Fitbit, een winstgevende tech-IPO

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Update beursgang Fitbit (FIT)

Enige tijd geleden is op het LYNX Kennisportaal de IPO van Fitbit besproken. Vandaag noteerde het aandeel op 50 dollar, een stijging van 150% in een maand tijd. De totale marktkapitalisatie van het bedrijf staat inmiddels boven de 10 miljard. dollar. De short interest stond eerder nog op ongeveer 50% , deze is inmiddels teruggelopen tot 8%. De kopers hebben de strijd voorlopig gewonnen van de shorters. Deze week komt het bedrijf voor het eerst met kwartaalcijfers, dit zal voor de nodige volatiliteit zorgen.

Aandelen Fitbit

Analisten rekenen op een omzet van ruim 300 miljoen dollar en een EBITDA van 38,8 miljoen. Van de 14 analisten die het aandeel volgen, geven 8 een koopadvies af. Al ligt bij veel van de analisten de target price onder de huidige koers. 5 augustus komen de kwartaalcijfers uit, hierna zullen de analisten opnieuw hun licht laten schijnen op dit snelgroeiende aandeel.

Eerder: Beursgang Fitbit

Gisteren debuteerde Fitbit Inc. (ticker: FIT) op de New York Stock Exchange. Het bedrijf maakt en verkoopt hippe draagbare fitnesstrackers. In de aanloop naar de beursgang lag de uitgifteprijs tussen de 14 en 16 dollar. Toen bleek dat er veel vraag was naar de IPO, verhoogden underwriters Morgan Stanley, Deutsche Bank en Bank of America de uitgifteprijs naar 20 dollar. Het bedrijf opende ruim 50% hoger op meer dan dertig dollar. De slotkoers van de eerste handelsdag is $ 29,68, oftewel 48,40% hoger.

Beursgang Fitbit

Door deze beursgang zijn oprichters James Park en Eric Friedman in één keer miljoenen rijker. De heren verkochten gisteren 800.000 aandelen, maar hebben beiden nog 19 miljoen aandelen in bezit. Dat betekent dat deze ondernemers nu beiden een aandelenpakket bezitten van ongeveer 600 miljoen dollar.

Snelle groei omzet

Het in 2007 opgerichte Fitbit verkoopt de fitnesstrackers in een brede prijsrange. Het goedkoopste model gaat voor 50 dollar over de toonbank, de duurste variant voor 200 dollar. De winstmarge die het bedrijf maakt op de producten liggen op een heel mooie 50%. Van deze marge wordt ongeveer de helft toegewijd aan operationele kosten en marketing. Vooral in de marketing is dit bedrijf enorm goed. Het bedrijf heeft veel Amerikaanse beroemdheden zover gekregen om hun gadget te dragen, wat voor extra populariteit zorgt.

Dankzij deze populariteit weet Fitbit flink te groeien. Zie hieronder de omzetontwikkeling in de afgelopen jaren in miljoenen.

Daarbij heeft het bedrijf over 2014 een winst weten te realiseren van 131.8 miljoen dollar. De goede waardering voor de beursgang is dus wel degelijk ergens op gebaseerd. Als we kijken naar het lopende jaar was slechts 20% van de technologie IPO’s winstgevend, waar dit in 2014 slechts 17% was. Maar kan het bedrijf deze groei volhouden?

Aandeel voor de toekomst?

Op het moment heeft Fitbit in de Verenigde Staten een marktaandeel van 68% onder de activiteitstrackers. Deze markt groeit wereldwijd in een rap tempo, maar dit zorgt tevens voor veel nieuwe toetreders. Grootste dreiging voor het bedrijf zal de onlangs geïntroduceerde Apple Watch zijn. Op de Apple Watch kunt u naast uw fitnessactiviteiten tracken nog vele andere functionaliteiten gebruiken, waardoor dit een completere gadget is voor de gebruiker. Daarnaast zijn vele andere bedrijven ook binnen deze markt actief: Samsung, Xiaomi en zelfs het Nederlandse TomTom.

Door deze toenemende concurrentie verwacht ik dat het erg moeilijk gaat zijn voor Fitbit om het huidige marktaandeel vast te kunnen houden. Maar voor nu doet het bedrijf het erg goed en ik denk dat de oprichters trots mogen zijn op wat zij hebben geïntroduceerd.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.