Artikel laten voorlezen
|
Dividendaandelen kunnen een essentiële rol vervullen in uw beleggingsportefeuille.
Wat zijn dividendaandelen?
Ze zorgen voor een redelijk voorspelbare kasstroom, die gebruikt kan worden om extra aandelen van te kopen of als aanvulling op uw inkomen. In dit artikel ga ik dieper in op dividendaandelen en de voor en nadelen van aandelen met een dividend.
Dividendaandelen zijn in populariteit gestegen door de lage rente. Veel beleggers zien dividenden als een goed alternatief nu obligaties weinig tot niets opleveren en al zeker niet compenseren voor de inflatie. Dividend is echter niet zo veilig als een obligatie aangezien een bedrijf niet verplicht is deze uit te keren. Het is daarom in ieder geval belangrijk met de volgende drie voorwaarden in ogenschouw te nemen wanneer je naar een dividendaandeel kijkt:
- Jaarlijks moet het dividend omhoog gaan met een percentage dat hoger ligt dan de inflatie.
- Het bedrijf moet een sterke balans hebben (kijk naar de verhouding schuld / bedrijfsresultaat en schuld / vermogen)
- Het percentage van de winst dat uitgekeerd wordt als dividend moet niet boven de 90% uitkomen
Het zijn maar drie voorwaarden, maar toch vallen meteen de meeste dividendbetalers af. De enige die in Nederland aan deze criteria voldoet, is Unilever. Shell verhoogt bijvoorbeeld niet elk jaar het dividend en veel bedrijven hebben een te kort track record.
Beurscrash
Als u weet dat morgen een beurscrash begint, dan dient u vandaag te verkopen. Weet u dat er een beurscrash komt, maar niet wanneer? Dan kunt u het beste de dividendaandelen aanhouden. Het wachten op een crash die misschien gaat komen, zorgt ervoor dat uw geld niet aan het werk is. Mensen verliezen namelijk doorgaans meer geld door vermogen aan de zijlijn te laten staan dan in de crisis zelf. Bovendien zorgt een onverwachte beurscrash voor extra rendement.
Ja, u leest het goed. Als u uw huiswerk doet, zorgen dalende koersen voor een hoger rendement. Het zit namelijk zo. De lange termijn kracht van het dividend beleggen zit namelijk in het opnieuw investeren van de dividenden. Doet u uw huiswerk niet, dan kunt u tegen een aandeel aanlopen dat nooit meer herstelt na een crisis.
De koers van Unilever ging tijdens de financiële crisis tussen 2007 en 2009 met 50% onderuit. Dit betekent dat u 100% extra aandelen kunt kopen van een dividenduitkering.
De stijgende omzet, stijgende winst en stijgende dividenduitkering zorgen ervoor dat het verschil tussen de gedaalde koers van het aandeel Unilever en de intrinsieke waarde van het aandeel Unilever steeds groter wordt.
Beleggers hebben hier geen boodschap aan. Het is immers armageddon en dan maak je geen huiswerk. Als blijkt dat de wereld niet is ingestort, dan volgt een vlot herstel.
Een beurscrash zorgt ervoor dat u op een hoger tempo nieuwe aandelen accumuleert. Deze nieuwe aandelen zijn voor u aan het werk tijdens het herstel. Dit is de reden waarom dividendaandelen zo snel herstellen na een crisis.
Risico’s dividendaandelen
Dividendaandelen zijn niet zonder risico’s, zeker op de korte termijn kunnen aandelen namelijk zeer volatiel zijn. Dit blijkt bijvoorbeeld ook uit de koersbeweging van Unilever ten tijde van de financiële crisis. Op de langere termijn is de volatiliteit een minder groot risico, maar komen bedrijfsspecifieke risico’s steeds duidelijker in beeld. Wanneer het namelijk niet goed gaat met een bedrijf, is het namelijk wellicht genoodzaakt het dividend te verlagen. Dit risico is op twee manieren te bestrijden.
De eerste is een goede analyse van het bedrijf. Is het bedrijf bijvoorbeeld cyclisch, dan is de kans dat het dividend gekort wordt groter. Daarnaast kan je kijken naar andere parameters zoals: de dividendhistorie, het percentage van de winst dat uitgekeerd wordt en de balans van een bedrijf.
De andere manier om met het risico van een dividendverlaging om te gaan is spreiding. Door meerdere dividendaandelen te kopen neemt het effect van een verlaging bij één bedrijf af. Let hierbij wel goed op dat bedrijven bijvoorbeeld in andere sectoren zitten.
Pensioen
Dividendaandelen, waarvan het dividend groeit zijn ideaal als u met pensioen bent. Elk jaar krijgt u een dividenduitkering waarvan de koopkracht groter is dan het jaar daarvoor. Het langlevenrisico is niet meer aanwezig.
De meeste mensen hebben geleerd dat hoe verder weg het pensioen is, hoe meer u in aandelen kunt beleggen en hoe langer u met pensioen bent, hoe meer obligaties u dient te hebben.
Ik denk dat een portefeuille met dividendaandelen zal zorgen voor meer inkomen plus minder risico’s. Een crash is immers geen risico omdat het de dividendverhogingen niet in gevaar brengt. Obligaties zijn wel gevaarlijk omdat de inflatie plots kan gaan stijgen. De koopkracht van een coupon uitkering daalt dan, omdat de jaarlijkse uitkering bij een obligatie vast is. Dividendaandelen zijn echter stukjes van een bedrijf en bedrijven kunnen anticiperen op inflatie door bijvoorbeeld de prijzen van hun producten te verhogen.