Dit maakte de berichtendienst in korte tijd razend populair, met name onder jongeren. Verreweg het grootste deel van de gebruikers zijn tussen de 18 en 34 jaar.

Uit de cijfers van Snap bleek dat de app 158 miljoen dagelijks actieve gebruikers heeft en er worden op dagbasis gemiddeld 2,5 miljard “snaps” verstuurd.

Snap $ 20 tot $ 25 miljard waard

Gezien de populariteit van de Snapchat app, gaan ingewijden ervan uit dat de beurswaarde van moederbedrijf Snap uitkomt op $ 20 tot $ 25 miljard.

Maar hoe vergaart het bedrijf eigenlijk inkomsten? Het versturen van snaps is namelijk geheel gratis.

Allereerst verdient Snapchat geld met advertenties op het platform. Daarnaast plaatsen derde partijen content op platform van Snap, uiteraard tegen betaling.

Sinds kort heeft Snap Inc. echter ook een tastbaar product op de markt gebracht onder de naam Snapchat Specs. Het zijn zonnebrillen waarin een camera is verwerkt. Zo kunnen er nog meer ‘plotselinge’ momenten uit iemands leven worden vastgelegd.

Tot slot is Snap op dit moment nog bezig met een nieuwe betalingsservice, genaamd Snapcash. Dit is op dit moment echter nog toekomstmuziek, dit onderdeel van het bedrijf is vooralsnog niet operationeel.

Beursgang Snapchat; een mooie kans voor beleggers?

Zoals gezegd wordt het aandeel Snap genoteerd aan de NYSE. De tickercode van het nieuwe aandeel is reeds bekend: SNAP. De exacte datum van de beursgang is nog niet bekend, meer duidelijkheid over de datum laat hoogstwaarschijnlijk niet lang meer op zich wachten.

De grote vraag van beleggers is uiteraard of de nieuwe IPO een leuke kans biedt om een mooi rendement te behalen. Deze week deed het bedrijf een opvallende uitspraak die een positief antwoord op deze vraag ernstig in twijfel trekt.

Het bedrijf vertelde investeerders namelijk dat Snap misschien nooit winstgevendheid gaat bereiken of anders kan handhaven. Dit is een bericht waar menig belegger waarschijnlijk van afschrikt, aangezien beurskoersen sterk afhankelijk zijn van toekomstige winsten van een bedrijf.

Daarnaast lijkt de groei van Snapchat af te nemen. In het derde kwartaal van 2016 groeide het aantal gebruikers met nog slechts 7%, terwijl in het laatste kwartaal van het jaar nog nauwelijks nieuwe gebruikers bijkwamen. Snap heeft last van onder andere Instagram, die ongeveer dezelfde functionaliteiten als Snapchat heeft toegevoegd aan haar product.

Daarnaast wil oprichter Evan Spiegel ook na de beursgang de touwtjes in handen houden. Om dit te bewerkstelligen, krijgen de nieuwe aandeelhouders geen enkel stemrecht met hun aandelen.

Zowel de uitspraak over de toekomstige winstgevendheid als de afvlakkende groei en het feit dat nieuwe aandeelhouders geen stemrecht krijgen, zijn geen hoopgevende feiten over de nieuwkomer op de NYSE.

Uiteraard hebben we meer duidelijkheid nodig om een goede inschatting te maken of de beursgang van Snapchat een succes gaat worden. Belangrijk hierbij is de uitgifteprijs van de IPO. Als deze bekend is, kunnen de financiële ratio’s worden berekend en aan de hand daarvan kan een inschatting gemaakt worden.

Zodra de datum van de beursgang en de uitgifteprijs bekend zijn gemaakt, kom ik graag bij u terug om u van deze voortgang op de hoogte te brengen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.