Nieuw record: 5 Nederlandse beursgangen binnen een kwartaal

Door Justin Blekemolen


Basic-Fit
ISIN: NL0011872650
|
Ticker: BFIT --- %

---
EUR
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Basic-Fit aandeel
Artikel laten voorlezen

Het Damrak wordt overspoeld met nieuwe beursgangen. Vorige week ging het Limburgse Sif naar de beurs. Komende weken zullen onder andere Philips Lighting (nu Signify), Basic-Fit, ASR en diervoerproducent ForFarmers hun opwachting maken op de Amsterdamse Effecten Beurs. Het aantal beursgangen in een kwartaal is dit millennium nog nooit zo hoog geweest.

24 mei ForFarmers

24 mei is het als eerste de beurt aan ForFarmers. Met een omzet van € 2,2 miljard is het Gelderse voederbedrijf een grote speler in Europa. De omzet wordt in Nederland, Duitsland, België en Verenigd Koninkrijk behaald, waarbij bijna 70% uit Nederland afkomstig is.

De beursgang is iets anders dan u normaliter gewend bent. In plaats van daadwerkelijk aandelen naar de beurs te brengen, kunnen bij deze beursgang al bestaande certificaten worden omgezet in aandelen van ForFarmers. Deze aandelen zijn vervolgens op de Amsterdamse Effecten Beurs verhandelbaar. Het bedrijf wil hiermee haar bereik naar beleggers vergroten.

Gezien de grootte van het bedrijf en de stabiele kasstroom verwacht ik dat u na de beursgang weinig meer van het aandeel gaat horen. Ik verwacht lage handelsvolumes en lage liquiditeit voor dit aandeel. De tickercode van het aandeel wordt hoogstwaarschijnlijk FFARM.

27 mei Philips Lighting

De beursgang van Philips Lighting op 27 mei wordt als je het mij vraagt een stuk spannender. Philips is van plan 25% van de aandelen naar de beurs te brengen. Gezien de prijsrange van € 18,50 tot € 22,50 komt dit neer op een marktwaarde van € 2,8 tot € 3,4 miljard. Inclusief de mogelijkheid van overschrijving wordt 28,75% van de aandelen aangeboden. Philips heeft aangegeven uiteindelijk alle aandelen naar de beurs te willen brengen. De overige aandelen worden op een later tijdstip aangeboden, aldus het management van Philips.

10% van de aandelen is bestemd voor particuliere beleggers. De tickercode voor de nieuwe aandelen wordt LIGHT. Aangezien ik grote animo verwacht voor deze beursgang, kom ik later deze week met een uitgebreid artikel over de beursgang van Philips Lighting.

ASR

Vorige week maakte minister van Fianciën Jeroen Dijsselbloem bekend dat de eerste stappen voor de beursgang van de genationaliseerde verzekeraar ASR zijn gezet. De bedoeling is om ASR nog voor het Britse referendum over de Brexit op 23 juni naar de beurs te brengen. Voor een verdere verdieping over deze beursgang verwijs ik u graag naar mijn eerdere artikel over de beursgang van ASR.

Basic-Fit

Tot slot maakte deze week fitnessketen Basic-Fit bekend naar de beurs te gaan. Een precieze datum werd hierbij nog niet genoemd. Het bedrijf wil dat de beursgang “op korte termijn” gaat plaatsvinden. Wanneer dit precies is, hangt af van de marktomstandigheden.

Basic-Fit is in meerdere Europese landen actief. Naast Nederland heeft de keten ook nog vestigingen in Luxemburg, België, Spanje en Frankrijk. De beurswaarde van het bedrijf wordt op ruim € 1 miljard geschat. Lees hier meer over beursgang Basic-Fit.

Waarom vinden momenteel zoveel beursplannen plaats?

Zelfs persbureau Bloomberg merkte op dat het Damrak dit kwartaal wordt overspoeld door beursgangen. Het aantal IPO’s in dit kwartaal is sinds 1999 niet zo hoog geweest. Als je het mij vraagt, is dit niet toevallig.

Allereerst het referendum over de Brexit eind juni. Bedrijven willen de uitkomst van dit referendum niet afwachten en kiezen voor zekerheid. Mochten de Britten daadwerkelijk kiezen voor een uittreding uit de EU, dan kan dit een schok veroorzaken op de financiële markten. De flinke daling op de beurs die hierop kan volgen zorgt voor een lagere opbrengst van een beursgang. Bedrijven willen geen risico nemen en plannen hun beursgang nog net voor het referendum.

Daarnaast zeggen de beursgangen iets over de waarderingen van bedrijven. Bedrijven die hun onderneming naar de beurs brengen willen uiteraard een zo goed mogelijke prijs hiervoor ontvangen. Gezien de storm aan IPO’s kunnen wij concluderen dat de huidige waarderingen voor bedrijven hoog zijn.

Dit is exact de reden waarom de meeste beursgangen plaatsvinden op of rond een top in de markt. Ik wil hiermee niet direct concluderen dat wij aan het begin staan van een nieuwe crash. Wel is het een teken om op uw hoede te zijn en de markt de komende zomer goed in de gaten te houden.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.