Artikel laten voorlezen
De grootste bank in de Verenigde staten, JPMorgan Chase & co, kon verder groeien door de bankencrisis van maart. De bank kon alle verwachtingen overtreffen en kan voorlopig door het woelige water verder varen.

Na het lezen van dit artikel bent u op de hoogte van de activiteiten, het laatste kwartaalrapport en de waardering van JP Morgan Chase.

De CEO, Jamie Dimon, wist mee te delen dat de economie er momenteel goed uitziet ondanks de vertragende groei. De mogelijke boosdoeners van het afgelopen jaar, zoals aanhoudende inflatie, worden nog steeds nauw in de gaten gehouden.

Aandeel JPMorgan Chase

Het bedrijf

JPMorgan Chase & co is één van de grootste en oudste financiële instellingen ter wereld, opgericht in 1799 en heeft zijn hoofdkantoor in New York. De bank is voornamelijk actief in de Verenigde Staten, maar vertakt zich over de hele wereld.

De activiteiten worden opgesplitst in de vier voornaamste onderdelen: Consumer & Community Banking (CCB), Corporate & Investment Banking (CIB), Commercial Banking (CB) en Asset & Wealth Management (AWM). Het CCB segment richt zich op consumententransacties en -leningen, maar ook betalingsmogelijkheden voor KMO’s. Het CIB-segment richt zich daarentegen op investment banking en zorgt voor de aantrekking van kapitaal op de aandelen- en schuldmarkt. Hier vallen ook de effectendiensten onder, zoals leningen voor vermogensbeheerders en cash- en derivateninstrumenten.

Het commercial banking segment biedt dan weer financiële oplossingen voor kleine en middelgrote ondernemingen, lokale overheden en non-profitorganisaties. Als laatste biedt het Asset & Wealth Management, AWM-segment multi-asset beleggingsbeheeroplossingen in aandelen en andere financiële instrumenten aan institutionele klanten en particuliere beleggers.

Kwartaal resultaten JPMorgan Chase

Opnieuw een belangrijk kwartaalrapport voor de grootste banken in de Verenigde Staten. Positief nieuws kwam uit de bus tijdens de bekendmaking van de eerste kwartaalresultaten voor 2023. JP Morgan Chase, de grootste bank in de VS, wist te genieten van de hogere interest rates. De winst steeg met 52% voor het eerste kwartaal, daarnaast wist ook de omzet recordhoogtes te bereiken.

De bank deed het beter dan verwacht, zelfs met toegevoegde verliezen op effecten van $868 miljoen. De winst kwam voornamelijk voort uit de mogelijkheid om hogere rentes aan te rekenen op leningen, maar de rentes op deposito’s lager te houden. Het netto rente inkomen van de bank steeg dan ook 49% naar een recordomzet van $ 20.71 miljard. De verwachtingen voor 2023 liggen daarbij ook $ 7 miljard hoger dan drie maanden geleden op $81 miljard netto rente inkomen.

Na de redding van SVB en Signature bank besloten veel klanten toch hun geld te verhuizen naar grotere banken met het doel van meer zekerheid. Naar schatting zou JP Morgan Chase $ 50 miljard nieuwe deposito’s hebben aangetrokken.

Nog een positieve indicator zijn de uitgaven van consumenten, deze bleven gezond met een stijging van 10% in de verkoop van debet- en kredietkaarten. De bank voegde ook $ 1.1 miljard toe aan reserves voor kredietverliezen en zorgt zo voor meer zekerheid in de komende onzekere tijden. Dat brengt de totale kredietkosten op 2.3 miljard na het afschrijven van nog eens $ 1.1 miljard voor dubieuze debiteuren. De investment banking omzet zakte met 24% en de commissies zakten met 19% vooral door lagere underwriting fees.

In het eerste kwartaal van 2023 kenden de markten en effectendiensten een negatieve groei. De totale omzet uit trading activiteit bedroeg $ 8,38 miljard, 4% minder dan een jaar eerder. De inkomsten uit fixed income bleven gelijk, maar de inkomsten uit aandelen daalden het meest met 11%. We zagen een gelijkaardige daling bij concurrent Citigroup, ook daar daalde de omzet 4% voor trading activiteit. De winnaar bleek Wells Fargo te zijn die zijn trading omzet zag stijgen met 51% ten opzichte van vorig jaar.

Waardering aandeel JPMorgan Chase

De bancaire sector wordt globaal vaak gezien als waardeaandelen. We zien ook dat de traditionele P/E ratio onder de 15 valt, wat voor veel beleggers een waarde aandeel signaleert. Daarbij bevinden we ons met een price/book ratio van 1,58 rond de waardering na de crash van maart 2020. Ook heeft de bank geen alarmerende wanbetalers en lijkt zij klaar om een recessie te doorstaan.

In vergelijking met de concurrent Morgan Stanley is de waardering ook nog licht lager.

 JPMMS
Koers / Winst11.714.68
Verwachte koers / Winst10.6811.49
Price / book1.581.68
Price / free cashflow4.87

Conclusie en koers aandeel JPMorgan Chase

JPMorgan Chase & Co is sterker uit de bankencrisis van maart gekomen en heeft alle verwachtingen overtroffen met zijn resultaten voor het eerste kwartaal van 2023. De bank heeft geprofiteerd van de hogere rente en aanzienlijke deposito’s aangetrokken van klanten die meer zekerheid zoeken. Hoewel de investeringsbank- en handelsactiviteiten een terugval kenden, blijft de bank optimistisch over de toekomst en heeft zij haar reserves voor kredietverliezen uitgebreid om meer zekerheid te bieden bij onzekerheden. De waardering van de bank is ook aantrekkelijk voor waardebeleggers, met een koers/winstverhouding van minder dan 15 en een koers/boekhoudverhouding van 1,58, wat wijst op een potentieel waardeaandeel. Over het geheel genomen lijkt JPMorgan Chase & Co goed gepositioneerd om de uitdagingen van het financiële landschap het hoofd te bieden en in de toekomst te blijven groeien.

Grafiek aandeel JP Morgan Chase & Co (JPM) | LYNX Beleggen

Aandeel JP Morgan kopen of verkopen via LYNX

Via LYNX heeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel JPMorgan Chase (JPM). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.