Discussieplatform Reddit mikt op beursgang in maart

Door Yani Hellebaut


Artikel laten voorlezen

Estimated reading time: 5 minutes

aandeel reddit | reddit beursgang | reddit beurs
Reddit staat op het punt om naar de beurs te gaan (IPO), wat de grootste beursgang is voor een social mediabedrijf sinds Pinterest in 2019. Reddit, bekend bij beleggers vanwege de GameStop- en AMC-short squeeze via de groep “WallStreetBets”, staat op het punt om na drie jaar voorbereiding haar beursdebuut te maken. 

De informatie over de IPO wordt in februari dit jaar publiekelijk beschikbaar gemaakt, gevolgd door een roadshow in maart en de daadwerkelijke beursgang tegen het einde van maart 2024.

In dit artikel bespreke we de belangrijkste aspecten van deze beursgang en werpen we een blik op de waardering van het aandeel Reddit.

Wat is Reddit?

Reddit staat bekend als een social mediaplatform, waar gebruikers discussies kunnen starten in zogenaamde “Subreddits”. Net als Facebook en TikTok genereert het platform voornamelijk inkomsten uit advertenties. In vergelijking met Meta (Facebook) en TikTok is Reddit echter een van de minder populaire sociale mediaplatformen.

Het bedrijf staat vooral bekend om de subgroep “WallStreetBets”, die in 2021 bekendheid kreeg door de massale oproep om AMC- en GameStop-aandelen te kopen, wat leidde tot een “short squeeze”. Het platform, waar veel subreddits zijn gewijd aan beleggen en waar veel beursinformatie wordt gedeeld, gaat nu zelf naar de beurs. Deze IPO zal de bereidheid testen van bepaalde Reddit-gebruikers om het bedrijf te ondersteunen bij de beursgang.

Een veelbesproken onderwerp op Reddit is CEO Steve Huffman en het beleid dat hij binnen Reddit voert. In 2006 verkocht hij Reddit voor $ 10, maar in 2014 noemde hij die beslissing een grote fout. In 2015 werd hij opnieuw aangesteld als CEO.

In het afgelopen jaar kondigde Reddit aan dat bedrijven zouden worden belast voor toegang tot zijn Application Programming Interface (API), wat leidde tot ongenoegen bij gebruikers die vertrouwen op apps van derden om Reddit te gebruiken.

Reddit concurrentie voor advertentiekanalen?

De bekendste directe concurrent van Reddit is momenteel Quora, maar dit platform heeft geen sterk inkomstenmodel en genereert dus weinig omzet. Pinterest is het enige bedrijf dat qua omvang als echte concurrent kan worden beschouwd en ook al op de beurs staat. Daarnaast zal Discord dit jaar ook de beurs betreden.

Kijkend naar het inkomstenmodel, steken twee bedrijven er bovenuit als echte concurrenten: TikTok en Facebook. Hoewel Reddit een vergelijkbaar businessmodel heeft, lijkt de concurrentiepositie ten opzichte van deze giganten relatief klein.

Met momenteel meer dan 55 miljoen dagelijks actieve gebruikers verspreid over meer dan 100.000 actieve subreddits, heeft het platform een indrukwekkende community opgebouwd. Er zijn al meer dan 13 miljard berichten geplaatst op het platform wat natuurlijk een ideale doelgroep is voor adverteerders.

Datum beursgang Reddit

Eind februari zal Reddit de beursgang aankondigen, met de daadwerkelijke beursgang gepland voor eind maart. De informatie over de IPO zal naar verwachting beschikbaar zijn in de prospectus tegen eind februari/begin maart.

Hoewel Reddit nog geen officiële reactie heeft gegeven op recente berichten, bestaat altijd het risico dat de plannen worden uitgesteld, zoals eerder is gebeurd. Reddit streeft ernaar ongeveer 10% van zijn aandelen te verkopen via de IPO. In 2021 werd het bedrijf gewaardeerd op $ 10 miljard, en de verwachting is dat dit bij de daadwerkelijke beursgang ongeveer $ 15 miljard zal zijn. De werkelijke waardering zal duidelijk worden wanneer de informatie in februari/maart beschikbaar komt.

Financiële positie

Waarom nu de beursgang en niet in 2021? CEO Steve Huffman benadrukt enkele essentiële voorwaarden voordat de beursgang plaatsvindt. Het bedrijf moet winstgevend worden, zei hij in een Reddit-post in juni vorig jaar. Het gebrek aan winst en een moeilijke IPO-markt in 2023 leidden tot vertraging van de beursgang. Met winstgevendheid in het vooruitzicht en een positief IPO-landschap lijkt de knoop nu te worden doorgehakt.

Het bedrijf genereert momenteel inkomsten uit advertenties en een maandelijks premium abonnement van $ 5,99. Dit financiële plaatje is essentieel voor een bedrijf dat naar de beurs gaat. Beleggers zullen weinig interesse tonen als er geen winst kan worden gegenereerd. Naar verwachting zal Reddit in 2023 ongeveer $ 800 miljoen aan omzet genereren, een stijging van meer dan 20% ten opzichte van vorig jaar. De verwachting is dat de winstpositie positief zal zijn, anders zou Huffman het bedrijf niet naar de beurs brengen.

Investeerders in Reddit

Reddit is in 2006 aangekocht door Condé Nast, een dochterbedrijf van Advance Publications, voor $ 20 miljoen. Tot op heden zijn zij de grootste aandeelhouder binnen Reddit. Daarnaast hebben Fidelity en Sequoia Capital ook investeringen gedaan in Reddit.

Waardering aandeel Reddit

Met een geschatte marktwaarde van $ 10 miljard en een omzet van $ 800 miljoen noteert Reddit momenteel op 12.5x de omzet. Vergeleken met Facebook en Pinterest is dit een iets duurdere waardering. Pinterest noteert momenteel op 6-7 keer de omzet, terwijl Facebook op 7-8 keer noteert.

Deze hogere waardering is gebruikelijk voor groeibedrijven die nog geen winst maken. Bij de IPO van Pinterest werd het bedrijf ook gewaardeerd op $ 10 miljard, maar met een iets hogere omzet van $ 1,14 miljard noteerde het toen op 9.11x de omzet. Uiteraard is het uitkijken naar de effectieve waardering tijdens de beursgang die eind volgende maand beschikbaar moet zijn.

Toekomst in het aandeel Reddit?

Hoewel het natuurlijk een uitdagende taak is om te concurreren met sociale mediagiganten zoals Facebook of TikTok, markeert deze beursgang toch een veelbelovende toekomst voor het aandeel Reddit. Het bedrijf voorziet een omzetstijging van 20% voor 2023 en is op koers naar winstgevendheid. Met deze waardering en verwachte financiële resultaten is Reddit voor veel beleggers een interessant groeibedrijf. Zodra de prospectus beschikbaar is, kunt u een vervolganalyse verwachten voordat het bedrijf daadwerkelijk naar de beurs gaat.

Beleggen in het aandeel Reddit via LYNX?

Via LYNX kunt u beleggen in aandelen, opties, futures, ETF’s en meer. Na de beursgang van Reddit kunt u ook beleggen in het aandeel Reddit. Bekijk het volledige aanbod:

Reuters: Exclusive: Reddit seeks to launch IPO in March (20/01/2024); https://www.reuters.com/markets/deals/reddit-seeks-launch-ipo-march-sources-2024-01-18/

Forbes: Reddit Planning IPO Launch In March, Report Says (18/01/2024); https://www.forbes.com/sites/tylerroush/2024/01/18/reddit-planning-ipo-launch-in-march-report-says/?sh=1ace828d75d8

CNBC: Reddit reportedly seeks to launch IPO in March (18/01/2024); https://www.cnbc.com/2024/01/18/reddit-reportedly-seeks-to-launch-ipo-in-march.html

Seeking Alpha: Reddit mulls launching IPO in March – report (19/01/2023); https://seekingalpha.com/news/4056299-reddit-mulls-launching-ipo-in-march