Beursgang Uber: de IPO van 2019?

Door Wubbe Bos


De beursgang van Uber komt eraan. Vrijdag vindt de IPO van Uber plaats. Het bedrijf heeft haar papieren en de prospectus voor een beursgang ingeleverd bij de Amerikaanse beurswaakhond (SEC) en de Uber beursgang is aanstaande.

 

De beursgang van Uber komt snel nadat concurrent Lyft naar de beurs ging. Het lijkt erop dat beiden aanbieders van taxi apps nu ook gaan concurreren op de beurs voor kapitaal. Lyft ging als eerste naar de beurs, maar heeft de oorlog nog niet gewonnen. De beursgang van de concurrent Lyft was ‘nog’ geen succes. De prospectus is nu uit, dus tijd voor een update.

Wanneer we naar de IPO van Uber kijken zijn er bepaalde dingen van belang en deze worden in dit artikel besproken:

Beursgang Uber - IPO Uber prijs date

 

Beursgang Uber: Wat is er belangrijk?

Prospectus Uber

Elk bedrijf dat naar de beurs gaat in de VS moet een prospectus indienen bij de Amerikaanse beurswaakhond, de SEC. Uber heeft de prospectus net ingeleverd en daar staat weer een hoop extra informatie in. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat Uber op 31 december 2018 $ 6,4 miljard aan geld in kas had en $ 6,87 miljard aan langlopende schulden. Daarnaast staat er ook nog eens $ 14,18 miljard converteerbare preferente aandelen uit. Deze kunnen omgezet worden naar normale aandelen na de beursgang.

Wanneer we naar de omzet kijken die in de prospectus wordt gepubliceerd, zien we dat deze in 2016 $ 3,8 miljard bedroeg en verdubbelde naar $ 7,9 miljard in 2017. In 2018 steeg de omzet verder naar $ 11,27 miljard, maar daalde de procentuele stijging aanzienlijk. In 2018 wist Uber zowaar een winst van $ 987 miljoen te presenteren, maar dit was enkel mogelijk door het verkopen van activiteiten, wat $ 3,2 miljard opleverde en $ 2,0 miljard door de herwaardering van het belang in Didi Chuxing. Wanneer we naar de kasstroom kijken zien we dat Uber $ 1,5 miljard inleverde door de verschillende activiteiten en daarnaast nog eens $ 695 miljoen investeerde. Het veel gehoorde verhaal dat Uber veel verlies maakt blijft dus overeind.

Datum Uber Beursgang

Vrijdag 10 mei vindt de beursgang van Uber plaats. Het bedrijf heeft de waardering in aanloop van de plaatsing wat naar beneden bij moeten stellen. Dit komt vooral door de prestaties op de beurs van concurrent Lyft. Het aandeel Lyft zakte namelijk stevig weg en ook gisteren wist Lyft niet te stijgen na de presentatie van de kwartaalresultaten. Met een lagere introductieprijs hoopt Uber wel een succes te maken van haar IPO.

De waardering van het aandeel Uber

Wat de prijs van een aandeel Uber wordt is nog niet bekend, over de marktwaarde zijn echter wel schattingen gemaakt. Uber heeft de potentie om de grootste beursgang ooit te worden. De marktwaarde van Uber wordt door sommige analisten geschat op $ 120 miljard, terwijl andere analisten wat minder positief zijn en uitgaan van $ 72 miljard. De meest recente waardering waar taxibedrijf Uber nu op hoopt is $ 91,5 miljard (ruim € 82 miljard). Uber wil volgens de prospectus zo’n $ 9 miljard ophalen en daarnaast ook nog eens $ 1,35 miljard bij bestaande aandeelhouders. Hierdoor zou de kas dus met $ 10,35 miljard worden gespekt.

Hoeveel is er al in Uber geïnvesteerd?

Voor de beursgang van Uber is er al veel door verschillende partijen geïnvesteerd. Tot nu toe is er zo’n $ 20 miljard in het bedrijf gestopt. Hieronder zitten grote partijen zoals het Japanse Softbank (16,3%), Alphabet (5,2%) en Saudi Arabië (10,7%). Er zijn echter ook veel venture capital funds die het bedrijf in eerdere stadia geholpen hebben te groeien. Zo heeft Lowercase capital bijvoorbeeld een 4% belang in Uber.

De financiële positie: Uber is zwaar verliesgevend

Het bedrijf verloor in het laatste gepubliceerde kwartaal € 939 miljoen. Deze verliezen worden geleden omdat het bedrijf nog heel veel investeert in groei. Bij Uber groeide de omzet in het afgelopen kwartaal met 38%. Hoe deze groei uit gaat pakken en of deze in de toekomst winsten gaat opleveren, is iets wat zeker meegenomen wordt bij de Uber IPO. Gezien de waardering hebben beleggers op dit moment in ieder geval vertrouwen in het feit dat er met deze investeringen waarde wordt gecreëerd.

 

Concurrentiepositie van Uber

De bekendste concurrent van Uber is Lyft. Lyft is een Amerikaanse concurrent die ook naar de beurs wil. Lyft heeft een geschatte marktwaarde van € 15 miljard en onder andere Alphabet en General Motors zijn investeerders in deze concurrent.

Lees hier alles over de IPO van LYFT

Buiten de VS zijn er ook andere geduchte concurrenten. In China heeft Didi Chuxing de slag gewonnen en is Uber China opgegaan in Didi Chuxing. Ook in Zuidoost Azië verloor Uber de slag en verkocht het haar activiteiten aan Grab uit Singapore. Beide partijen werden beter van deze afspraken, omdat de concurrentie afneemt. Beide bedrijven maken verlies en door samen te werken kunnen ze kosten delen en de prijzen verhogen zonder klanten te verliezen. Door deze deals heeft Uber een belang van 20% in Didi Chuxing en 27,5% in Grab.

De toekomst: Uber Eats, Uber for Business & Uber freight

Uber is inmiddels meer dan de bekende app. Het bedrijf is begonnen met andere diensten zoals Uber Eats, Uber for Business en Uber freight. Daarnaast experimenteert het bedrijf met technologie voor zelfrijdende auto’s. Veel van deze diensten zitten nog in de ontwikkelingsfase en zijn nog niet winstgevend. De hoop is echter dat deze bedrijven in de toekomst bepaalde niches kunnen domineren. Uber Eats weet bijvoorbeeld in de VS al een duidelijk marktaandeel af te snoepen van marktleider GrubHub. De waardering van al deze initiatieven zal voor beleggers dan ook een interessante uitdaging zijn met veel verschillende uitkomsten als gevolg.

Aandelen kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod: