De beste Belgische dividendaandelen voor 2024

Door De beste Belgische dividendaandelen voor 2024


Artikel laten voorlezen
De beste Belgische dividendaandelen voor 2024
Investeringen in Belgische dividendaandelen kunnen een goed renderende strategie vormen. Ook in tijden van financiële turbulentie waarin stabiele bedrijven met betrouwbare dividenduitkeringen doorgaans beter presteren dan de bredere markt.

In dit artikel richten we onze aandacht op de Belgische markt en onderzoeken we de dynamiek van dividendbeleggen met Belgische aandelen. Daarnaast bespreken we GVV’s als Belgische dividendaandelen alsook 5 Belgische dividendaandelen.

Het investeren in Belgische dividendaandelen kan een effectieve manier zijn om niet alleen waarde te behouden, maar ook een stabiele stroom van inkomsten te genereren. Bent u op zoek naar een broker om in dividendaandelen te handelen? Klik dan hier.

Beleggen in Belgische dividendaandelen

Dividendbeleggen in Belgische dividendaandelen verschilt niet wezenlijk van andere vormen van dividendbelegging. Met deze strategie richt je je niet uitsluitend op koerswinst, maar leg je de nadruk op de winstuitkeringen die bedrijven aan hun aandeelhouders doen. Het dividend vertegenwoordigt het deel van de winst dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders, en dit kan op verschillende frequenties plaatsvinden, zoals jaarlijks, halfjaarlijks, driemaandelijks of zelfs maandelijks.

Niet alle bedrijven keren echter winst uit, waardoor het cruciaal is om bij een goede dividendstrategie de juiste aandelen te selecteren. Hierbij spelen niet alleen de hoogte van het dividend, maar ook de duurzaamheid ervan een rol. Het kopen van aandelen die stabiel en voorspelbaar dividend uitkeren, vormt een populaire beleggingsstrategie.

Belgische dividendbeleggers streven naar aandelen met jaarlijks stijgende dividenduitkeringen. Dividenduitkeringen kunnen van essentieel belang zijn voor beleggers, vooral wanneer het dividend jaarlijks wordt verhoogd, wat wijst op groei binnen het bedrijf. Het herbeleggen van ontvangen dividend in hetzelfde aandeel resulteert in meer aandelen in bezit, wat het sneeuwbaleffect van het compound-interest principe creëert.

In België zijn er bedrijven die vergelijkbare strategieën hanteren en het is belangrijk om te kijken naar aandelen met een geschiedenis van consistente dividendgroei. Dit getuigt van financiële stabiliteit en een succesvol bedrijfsmodel, zelfs in uitdagende economische tijden.

GVV’s als Belgische dividendaandelen

Over het algemeen kunnen GVV’s aantrekkelijk zijn voor dividendbeleggers, aangezien ze verplicht zijn om een groot deel van hun winst als dividend uit te keren. GVV’s staan erom bekend doorgaans een hoog dividendrendement te bieden, wat aantrekkelijk is voor beleggers die op zoek zijn naar inkomsten uit hun beleggingen. Deze aantrekkelijkheid wordt versterkt door de stabiele inkomsten die vastgoedvennootschappen genereren uit huurinkomsten, waardoor GVV’s interessant zijn voor beleggers die streven naar voorspelbare inkomsten.

De GVV moet aan een aantal strenge voorwaarden voldoen om het statuut te verkrijgen. Zo mag de schuldgraad niet meer dan 65% bedragen tegenover het totaal actief en mag maximaal 20% van het vermogen blootgesteld zijn aan een enkel vastgoedcomplex. Tenslotte is de belangrijkste wetmatigheid dat de vennootschap verplicht is 80% van zijn cashresultaat uit te keren aan de aandeelhouders als dividend.

Niettemin is het belangrijk te onthouden dat vastgoedmarkten variabel kunnen zijn. Factoren zoals veranderingen in rentetarieven en economische cycli kunnen de waarde van vastgoed beïnvloeden. Maar bij de GVV’s zitten wel een aantal mooie Belgische dividendaandelen.

KBC (7,05%)

KBC Groep N.V. is een Belgische financiële instelling die actief is in bank- en verzekeringsdiensten. Het bedrijf is een veelzijdige financiële instelling die een breed scala aan diensten aanbiedt. Bovendien heeft KBC met succes geïnvesteerd in digitale diensten en online bankieren, waardoor klanten de mogelijkheid hebben om hun financiën eenvoudig online te beheren.

KBC staat bekend om zijn focus op klantgerichtheid, innovatie en duurzaam bankieren. Ze streven ernaar om een breed scala aan financiële oplossingen te bieden aan zowel particuliere als zakelijke klanten. Het is belangrijk om te benadrukken dat de specifieke diensten van KBC in de loop der tijd kunnen veranderen, afhankelijk van de strategische beslissingen van het bedrijf en ontwikkelingen in de financiële sector.

De hogere rentes kunnen ook in 2024 gunstig blijven voor de bank. Zo kan uit de resultaten blijken dat de bank winstgevender zal zijn in 2023 door een toegenomen rentemarge en rente inkomsten. Banken verdienen geld door rente te verdienen op leningen die ze verstrekken en rente te betalen op deposito’s. In tijden van hogere rentes kunnen banken profiteren van een bredere rentemarge, wat gunstig is voor hun winstgevendheid.

Met een payout ratio van 50% bereikt het aandeel momenteel een dividend rendement van 7,05%. Met een P/E ratio van 7,11 en een P/B van 0,97 staat het aandeel als bank zijnde niet hoog gewaardeerd, wat ook gunstig is.

Grafiek aandeel KBC Groep (KBC) | LYNX Beleggen

GIMV (5,7%)

Gimv is een Belgisch private equity bedrijf en een beursgenoteerde investeringsmaatschappij. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van ondernemerschap en het stimuleren van economische groei door middel van haar investeringen en betrokkenheid bij diverse bedrijven. Het is belangrijk voor investeerders om de specifieke focus en strategie van Gimv te volgen, omdat deze in de loop der tijd kunnen veranderen.

Met een portfolio van € 1,64 miljard in het eerste halfjaar van 2023 en een marktwaarde van € 1,3 miljard staat het aandeel genoteerd tegen een flinke discount. Dat wordt weerspiegeld in de NAV per aandeel van € 51,4 tov de prijs van € 45,75.

Het bedrijf keert al jaren consistent een dividend uit, nu bedraagt het dividend 5,7% met een payout ratio van 40,5%.

Grafiek aandeel Gimv (GIMB) | LYNX Beleggen

Smartphoto (3,26%)

Smartphoto is een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in online fotodiensten en personalisatie van foto-gerelateerde producten.

Het bedrijf richt zich op het leveren van hoogwaardige, gepersonaliseerde fotoproducten en speelt in op de groeiende vraag naar individualisatie in de consumentenmarkt. Door innovatieve technologieën en creatieve oplossingen te integreren, tracht Smartphoto klanten de mogelijkheid te bieden om hun herinneringen op unieke en persoonlijke wijze vast te leggen en te delen.

Naast het degelijke dividendrendement heeft Smartphoto ook een aanzienlijke koersgroei achter de rug. Let wel op dat dit aandeel als een micro cap wordt gezien, dat wil zeggen dat het een market capitalization van tussen de € 50 en € 300 miljoen heeft wat het aandeel riskanter maakt. Dat wordt niet gereflecteerd in de beta van 0,63. De fundamenten voor het aandeel zitten goed en het dividend werd sinds 2019 consistent verhoogd. Het dividendrendement bedraagt momenteel 3,26% met een payout ratio van 67,17%.

Grafiek aandeel Smartphoto (SMAR) | LYNX Beleggen

Cofinimmo (8,97%)

Cofinimmo is een Belgische vastgoedvennootschap (GVV) die gespecialiseerd is in investeringen in vastgoed, met name in de sectoren van gezondheidszorgvastgoed en kantoren.

Het doel van Cofinimmo is het leveren van stabiele en voorspelbare inkomsten aan haar aandeelhouders door te investeren in hoogwaardig vastgoed. Het bedrijf opereert als een GVV wat betekent dat het verplicht is om een groot deel van zijn winst als dividend uit te keren aan aandeelhouders, waardoor het aantrekkelijk kan zijn voor dividendbeleggers.

In het klimaat van 2022 en 2023 kunnen renteverhogingen leiden tot hogere kapitaalkosten, wat de financiering van vastgoedprojecten duurder kan maken. Ook cofinimmo kon hier niet aan ontsnappen en moest ook een deel van zijn waarde inleveren. Voor 2024 zal veel dus afhangen van macroeconomische data en het rentebeleid van de ECB. Mocht de rente stabiel blijven of zelfs verlagen dan zien we een gunstig beursjaar voor Cofinimmo. Momenteel heeft het aandeel een dividendrendement van 8,97% met een te hoge payoutratio, dat komt door de daling van de nettowinst. Voorgaande jaren kende het bedrijf een vrij lage payout ratio en bouwde het dus een buffer op. Het mooie aan de GVV regelgeving is zoals vermeld de hoge verplichte uitkering van het cashresultaat.

In deze moeilijke markt laat het management blijken dat ze zich ook daarin kunnen navigeren, het aantal desinvesteringen van 2023 werd gerealiseerd zeer dicht bij de boekwaarde. Voor 2024 bedraagt de verwachte P/E ratio 10, wat ook een mooie waardering is voor het vastgoedaandeel.

Grafiek aandeel Confinimmo (COFB) | LYNX Beleggen

Ageas (7,44%)

Ageas is een internationale verzekeringsgroep met hoofdkantoor in België. Het bedrijf is ontstaan uit de restanten van Fortis na de financiële crisis van 2008. Ageas is gespecialiseerd in levensverzekeringen, niet-levensverzekeringen en vermogensbeheer. Het bedrijf heeft activiteiten in Europa en Azië en bedient miljoenen klanten wereldwijd.

De verzekeraar heeft een dividendrendement van 7,44% en een payout ratio van 60,48%. Het dividend wordt halfjaarlijks uitgekeerd en kent een vrij consistente groei met een aantal uitzonderingen. Ook voor 2024 geldt voor Ageas het argument van betere rentemarges en een toename van beleggingsopbrengsten.

Grafiek aandeel Ageas (AGE) | LYNX Beleggen

Conclusie Belgische dividendaandelen

In deze dynamische Belgische markt biedt een weloverwogen benadering beleggers een mooie kans inkomsten te genereren uit dividenduitkeringen. Daarnaast is het ook mogelijk om op lange termijn kapitaalgroei te realiseren. Hier vindt u een overzicht van de besproken Belgische dividendaandelen:

 KBCGimvSmartphotoCofinimmoAgeas
Marktwaarde€ 23,26 miljard € 1,26 miljard € 110 miljoen€ 2,54 miljard€ 7,41 miljard
Dividendrendement7,05%5,7%3,26%8,97%7,44%
Payout ratio50%40,5%67,17%548,67%60,48%

Beleggen in de beste Belgische dividend aandelen via LYNX

Uiteraard is het via het TWS Handelsplatform mogelijk om te beleggen in alle besproken dividendaandelen. Ook kunt u beleggen in andere Belgische dividendaandelen.