Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier.

Het beursnieuws van vandaag en de beursverwachting van komende week

Of u nu in aandelen, opties of ETF’s handelt; als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van wat zich op de beurs afspeelt. Daarom brengen Justin en Kevin u op de hoogte van het laatste beursnieuws. Maar daarnaast blikken ze ook vooruit. Met een interessante beursverwachting krijgt u vast zicht op wat ons de komende week te wachten staat.


Marktrotatie blijft markt mogelijk langer domineren

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

Gisteren kregen we een vervolg te zien van de correctie die op woensdag werd ingezet. De S&P 500 en de Nasdaq Composite daalden respectievelijk met 0,78% en 0,70%. Ook de Dow Jones zakte dit keer met 1,29% en beëindigde daarmee een zesdaagse winstreeks. Kleinere aandelen, die worden gevolgd door de small-cap Russel 2000 index lagen ook onder druk, de index sloot 2,3% lager.

De healthcare sector van de S&P 500 daalde met 2,29%, wat de slechtste sessie was sinds september 2022. Ondanks dat gezondheidszorg normaal gesproken als een defensieve sector wordt gezien, was deze donderdag de slechtst presterende sector van de elf sectoren binnen de S&P 500. Energie was de enige sector die positief bleef tijdens de verkoopgolf van donderdag. De stijging van enkele individuele namen viel ook op. Zo steeg Nvidia met 2,6% en kon Meta eveneens 3% bijschrijven.

Ondanks de verkoopgolf van donderdag lijkt marktrotatie nog steeds het thema van de week te zijn. De S&P 500 en de Nasdaq Composite zijn deze week respectievelijk 1,26% en 2,87% gedaald tot dusver. Aan de andere kant is de Dow met 1,66% gestegen en de small-cap Russell 2000 steeg met 2,33% in de afgelopen vier dagen.

Volgens Saira Malik van Nuveen is de rotatie naar small-cap aandelen mogelijk nog niet voorbij. “De geschiedenis leert ons dat deze soort rotatie gemiddeld ongeveer vier weken duurt,” aldus Malik. Ze voegde eraan toe dat de prestaties van de small-caps in september kunnen afnemen als de Federal Reserve mogelijk de rente verlaagt. Hoewel de Russell 2000 donderdag met bijna 2% daalde, is de index in de afgelopen maand met ongeveer 8,6% gestegen.

Vooruitzichten

Beleggers krijgen vrijdag een nieuwe reeks cijfers te verwerken. American Express, Travelers, Comerica en Fifth Third zullen hun resultaten vanmiddag publiceren. Daarnaast zullen beleggers ook de politieke sfeer in de gaten houden, waar Donald Trump zijn campagne opvoert terwijl de Republikeinse Nationale Conventie ten einde loopt. Ondertussen komt president Joe Biden steeds meer onder druk te staan van mededemocraten om zich terug te trekken uit de race.

Netflix

Netflix rapporteerde donderdag de resultaten over het tweede kwartaal, waarbij het bekendmaakte wereldwijd meer abonnees toe te voegen en een sterke groei zag in zijn reclameactiviteiten. Het bedrijf zei dat zijn advertentie-ondersteunde lidmaatschappen tijdens de periode met 34% zijn gegroeid vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. In reactie op de cijfers stond het aandeel in de nabeurs-handel aanvankelijk 2,2% lager, om vervolgens vrijwel onveranderd de nacht in te gaan.

Beleggers vielen namelijk over de tegenvallende omzetprognose van $9,73 miljard voor het derde kwartaal, tegenover de $9,82 miljard die door Wall Street werd verwacht. Hoewel dit in eerste instantie een negatieve reactie kan oproepen, is het niet ongebruikelijk voor Netflix om een lager dan verwachte omzetprognose te geven en vervolgens de verwachtingen te overtreffen bij de daadwerkelijke rapportage. In de afgelopen vier kwartalen heeft Netflix telkens een omzet gerapporteerd die hoger was dan de aanvankelijke prognose.

Europa opent licht hoger

De Europese markten sloten donderdag licht lager na een besluit van de ECB om de rentetarieven ongewijzigd te laten. Hoewel de technologiesector onder druk stond, presteerde de autosector sterk dankzij positieve resultaten van Volvo Cars. Met de voortdurende zorgen over inflatie en mondiale economische trends, blijven beleggers voorzichtig optimistisch en gericht op aankomende economische en bedrijfsgegevens. De Europese Stoxx 600 daalde met 0,16% en sloot daarmee voor de vierde opeenvolgende dag in het rood. Vooral de technologiesector trok de index naar beneden met een daling van 1,8%.

Ondanks de algemene daling in de markt, presteerde de autosector opvallend goed met een stijging van 1,23%. Vooral de aandelen van Volvo Cars sprongen eruit met een stijging van 11% nadat het bedrijf een recordwinst rapporteerde voor de operationele kernactiviteiten in het tweede kwartaal.

Het besluit van de ECB om de rentetarieven ongewijzigd te laten, was algemeen verwacht nadat de bank in juni een renteverlaging had doorgevoerd. In een verklaring merkte de ECB’s Raad van Bestuur op dat de binnenlandse prijsdruk “nog steeds hoog” was en dat de inflatie waarschijnlijk tot ver in het volgende jaar boven de doelstelling zou blijven.

De markten in de Azië-Pacific-regio zagen vannacht een scherpe daling door negatief nieuws uit de chipsector, waarbij de Nikkei 225 in Japan met meer dan 2% daalde. Deze neerwaartse trend werd gevoed door zorgen over de wereldwijde vraag naar halfgeleiders, wat een belangrijke sector is voor de Japanse economie.

Beursagenda

Vrijdag 19 juliEUR – Duitse PPI08:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2024/07/18/european-markets-set-to-open-higher-ahead-of-ecb-rate-decision.html

https://www.cnbc.com/2024/07/18/stock-market-today-live-updates.html

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

De S&P 500 Index sloot woensdag af met een verlies van -1,39%, de Dow Jones Industrial Index steeg met +0,59%, en de Nasdaq 100 Index daalde met -2,94%. De small cap index Russell 2.000 gaf 1,06% terrein af.

Aandelenindices eindigden woensdag gemengd, waarbij de Dow Jones een nieuw recordhoogte bereikte en de Nasdaq 100 daalde tot een laagste punt in twee weken. Een terugval in  chipbedrijven en grote technologiebedrijven drukte op de bredere markt. Beleggers in chipbedrijven trokken zich terug vanwege zorgen dat de VS strengere beperkingen op de handel met China en halfgeleidertechnologie zouden kunnen invoeren. Bloomberg meldde woensdag dat de Biden-administratie bondgenoten had laten weten dat zij overweegt de zwaarste handelsbeperkingen tegen chipfabrikanten in te zetten als zij China toegang blijven geven tot geavanceerde halfgeleidertechnologie. Aandelen hielden hun verliezen vast nadat de Amerikaanse cijfers voor woningbouw en industriële productie in juni sterker stegen dan verwacht, wat havikachtige argumenten zijn voor het Fed-beleid.

Het aantal woningbouwstarts in de VS steeg in juni met +3,0% maand-op-maand tot 1,353 miljoen, sterker dan de verwachting van 1,300 miljoen. Het aantal bouwvergunningen, een graadmeter voor toekomstige bouw, steeg in juni met +3,4% maand-op-maand tot 1,446 miljoen, sterker dan de verwachting van 1,400 miljoen. De Amerikaanse industriële productie steeg in juni met +0,4% maand-op-maand, sterker dan de verwachting van +0,1% maand-op-maand.

Vandaag worden de boeken geopend bij Netflix, Novartis en Abbott Laboratories. Op de macro-economische agenda wordt in de VS om 14:30 uur de Philadelphia Fed Productie-index en de werkloosheidsaanvragen gepubliceerd.

Russell 2.000 index, 18/07/2024
BEURSNIEUWS
Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks kosteloos onze beursupdate.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blik op enkele aandelen

United Airlines rapporteerde woensdag zwakker dan verwachte resultaten voor het tweede kwartaal en gaf een tegenvallende prognose voor het huidige kwartaal, te midden van afnemende vraag naar vliegreizen. Winst per aandeel bedroeg $ 4,14 op een omzet van $ 14,99 miljard, terwijl analisten een winst per aandeel van $ 3,98 en een omzet van $ 15,11 miljard hadden verwacht. De kosten per beschikbare stoelkilometer (CASM) daalden in het tweede kwartaal met 4,8% vergeleken met Q2 2023. Voor Q3 verwacht de luchtvaartmaatschappij een winst per aandeel van $ 2,75 tot $ 3,25, lager dan de schattingen van $ 3,59. Voor het hele jaar wordt een aangepaste winst per aandeel van tussen de $ 9,00 tot $ 11,00 verwacht. De eerste reactie nabeurs was een daling van bijna 6% maar het aandeel United Airlines herstelde quasi volledig tegen het einde van de nabeurshandel.

Chipbedrijven kelderden woensdag nadat Bloomberg meldde dat de Biden-administratie bondgenoten had laten weten de zwaarste handelsbeperkingen te overwegen als bedrijven China toegang blijven geven tot geavanceerde chiptechnologie. Als gevolg hiervan sloot ASML Holding met een verlies van meer dan -12% en was daarmee de grootste verliezer in de Nasdaq 100. Ook Advanced Micro Devices , Applied Materials , Marvell Technology en Lam Research sloten met verliezen van meer dan -10%. Daarnaast sloten KLA Corp en ARM Holdings Plc met verliezen van meer dan -9%. Ten slotte sloten Qualcomm met een verlies van meer dan -8% en Nvidia , Micron Technology, Western Digital en Broadcom met verliezen van meer dan -6%.

Johnson & Johnson overtrof in het tweede kwartaal de verwachtingen met een winst per aandeel van $ 2,82 en een omzet van $ 22,45 miljard. Het aandeel steeg met een slordige 2% na het nieuws. Innovatieve geneesmiddelen zagen een omzetgroei van 8,8%, en MedTech groeide met 4,4%. Voor 2024 verhoogde Johnson & Johnson zijn omzetprognose en verwacht nu een winst per aandeel van $ 10,05, iets boven de consensus van $ 10,01. CEO Joaquin Duato benadrukte de sterke pijplijn en strategische overnames als basis voor toekomstige groei.

Nokia rapporteerde deze morgen de kwartaalcijfers voor Q2. Winst per aandeel komt uit op € 0,06 op een omzet van € 4,47 miljard. De operationele marge zakte naar 9,5% in vergelijking met 11,4% in Q2 2023. De CEO vertelt dat de vooruitzichten voor 2024 niet zijn gewijzigd, waarmee hij verwijst naar een verwachte operationele winst die komt te liggen tussen € 2,3 miljard en € 2,9 miljard.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) rapporteerde in het tweede kwartaal een hoger dan verwachte winst dankzij de sterke vraag naar halfgeleiders vanuit de AI-industrie. De omzet komt in Q2 op $ 20,82 miljard te liggen met een nettowinst van $ 7,6 miljard. TSMC profiteerde van de stijgende AI-vraag, waarbij een groot deel van de omzet afkomstig was van geavanceerde technologieën zoals 7-nanometer wafers en kleiner. Het bedrijf investeert miljarden in nieuwe faciliteiten in Arizona en wordt beschouwd als een graadmeter voor de wereldwijde chipindustrie vanwege zijn capaciteit voor het produceren van geavanceerde chips.

Blik op Azië en Europa

In China wachten beleggers nog steeds op beleidsnieuws van de Chinese Communistische partij. In afwachting hiervan zien herstel in zowel de Hang Seng index als de Shanghai Composite index van respectievelijk 0,48% en 0,12%. Nikkei 225 daalt verder en noteert nu meer dan 2% lager. De daling komt er mede door de opwaardering van de Japanse yen. Beide instrumenten zijn sterk invers gecorreleerd doordat Nikkei 225 bestaat uit bedrijven die sterk op export gericht zijn.

In Europa wordt het uitkijken naar het rentebesluit van de ECB. Om 14:15 uur wordt de nieuwe rente gepubliceerd. De markt gaat uit van een handhaving van de depositorente op 3,75%. Om 14:45 uur zal de voorzitster Christine Lagarde de persconferentie houden. Vanaf 14:45 uur kan u hoogstwaarschijnlijk volatiliteit verwachten op de Europese beurzen.

Vandaag kijken we uit naar cijfers van o.a. Sligro Food Group, Hydratec Industries. Voorbeurs merken we op dat de futures aanzienlijk hoger noteren wat wijst op een potentiële hogere opening. Winsten lopen op tot 0,35%.

Beursagenda

Donderdag 18 juliEUR – Rentebesluit
VS – Eerste aanvragen werkloosheidsvergoeding
VS – Philadelphia Fed Productie-index
EUR – ECB Persconferentie
VS – Bestaande huizenverkopen

14:15
14:30
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 19 juliEUR – Duitse PPI08:00

Gebruikte bronnen:

www.nokia.com/system/files/2024-07/nokia_results_2024_q2.pdf

www.bloomberg.com/news/articles/2024-07-18/biden-s-covid-case-delivers-latest-blow-to-hard-luck-campaign

www.investor.tsmc.com/english/encrypt/files/encrypt_file/qr/phase4_reports/2024-07/4c85fbdd8c3cf3ad23842b4800ff30dfff031e4d/FS.pdf

De beursindices sloten dinsdag met winst, waarbij de S&P 500 en de Dow Jones nieuwe recordhoogtes bereikten. Optimistisch bedrijfsnieuws zorgde voor een bredere stijging op de markt. Bank of America steeg met meer dan 5% na beter dan verwachte Q2-inkomsten en een optimistische Q4-voorspelling. Match Group zag een stijging van meer dan 7% na de aankondiging dat Starboard Value een belang van 6,6% in het bedrijf had genomen. Ook UnitedHealth Group steeg met meer dan 6% na het voorspellen van een jaarwinst per aandeel die boven de verwachtingen lag.

De aandelenmarkten kregen ook steun van dalende obligatierendementen. De rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties daalde tot een dieptepunt in vier maanden. Daarnaast bleek uit het nieuws van dinsdag dat de detailhandelsverkopen in de VS in juni hoger waren dan verwacht, wat aangeeft dat de economie standhoudt.

Aan de andere kant daalde Charles Schwab met meer dan 10% na het rapporteren van minder nieuwe rekeningen in Q2 dan verwacht. Bovendien beperkte zwakte in chipaandelen de winst in de Nasdaq 100 doordat beleggers grote chipbedrijven verruilden voor kleinere aandelen. Dat resulteert in een aanhoudende sterke stijging van de Russell 2.000. Sinds vorige week is de Amerikaanse aandelenindex met meer dan 11% in waarde toegenomen.

Op sectorniveau konden alle grote sectoren, met uitzondering van communicatiediensten en informatietechnologie, mooi in het groen eindigen. De industriële sector en de materialensector genoten van de meeste koopinteresse onder beleggers.

Fed-gouverneur Kugler gaf aan dat het passend zou zijn voor de Fed om later dit jaar de rente te verlagen als de inflatie blijft dalen en de arbeidsmarkt afkoelt. De markten schatten de kans op een renteverlaging van 25 basispunten tijdens de volgende FOMC-vergadering van 31 juli op 6,7%.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

BEURSNIEUWS
Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks kosteloos onze beursupdate.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bloomberg rapporteert dat de VS nog een stap verder wil gaan in het exportverbod van chipgerelateerde producten richting China. Op dit moment is er nog geen verbod om het onderhoud uit te voeren van machines die in het verleden aan China verkocht zijn. Dat lijkt nu een doorn in het oog te zijn van de VS. Daarom denkt de Amerikaanse regering om de FDPR (foreign direct product rule) te activeren. Dat zou alle buitenlandse bedrijven een verbod opleggen om diensten of producten te verkopen waarbij een Amerikaans bedrijf betrokken was bij de productiecyclus, hoe klein dan ook. Het aandeel Tokyo Electron gaat meer dan 7% lager door het nieuws. Het wordt afwachten hoe het aandeel ASML reageert. Maar om zo’n verbod op te leggen moet de VS natuurlijk een akkoord hebben met de buitenlandse regeringen. Volgens de eerste signalen lijkt de Japanse overheid de boot af te houden.

Aandeel Tokyo Electron, 17/07/2024

Blik op ASML, UnitedHealth en goud

ASML heeft in het tweede kwartaal van 2024 een omzet van €6,2 miljard en een nettowinst van €1,6 miljard gerapporteerd. De brutomarge was 51,5%. Het bedrijf verwacht een vergelijkbare jaaromzet als in 2023, ondersteund door een sterk tweede halfjaar. Q2 levert een winst per aandeel op van 4,01 tegenover de 3,11 van Q1. Voor Q3 2024 verwacht ASML een omzet tussen €6,7 miljard en €7,3 miljard en een brutomarge tussen 50% en 51%. Daarnaast zal een interim-dividend van €1,52 per aandeel worden uitgekeerd op 7 augustus 2024. ASML verwacht dat 2025 een jaar wordt met sterke groei. Het bedrijf baseert zich naar eigen zeggen op het orderboek en conversaties met klanten. De sterkste drivers voor de vraag naar de ASML-producten zijn artificiële intelligentie, energie transitie en de elektrificatie.

UnitedHealth Group steeg met meer dan 6% als koploper in de Dow Jones Industrial na het voorspellen van een jaarwinst per aandeel van $27,50-$28,00, boven de consensus van $27,48. Andere zorgverzekeraars profiteerden ook, met Molina Healthcare die meer dan 8% steeg als koploper in de S&P 500. Ook Elevance Health en Centene sloten met meer dan 4% winst.

De goudprijs bereikte woensdag een nieuwe recordhoogte, gestimuleerd door de verwachting dat de Fed in september de rente zal verlagen na opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell. Spotgoud steeg met 0,5% tot $2.482,29 per ounce. Goudfutures (GC) bereikten $2.478,4 per ounce. Powell zei dat de Fed niet zal wachten tot de inflatie het doel van 2% bereikt voordat het begint te verlagen, wat het vertrouwen op de markt vergrootte. De zwakke Amerikaanse dollar helpt goud een handje, maar ook aankoopdrang van centrale banken wegens geopolitieke spanningen. De vraag naar goud komende van de centrale banken is niet meer zo hoog geweest sinds 1960.

Vandaag worden de boeken geopend bij o.a. Johnson & Johnson, Elevance Health, Prologis en US Bancorp.

Blik op Azië en Europa

In China blijven beleggers afwachten tot er meer informatie komt over beleidsnieuws na de bijeenkomst van de Communistische Partij van China. De Amerikaanse presidentsverkiezingen beloven een belangrijk topic te worden voor China. Met de keuze van Trump voor J.D. Vance als running mate, belooft het bij een overwinning van Trump opnieuw hard tegen hard te gaan. Beide staan namelijk bekend om hun harde houding tegenover China.

De Shanghai Composite noteert 0,24% lager voor de dag. De Hang Seng index kan een winst verzilveren van 0,28% en Nikkei 225 daalt licht met 0,18%.

Europese staatsobligatierentes daalden dinsdag ook. Het rendement op de Duitse 10-jarige Bund daalde tot een dieptepunt in twee en een halve week van 2,417% en eindigde op 2,427%, een daling van 4,5 basispunten. De Duitse ZEW-enquête over economische groei in juli daalde met 5,7 punten naar een dieptepunt in vier maanden van 41,8, sterker dan de verwachte 41,0.

De BEL 20 bleef gisteren status quo en de AEX eindigde 0,43 % lager. De DAX eindigde 0,11% hoger terwijl de Euro Stoxx 50 zo’n 0,15% lager eindigde.

Beursagenda

Woensdag 17 juliEUR – Inflatie (CPI)
VS – Ruwe olievoorraden
11:00
16:30
Donderdag 18 juliEUR – Rentebesluit
VS – Eerste aanvragen werkloosheidsvergoeding
VS – Philadelphia Fed Productie-index
EUR – ECB Persconferentie
VS – Bestaande huizenverkopen

14:15
14:30
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 19 juliEUR – Duitse PPI08:00

Gebruikte bronnen:

www.cnbc.com/2024/07/16/bank-of-america-bac-earnings-q2-2024.html

www.bloomberg.com/news/videos/2024-07-17/us-mulls-tougher-rules-in-china-chip-crackdown

www.asml.com/en/investors/financial-results/q2-2024-69418a1d8bbbc5ca

De S&P 500 steeg met 0,28% tot 5.631 punten en eindigde de dag net onder het hoogste punt ooit dat vorige week werd bereikt. Dit is de tiende winstweek in de laatste twaalf, grotendeels dankzij de verwachting dat de inflatie voldoende vertraagt om de Fed ervan te overtuigen de rente binnenkort te verlagen. De Dow Jones Industrial Average steeg met 0,5% tot 40.211,72 en bereikte een recordhoogte, terwijl de Nasdaq Composite 0,4% toevoegde en eindigde op 18.472,57, iets onder zijn hoogste punt. Niet onbelangrijk om ook naar de Russell 2.000 te kijken. De index van Amerikaanse small caps klom gisteren opnieuw bijna 2% hoger en lijkt bezig te zijn met een inhaalrace. De index heeft immer de recordkoers van eind 2021 nog niet bereikt.

De beurzen in de VS lijken enthousiast te zijn omdat Jerome Powell meer en meer vertrouwen heeft dat pad richting 2% inflatie is geëffend. Ook Goldman Sachs zegt publiekelijk dat de tijd rijp is om over te gaan tot renteverlaging.

Op sectorniveau was het gisteren hoofdzakelijk de energie- en de financiële sector die het meeste wind in de zeilen hadden. De nutssector daarentegen was de hoek waar de klappen vielen.

Vandaag wordt in de VS de detailhandelsverkopen gepubliceerd om 14:30 uur. Beleggers met Canadese aandelen kijken op datzelfde moment uit naar de publicatie van de Canadese inflatiecijfers.

BEURSNIEUWS
Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks kosteloos onze beursupdate.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blik op enkele aandelen

Aandelen van Trump Media & Technology Group  stegen maandag in de voorbeurshandel met 60% na de moordaanslag op voormalig president Donald Trump tijdens een rally in Butler, Pennsylvania. Het aandeel gaf gedurende de dag wat winst af maar sloot alsnog met een mooie +31% op de borden. DJT-aandelen zijn dit jaar met meer dan 76% gestegen door Trumps sterke positie als Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2024.

De winst van Goldman Sachs  verdubbelde in het tweede kwartaal en overtrof de verwachtingen van analisten dankzij sterke obligatiehandel. CEO David Solomon benadrukte het vertrouwen van bedrijven in de Amerikaanse economie. Aandelen stegen met 0,3% na een eerdere piek van 2,3%. De winst bedroeg $3,04 miljard ofwel $8,62 per aandeel, hoger dan de verwachte $8,34. Inkomsten uit investment banking stegen met 21% tot $1,73 miljard. Goldman’s aandelen zijn dit jaar met 24,4% gestegen en noteren nu meer dan 15% boven de all-time high uit 2021.

BlackRock verwacht in de tweede helft van het jaar twee overnames af te ronden om zijn positie in infrastructuurinvesteringen en private markten te versterken, belangrijke groeigebieden. CEO Larry Fink ziet grote kansen in de energietransitie en AI-datacenters. Vorige maand kocht BlackRock Preqin voor bijna $3,2 miljard en eerder dit jaar Global Infrastructure Partners voor $12,5 miljard. De netto-instroom in BlackRock hun ETF’s bedroeg $81,57 miljard in het kwartaal. BlackRock verwacht dat beleggers overstappen van hoogrentende contanten naar risicovollere vastrentende producten na renteverlagingen door de Fed. De totale omzet steeg met 8% naar $4,81 miljard en de nettowinst naar $1,50 miljard, of $9,99 per aandeel.

Vandaag kijken we uit naar de kwartaalcijfers van UnitedHealth, Bank of America en Morgan Stanley. Alle drie rapporteren ze de cijfers voorbeurs.

Blik op Azië en Europa

Aziatische aandelen waren dinsdag gemengd, terwijl beleggers worstelden met zwakke economische data uit China en wachtten op de uitkomst van een belangrijke beleidsvergadering van de Communistische Partij in Peking. De Chinese overheid meldde maandag dat de jaarlijkse economische groei was gedaald van 5,3% in het eerste kwartaal tot 4,7% in het kwartaal van april tot juni. Dit zette Goldman Sachs en JP Morgan ertoe aan om de Chinese economische vooruitzichten naar beneden bij te stellen.

De Hang Seng-index in Hongkong daalde met 1,5% tot 17.747,65 en de Shanghai Composite-index zakte met 0,4% tot 2.963,25. De Japanse Nikkei 225 steeg met 0,6% tot 41.399,72 na heropening na een feestdag.

In Europa kijken we uit naar het ZEW economisch sentiment van zowel Duitsland als Europa. Verder spreekt vandaag François Villeroy van de ECB. Hij heeft zich voorheen al positief uitgelaten over verdere renteverlagingen van de ECB.

Morgen komt ASML met de kwartaalcijfers. De verwachtingen zijn hooggespannen aangezien de chipfabrikanten bezig zijn met de capaciteit uit te breiden om te voldoen aan de groeiende vraag naar AI-chips. ASML is al langere tijd verwikkeld tussen een hevige strijd tussen China en de VS. Veel werknemers van ASML ronden hun studies af op de technische universiteit van Eindhoven. Volgens de VS zijn er daar opvallend veel Chinese studenten. Wegens exportrestricties van de Nederlandse overheid heeft China geen toegang tot de meest geavanceerde machines van ASML. Desondanks wordt er een goedgevuld orderboek verwacht. In het eerste kwartaal was China goed voor bijna de helft van de omzet door de aankoop van oudere ASML-machines.

Aandeel ASML, 16/07/2024

In Europa lopen de verliezen bij opening op tot -0,40%.

Beursagenda

Dinsdag 16 juliVS – Detailhandelsverkopen
VS – Kern Detailhandelsverkopen
14:30
14:30
Woensdag 17 juliEUR – Inflatie (CPI)
VS – Ruwe olievoorraden
11:00
16:30
Donderdag 18 juliEUR – Rentebesluit
VS – Eerste aanvragen werkloosheidsvergoeding
VS – Philadelphia Fed Productie-index
EUR – ECB Persconferentie
VS – Bestaande huizenverkopen

14:15
14:30
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 19 juliEUR – Duitse PPI08:00

Gebruikte bronnen:

www.bloomberg.com/news/articles/2024-07-15/powell-says-recent-data-raise-confidence-inflation-on-path-to-2

www.reuters.com/business/finance/blackrock-assets-hit-record-high-106-trillion-markets-soar-2024-07-15/

www.bloomberg.com/news/articles/2024-07-15/us-pressure-on-dutch-china-links-reaches-asml-funded-university

Vrijdag sloten de aandelenindexen hoger, waarbij zowel de S&P 500 als de Dow Jones nieuwe recordhoogtes bereikten. Een herstel in chipaandelen na de daling van donderdag zorgde voor een boost van de markt. Aandelen bouwden hun winst uit na een onverwachte daling van de consumentenvertrouwensindex van de Universiteit van Michigan voor juli, die naar een dieptepunt van acht maanden zakte. Dit voedde de speculatie dat de Fed de rente in september zou kunnen verlagen.

Aandelenfutures in de VS kenden vrijdag een sterke plotse daling door stijgende obligatierentes na een hoger dan verwachte stijging in de Amerikaanse producentenprijsindex (PPI). Echter, de futures herstelden zich en snelden hoger. De VIX-index blijft al enkele weken rond de 12 punten noteren, wat aangeeft dat er geen tot weinig angst onder de beleggers heerst.

VIX index, 15/07/2024

Vrijdag hadden de resultaten van bankwinsten een overwegend negatief effect op aandelen. Wells Fargo daalde met meer dan -6% na teleurstellende Q2 nettorente-inkomsten. JPMorgan zakte ook na zwakke Q2 omzet- en handelsresultaten voor zijn FICC-segment (fixed income clearing corporation). Citigroup kwam onder druk te staan ondanks betere dan verwachte Q2-omzetcijfers vanwege waarschuwingen dat de kosten voor het jaar aan de hoge kant van de eerder gegeven verwachtingen zouden liggen.

De Amerikaanse PPI voor juni steeg met +0,2% maand over maand en +2,6% jaar over jaar, hoger dan de verwachte +0,1% maand over maand en +2,3% jaar over jaar, en markeerde de grootste stijging in 15 maanden. De PPI exclusief voeding en energie steeg met +0,4% maand over maand en +3,0% jaar over jaar ook sterker dan verwacht. De consumentenvertrouwensindex van de Universiteit van Michigan voor juli daalde onverwachts met -2,2 naar een achtmaands laagtepunt van 66,0, terwijl een stijging naar 68,5 werd verwacht.

Afgelopen weekend heeft voormalig Amerikaans president, Donald Trump, een moordaanslag overleefd. Het resulteerde in een iets sterkere Amerikaanse dollar en terzelfdertijd lijken de aandelenfutures hogere koersen op te zoeken. Zoals de kaarten nu liggen zouden de gezondheids-, banken- en oliesector winnen bij een overwinning van Donald Trump tijdens de presidentsverkiezingen.

Vandaag is het uitkijken naar cijfers van o.a. Goldman Sachs, HDFC Bank en BlackRock. Verder wordt de publicatie van Empire State Manufacturing Index verwacht om 14:30 en om 18:00 zal Jerome Powell spreken voor de Economic Club of Washington DC.

BEURSNIEUWS
Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks kosteloos onze beursupdate.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blik op Azië en Europa

Het Chinese Nationaal Bureau voor Statistiek meldde maandag dat het bruto binnenlands product van het land in het tweede kwartaal met 4,7% steeg op jaarbasis, wat lager was dan de verwachte groei van 5,1%. Ook de detailhandelsverkopen in juni voldeden niet aan de verwachtingen en stegen met 2% vergeleken met de voorspelde groei van 3,3%. De industriële productie groeide in juni echter sterker dan verwacht, met een stijging van 5,3% op jaarbasis, tegenover de schatting van 5%. De hoogtechnologische productie zag in juni een toename van 8,8%.

Shanghai composite blijft status quo noteren en de Hang Seng index verliest 1,17%. De Japanse aandelenbeurzen blijven vandaag gesloten.

Om 11:00 uur wordt de Europese industriële productie gepubliceerd. Er wordt een daling verwacht van -0,9%. De Europese beurzen laten voorbeurs een lagere opening zien, ondanks de stijging van de Amerikaanse futures. Het verlies in Europa loopt voorlopig op tot 0,28%.

Deze morgen heeft TomTom de kwartaalcijfers gerapporteerd. In het tweede kwartaal kwam de omzet op €151 miljoen te liggen tegenover €157 miljoen in Q2 2023. EBIT voor Q2 van dit jaar komt uit op een negatieve €4,7 miljoen. Het bedrijf geeft een update mee over de verdere verwachtingen voor 2024. U vindt hieronder een overzicht uit het kwartaalrapport.

www.corporate.tomtom.com/static-files/2e0e3fde-871b-4aca-93e3-fdf64d427e1b

TomTom heeft wel grote namen bij het klantenbestand kunnen voegen volgens het kwartaalrapport. Denk hierbij aan Microsoft, BMW, Qualcomm en Volkswagen Group. De toekomst zal moeten uitwijzen of het TomTom uit de rode cijfers kan trekken.

Beursagenda

Maandag 15 juliJPY – Marine Dag
CNY – BBP
CNY – Industriële Productie
VS – NY Empire State Productie-index
TSE gesloten
04:00
04:00
14:30
Dinsdag 16 juliVS – Detailhandelsverkopen
VS – Kern Detailhandelsverkopen
14:30
14:30
Woensdag 17 juliEUR – Inflatie (CPI)
VS – Ruwe olievoorraden
11:00
16:30
Donderdag 18 juliEUR – Rentebesluit
VS – Eerste aanvragen werkloosheidsvergoeding
VS – Philadelphia Fed Productie-index
EUR – ECB Persconferentie
VS – Bestaande huizenverkopen

14:15
14:30
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 19 juliEUR – Duitse PPI08:00

Gebruikte bronnen:

www.corporate.tomtom.com/static-files/2e0e3fde-871b-4aca-93e3-fdf64d427e1b

www.bloomberg.com/news/articles/2024-07-14/global-markets-ramp-up-the-trump-trade-after-rally-attack

www.cnbc.com/2024/07/15/china-reports-second-quarter-gdp-growth-of-4point7percent-missing-expectations.html

Afgelopen donderdag sloten de Amerikaanse aandelenmarkten gemengd af. De S&P 500 Index daalde met 0,88% tot 5.584 punten, terwijl de Dow Jones een lichte stijging van 0,08% liet zien met een slotkoers van 39.754 punten. De Nasdaq Composite Index sloot de dag af met een verlies van 2,24% en een slotkoers van 18.283 punten. Wel opvallend is de sterke stijging van de Russell 2.000. De small-cap index liet een stijging optekenen van 3,57% en een slot van 2.125 punten. De beleggers lijken te roteren uit Nasdaq richting de small caps uit de VS.

Russell 2000 index, 12/07/2024

Op sectorniveau zagen we beleggers massaal grote technologieaandelen verkopen, wat de S&P 500 onder druk zette en de bredere markt negatief beïnvloedde. Ook luchtvaartaandelen stonden onder druk, nadat Delta Air Lines een winstwaarschuwing afgaf voor het derde kwartaal. De vastgoed- en de nutssector waren duidelijk de sterkste sectoren op donderdag.

Ondanks vroege steun van een gunstig inflatierapport van de Federal Reserve, dat de obligatierentes deed dalen, werden winsten beperkt door een sterker dan verwacht werkloosheidsrapport. Dit laatste suggereert een sterke arbeidsmarkt, wat negatief kan uitpakken voor een renteverlaging door de Fed.

De inflatie in juni daalde tot 3,0% op jaarbasis, beter dan de verwachte 3,1%. Exclusief voeding en energie daalde de kerninflatie naar een driejarig dieptepunt van 3,3%. Het aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen daalde onverwacht met 17.000 naar een laagste punt in zes weken, wat duidt op een sterkere arbeidsmarkt. Ook het aantal doorlopende werkloosheidsaanvragen daalde onverwacht, wat verdere kracht in de arbeidsmarkt aangeeft.

Uit de gemengde signalen van de Fed bleek enerzijds een mogelijke beleidsaanpassing, volgens de voorzitter van de Fed van San Francisco, terwijl de voorzitter van de Fed van St. Louis optimisme uitte over de inflatiecijfers, maar op meer bewijs wachtte voordat hij verdere stappen onderneemt.

Vandaag kijken beleggers uit naar de producentenprijsindex uit de VS. De publicatie wordt verwacht om 14:30 uur. Om 16:00 krijgen we meer inzicht in het Amerikaans consumentenvertrouwen. Verder kan u vandaag als start van het kwartaalcijferseizoen in uw agenda markeren. Voorbeurs komen heel wat financiële bedrijven met cijfers. Denk hierbij aan JP Morgan Chase, Wells Fargo, Citigroup en The Bank of New York Mellon.

Blik op enkele aandelen

Ericsson heeft deze morgen de boeken geopend. De omzet daalt jaar op jaar met 7,% naar 59,8 miljard Zweedse kroon. Lichtpunt is dat de omzet uit de Noord-Amerika steeg met 14% jaar op jaar. De CEO voorziet dat deze trend zich zal verderzetten. De winst per aandeel komt negatief uit op -3,34 Zweedse kroon. Voor het verdere verloop van 2024 voorspelt de CEO geen gunstige marktomstandigheden.

Tesla viel meer dan 8% terug na het uitstellen van de onthulling van zijn robotaxi. Normaal zou de robotaxi in augustus voorgesteld worden maar het wordt nu verschoven naar oktober. Tesla heeft zich vastgebeten op het volledig automatisch rijden. Op deze manier kan Tesla een succesverhaal worden d.m.v. AI.

Aandeel Tesla, 12/07/2024

Delta Air Lines daalde 8% na de bekendmaking van de kwartaalresultaten. Hoewel de winst per aandeel $2,36 aan de verwachtingen voldeed, bleef de omzet met $15,4 miljard net onder de geschatte $15,47 miljard. Delta benadrukte een recordomzet in het junikwartaal, 5,4% hoger dan in 2023, en een sterke operationele marge van 14,7%. Het bedrijf verhoogt zijn dividend met 50% vanaf het septemberkwartaal. CEO Ed Bastian blijft optimistisch over het halen van de jaardoelstellingen, met een verwachte EPS van $6 tot $7 en een vrije kasstroom van $3 tot $4 miljard. De vooruitzichten voor het derde kwartaal zijn een winst vóór belastingen van $1,5 miljard en een operationele marge van 11% tot 13%.

Blik op Azië en Europa

In Azië wordt er heel wat aandacht besteed aan de centrale bank van Japan. Er lijken signalen te zijn dat ze interventies uitvoert om zo de waarde van de yen op te krikken. Er is heel wat volatiliteit in de yen paren zoals EUR/JPY en USD/JPY. De Nikkei 225 daalt fors en staat vandaag 2,25% lager.

Nikkei 225 index, 12/07/2024

In China is de import in juni iets lager uitgevallen dan verwacht, maar de export is hoger uitgevallen van verwacht. Voornamelijk de export naar Brazilië stijgt in de eerste jaarhelft met bijna 25% in vergelijking met vorig jaar. Shanghai Composite noteert quasi status quo en Hang Seng index uit Hong Kong noteert fors hoger met een groene 2,36% op de borden. Sterkste aandelen in Hong Kong zijn o.a. NetEase en JD.com, beide goed voor stijgingen van 5%.

We zagen gisteren in Europa hetzelfde fenomeen als in de VS. Een outperformance van de mid- en small caps. Zo ging de AMX vlot 1,50% hoger en de AScX zelfs 2,11%. Dax Midcap klom 0,57% terwijl de DAX status quo bleef. In België zagen we dit fenomeen niet.

In Europa gaan we een positieve opening tegemoet. De winsten op de borden lopen op tot 0,36%. Vandaag wordt het uitkijken naar de inflatiecijfers uit Frankrijk, Spanje en Zweden.

BEURSNIEUWS
Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks kosteloos onze beursupdate.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beursagenda

Vrijdag 12 juliJPY – Industriële Productie
VS – PPI
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
VS – WASDE-rapport
06:30
14:30
16:00
16:00
18:00

Gebruikte bronnen:

www.ericsson.com/assets/local/investors/documents/financial-reports-and-filings/interim-reports-archive/2024/6month24-en.pdf

www.cnbc.com/2024/07/11/delta-air-lines-dal-earnings-q2-2024.html

www.cnbc.com/2024/07/12/chinas-imports-unexpectedly-drop-in-june-but-exports-beat-forecasts.html