Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier.

Het beursnieuws van vandaag en de beursverwachting van komende week

Of u nu in aandelen, opties of ETF’s handelt; als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van wat zich op de beurs afspeelt. Daarom brengen Justin en Kevin u op de hoogte van het laatste beursnieuws. Maar daarnaast blikken ze ook vooruit. Met een interessante beursverwachting krijgt u vast zicht op wat ons de komende week te wachten staat.


Producentenprijzen VS dalen onverwachts & sterke cijfers van Adobe

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

Wall Street scherpte de records gisteren nog maar eens aan. De S&P 500 index steeg met 0,23% naar 5.433 punten en sloot daarmee voor de vierde dag op rij een record. Ook de technologiezware Nasdaq Composite sloot de sessie op een record na een stijging van 0,34% naar 17.667 punten.

Beleggers verwerkten wederom inflatiecijfers, dit keer ging het om de producentenprijsindex. De PPI liet in mei onverwachts een daling van 0,2% zien. Dit kan goed nieuws zijn voor beleggers die op zoek zijn naar tekenen van afnemende inflatiedruk. Meestal geven de groothandelsprijzen een goede indicatie van wat er gaat gebeuren met de prijzen in de winkels. Economen, gepolst door Dow Jones, hadden verwacht dat de prijzen in die maand met 0,1% zouden stijgen.

De wekelijkse werkloosheidsclaims, die ook op donderdag werden gepubliceerd, kwamen uit op 242.000, ruim boven de door economen voorspelde 225.000. Dit kan eveneens een positief teken zijn voor degenen die hopen dat de Federal Reserve genoeg bewijs heeft dat verhoogde rentetarieven de economie hebben afgezwakt.

In reactie op de data daalden de Amerikaanse staatsobligatierendementen opnieuw. Het rendement op de 10-jaars staatsobligatie daalde met 5 basispunten tot 4,242%. Het rendement op deze benchmark-obligatie bereikte daarmee het laagste niveau sinds 1 april en handelde kortstondig op 4,24%. Ook het rendement op de 2-jaars staatsobligatie daalde met 6 basispunten tot 4,691%. Rendementen en prijzen bewegen in tegenovergestelde richting en één basispunt is gelijk aan 0,01%.

Goudprijs herstelt

Ook de goudprijs zat weer in de lift, dankzij de lager dan verwachte inflatiedata. En daarmee is goud op weg naar hun eerste winst in vier weken. De afnemende inflatie voedt namelijk de optimistische verwachting dat een renteverlaging door de Federal Reserve mogelijk in het verschiet ligt.

Het beste recept voor goud is een afzwakkende inflatie en een dalende rente. Want goud is aantrekkelijker bij een lagere rente en bovendien grijpen meer beleggers naar het glanzende edelmetaal tijdens een economische recessie.

Adobe stijgt na beter dan verwachte resultaten

In de nabeurshandel sprong softwaregigant Adobe met maar liefst 15% omhoog na het bekendmaken van beter dan verwachte resultaten voor het tweede kwartaal. Adobe verhoogde ook zijn verwachtingen voor het hele jaar, waarmee het bedrijf zich onderscheidde van zijn sectorgenoten in de softwarebranche die juist kampen met tegenwind door macro-economische trends.

Adobe verhoogde zowel zijn winst- als omzetverwachtingen voor het hele jaar. Het bedrijf voorspelt nu een winst van $18 tot $18,20 per aandeel bij een omzet tussen de $5,33 miljard en $5,38 miljard.

Roaring Kitty in actie

De beroemde meme-aandelenhandelaar Keith Gill – ook bekend als “Roaring Kitty” lijkt zijn belang in GameStop te hebben vergroot tot 9 miljoen aandelen. Gill plaatste donderdag na het sluiten van de markt een nieuwe screenshot van zijn E-Trade-portfolio op Reddit’s Superstonk-forum. De afbeelding lijkt te laten zien dat hij nu 9,001 miljoen GameStop-aandelen en meer dan $6 miljoen in contanten bezit. Hij lijkt dit te hebben gedaan door een groot deel van zijn call-opties te hebben uitgeoefend.

De totale waarde van zijn portfolio overtrof donderdagavond $268 miljoen, vergeleken met $210 miljoen op 2 juni. Aandelen van GameStop sprongen met meer dan 14% omhoog in de reguliere handel, maar daalden met 4% in de nabeurshandel.

Aandeelhouders Tesla keuren opnieuw het beloningspakket van Elon Musk goed

Aandeelhouders van Tesla stemden donderdag opnieuw voor het controversiële beloningspakket van $56 miljard voor CEO Elon Musk, hoewel deze maatregel nog door de rechter moet worden bekrachtigd. De stemming over de compensatie van Musk was een van de verschillende maatregelen die donderdag aan de aandeelhouders werden voorgelegd, waaronder een voorstel om het bedrijf opnieuw te vestigen in Texas. Tijdens de reguliere sessie sloot het aandeel Tesla bijna 3% hoger in afwachting van de goedkeuring van het beloningspakket.

Europa opent hoger

Europese aandelen staan op het punt om vrijdag weer in het groen te openen, waarmee een schommelende week wordt afgerond. Het begin van de week werd gedomineerd door de marktreactie op de verkiezingen voor het Europees Parlement, waarin (extreem)rechtse partijen zoals voorspeld terrein wonnen.

De aandelen van automobielfabrikanten worden hard geraakt door de aankondiging van de EU over geplande hogere tarieven voor Chinese elektrische voertuigproducenten en een Brits onderzoek naar emissieclaims. Deze ontwikkelingen hebben voor onrust gezorgd in de sector en de aandelenkoersen doen dalen.

Vannacht hield de Bank of Japan haar benchmark-rente ongewijzigd, maar suggereerde wel dat zij overweegt haar aankoop van Japanse staatsobligaties te verminderen. Na deze beslissing herstelden de Japanse aandelenmarkten zich van eerdere verliezen. Na een volatiele sessie sloot de Nikkei 225 index 0,24% hoger.

Beursagenda

Vrijdag 14 juniEUR – Handelsbalans
VS – Exportprijs
VS – Import prijsindex
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
VS – Monetaire beleidsrapport Fed
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00
17:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Wall Street beleefde gisteren wederom een sterke sessie, waarbij zowel de S&P 500 als de Nasdaq Composite all-time highs bereikten en op records sloten. De bredere beursindex steeg met 0,85%, terwijl de tech-zware Nasdaq met 1,53% omhoog schoot.

Beleggers reageerden enthousiast op de laatste rentebeslissing van de Federal Reserve, maar eigenlijk vooral op het feit dat de consumentenprijsindex voor mei lager uitviel dan verwacht. De inflatie bleef in mei vlak, maar steeg met 3,3% ten opzichte van een jaar geleden. Beide cijfers lagen 0,1% onder de marktverwachtingen. Zonder de volatiele voedsel- en energieprijzen steeg de kern-CPI met 0,2% op maandbasis en met 3,4% ten opzichte van een jaar geleden, ook beide 0,1% lager dan verwacht. Dit versterkt de hoop dat de inflatie inderdaad verder afneemt en dat de Fed mogelijk de ECB kan volgen met renteverlagingen. Na het cijfer daalde de rente op staatsobligaties, waarbij het rendement op de Amerikaanse 10-jaars obligatie zakte naar 4,25%, het laagste niveau sinds 1 april.

Om 20:00 uur volgde ook het rentebesluit van de Federal Reserve. De centrale bank meldde dat er “bescheiden verdere vooruitgang” was geboekt richting de inflatiedoelstelling van 2%, ondanks dat de rente ongewijzigd bleef. Uit de zogeheten dot plot van de Fed blijkt echter dat er in 2024 mogelijk slechts één renteverlaging komt, in plaats van de drie die eerder in maart werden voorspeld. De dot plot voorspelt echter ook vier renteverlagingen in 2025, wat neerkomt op een volledige procentpuntdaling, meer dan de drie verlagingen die eerder waren voorzien. Toch lijkt de markt volgens de Fed fund futures nog altijd uit te gaan van twee verlagingen in 2024, zeker gezien de recente inflatiedata.

In de nabeurshandel steeg het aandeel van Broadcom met 13% na het overtreffen van de verwachtingen voor het tweede fiscale kwartaal en de aankondiging van een aandelensplitsing van 10-voor-1. Broadcom rapporteerde aangepaste winst van $ 10,96 per aandeel op een omzet van $ 12,49 miljard, terwijl analisten $ 10,84 per aandeel en $ 12,03 miljard hadden verwacht. Daarentegen daalden de aandelen van Dave & Buster’s Entertainment met 10% na tegenvallende omzetcijfers voor het eerste kwartaal. Het aandeel Virgin Galactic kelderden zelfs met 16%, nadat het bestuur van het ruimtevaartbedrijf instemde met een reverse stock split van 1-voor-20.

Beleggers krijgen donderdag opnieuw inzicht in de inflatie met de producentenprijsindex van mei, die naar verwachting met 0,1% is gestegen op maandbasis, vergeleken met een stijging van 0,5% de maand ervoor. Op jaarbasis wordt een stijging van 2,4% verwacht, gelijk aan de maand april.

Azië overwegend groen & Europa opent vlak

In de Azië-Pacific regio lieten de meeste markten donderdag na de beslissing van de Amerikaanse Federal Reserve om de rente ongewijzigd te laten. De Kospi in Zuid-Korea leidde de winsten met een stijging van 1,39%, terwijl de kleine cap Kosdaq 0,6% steeg. In Japan won de Nikkei 225 0,56%, terwijl de brede Topix licht daalde. De Hang Seng index in Hongkong opende 1,23% hoger, gedreven door winsten in elektrische voertuig-aandelen ondanks dat de Europese Unie tarieven tot 38% oplegde aan Chinese EV-producenten. BYD was de grootste stijger met een sprong van meer dan 6%, terwijl Nio en Li Auto respectievelijk 2,77% en 1,85% stegen.

Europese aandelen gaan een vlakke opening tegemoet, terwijl beleggers de beslissing van de Fed om de rente ongewijzigd te laten en slechts één renteverlaging dit jaar te projecteren verwerken.

Beursagenda

Donderdag 13 juniEUR – Industriële Productie
VS – Jobless claims
VS – PPI
VS – FOMC-lid Williams spreekt
11:00
14:30
14:30
18:00
Vrijdag 14 juniEUR – Handelsbalans
VS – Exportprijs
VS – Import prijsindex
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
VS – Monetaire beleidsrapport Fed
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00
17:00

Beursagenda

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world

Dinsdag sloten de S&P 500 Index met een stijging van +0,27%, de Dow Jones daalde met -0,31% en de Nasdaq composite realiseerde een stijging van +0,88%.

De aandelenindices sloten dinsdag gemengd af, waarbij de S&P 500 en Nasdaq composite nieuwe recordhoogtes bereikten, terwijl de Dow Jones op het laagste punt in een week stond. Ook de Russell 2000 staat nog ver onder de all-time high uit 2021. Apple steeg meer dan +7% naar een recordhoogte dankzij een upgrade van D.A. Davidson van neutraal naar kopen, met een koersdoel van $230 vanwege de verwachting van een nieuwe iPhone-updatecyclus. Aandelen versterkten hun winsten dinsdagmiddag toen de obligatierendementen daalden met 1,45%.

Zwakke bankaandelen drukten op de Dow Jones nadat Pimco meer regionale bankfaillissementen in de VS voorspelde vanwege de hoge concentratie van probleemvastgoedleningen op hun balansen. De sterkste sector was zonder twijfel de technologische hardware. Zwakste sector was dan weer de bankensector na de waarschuwing van Pimco. Aandelen ervoeren ook enige neerwaartse druk vanwege voorzichtigheid voorafgaand aan het CPI-rapport van vandaag en de resultaten van de FOMC-vergadering op dinsdag en woensdag. Daarnaast drukte een negatieve overdracht van zwakte in Europese aandelen op de Amerikaanse aandelen, nadat de Euro Stoxx 50 daalde tot een laagste punt in een week door politieke onrust in Frankrijk na de oproep van president Macron voor vervroegde parlementsverkiezingen.

Aandelen kijken uit naar het Amerikaanse consumentenprijsrapport van mei op woensdag, dat naar verwachting laat zien dat de CPI van mei ongewijzigd is ten opzichte van april op +3,4% jaar-op-jaar, en dat de CPI exclusief voedsel en energie licht daalde tot +3,5% jaar-op-jaar van +3,6% in april.

Beleggers wachten ook op de resultaten van de tweedaagse FOMC-vergadering die dinsdag begon. De consensus is dat de Fed de doelrente ongewijzigd zal houden op 5,25%-5,50%. De FOMC zal ook nieuwe schattingen voor groei en inflatie en dot-plotprojecties voor de rentepaden vrijgeven. Daarnaast zullen de opmerkingen na de vergadering van Fed-voorzitter Powell worden geanalyseerd voor aanwijzingen over wanneer de Fed de rente zou kunnen verlagen.

De markten schatten de kans op een renteverlaging van -25 bp op 0,60% voor de FOMC-vergadering van 11-12 juni en 8,9% voor de volgende vergadering op 30-31 juli.

Op individueel aandelenniveau wordt vandaag gekeken naar de kwartaalcijfers van Broadcom.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

Blik op individuele aandelen

Crowdstrike (CRWD) sloot meer dan +2% hoger en voegde toe aan de stijging van +7% op maandag nadat S&P Dow Jones Indices had aangekondigd dat het aandeel zal toetreden tot de S&P 500 voordat de handel op 24 juni opent.

Calavo Growers (CVGW) sloot meer dan +8% hoger na het rapporteren van Q2 nettoverkopen van $184,4 miljoen, ruim boven de consensus van $159 miljoen.

General Motors (GM) sloot meer dan +1% hoger na de autorisatie van een nieuw aandeleninkoopplan ter waarde van $6 miljard en een verhoging van het kwartaaldividend met 33% tot 12 cent per aandeel.

Oracle Corp (ORCL) publiceerde gisteren de kwartaalresultaten en sloot -0,50% lager ondanks de positieve signalen over de impact van artificiële intelligentie op de omzet. Het bedrijf kondigde een samenwerkingsakkoord aan met OpenAI en Google Cloud. Omzet kwam te liggen op $14,29 miljard met een winst per aandeel van $1,63.

Bankaandelen stonden dinsdag onder druk en ondermijnden de bredere markt nadat Pimco had gezegd meer regionale bankfaillissementen in de VS te verwachten vanwege een zeer hoge concentratie van probleemvastgoedleningen op hun balansen. Als gevolg hiervan sloten Synchrony Financial (SYF) en Capital One Financial (COF) meer dan -4% lager. Daarnaast sloten Citigroup (C), Northern Trust (NTRS) en Bank of New York Mellon (BK) meer dan -3% lager. Ten slotte sloten JPMorgan Chase (JPM), Bank of America (BAC) en M&T Bank (MTB) meer dan -2% lager.

Autodesk (ADSK) sloot meer dan -3% lager nadat Bloomberg had gemeld dat de SEC en het Ministerie van Justitie het bedrijf onderzoeken na het herplaatsen van de CFO na een interne controle van de boekhoudpraktijken.

Target Hospitality (TH) sloot meer dan -31% lager nadat de Wall Street Journal meldde dat de regering-Biden een ICE-detentiecentrum in Dilley, Texas, sluit dat werd gebruikt om migrantenfamilies te huisvesten die illegaal de grens overstaken.

PayPal Holdings (PYPL) sloot meer dan -3% lager en leidde de verliezers in de Nasdaq 100 nadat Apple een nieuwe tap-to-cash functie had getoond die snelle betalingen tussen individuen mogelijk maakt.

Blik op Azië en Europa

De markten in Azië-Pacific sloten woensdag gemengd af door inflatiegegevens uit de regio. China’s inflatie bleef in mei op 0,3%, lager dan de verwachte 0,4%, wat leidde tot een daling van de Hang Seng-index met -1,45% en de CSI 300 met -0,17%. Beleggers wachtten ook op de Amerikaanse Fed-beslissing en het inflatierapport van mei. Nikkei 225 daalt -0,58%.

Volgens Bloomberg zou de VS aan het overwegen zijn om nog meer exportrestricties op te leggen van chips richting China. Het doel van de VS zou zijn om China het zo moeilijk mogelijk te maken om hardware te produceren die kan gebruikt worden voor artificiële intelligentie. Eerder dit jaar legde de Nederlandse overheid nog een exportverbod op van enkele producten van ASML richting China.

De waarschuwing van Pimco had ook gevolgen voor de Europese bankaandelen. KBC, ING, Commerzbank, Deutsche Bank en BNP Paribas waren bij de grootste verliezers. Één van de uitblinkers was Besi nadat analist Timm Schulze-Melander van het bedrijf Redburn Atlantic het advies wijzigde van houden naar kopen.

TWS (Trader Workstation), Tool: Fundamental Explorer, 12/06/2024

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.bloomberg.com/news/newsletters/2024-06-11/five-things-you-need-to-know-to-start-your-day-asia

www.bloomberg.com/news/articles/2024-06-11/us-weighs-more-limits-on-china-s-access-to-cutting-edge-chips-needed-for-ai

www.bloomberg.com/news/articles/2024-06-11/private-prison-stock-cxw-tanks-on-ice-detention-center-closure

De S&P 500 Index sloot maandag met een winst van +0,26%, de Dow Jones steeg met +0,18% en de Nasdaq Composite eindigde de dag met +0,35% hoger. De aandelenmarkten herstelden zich van eerdere verliezen en sloten de dag met lichte winsten. De hogere obligatierentes beperkten echter de winst, mede door de onverwacht sterke arbeidsmarktcijfers van mei. Op sectorniveau zagen we een breed gedragen heropleving. Koplopers waren de nuts- en de energiesector. De financiële sector daarentegen was één van de enige sectoren die niet in het groen kon eindigen. Wall Street’s toonaangevende beurshuizen, waaronder JPMorgan Chase & Co. en Citigroup Inc., waarschuwen beleggers voor mogelijke schokken op de aandelenmarkt voorafgaand aan de aankomende inflatiegegevens en de rentebeslissing van de Fed, beide gepland voor woensdag.

Hoewel verwacht wordt dat de Fed de rentetarieven ongewijzigd zal laten, is er onzekerheid over de toekomstige renteprojecties van de centrale bank. Volgens een enquête onder economen verwacht 41% dat de beleidsmakers zullen aangeven dat er twee renteverlagingen zullen komen in hun “dot plot”. Een gelijk aantal economen verwacht dat de prognoses slechts één of geen renteverlaging zullen laten zien. De inflatie op jaarbasis wordt verwacht op +3,4% en het rentetarief wordt verwacht op 5,25% – 5,50%

Southwest Airlines steeg met meer dan +7% na nieuws dat Elliott Investment Management een belang van bijna $2 miljard in het bedrijf heeft genomen. Crowdstrike sprong meer dan +8% omhoog na aankondiging dat het bedrijf zal toetreden tot de S&P 500. Daarentegen verloor Illumina meer dan -4% omdat het zal worden verwijderd uit de S&P 500. Apple communiceert een akkoord met OpenAI. Maar Elon Musk denkt dat de samenwerking een privacy risico inhoudt. De CEO van Tesla stelt zelfs alle Apple-toestellen te willen bannen in al zijn bedrijven. Tot slot nog iets over Eli Lilly. Het bedrijf lijkt een stap dichter te zijn bij goedkeuring van het experimentele medicijn donanemab. Een onafhankelijk panel die advies geeft aan de Food and Drug Administration (FDA), geeft een positief advies over het gebruik donanemab bij Alzheimerpatiënten.

Vandaag worden nabeurs de boeken geopend bij o.a. Oracle Corporation, Woodside Energy en PetMed Express.

Blik op Azië en Europa

Beleggers bereiden zich ook voor op het beleidsbesluit van de Bank of Japan (BOJ) op vrijdag. Er wordt verwacht dat de BOJ tijdens deze bijeenkomst een vermindering van de obligatieaankopen zal bespreken. Sommige economen voorspellen dat de centrale bank ook de basis zal leggen voor een renteverhoging volgende maand. Vandaag staat Nikkei 225 zo’n 0,37% in de plus. Verder in Azië valt de Hang Seng index naar een nieuwe laagste koers van deze maand. Het verlies dikt vandaag aan tot -1,19%. Shaghai Composite daalt ook -0,87%. Beleggers in China wachten de kredietverstrekkingsgegevens af voor mei.

Hang Seng index, 11/06/2024

In Europa zagen we de aandelenindices zijwaarts bewegen. AEX uit Nederland klom 0,11% tot 924,70 punten, terwijl de BEL 20 0,25% daalde tot 3.890,80 punten. Er waren geen echte uitblinkers onder de Belgische en Nederlandse blue chip aandelen. Onder de kleinere aandelen realiseerden PostNL een mooie stijging van meer dan 8%. ING heeft namelijk een koopadvies gepubliceerd met als koersdoel €1,65. De sluitingskoers van gisteren lag op €1,41, er zou met andere woorden nog een koersstinging van een slordige 17% inzitten als ING het bij het rechte eind heeft. Het spreekt voor zicht dat dit geen beleggingsadvies is.

Aandeel PostNL, 11/06/2024

Vandaag ziet het er voorbeurs goed uit. De Europese beurzen laten winsten optekenen tot +0,30%.

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.bloomberg.com/news/articles/2024-06-10/stock-market-today-dow-s-p-live-updates

www.guruwatch.nl/advies/171371/PostNL/ING/kopen.aspx

Afgelopen vrijdag kwamen de Amerikaanse beurzen niet ver van hun plek. De S&P 500 en de Nasdaq sloten na een rustige dag met kleine verliezen. Over de gehele week kenden ze wel een positieve ontwikkeling, waarbij de S&P 500 een recordhoogte bereikte en met 1,32% steeg. De Dow won 0,29% en de Nasdaq Composite klom zelfs met 2,38%. Nvidia sprong er namelijk tussen uit met een stijging van 10%, waardoor de chipmaker voor het eerst een marktkapitalisatie van $3 biljoen bereikte, gedreven door het aanhoudende enthousiasme voor kunstmatige intelligentie.

Deze week worden het rentebesluit van de Fed en de consumentenprijsindex (CPI) van mei als belangrijke tests voor de markten gezien. De sterke banencijfers van vrijdag suggereren dat de Fed voorlopig de rente hoog zal moeten houden. Beleggers zullen de nieuwe prognoses van de Fed over de timing en frequentie van renteverlagingen goed in de gaten willen houden. Zeker nadat de ECB afgelopen week wel besloot de rente te verlagen. Volgens de CME FedWatch-tool zijn handelaren nog zeker over slechts één renteverlaging dit jaar, in november.

In reactie op het beter dan verwachte banenrapport van afgelopen vrijdag ging de goudprijs met 3,5% onderuit, in haar grootste daling sinds november 2020. Dit had ook te maken met Chinese cijfers die aantoonden dat ‘s werelds grootste consument in mei de goudaankopen staakte, na 18 maanden op rij te hebben gekocht.

Wat betreft de inflatiecijfers van mei, voorspellen economen een stijging van 3,4% op jaarbasis en 0,1% op maandbasis, vergelijkbaar met de vorige metingen. De kern-CPI, exclusief voedsel- en energieprijzen, wordt verwacht te stijgen met 3,5% op jaarbasis en 0,3% op maandbasis.

Daarnaast houden beleggers vandaag de Worldwide Developers Conference van Apple in de gaten, waar nieuwe softwareaankondigingen worden verwacht.

Europa opent lager

De markten in de Aziatisch-Pacifische regio lieten maandag een gemengd beeld zien, na een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport van vrijdag, waaruit bleek dat de aanwervingen en loongroei in mei toenamen. Dit suggereert dat de Fed geen haast heeft om de rente te verlagen.

Beleggers in Azië zullen deze week de herziene cijfers van het Japanse BBP over het eerste kwartaal evalueren, dat maandag uitkwam op een krimp van 1,8% op jaarbasis. Dit was beter dan de aanvankelijke krimp van 2% en ook beter dan de verwachte 1,9% krimp volgens een peiling van Reuters onder economen. Verder is er vrijdag een rentebesluit van de Bank of Japan en worden woensdag de inflatiecijfers van China en India voor mei gepubliceerd. De Japanse Nikkei 225 steeg met 0,67%, terwijl de breed samengestelde Topix met 0,8% toenam.

Europese aandelenbeurzen openen maandag lager in reactie op de eerste resultaten van de EU-Parlementsverkiezingen, waaruit blijkt dat extreemrechtse partijen in populariteit zijn gestegen. Het politieke drama in de EU bereikte zondagavond een hoogtepunt toen de Franse president Emmanuel Macron vervroegde parlementsverkiezingen aankondigde voor later deze maand, na een zware nederlaag in de EU-stemronde.

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

Na een aantal sterke dagen deden de Amerikaanse beurzen het gisteren iets rustiger aan. De S&P 500 daalde licht met 0,02% en de Nasdaq Composite verloor 0,09%. Alle drie de belangrijke indices maken zich echter op voor een winnende week. De Dow staat vooralsnog op een winst van 0,52%, de S&P 500 steeg al met 1,43% en de Nasdaq ligt op schema voor een stijging van 2,62%.

Amazon steeg met 2,05% terwijl Nvidia 1,2% moest inleveren. De meeste aandelen hielden de uitslagen beperkt, maar GameStop trok weer eens alle aandacht naar zich toe. Het aandeel steeg met meer dan 47% en sloot op $46,55 per aandeel. Het aandeel bereikte een hoogtepunt van $47,50 tijdens de sessie, waarin de handel kort werd stilgelegd vanwege de volatiliteit. Het aandeel is deze week al meer dan verdubbeld. De stijging volgde op een aankondiging door “Roaring Kitty” van een livestream op YouTube, zijn eerste in bijna vier jaar. De livestream zal vandaag om 18:00 uur Nederlandse tijd plaatsvinden. In augustus 2020 organiseerde Keith Gill, de man achter het account, een drie uur durende livestream waarin hij zijn investeringsvisie op de gameverkoper uitlegde.

Beleggers kijken vandaag uit naar het officiële banenrapport uitgegeven door de Amerikaanse overheid. Dit bestaat onder meer uit het aantal nieuwe banen, het werkloosheidspercentage en de loongroei. De markt zal op zoek gaan naar tekenen van een verzwakkende arbeidsmarkt, aangezien bewijs van een vertraagde economie renteverlagingen door de Federal Reserve kan ondersteunen. Economen, ondervraagd door Dow Jones, verwachten dat er 190.000 banen zijn toegevoegd en voorspellen een loongroei van 3,9% op jaarbasis.

Het banenrapport komt nadat de Europese Centrale Bank donderdag voor het eerst sinds 2019 de rente heeft verlaagd, wat de druk op de Fed verhoogt om mogelijk het beleid te versoepelen. De Fed zal volgende week na de beleidsvergadering van 11-12 juni haar rentebesluit bekendmaken. Uit de Fed funds futures blijkt dat de centrale bank waarschijnlijk de rente dit keer onveranderd zal laten, maar ze impliceren een kans van ongeveer 70% dat beleidsmakers in september zullen versoepelen, volgens de CME FedWatch Tool.

Aandelen in beweging nabeurs:

  • DocuSign: Het bedrijf voor elektronische handtekeningen verloor 6%. DocuSign rapporteerde een aangepaste winst van 82 cent per aandeel op een omzet van $710 miljoen. Analisten hadden gerekend op 79 cent winst per aandeel en een omzet van $707 miljoen. DocuSign heeft ook een verhoging van $1 miljard van het aandelen-inkoopprogramma goedgekeurd.
  • Braze: De aanbieder van klantbetrokkenheidsplatforms steeg nabeurs met 14,6% door beter dan verwachte resultaten voor het eerste kwartaal. Braze rapporteerde een aangepast verlies van 5 cent per aandeel, terwijl analisten een verlies van 10 cent per aandeel hadden verwacht. De omzet bedroeg $135 miljoen, iets boven de verwachtingen van $132 miljoen.

Europa opent vlak tot licht hoger

Europese aandelen sloten donderdag op een recordhoogte nadat de Europese Centrale Bank voor het eerst sinds september 2019 de rente had verlaagd. De pan-Europese Stoxx 600 index sloot op 524,75 punten, iets boven het record van 15 mei. Technologieaandelen stegen met 1,17%, terwijl nutsbedrijven met 0,9% daalden. Gezondheidszorgaandelen voegden 1,2% toe, waarbij de Deense farmaceutische gigant Novo Nordisk met 3,9% steeg tot een recordhoogte dankzij de vraag naar zijn gewichtsverliesmedicijn Wegovy. Zealand Pharma, dat ook aan een gewichtsverliesmedicijn werkt, sprong met 7,4% omhoog.

De Chinese export overtrof de verwachtingen in mei met een stijging van 7,6% ten opzichte van de verwachte 6% volgens een enquête van Reuters onder economen. Dit is aanzienlijk hoger dan de stijging van 1,5% in april. De import steeg met 1,8% op jaarbasis, wat onder de verwachte 4,2% bleef. Na de bekendmaking van de cijfers keerde de Hang Seng index in Hong Kong eerdere winsten om en daalde met 0,63%, terwijl de CSI 300 index op het vasteland van China een groter verlies van 0,73% noteerde. In Europa gaan de meeste beurzen vlak tot licht hoger van start.

Beursagenda

Vrijdag 7 juni JP – Uitgaven gezinnen
CH – Export
CH – Import
EUR – Duitse industriële productie
EUR – Europees BBP
VS – Werkloosheidscijfers
01:30
05:00
05:00
08:00
11:00
14:30

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world