Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier.

Het beursnieuws van vandaag en de beursverwachting van komende week

Of u nu in aandelen, opties of ETF’s handelt; als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van wat zich op de beurs afspeelt. Daarom brengen Justin en Kevin u op de hoogte van het laatste beursnieuws. Maar daarnaast blikken ze ook vooruit. Met een interessante beursverwachting krijgt u vast zicht op wat ons de komende week te wachten staat.


Nieuwe recordkoers S&P 500 en aandelen Trump Media & Technologie knallen hoger

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

De S&P 500 steeg met 0,28% tot 5.631 punten en eindigde de dag net onder het hoogste punt ooit dat vorige week werd bereikt. Dit is de tiende winstweek in de laatste twaalf, grotendeels dankzij de verwachting dat de inflatie voldoende vertraagt om de Fed ervan te overtuigen de rente binnenkort te verlagen. De Dow Jones Industrial Average steeg met 0,5% tot 40.211,72 en bereikte een recordhoogte, terwijl de Nasdaq Composite 0,4% toevoegde en eindigde op 18.472,57, iets onder zijn hoogste punt. Niet onbelangrijk om ook naar de Russell 2.000 te kijken. De index van Amerikaanse small caps klom gisteren opnieuw bijna 2% hoger en lijkt bezig te zijn met een inhaalrace. De index heeft immer de recordkoers van eind 2021 nog niet bereikt.

De beurzen in de VS lijken enthousiast te zijn omdat Jerome Powell meer en meer vertrouwen heeft dat pad richting 2% inflatie is geëffend. Ook Goldman Sachs zegt publiekelijk dat de tijd rijp is om over te gaan tot renteverlaging.

Op sectorniveau was het gisteren hoofdzakelijk de energie- en de financiële sector die het meeste wind in de zeilen hadden. De nutssector daarentegen was de hoek waar de klappen vielen.

Vandaag wordt in de VS de detailhandelsverkopen gepubliceerd om 14:30 uur. Beleggers met Canadese aandelen kijken op datzelfde moment uit naar de publicatie van de Canadese inflatiecijfers.

BEURSNIEUWS
Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks kosteloos onze beursupdate.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blik op enkele aandelen

Aandelen van Trump Media & Technology Group  stegen maandag in de voorbeurshandel met 60% na de moordaanslag op voormalig president Donald Trump tijdens een rally in Butler, Pennsylvania. Het aandeel gaf gedurende de dag wat winst af maar sloot alsnog met een mooie +31% op de borden. DJT-aandelen zijn dit jaar met meer dan 76% gestegen door Trumps sterke positie als Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2024.

De winst van Goldman Sachs  verdubbelde in het tweede kwartaal en overtrof de verwachtingen van analisten dankzij sterke obligatiehandel. CEO David Solomon benadrukte het vertrouwen van bedrijven in de Amerikaanse economie. Aandelen stegen met 0,3% na een eerdere piek van 2,3%. De winst bedroeg $3,04 miljard ofwel $8,62 per aandeel, hoger dan de verwachte $8,34. Inkomsten uit investment banking stegen met 21% tot $1,73 miljard. Goldman’s aandelen zijn dit jaar met 24,4% gestegen en noteren nu meer dan 15% boven de all-time high uit 2021.

BlackRock verwacht in de tweede helft van het jaar twee overnames af te ronden om zijn positie in infrastructuurinvesteringen en private markten te versterken, belangrijke groeigebieden. CEO Larry Fink ziet grote kansen in de energietransitie en AI-datacenters. Vorige maand kocht BlackRock Preqin voor bijna $3,2 miljard en eerder dit jaar Global Infrastructure Partners voor $12,5 miljard. De netto-instroom in BlackRock hun ETF’s bedroeg $81,57 miljard in het kwartaal. BlackRock verwacht dat beleggers overstappen van hoogrentende contanten naar risicovollere vastrentende producten na renteverlagingen door de Fed. De totale omzet steeg met 8% naar $4,81 miljard en de nettowinst naar $1,50 miljard, of $9,99 per aandeel.

Vandaag kijken we uit naar de kwartaalcijfers van UnitedHealth, Bank of America en Morgan Stanley. Alle drie rapporteren ze de cijfers voorbeurs.

Blik op Azië en Europa

Aziatische aandelen waren dinsdag gemengd, terwijl beleggers worstelden met zwakke economische data uit China en wachtten op de uitkomst van een belangrijke beleidsvergadering van de Communistische Partij in Peking. De Chinese overheid meldde maandag dat de jaarlijkse economische groei was gedaald van 5,3% in het eerste kwartaal tot 4,7% in het kwartaal van april tot juni. Dit zette Goldman Sachs en JP Morgan ertoe aan om de Chinese economische vooruitzichten naar beneden bij te stellen.

De Hang Seng-index in Hongkong daalde met 1,5% tot 17.747,65 en de Shanghai Composite-index zakte met 0,4% tot 2.963,25. De Japanse Nikkei 225 steeg met 0,6% tot 41.399,72 na heropening na een feestdag.

In Europa kijken we uit naar het ZEW economisch sentiment van zowel Duitsland als Europa. Verder spreekt vandaag François Villeroy van de ECB. Hij heeft zich voorheen al positief uitgelaten over verdere renteverlagingen van de ECB.

Morgen komt ASML met de kwartaalcijfers. De verwachtingen zijn hooggespannen aangezien de chipfabrikanten bezig zijn met de capaciteit uit te breiden om te voldoen aan de groeiende vraag naar AI-chips. ASML is al langere tijd verwikkeld tussen een hevige strijd tussen China en de VS. Veel werknemers van ASML ronden hun studies af op de technische universiteit van Eindhoven. Volgens de VS zijn er daar opvallend veel Chinese studenten. Wegens exportrestricties van de Nederlandse overheid heeft China geen toegang tot de meest geavanceerde machines van ASML. Desondanks wordt er een goedgevuld orderboek verwacht. In het eerste kwartaal was China goed voor bijna de helft van de omzet door de aankoop van oudere ASML-machines.

Aandeel ASML, 16/07/2024

In Europa lopen de verliezen bij opening op tot -0,40%.

Beursagenda

Dinsdag 16 juliVS – Detailhandelsverkopen
VS – Kern Detailhandelsverkopen
14:30
14:30
Woensdag 17 juliEUR – Inflatie (CPI)
VS – Ruwe olievoorraden
11:00
16:30
Donderdag 18 juliEUR – Rentebesluit
VS – Eerste aanvragen werkloosheidsvergoeding
VS – Philadelphia Fed Productie-index
EUR – ECB Persconferentie
VS – Bestaande huizenverkopen

14:15
14:30
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 19 juliEUR – Duitse PPI08:00

Gebruikte bronnen:

www.bloomberg.com/news/articles/2024-07-15/powell-says-recent-data-raise-confidence-inflation-on-path-to-2

www.reuters.com/business/finance/blackrock-assets-hit-record-high-106-trillion-markets-soar-2024-07-15/

www.bloomberg.com/news/articles/2024-07-15/us-pressure-on-dutch-china-links-reaches-asml-funded-university

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Vrijdag sloten de aandelenindexen hoger, waarbij zowel de S&P 500 als de Dow Jones nieuwe recordhoogtes bereikten. Een herstel in chipaandelen na de daling van donderdag zorgde voor een boost van de markt. Aandelen bouwden hun winst uit na een onverwachte daling van de consumentenvertrouwensindex van de Universiteit van Michigan voor juli, die naar een dieptepunt van acht maanden zakte. Dit voedde de speculatie dat de Fed de rente in september zou kunnen verlagen.

Aandelenfutures in de VS kenden vrijdag een sterke plotse daling door stijgende obligatierentes na een hoger dan verwachte stijging in de Amerikaanse producentenprijsindex (PPI). Echter, de futures herstelden zich en snelden hoger. De VIX-index blijft al enkele weken rond de 12 punten noteren, wat aangeeft dat er geen tot weinig angst onder de beleggers heerst.

VIX index, 15/07/2024

Vrijdag hadden de resultaten van bankwinsten een overwegend negatief effect op aandelen. Wells Fargo daalde met meer dan -6% na teleurstellende Q2 nettorente-inkomsten. JPMorgan zakte ook na zwakke Q2 omzet- en handelsresultaten voor zijn FICC-segment (fixed income clearing corporation). Citigroup kwam onder druk te staan ondanks betere dan verwachte Q2-omzetcijfers vanwege waarschuwingen dat de kosten voor het jaar aan de hoge kant van de eerder gegeven verwachtingen zouden liggen.

De Amerikaanse PPI voor juni steeg met +0,2% maand over maand en +2,6% jaar over jaar, hoger dan de verwachte +0,1% maand over maand en +2,3% jaar over jaar, en markeerde de grootste stijging in 15 maanden. De PPI exclusief voeding en energie steeg met +0,4% maand over maand en +3,0% jaar over jaar ook sterker dan verwacht. De consumentenvertrouwensindex van de Universiteit van Michigan voor juli daalde onverwachts met -2,2 naar een achtmaands laagtepunt van 66,0, terwijl een stijging naar 68,5 werd verwacht.

Afgelopen weekend heeft voormalig Amerikaans president, Donald Trump, een moordaanslag overleefd. Het resulteerde in een iets sterkere Amerikaanse dollar en terzelfdertijd lijken de aandelenfutures hogere koersen op te zoeken. Zoals de kaarten nu liggen zouden de gezondheids-, banken- en oliesector winnen bij een overwinning van Donald Trump tijdens de presidentsverkiezingen.

Vandaag is het uitkijken naar cijfers van o.a. Goldman Sachs, HDFC Bank en BlackRock. Verder wordt de publicatie van Empire State Manufacturing Index verwacht om 14:30 en om 18:00 zal Jerome Powell spreken voor de Economic Club of Washington DC.

BEURSNIEUWS
Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks kosteloos onze beursupdate.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blik op Azië en Europa

Het Chinese Nationaal Bureau voor Statistiek meldde maandag dat het bruto binnenlands product van het land in het tweede kwartaal met 4,7% steeg op jaarbasis, wat lager was dan de verwachte groei van 5,1%. Ook de detailhandelsverkopen in juni voldeden niet aan de verwachtingen en stegen met 2% vergeleken met de voorspelde groei van 3,3%. De industriële productie groeide in juni echter sterker dan verwacht, met een stijging van 5,3% op jaarbasis, tegenover de schatting van 5%. De hoogtechnologische productie zag in juni een toename van 8,8%.

Shanghai composite blijft status quo noteren en de Hang Seng index verliest 1,17%. De Japanse aandelenbeurzen blijven vandaag gesloten.

Om 11:00 uur wordt de Europese industriële productie gepubliceerd. Er wordt een daling verwacht van -0,9%. De Europese beurzen laten voorbeurs een lagere opening zien, ondanks de stijging van de Amerikaanse futures. Het verlies in Europa loopt voorlopig op tot 0,28%.

Deze morgen heeft TomTom de kwartaalcijfers gerapporteerd. In het tweede kwartaal kwam de omzet op €151 miljoen te liggen tegenover €157 miljoen in Q2 2023. EBIT voor Q2 van dit jaar komt uit op een negatieve €4,7 miljoen. Het bedrijf geeft een update mee over de verdere verwachtingen voor 2024. U vindt hieronder een overzicht uit het kwartaalrapport.

www.corporate.tomtom.com/static-files/2e0e3fde-871b-4aca-93e3-fdf64d427e1b

TomTom heeft wel grote namen bij het klantenbestand kunnen voegen volgens het kwartaalrapport. Denk hierbij aan Microsoft, BMW, Qualcomm en Volkswagen Group. De toekomst zal moeten uitwijzen of het TomTom uit de rode cijfers kan trekken.

Beursagenda

Maandag 15 juliJPY – Marine Dag
CNY – BBP
CNY – Industriële Productie
VS – NY Empire State Productie-index
TSE gesloten
04:00
04:00
14:30
Dinsdag 16 juliVS – Detailhandelsverkopen
VS – Kern Detailhandelsverkopen
14:30
14:30
Woensdag 17 juliEUR – Inflatie (CPI)
VS – Ruwe olievoorraden
11:00
16:30
Donderdag 18 juliEUR – Rentebesluit
VS – Eerste aanvragen werkloosheidsvergoeding
VS – Philadelphia Fed Productie-index
EUR – ECB Persconferentie
VS – Bestaande huizenverkopen

14:15
14:30
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 19 juliEUR – Duitse PPI08:00

Gebruikte bronnen:

www.corporate.tomtom.com/static-files/2e0e3fde-871b-4aca-93e3-fdf64d427e1b

www.bloomberg.com/news/articles/2024-07-14/global-markets-ramp-up-the-trump-trade-after-rally-attack

www.cnbc.com/2024/07/15/china-reports-second-quarter-gdp-growth-of-4point7percent-missing-expectations.html

Afgelopen donderdag sloten de Amerikaanse aandelenmarkten gemengd af. De S&P 500 Index daalde met 0,88% tot 5.584 punten, terwijl de Dow Jones een lichte stijging van 0,08% liet zien met een slotkoers van 39.754 punten. De Nasdaq Composite Index sloot de dag af met een verlies van 2,24% en een slotkoers van 18.283 punten. Wel opvallend is de sterke stijging van de Russell 2.000. De small-cap index liet een stijging optekenen van 3,57% en een slot van 2.125 punten. De beleggers lijken te roteren uit Nasdaq richting de small caps uit de VS.

Russell 2000 index, 12/07/2024

Op sectorniveau zagen we beleggers massaal grote technologieaandelen verkopen, wat de S&P 500 onder druk zette en de bredere markt negatief beïnvloedde. Ook luchtvaartaandelen stonden onder druk, nadat Delta Air Lines een winstwaarschuwing afgaf voor het derde kwartaal. De vastgoed- en de nutssector waren duidelijk de sterkste sectoren op donderdag.

Ondanks vroege steun van een gunstig inflatierapport van de Federal Reserve, dat de obligatierentes deed dalen, werden winsten beperkt door een sterker dan verwacht werkloosheidsrapport. Dit laatste suggereert een sterke arbeidsmarkt, wat negatief kan uitpakken voor een renteverlaging door de Fed.

De inflatie in juni daalde tot 3,0% op jaarbasis, beter dan de verwachte 3,1%. Exclusief voeding en energie daalde de kerninflatie naar een driejarig dieptepunt van 3,3%. Het aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen daalde onverwacht met 17.000 naar een laagste punt in zes weken, wat duidt op een sterkere arbeidsmarkt. Ook het aantal doorlopende werkloosheidsaanvragen daalde onverwacht, wat verdere kracht in de arbeidsmarkt aangeeft.

Uit de gemengde signalen van de Fed bleek enerzijds een mogelijke beleidsaanpassing, volgens de voorzitter van de Fed van San Francisco, terwijl de voorzitter van de Fed van St. Louis optimisme uitte over de inflatiecijfers, maar op meer bewijs wachtte voordat hij verdere stappen onderneemt.

Vandaag kijken beleggers uit naar de producentenprijsindex uit de VS. De publicatie wordt verwacht om 14:30 uur. Om 16:00 krijgen we meer inzicht in het Amerikaans consumentenvertrouwen. Verder kan u vandaag als start van het kwartaalcijferseizoen in uw agenda markeren. Voorbeurs komen heel wat financiële bedrijven met cijfers. Denk hierbij aan JP Morgan Chase, Wells Fargo, Citigroup en The Bank of New York Mellon.

Blik op enkele aandelen

Ericsson heeft deze morgen de boeken geopend. De omzet daalt jaar op jaar met 7,% naar 59,8 miljard Zweedse kroon. Lichtpunt is dat de omzet uit de Noord-Amerika steeg met 14% jaar op jaar. De CEO voorziet dat deze trend zich zal verderzetten. De winst per aandeel komt negatief uit op -3,34 Zweedse kroon. Voor het verdere verloop van 2024 voorspelt de CEO geen gunstige marktomstandigheden.

Tesla viel meer dan 8% terug na het uitstellen van de onthulling van zijn robotaxi. Normaal zou de robotaxi in augustus voorgesteld worden maar het wordt nu verschoven naar oktober. Tesla heeft zich vastgebeten op het volledig automatisch rijden. Op deze manier kan Tesla een succesverhaal worden d.m.v. AI.

Aandeel Tesla, 12/07/2024

Delta Air Lines daalde 8% na de bekendmaking van de kwartaalresultaten. Hoewel de winst per aandeel $2,36 aan de verwachtingen voldeed, bleef de omzet met $15,4 miljard net onder de geschatte $15,47 miljard. Delta benadrukte een recordomzet in het junikwartaal, 5,4% hoger dan in 2023, en een sterke operationele marge van 14,7%. Het bedrijf verhoogt zijn dividend met 50% vanaf het septemberkwartaal. CEO Ed Bastian blijft optimistisch over het halen van de jaardoelstellingen, met een verwachte EPS van $6 tot $7 en een vrije kasstroom van $3 tot $4 miljard. De vooruitzichten voor het derde kwartaal zijn een winst vóór belastingen van $1,5 miljard en een operationele marge van 11% tot 13%.

Blik op Azië en Europa

In Azië wordt er heel wat aandacht besteed aan de centrale bank van Japan. Er lijken signalen te zijn dat ze interventies uitvoert om zo de waarde van de yen op te krikken. Er is heel wat volatiliteit in de yen paren zoals EUR/JPY en USD/JPY. De Nikkei 225 daalt fors en staat vandaag 2,25% lager.

Nikkei 225 index, 12/07/2024

In China is de import in juni iets lager uitgevallen dan verwacht, maar de export is hoger uitgevallen van verwacht. Voornamelijk de export naar Brazilië stijgt in de eerste jaarhelft met bijna 25% in vergelijking met vorig jaar. Shanghai Composite noteert quasi status quo en Hang Seng index uit Hong Kong noteert fors hoger met een groene 2,36% op de borden. Sterkste aandelen in Hong Kong zijn o.a. NetEase en JD.com, beide goed voor stijgingen van 5%.

We zagen gisteren in Europa hetzelfde fenomeen als in de VS. Een outperformance van de mid- en small caps. Zo ging de AMX vlot 1,50% hoger en de AScX zelfs 2,11%. Dax Midcap klom 0,57% terwijl de DAX status quo bleef. In België zagen we dit fenomeen niet.

In Europa gaan we een positieve opening tegemoet. De winsten op de borden lopen op tot 0,36%. Vandaag wordt het uitkijken naar de inflatiecijfers uit Frankrijk, Spanje en Zweden.

BEURSNIEUWS
Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks kosteloos onze beursupdate.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beursagenda

Vrijdag 12 juliJPY – Industriële Productie
VS – PPI
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
VS – WASDE-rapport
06:30
14:30
16:00
16:00
18:00

Gebruikte bronnen:

www.ericsson.com/assets/local/investors/documents/financial-reports-and-filings/interim-reports-archive/2024/6month24-en.pdf

www.cnbc.com/2024/07/11/delta-air-lines-dal-earnings-q2-2024.html

www.cnbc.com/2024/07/12/chinas-imports-unexpectedly-drop-in-june-but-exports-beat-forecasts.html

Op woensdag bereikte de S&P 500 wederom een nieuwe mijlpaal door met 1,02% te stijgen en voor het eerst boven de 5.600 punten te sluiten. Met de rally van woensdag heeft de S&P 500 de maand juli sterk afgetrapt met zeven opeenvolgende dagen van winst, de beste start sinds september 2013. De Nasdaq Composite sloot ook op een record met een stijging van 1,18%.

Aandelen gingen over een breed front omhoog. Met stijgingen van Nvidia (+2,7%), AMD (+3,9%) en Micron Technology (+4%) deed de semiconductor weer goede zaken. Deze stijgingen kwamen in aanloop naar het inflatiecijfer van vandaag, wat mogelijk de verwachtingen voor een renteverlaging in september zou kunnen bevestigen.

Economen, ondervraagd door Dow Jones, verwachten dat de consumentenprijsindex (CPI) in juni met 0,1% op maandbasis en met 3,1% op jaarbasis zal stijgen. Dit zou een afnamen betekenen ten op zichte van de maand mei, waarin de inflatie met 3,3% op jaarbasis steeg. De kern-CPI, die volatiele voedsel- en energieprijzen uitsluit, wordt verwacht met 0,2% te stijgen voor de maand en 3,4% op jaarbasis.

In de nabeurs-handel volgden ook enkele sterke koersuitslagen. Zo boekte Costco Wholesale een winst van 2,5% na de aankondiging van hun eerste lidmaatschapsprijsverhoging sinds 2017. Tegelijkertijd steeg WD-40 Company met 12% dankzij sterke kwartaalcijfers, waarin een stijging van de totale netto omzet met 9% werd gemeld. PriceSmart boekte een winst van 6% na positieve kwartaalresultaten.

Bedrijven als PepsiCo, Delta Air Lines en Conagra op het punt om donderdag voorbeurs hun kwartaalresultaten bekend te maken.

Nasdaq-100 in TWS Handelsplatform

Azië in de lift & Europa opent hoger

In Azië bereikte de Japanse Nikkei 225 voor het eerst de 42.000 punten, geholpen door een bredere stijging in de Azië-Pacific markten na een rally van grote Amerikaanse technologiebedrijven. De Nikkei steeg met 0,97%, aangedreven door technologieaandelen, terwijl de bredere Topix met 0,7% steeg naar een nieuw hoogtepunt.

Het aantal orders voor machines in Japan stegen op jaarbasis met 10,8%, boven de verwachting van 7,2%, hoewel ze maand-op-maand met 3,2% daalden, wat op een kwetsbare economie zou kunnen duiden en de plannen van de Bank of Japan om het monetaire beleid te normaliseren zou kunnen compliceren.

De Hongkongse Hang Seng index steeg met 1,41%, terwijl de Chinese CSI 300 index met 0,35% klom. Europese aandelen worden verwacht hoger te openen in afwachting van de nieuwste inflatiecijfers uit de VS.

Beursagenda

Donderdag 11 juliDE – Inflatie (CPI)
VS – Inflatie (CPI)
VS – Jobless claims
VS – FOMC-lid Bostic spreekt
08:00
14:30
14:30
17:30
Vrijdag 12 juliJPY – Industriële Productie
VS – PPI
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
VS – WASDE-rapport
06:30
14:30
16:00
16:00
18:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2024/07/10/stock-market-today-live-updates.html

Enkele Amerikaanse aandelenindices hebben opnieuw een nieuwe all-time high neergezet. De S&P 500 Index sloot dinsdag 0,07% hoger op 5.577 punten, de Dow Jones sloot 0,13% lager op 39.292 punten, Nasdaq composite sloot 0,14% hoger op 18.429 punten. Russell 2.000 sloot de handelsdag af op 2.029 punten, wat nog verder onder de all-time high ligt van eind 2021.

S&P 500 index, 10/07/2024

Sterke prestaties van bank- en chipbedrijven dreven de S&P 500 en Nasdaq 100 omhoog, terwijl zwakke prestaties in de restaurant-, materialen-, en gezondheidssector een negatieve invloed hadden. De bredere markt bleef dinsdag stijgen na evenwichtige opmerkingen van Fed-voorzitter Powell. Fed-voorzitter Jerome Powell uitte dinsdag zijn bezorgdheid dat het te lang vasthouden aan hoge rentetarieven de economische groei in gevaar kan brengen. Voorafgaand aan zijn tweedaagse optreden op Capitol Hill deze week, verklaarde de centrale bankier dat de economie sterk blijft, evenals de arbeidsmarkt, ondanks enige recente afkoeling.

Powell noemde een zekere vermindering van de inflatie en benadrukte dat beleidsmakers vastberaden blijven om deze terug te brengen naar hun doel van 2%.  De huidige rente van de Fed ligt tussen 5,25% en 5,50%, het hoogste niveau in ongeveer 23 jaar en het resultaat van 11 opeenvolgende verhogingen nadat de inflatie het hoogste niveau sinds begin jaren tachtig bereikte. Maar volgens de FedWatch tool van CME verwacht de markt een renteverlaging met 25 basispunten in september. De waarschijnlijkheid wordt op 70% geschat. Een verlaging met 50 basispunten wordt op dit moment op 3,3% waarschijnlijkheid geschat.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html, 10/07/2024

De markten kijken uit naar het Amerikaanse CPI-rapport van juni op donderdag om te zien of de prijsdruk blijft afnemen. De verwachting is dat de CPI in juni daalde naar +3,1% jaar op jaar van +3,3% jaar op jaar in mei, en dat de kern-CPI van juni ongewijzigd bleef op +3,4% jaar op jaar. Tot slot begint het winstrapportenseizoen van Q2 op vrijdag, waarbij enkele van de grootste Amerikaanse banken, waaronder JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of New York Mellon en Wells Fargo, hun kwartaalresultaten zullen rapporteren. Beleggers en handelaren in de oliemarkt kijken vandaag uit naar het OPEC-rapport die wordt gepubliceerd. Het rapport bevat een analyse van de belangrijkste ontwikkelingen in de oliemarkt alsook een analyse van vraag en aanbod. Het rapport zal in de loop van de dag gepubliceerd worden op deze website.

Blik op enkele aandelen

Bankaandelen stegen dinsdag en stuwden de markt omhoog nadat Reuters meldde dat de Fed overweegt de extra kapitaalvereisten voor de grootste Amerikaanse banken als onderdeel van de GSIB-toeslag (Global Systemically Important Banks) te verminderen. Als gevolg hiervan sloten Citigroup en Morgan Stanley meer dan 2% hoger. Ook Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Bank of America, Northern Trust, M&T Bank en Wells Fargo sloten meer dan 1% hoger.

Chipbedrijven stegen dinsdag nadat KeyBanc Capital Markets zijn koersdoel voor Nvidia verhoogde naar $180 van $130. Nvidia en Applied Materials sloten hierdoor meer dan 2% hoger. Ook Intel sloot meer dan 1% hoger en was daarmee de grootste stijger in de Dow Jones Industrial Index. Bovendien sloten Lam Research en KLA Corp respectievelijk 0,99% en 0,96% hoger.

Trader Workstatation, Fundamental Explorere Tool, 10/07/2024

Baidu’s aandelen stegen meer dan 12% in Hongkong na groeiende populariteit van hun robotaxi Apollo Go in China. Het aandeel steeg sterk terwijl de handelsvolumes verdubbelden. Dit volgt op een stijging van 8,5% in de Amerikaanse ADR’s. Baidu investeert in AI en autonoom rijden om te diversifiëren te midden van een trager groeiende economie en dalende advertentie-inkomsten. Beijing heeft aangekondigd robotaxi’s te ondersteunen voor ritdiensten en autoverhuur. Analist Li Muhua van Guotai Junan International verwacht dat autonoom rijden de komende drie maanden belangrijk wordt, geholpen door Tesla’s robotaxi-lancering. Apollo Go wordt in 2024 break-even in Wuhan en winstgevend in 2025. Tesla kreeg recent toestemming voor tests in Shanghai. Apollo voert bemande tests uit in 11 steden en onbemande tests in Beijing, Wuhan, Chongqing, Shenzhen en Shanghai. De operationele kosten zouden naar verwachting aanzienlijk dalen.

BEURSNIEUWS
Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks kosteloos onze beursupdate.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Restaurantketens daalden dinsdag nadat Piper Sandler zei dat de verkeersstromen in juni voor casual dining, familiedining, fine dining en quick service restaurants geen bewijs van noemenswaardige verbetering toonden ten opzichte van de maand mei. Hierdoor sloten Brinker International meer dan 5% lager en Domino’s Pizza en Jack in the Box  meer dan 4% lager. Ook Chipotle Mexican Grill, Darden Restaurants en Papa John’s International sloten meer dan 3% lager.

Helen of Troy daalde meer dan 27% nadat het bedrijf voorlopige Q1 gecorrigeerde winst per aandeel rapporteerde van 99 cent, ver onder de consensus van $1,59 en zijn 2025 gecorrigeerde winst per aandeel verwachting verlaagde naar $7,00-$7,50 van een eerdere schatting van $8,70-$9,20.

Blik op Azië en Europa

In China stijgt de CPI in juni met +0,2% jaar op jaar wat onder de verwachting ligt van +0,4%. De PPI daalt met 0,8% jaar op jaar, wat wil zeggen dat China nog steeds kampt met mogelijkse deflatie. Shanghai Composite noteert 0,55% lager terwijl de Hang Seng index uit Hong Kong zo’n 0,16 % lager staat. Nikkei 225 knalt 0,72% hoger en noteert nu boven de recordkoers van maart. Zoals al vele malen aangehaald in de Morning Call moet u wel rekeninghouden met een sterke devaluatie van de Japanse yen.

Nikkei 225 index, 10/07/2024

Lid van de Raad van Bestuur van de ECB, Panetta, zei dat de ECB zich niet al te veel zorgen moet maken over hardnekkige inflatie in de dienstensector en nog steeds robuuste loonstijgingen, en dat de verlaging van de belangrijkste rentetarieven geleidelijk zal blijven plaatsvinden, in lijn met de terugkeer van de inflatie naar het doel, als de macro-economische ontwikkelingen in lijn blijven met de verwachtingen van de Raad van Bestuur van de ECB.

De Europese futures laten een mild negatieve opening zien voor de Europese aandelenmarkt. In Europa staat verder de industriële productie van Italië op het programma samen met een toespraak van Joachim Nagel van de Deutsche Bundesbank.

Beursagenda

Woensdag 10 juliCNY – Inflatie (CPI)
VS – Verklaring Powell
VS – Ruwe olievoorraden
03:30
16:00
16:30
Donderdag 11 juliDE – Inflatie (CPI)
VS – Inflatie (CPI)
VS – Jobless claims
VS – FOMC-lid Bostic spreekt
08:00
14:30
14:30
17:30
Vrijdag 12 juliJPY – Industriële Productie
VS – PPI
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
VS – WASDE-rapport
06:30
14:30
16:00
16:00
18:00

Gebruikte bronnen:

www.cnbc.com/2024/07/09/fed-chief-powell-says-holding-rates-high-for-too-long-could-jeopardize-economic-growth.html

www.reuters.com/business/finance/fed-considers-rule-tweak-that-could-save-biggest-us-banks-billions-capital-2024-07-09/

www.bloomberg.com/news/articles/2024-07-10/baidu-shares-surge-in-hong-kong-as-robotaxi-orders-increase

www.cnbc.com/2024/07/10/chinas-inflation-numbers-miss-expectations-to-rise-0point2percent-in-june.html

De Amerikaanse index-futures stegen lichtjes in de vroege uren van dinsdag, nadat de S&P 500 en de Nasdaq Composite op nieuwe recordhoogtes sloten. Er was relatief weinig beweging op maandag en uiteindelijk sloot de S&P 500 0,1% hoger, terwijl de Nasdaq met 0,28% steeg. De Dow Jones Industrial Average bleef echter achter en sloot 31 punten lager, een daling van 0,1%. Het aandeel Nvidia stond vlak na opening bijna 4% hoger, maar eindigde ‘slechts’ 1,88% hoger.

De S&P 500 en Nasdaq Composite blijven maar stijgen, met 35 nieuwe records voor de S&P 500 en 25 voor de Nasdaq in 2024.

Over het algemeen blijven beleggers optimistisch door de afnemende inflatie en de vertraging van de groei, wat beleggers optimistisch stemt over een renteverlaging door de Fed in september. Sommige analisten waarschuwen echter voor een mogelijke correctie en adviseren beleggers om hun portefeuille breed te diversifiëren. Ook met het oog op de Presidentsverkiezingen in november.

Vandaag begint de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, met zijn verklaring aan het Congres als onderdeel van zijn halfjaarlijkse update over het monetaire beleid. Powell spreekt dinsdag eerst voor de Senaatscommissie voor Banken, gevolgd door een optreden woensdag voor de House Financial Services Committee. Notulen van de laatste vergadering van de Fed, gepubliceerd vorige week, lieten zien dat beleidsmakers op zoek zijn naar meer bewijs dat de inflatie afneemt voordat ze besluiten de rente te verlagen.

Cruciale inflatiegegevens worden later deze week verwacht, met de consumentenprijsindex voor juni op donderdag en de producentenprijsindex op vrijdag. Op het gebied van bedrijfsresultaten staan donderdag de resultaten van PepsiCo en Delta Air Lines op de agenda. Vrijdag volgen de resultaten van banken zoals Citigroup en JPMorgan Chase.

Nasdaq-100 uit TWS Handelsplatform

Blik op Azië

De markten in de Azië-Pacific sloten dinsdag overwegend hoger. De Nikkei 225 steeg met 2,36% naar 41.745,64 en bereikte een nieuw record, terwijl de brede Topix 1,34% steeg naar nieuwe hoogtes op 2.906 punten. Hong Kong’s Hang Seng Index steeg met 0,1%, terwijl de CSI 300 met 0,68% steeg.

De Chinese fabrikant van elektrische voertuigen BYD gaat $1 miljard investeren in Turkije om een fabriek te openen met een jaarlijkse capaciteit van 150.000 voertuigen, aldus de Turkse minister van Industrie en Technologie Mehmet Fatih Kacir. De faciliteit, die eind 2026 met de productie zal starten, zal direct werk bieden aan maximaal 5.000 mensen. Vorige week verhoogde de Europese Unie de tarieven op uit China geïmporteerde elektrische voertuigen. Op deze manier hoopt BYD deze tarieven te omzeilen.

BEURSNIEUWS
Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks kosteloos onze beursupdate.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Europese markten

Europese aandelen worden verwacht gemengd te openen op dinsdag, terwijl beleggers in de regio de politieke onzekerheid in Frankrijk na de verkiezingsuitslag van zondag afwegen. De Europese markten verwerken het vooruitzicht van een langdurige periode van politieke onzekerheid in Frankrijk nu het land geconfronteerd wordt met een hangend parlement na de parlementsverkiezingen van zondag.

Het linkse Nieuwe Populaire Front won het grootste aantal zetels in de laatste stemronde, wat een verwachte opmars van extreemrechts dwarsboomde. De alliantie wist echter geen absolute meerderheid te behalen, wat betekent dat een coalitie- of technocratische regering tot de mogelijkheden behoort, waardoor wetgeving en hervormingen moeilijker door te voeren zullen zijn. De CAC40 index uit het land sloot op maandag 0,63% lager.

Voor vandaag staat er in ons continent niet veel op de beursagenda. Wat betreft kwartaalcijfers zal het in Europa pas volgende week echt van start gaan. Zoals op de grafiek hieronder te zien lukte het de Nederlandse AEX index gisteren weer niet om boven de weerstand vlak onder 933 punten te breken.

AEX index uit TWS Handelsplatform

Beursagenda

Dinsdag 9 juliVS – Verklaring Powell
VS – Fed-lid Bowman spreekt
17:00
19:00
Woensdag 10 juliCNY – Inflatie (CPI)
VS – Verklaring Powell
VS – Ruwe olievoorraden
03:30
16:00
16:30
Donderdag 11 juliDE – Inflatie (CPI)
VS – Inflatie (CPI)
VS – Jobless claims
VS – FOMC-lid Bostic spreekt
08:00
14:30
14:30
17:30
Vrijdag 12 juliJPY – Industriële Productie
VS – PPI
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
VS – WASDE-rapport
06:30
14:30
16:00
16:00
18:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2024/07/08/stock-market-today-live-updates.html