Wat is de FTSE 100 index?

Door Hirgent Cekaj


Artikel laten voorlezen

De FTSE 100 index of de ‘Footsie’ is een belangrijke index die u in de gaten moet houden als u wilt beleggen in aandelen die genoteerd staan op de Londense beurs. Het volgen van een index helpt om betere beleggingen uit te voeren. De index toont namelijk aan in welke staat de algemene beurs zich in bevindt. Daarom zullen we in dit artikel eens bekijken wat de FTSE 100 index is en hoe deze index u kan helpen bij beleggingen op de Londense beurs.

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

Wat is de FTSE 100 index?

 

Wat is de FTSE 100?

De FTSE 100 of de ‘Financial Times Stock Exchange 100’ is een index die bestaat uit 100 bedrijven met de grootste marktwaarde en marktkapitalisatie die genoteerd staan op de London Stock Exchange. De FTSE 100 is de belangrijkste index om de sterkte van de London Stock Exchange te meten. FTSE Group is de organisatie die deze index beheert, het is een dochteronderneming van de London Stock Exchange. De index wordt dus door de FTSE Group elke seconde berekend en gepubliceerd.

De FTSE 100 werd opgericht in 1984 met een basiswaarde van 1.000 Britse pond. Sindsdien heeft de index kort 7.903,50 gezien op 22 mei 2018, vooraleer het weer lager begon te handelen. Dit record kwam na de Europese staatsschuldencrisis in 2010/2011.

Financial Times Stock Exchange 100 Weekbasis

De FTSE 100 componenten

De FTSE 100 index bestaat uit de 100 grootste bedrijven op basis van marktwaarde en marktkapitalisatie. De marktkapitalisatie wordt berekend door de aandelenkoers van een bedrijf te vermenigvuldigen met het totale aantal aandelen dat het bedrijf heeft uitgegeven. Voordat een bedrijf opgenomen mag worden in de FTSE 100, moeten ze eerst en vooral genoteerd staan op de London Stock Exchange met aandelen die geprijsd zijn in Britse pond. Ook nationaliteit, liquiditeit en free float zijn criteria die worden geraadpleegd vooraleer een bedrijf opgenomen wordt in de FTSE 100 index. In de FTSE 100 index worden de aandelenkoersen gewogen via de free float-kapitalisatie methode. Dit wilt zeggen dat grotere bedrijven met meer aandelen een groter effect zullen hebben op de index dan de kleine bedrijven.

Enkele zeer herkenbare bedrijven die zijn opgenomen in de FTSE 100 kunt u hieronder zien:

 • AstraZeneca
 • Barclays
 • Burberry
 • HSBC
 • Rio Tinto
 • Rolls-Royce Holdings
 • Royal Dutch Shell
 • Unilever
 • Vodafone Group

Internationaal gerichte bedrijven

U zou denken dat de FTSE 100 een perfecte index is om de gezondheid van de Britse economie te meten, maar dat is niet het geval. De FTSE 100 index bestaat uit een heel aantal internationaal gerichte bedrijven. Deze index is dus eigenlijk een slechte indicator van hoe het met de Britse economie gaat. Als u als belegger een index wilt die de Britse economie beter representeert zijn de FTSE 250, de FTSE 350, of zelfs de FTSE All-Share een veel betere keuze. Deze indices bestaan uit veel meer Britste bedrijven waardoor er dus een betere representatie ontstaat van de Britse economie. De Britse bedrijven in deze indices zijn dan minder internationaal gericht en zorgen dus niet voor een vertekend beeld. Deze indices kunnen ook verder worden onderverdeeld in hoog rendement, laag rendement, of ex-IT.

Hoewel de FTSE 100 minder representatief is van de Britse economie, is het toch nog steeds verreweg de meest gebruikte beursindicator. Hieronder vindt u de andere FTSE indices die ook vaak gebruikt worden.

 • FTSE 250
 • FTSE 350
 • FTSE SmallCap
 • FTSE Fledgling
 • FTSE All-Share

In het onderstaande voorbeeld kunt u het verschil zien tussen de FTSE 100 en de FTSE 250. De FTSE 250 index heeft een veel sneller herstel kunnen waarmaken dan de FTSE 100.

Financial Times Stock Exchange 100 Index

Hoe beweegt de FTSE 100 index?

De FTSE index stijgt of daalt door middel van bedrijven die hun waarde verliezen of bedrijven die stijgen in waarde. Als de aandelenkoers van een bedrijf die opgenomen is in de FTSE 100 index verandert, verandert automatisch ook de marktkapitalisatie. Dit zorgt dan weer voor een verandering van de totale waarde van de FTSE 100 index. Hoe fors de FTSE 100 verandert hangt dan af van hoe belangrijk het bedrijf is in de index.

Zoals we eerder vermeld hebben, zal een bedrijf met een hoger marktkapitalisatie de index meer beïnvloeden dan een kleiner bedrijf. Door de index te berekenen aan de hand van marktkapitalisaties wilt zeggen dat de FTSE 100 index een marktweging heeft. Bedrijven worden opgenomen op basis van omvang. Veranderingen in de aandelenkoers van Unilever zullen een veel groter effect hebben op de FTSE 100 dan een bedrijf als Burberry, die een veel kleinere marktkapitalisatie heeft.

Als er dus goed nieuws is over een bepaald bedrijf, of een sector dat een hoge weging heeft in de index, zal dit een groot effect hebben op de FTSE 100.

Waarom is de FTSE 100 index belangrijk?

Als u wilt beleggen in aandelen is het altijd een goed idee om de FTSE 100 index te raadplegen. Zoals we al eerder vermeld hebben bestaan de componenten van deze index vooral uit internationale bedrijven. Dit betekent eigenlijk dat de FTSE 100 index een goede indicator is van de gezondheid van de wereldeconomie. De FTSE 100 beweegt namelijk vaak als reactie op politieke of economische gebeurtenissen over de hele wereld. U zou dus de FTSE 100 kunnen zien als een wereldwijde sentiment indicator van beleggers. Hoe stabieler de wereldeconomie en politiek, hoe stabieler de FTSE 100 index en hoe sneller het stijgt in waarde. Dus hoewel de FTSE 100 vaak achterwege gelaten wordt, is het toch een belangrijke index die elke belegger in de gaten moet houden.

Wat is de FTSE 100 index?

Hoe kunt u beleggen in de FTSE 100 index?

Er zijn veel verschillende manieren waarop beleggers zich kunnen blootstellen aan de FTSE 100 en de andere indices van de FTSE Group. Exchange-traded funds (ETF’s) bieden beleggers een gemakkelijke manier om in deze indices te beleggen. Als belegger moet u wel altijd op de hoogte zijn van de kostenratio’s wanneer u in ETF’s wilt beleggen. Te hoge kosten kunnen namelijk op lange termijn ervoor zorgen dat u heel wat van uw rendement kwijtspeelt. Het is ook een goed idee om in de onderliggende portefeuille van het fonds te kijken naar sectorconcentratierisico’s. Het Verenigd Koninkrijk heeft bijvoorbeeld een hoge concentratie van financiële dienstverleners in vergelijking met veel andere landen, dit is ook te zien in de FTSE 100 index.

Hieronder vindt u enkele veel voorkomende FTSE Group ETF’s waarin u kunt beleggen:

FTSE 100

 • iShares Core FTSE 100 UCITS ETF (ISF)
 • Vanguard FTSE 100 UCITS ETF (VUKE)
 • HSBC FTSE 100 UCITS ETF GBP (HUKX)

FTSE 250

 • iShares Core FTSE 250 UCITS ETF (MIDD)
 • Vanguard FTSE 250 UCITS ETF (VMID)

FTSE All-Share

 • SPDR FTSE UK ALL SHARE UCITS ETF (FTAL)
 • XTRACKERS FTSE ALL-SHARE UCITS ETF 1D (XASX)

Beleggen in een FTSE future

Beleggen in een FTSE index kan ook via een future. Zo is de future op de FTSE 100 terug te vinden via het symbool ‘Z’. Een future is een product die enkel weggelegd is voor de actieve belegger met een hogere risicotolerantie. Alvorens u een future op de FTSE overweegt, is het aan te raden alle informatie over futures op het Kennisportaal grondig door te nemen.

Zelf beleggen in ETF’s bij LYNX

Via het LYNX Handelsplatform kunt u beleggen in ETF’s.  U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk ons uitgebreide aanbod: