Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier onder aan deze pagina.

Het beursnieuws van vandaag en de beursverwachting van komende week

Of u nu in aandelen, opties of ETF’s handelt; als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van wat zich op de beurs afspeelt. Daarom brengen Justin en Kevin u op de hoogte van het laatste beursnieuws. Maar daarnaast blikken ze ook vooruit. Met een interessante beursverwachting krijgt u vast zicht op wat ons de komende week te wachten staat.


Beurzen beginnen lager aan nieuwe week

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

Afgelopen vrijdag stond in het teken van de kwartaalcijfers van Big Tech. Tegenvallende resultaten zorgden voor koersdruk bij Alphabet (-2,75%), Amazon (-8,4%) en Apple. De smartphonemaker kon een stevig verlies echter ombuigen in een winst van 2,44%. Dit kon echter niet voorkomen dat de Nasdaq maar liefst 1,59% lager eindigde op 12.007 punten. De breed samengestelde S&P 500 index ging met een verlies van 1,04% op 4.136 punten het weekend in.

De Amerikaanse overheid maakte op vrijdag ook bekend dat de arbeidsmarkt in januari veel sterker dan verwacht heeft gepresteerd. Er kwamen maar liefst 517.000 banen bij, terwijl economen vooraf hadden gerekend op een toename van 187.000 banen. Het werkloosheidspercentage daalde tegen de verwachting in tot 3,4%, van 3,5% in december. Een sterke arbeidsmarkt is niet per se goed nieuws voor de beurzen. Krapte op de arbeidsmarkt kan namelijk leiden tot hogere lonen en dus opwaartse druk geven op de prijzen. Dit zal de Fed er dus mogelijk niet van weerhouden de rente nog verder te verhogen om de inflatie te beteugelen.

Op maandagochtend staan de futures op Wall Street ongeveer 0,4% lager. Beleggers krijgen deze week enkele toespraken van Fed-leden voorgeschoteld. Zo zal Fed-voorzitter Powell dinsdag spreken voor de Economic Club of Washington. Ook krijgt het kwartaalcijferseizoen een vervolg met namen als Uber, Disney, Chipotle, Dupont en PepsiCo. Vandaag zijn eerst Tyson Foods en Cummins aan de beurt. We zijn nu ongeveer halverwege het cijferseizoen. Volgens Refinitiv zullen de winsten van de S&P 500-bedrijven in het vierde kwartaal zo’n 2,7% lager uitvallen.

Europa opent lager

Na een mooie beursweek lijken beleggers op maandag een stapje terug te doen. De futures staan tot 0,8% lager en daarmee lijkt de markt toch best geschrokken van het sterke Amerikaanse banenrapport. Recentelijk zijn de aandelenbeurzen stevig opgelopen, terwijl de kwartaalcijfers niet geweldig zijn. Bovendien blijven de hoge inflatie en de economische vooruitzichten als een blok aan het been van beleggers hangen.

Toch worden beleggers ook continu tussen hoop en vrees heen en weer geslingerd. Een van de belangrijkste cijfers van vorige week, de samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone, toonde aan dat de bedrijvigheid in de eurozone in januari voor het eerst in zes maanden juist is teruggekeerd naar groei. Dit betekent dat de eurozone mogelijk een recessie zal vermijden.

Het aandeel ASML zal vandaag €1,37 ex-dividend noteren. Later deze week staan cijfers van onder meer ABNO Amro, Akzo Nobel en Adyen op de planning.

Aandeel Meta: Zuckerberg zet in op kostenefficiëntie

Vorige week bespraken we in de LYNX studio het aandeel Meta (META). Het aandeel Meta steeg met ruim 20% na de bekendmaking van de 4e kwartaalcijfers. Beleggers waren vooral te spreken over de positievere outlook. Het bedrijf zal in 2023 minder gaan uitgeven en kondigde bovendien een nieuwe aandelen-inkoopprogramma ter waarde van $40 miljard aan. Bekijk de video hieronder.

Abonneer nu kosteloos op het LYNX Youtube kanaal: https://goo.gl/ukhglM

Beursagenda

Maandag 6 februariDE – Fabrieksorders
EUR – Detailhandelsverkopen
08:00
11:00
Dinsdag 7 februariDE – Industriële Productie
VS – Export & Import
VS – Handelsbalans
VS- Fed-voorzitter Powell spreekt
VS – Schnabel van de ECB spreekt
08:00
14:30
14:30
14:30
18:00
18:00
Woensdag 8 februariVS – Fed-lid Williams spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Fed-lid Waller spreekt
15:15
16:30
19:45
Donderdag 9 februariEUR – Economische prognoses EU
DE – Consumentenprijsindex (CPI)
VS – Jobless claims
11:00
14:00
14:30
Vrijdag 10 februariCNY – Inflatie (CPI)
CNY – Producentenprijsindex (PPI)
VS – Michigan consumentenvertrouwen
VS – Fed-lid Waller spreekt
VS – Federale begroting
02:30
02:30
16:00
18:30
20:00

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Artikel laten voorlezen

Beleggers beleefden op donderdag opnieuw een stralend mooie dag. De Nasdaq Composite steeg met 3,25% tot 12.200 punten en beleefde daarmee zijn beste dag sinds november. De S&P 500 won 1,47%, maar de Dow Jones eindigde opvallend genoeg iets lager. Uiteraard werd er ook voortgeborduurd op het rentebesluit van de Fed van een dag eerder. De markt reageerde positief op woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell dat het pad naar lagere inflatie nu echt is ingezet.

Het aandeel Meta was met een koerswinst van maar liefst 23% de grote aanstichter van hogere koersen. Deze stijging hielp ook sectorgenoot Alphabet ruim 7% omhoog in aanloop naar de cijfers. Beleggers hadden goede hoop voor de enorme stortvloed aan kwartaalresultaten die gisteravond naar buiten zijn gekomen. Te enthousiaste beleggers kwamen echter bedrogen uit. De cijfers van Big tech vielen stuk voor stuk tegen en we zien de Nasdaq future nu zo’n 0,9% lager staan.

Apple maakte tegenvallende omzetcijfers bekend en meldde zelfs de grootste omzetdaling sinds 2016. In eerste instantie waren beleggers niet blij met de resultaten en de koers viel direct ruim 4% omlaag in de nabeurs-handel. Tijdens de earnings call werd de verwachting uitgesproken over een sterk 1e kwartaal en dat liet de koers kort even opveren. Toch eindigde de koers van Apple 3,2% lager after-market.

Amazon wist de omzetverwachtingen te verslaan, maar zag zijn winst per aandeel stevig kelderen. Ook gaf het bedrijf niet echt een sterke outlook af over het komende jaar. Het aandeel Amazon verloor ruim 5% in de nabeurs-handel.

Bij Alphabet was het beeld niet veel beter. De advertentie-inkomsten vielen terug en het bedrijf wees op hogere eenmalige kosten in Q1 vanwege ontslagvergoedingen en het verminderen van kantoorruimtes. Het bedrijf rapporteerde een winst van $1,05 per aandeel op een omzet van $76,05 miljard. Analisten hielden vooraf rekening met een winst van $1,18 per aandeel en een omzet van $76,18 miljard. De koers van Alphabet ging nabeurs met 4,6% onderuit.

Cijfers buiten de techsector waren overigens niet veel beter. Onder andere Ford en Starbucks konden de verwachtingen niet waarmaken. Het aandeel Ford daalde nabeurs met ruim 6% en Starbucks moest 1,8% inleveren.

Aandeel Meta: Zuckerberg zet in op kostenefficiëntie

Deze week bespreekt Justin Blekemolen het aandeel Meta (META) in de LYNX Beursflash. Het aandeel Meta steeg met bijna 20% na de bekendmaking van de 4e kwartaalcijfers. Beleggers waren vooral te spreken over de positievere outlook. Het bedrijf zal in 2023 minder gaan uitgeven en kondigde bovendien een nieuwe aandelen-inkoopprogramma ter waarde van $40 miljard aan.

Abonneer nu kosteloos op ons Youtube account : https://goo.gl/ukhglM

Europa opent lager

In Europa was het rentebesluit van de ECB gister het belangrijkste thema. Zoals verwacht werd de rente met 50 basispunten verhoogd tot 2,5%. Maar ECB-voorzitter Christine Lagarde meldde ook dat de centrale bank de intentie heeft om de rente in maart nog eens met 0,5% te verhogen. Maar ook hier trokken beleggers zich weinig van aan. De rentes op de kapitaalmarkten gingen omlaag en aandelen zaten in de lift. Zowel de AEX als de BEL20 eindigde met een winst van bijna 1,5%.

Na de zwakke cijfers van Amerikaanse Big Tech zijn de Europese beurzen vandaag wel tijd voor een terugval. De beurzen openen gemiddeld 0,4% lager. Gedurende de ochtend is er aandacht voor PMI-cijfers. Maar natuurlijk ook voor cijfers van onder andere TomTom en Sanofi.

In de namiddag gaat alle aandacht uit naar het Amerikaansen banenrapport. De verwachting is dat de Amerikaanse werkloosheid licht stijgt tot 3,6%.

Beursagenda

Vrijdag 3 februariEUR – S&P Globals Inkoopmanagersindex
VS – Werkloosheidscijfers
VS – ISM niet-verwerkende Industrie Index
10:00
14:30
16:00
Artikel laten voorlezen

Het heeft even geduurd, maar ook de Nasdaq lijkt nu echt het pad naar boven te kiezen. De Nasdaq composite laat op de grafiek een krachtige opwaartse uitbraak zien, waarbij de dalende trend en de weerstand van de afgelopen maanden worden doorbroken. Daar waren echter wel wat woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell voor nodig. De reactie op de renteverhoging van 25 basispunten was licht negatief, maar nadat de speech van Powell begon, liepen de aandelenbeurzen stevig op. Bij het slot stond de Nasdaq maar liefst 2% hoger op 11.816 punten en de S&P 500 wist 1,05% hoger te eindigden op 4.119 punten.

Powell benadrukte dat de inflatie wel wat afneemt, maar nog op een hoog niveau noteert. Toch grepen beleggers uitspraken als ‘the disinflationary process has started’ aan om massaal in aandelen te stappen. Er werd ook gezegd dat de rente nog verder zal worden verhoogd en nog enige tijd hoog zal moeten blijven. Maar blijkbaar gelooft de markt de Fed (wederom) niet helemaal. Na het rentebesluit vielen de rentes bijvoorbeeld stevig terug. Het rendement op de Amerikaanse 10-jaars staatslening daalde met 12 basispunten tot 3,409%. Het rendement op 2 jaar
rendement daalde eveneens met 11 basispunten tot 4,096%.

Vooral technologie-aandelen waren in trek. Microsoft steeg met 1,99%, Amazon kon 1,96% bijschrijven en Alphabet won 1,56%. Het aandeel Meta won gedurende de reguliere beurshandel 2,8%, maar nabeurs kwam daar nog eens 20% bovenop. Meta Platforms maakte een daling van de jaaromzet bekend, maar de cijfers over het 4e kwartaal konden positief verrassen. De omzet kwam hoger uit dan verwacht, maar daalde wel met 4%. Beleggers reageerden vooral positief op de enthousiaste outlook van het bedrijf. Nabeurs komen onder andere Amazon, Ford, Alphabet en Apple met de cijfers naar buiten.

Kwartaalcijfers Meta

Meta zei dat het in het eerste kwartaal een omzet verwacht tussen $26 miljard en $28,5 miljard. Analisten hielden eerder rekening met een omzet van $ 27,1 miljard dollar, volgens Refinitv. Bovendien verwacht het bedrijf zijn totale uitgaven in 2023 flink te verlagen. Meta mikt op een bedrag van tussen de $ 89 miljard tot $ 95 miljard, wat flink lager is dan de eerder afgegeven bandbrredte van $ 94 miljard tot $ 100 miljard. Het management denkt dit vooral te kunnen realiseren door een “tragere groei van de loonkosten en een lagere cost of revenue.”.

Beleggers werden ook verrast door een aandelen inkoopprogramma ter waarde van $ 40 miljard. Het bedrijf kocht vorig jaar nog voor $27,9 miljard aan eigen aandelen terug. In de grafiek hieronder ziet u de koers van Meta inclusief de stijging gedurende de nabeurs-handel.

LYNX bij BNR

Het aandeel Snap eindigde 10,3% lager na een teleurstellende outlook. Over onder andere Snap, de inflatie en de centrale banken sprak ik gisteren bij BNR Beurs. De uitzending kunt u via onderstaande link terugluisteren op Spotify.

Uiteraard openen de beurzen in Europa ook stevig hoger na de knalsessie op Wall Street. Hier gaat de aandacht uit naar cijfers van Shell, ING, Sligro en Euronav. Shell rapporteerde zijn hoogste jaarwinst ooit van $ 40 miljard. De winst lag daarmee boven de gemiddelde verwachting van analisten, die lag namelijk op $ 38,3 miljard. Het bedrijf kondigde ook een aandelen-inkoopprogramma van $ 4 miljard aan.

ING zag zijn winst eveneens omhoog schieten en profiteerde van de oplopende rentes. In het 4e kwartaal was een omzetstijging van 5,3% zichtbaar tot € 4,9 miljard. Over het gehele jaar viel de winst iets tegen vanwege de voorzieningen die de bank moest treffen vanwege de oorlog in Oekraïne. Een uitgebreide analyse van bovenstaande bedrijven volgt later in het LYNX Kennisportaal.

Uiteraard wordt er ook uitgekeken naar het rentebesluit van de ECB en de BOE. De markt houdt rekening met een verhoging van 0,5% tot 2,5%.

Beursagenda

Donderdag 2 februariDE – Handelsbalans
EUR – ECB rentebesluit
VS – Jobless claims
EUR – ECB persconferentie
VS – Fabrieksorders
08:00
14:15
14:30
14:45
16:00
Vrijdag 3 februariEUR – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
VS – Werkloosheidscijfers
VS – ISM niet-verwerkende Industrie Index
10:00
14:30
16:00
Artikel laten voorlezen

Een mooie dag gisteren op Wall Street, waarmee de maand januari met flink hogere koersen aan zijn einde kwam. De S&P 500 index eindigde met een winst van 1,46% op 4.076 punten, het hoogste niveau van de dag. Hiermee werd tevens de beste januarimaand sinds 2019 neergezet. De Nasdaq Composite ging met 1,67% omhoog naar 11.584 punten en beleefde met een maandwinst van ruim 11% zijn beste januarimaand in 22 jaar.

Er wordt nu reikhalzend uitgekeken naar het rentebesluit van de Fed vanavond. Op het eerste gezicht lijkt de Fed meeting van vanavond niet al te spannend. In de markt wordt rekening gehouden met een verhoging van slechts 25 basispunten. Dit brengt de Fed Funds Rate naar 4,5%, het hoogste niveau in 15 jaar tijd. De markt verwacht namelijk dat de Fed het iets rustiger aan gaat doen. De arbeidsmarkt toont de eerste tekenen van zwakte en de inflatie koelt ook steeds verder af. Hierdoor heeft de Amerikaanse centrale bank de aandacht verlegd van de hoogte naar de lengte. De belangrijkste vraag is dus niet per se hoe hoog de rente zal worden, maar eerder hoe lang deze op een hoog niveau blijft.

Volgens de Fed Dot Plot blijft de rente zeker tot het einde van het jaar hoog. Maar de markt denkt dat de Fed in de 2e helft al begint met verlagen. De reden van een verlaging kan een economische recessie zijn, maar ook het volledig wegvallen van de inflatie. Bij de persconferentie vanavond zal Fed-voorzitter Jerome Powell zijn best moeten doen om de markt te overtuigen. Een te dovish geluid zal de rente op de kapitaalmarkten snel doen wegzakken en aandelen de ruimte omhoog geven.

Voorbeurs staan de Amerikaanse futures licht lager. Aandacht is er voor de kwartaalcijfers van AMD en Snap. Het chipbedrijf versloeg de omzet- en winstverwachtingen over het 4e kwartaal, maar waarschuwde voor een omzetdaling van 10% in het 1e kwartaal van dit jaar. De koers van AMD ging nabeurs met 1,4% omhoog.

De koers van Snap, het bedrijf achter de populaire app Snapchat, kelderde in de nabeurshandel met bijna 15%. Het bedrijf rapporteerde cijfers zoals verwacht, maar uitte veel onzekerheid over het aankomende jaar. Snap gaf geen officiële outlook voor het lopende kwartaal, maar in de investor letter werd toch aangegeven dat er voor een omzetdaling van 2 a 10% wordt gevreesd.

Het cijferseizoen gaat ook vandaag door. Peloton en Meta Platforms rapporteren woensdag hun kwartaalcijfers. Peloton voorbeurs en Meta na het sluiten van de beurs.

Europa opent licht hoger

In Azië gingen de beurzen overwegend omhoog. De Europese markten zijn op woensdag eveneens hoger geopend. Het sentiment in aanloop naar het rentebesluit van de Fed vanavond en de ECB morgenmiddag is opvallend positief. Per saldo blijft de AEX echter zijwaarts bewegen in een smalle bandbreedte tussen ongeveer 735 en 751 punten.

Verder is er vandaag aandacht voor de inflatiecijfers van de eurozone over de maand januari. Op jaarbasis wordt een inflatie van 9% verwacht, na een inflatie van 9,2% in december. Op kwartaalbasis wordt rekening gehouden met deflatie van -0,3%.

Kwartaalcijfers komen van Vodafone, GSK en Novartis.

Beursagenda

Woensdag 1 februariDE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
EUR – Inflatie (CPI)
VS – ADP banenrapport
VS – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – ISM Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – JOLT’s vacatures
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Fed rentebesluit
09:55
10:00
11:00
14:15
15:45
16:00
16:00
16:00
20:00
Artikel laten voorlezen

Maandag heerste er een risk off sentiment op Wall Street naar aanleiding van enkele belangrijke rentebesluiten. De hogere yields op obligaties wogen gisteren in het bijzonder op de technologie-aandelen. Apple (-2,01 %), Amazon (-1,65 %), Meta (-3,08 %) en NVIDIA (-5,91 %) zijn maar een greep uit de lijst van dalende technologie-aandelen.

Op sectorniveau zagen we de slechtste resultaten in de energiesector en informatietechnologie. Op indexniveau daalde de Dow Jones 0,65 % tot 33.736 punten. Nasdaq 100 verloor het meeste met een daling van 1,84 % tot 11.937 punten. De S&P 500 gaf 1,03 % af en kon sluiten op een koers van 4.026 punten.

nasdaq100 ndx grafiek

De lagere prijzen van Tesla lijken een eerste reactie uit te lokken bij Ford. De prijs van de elektrische Mustang Mach-E wordt zo’n $ 4.500 verlaagd. Ford gaf nog mee dat zelfs voor de prijsverlaging het model in principe niet rendabel was. Aan de grondslag liggen de hoge grondstofprijzen. Onder de EV-producenten lijken schaalvoordelen uiterst belangrijk. Het lijkt aannemelijk dat ook andere EV-producenten de prijzen zullen verlagen om zichzelf niet uit de markt te prijzen.

Niet onbelangrijk voor de wereldeconomie is de belabberde economische relatie tussen China en de VS. Deze laatste lobbyde bij Nederland om de export van specifieke ASML-producten richting China aan banden te leggen. Soortgelijke actie door de VS bij Japan. Verder lijkt de VS nu ook bepaalde exportlicenties in te trekken van Amerikaanse bedrijven. Zo blijkt dat de VS niet langer wil dat Qualcomm een bepaald soort chips levert aan Huawei. Beijing heeft in haar strategische doelstellingen om een technologische leider te worden. China zou dus wel eens met een symbolische tegenreactie kunnen komen.

Vandaag krijgen we kwartaalcijfers van o.a. Exxon Mobil, Pfizer, McDonald’s, Unnited PArcel Service, Caterpillar, Amgen en Advanced Micro Devices.

Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers | LYNX Beursflash

In deze video bespreekt Justin Blekemolen het aandeel Tesla dat met kwartaalresultaten naar buiten kwam. Wat betreft omzet en winst wist de elektrische autofabrikant de verwachtingen van analisten te overtreffen. Tijdens de earnings call uitte CEO Elon Musk zich positief over het aankomende jaar. Musk denkt zelfs dat Tesla 2 miljoen auto’s kan produceren in 2023. 

Blik op Azië en Europa

In Azië zetten de beurzen een stapje terug. Nikkei 225 daalt 0,39 %. Hang Seng index moet 1,63 % terrein afgeven en Shanghai Composite daalt 0,40 %.

hang seng index grafiek

In Europa hadden we gisteren de Spaanse inflatie. Deze lijkt jaar op jaar nu uit te komen op 5,8 %, wat hoger is dan verwacht. De verhoging lijkt te komen doordat de Spaanse regering de BTW terug verhoogt. Een renteverhoging van 0,50 % lijkt nu zekerder te worden aangezien de ECB de voet niet van het gaspedaal kan halen. Verder goed nieuws rond het Europees economisch sentiment (ESI). Deze is voor de derde maand op rij gestegen en lijkt ook het gemiddelde niveau te behalen op lange termijn (horizontale lijn in de grafiek).

EU economic sentiment and employment expectations
bron:https://economy-finance.ec.europa.eu/economic-forecast-and-surveys/business-and-consumer-surveys/latest-business-and-consumer-surveys_en

De BEL 20 klom gisteren 0,23 % tot 3.854 punten terwijl de AEX 0,78 % steeg tot 745 punten. Uitblinker was Philips met een stijging van bijna 7 %. De Euro Stoxx 50 en de DAX gaven een gemengd Europees beeld. De Duitse DAX klom 0,35 % terwijl Euro Stoxx het liet afweten met een koersdaling van 0,64 %. Dit lag onder meer aan de forse daling bij Prosus (-6,29 %), Infineon (-3,12 %) en KONE (-2,88 %).

Beursagenda

Dinsdag 31 januariDE – Inflatie (CPI)
VS – Chicago Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – CB Consumentenvertrouwen
14:00
15:00
15:45
Woensdag 1 februariDE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
EUR – Inflatie (CPI)
VS – ADP banenrapport
VS – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – ISM Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – JOLT’s vacatures
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Fed rentebesluit
09:55
10:00
11:00
14:15
15:45
16:00
16:00
16:00
20:00
Donderdag 2 februariDE – Handelsbalans
EUR – ECB rentebesluit
VS – Jobless claims
EUR – ECB persconferentie
VS – Fabrieksorders
08:00
14:15
14:30
14:45
16:00
Vrijdag 3 februariEUR – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
VS – Werkloosheidscijfers
VS – ISM niet-verwerkende Industrie Index
10:00
14:30
16:00
Artikel laten voorlezen

Vorige week vrijdag snelden de Amerikaanse indices naar groen terrein tegen de sluitingsbel. Nasdaq 100 klom het sterkst met 1,21 % tot 12.161 punten. De EV-producten uit de index lieten vrijdag fantastische koersstijgingen zien. Zo gingen Lucid Group en Tesla respectievelijk 43 % en 11 % hoger. Lucid ging intraday zelfs bijna 99 % hoger. Aanleiding zijn geruchten dat Saudi Arabië het bedrijf van de beurs wil halen. Dit nieuws laat waarschijnlijk alle shorters naar de exit spurten wat voor een enorme prijsrally heeft gezorgd.

lucid groep graph

S&P 500 klom 0,32 % tot 4.067 punten en de Dow Jones hield het op een povere stijging van 0,08 % en een slotkoers van 33.958 punten. Op sectorniveau zagen we in de VS de sterkste resultaten in duurzame consumptiegoederen en vastgoed.

nasdaq 100 graph

Voor deze beursweek hebben de beleggers een drukke agenda. Eerst en vooral hebben we morgen het consumentenvertrouwen uit de VS. De vele ontslagen bij technologiebedrijven zou zomaar eens een weerslag kunnen hebben op het consumentenvertrouwen. Verder verschillende PMI-cijfers die toch aanzien worden als leading indicatoren van de economie.

Tot slot een nieuw rentebesluit van de Fed. Volgens de FedWatch Tool van de CME Group verwacht de markt met 98,9 % zekerheid dat er een rentestijging van 0,25 % aankomt. 1,1 % verwacht helemaal geen rentestijging en 0,50% wordt  zelfs volledig uitgesloten door de markt. De beurs heeft m.a.w. een stijging van 0,25 % ingecalculeerd de afgelopen weken. Vandaar ook de sterke rally op de aandelenmarkt. Een 0,50 % verhoging kan de markt verrassen met alle gevolgen van dien.

fedwatch tool cme group
Bron: https://www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

Vandaag krijgen we kwartaalcijfers van NXP Seminconductors, GE HealthCare, Canon, en Ryanair. Later op de week krijgen we ook de resultaten voorgeschoteld van Exxon Mobil, Pfizer, Meta, Apple, Alphabet, Amazon en Sanofi.

Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers | LYNX Beursflash

In deze video bespreekt Justin Blekemolen het aandeel Tesla dat met kwartaalresultaten naar buiten kwam. Wat betreft omzet en winst wist de elektrische autofabrikant de verwachtingen van analisten te overtreffen. Tijdens de earnings call uitte CEO Elon Musk zich positief over het aankomende jaar. Musk denkt zelfs dat Tesla 2 miljoen auto’s kan produceren in 2023. 

Blik op Azië en Europa

In Azië zien we de Hang Seng index een sterke duik nemen. De index uit Hong Kong staat 2,42 % lager. Er lijkt wat winstneming plaats te vinden na de sterke rally van de afgelopen weken. Verder houden ze in Azië natuurlijk ook rekening met de onzekerheid rondom het rentebesluit in de VS en Europa. Shanghai Composite stijgt 0,14 % en Nikkei 225 hield het op een prijsstijging van 0,19 %.

Vorige week vrijdag eindigde de BEL 20 0,06 % lager op 3.863 punten. De AEX klom 0,46 % richting 751 punten. Signify was het sterkste aandeel uit de AEX na bekendmaking van resultaten. Omzet voor 2022 kwam uit op € 7,514 miljard en vrije cash flow op € 445 miljoen. Dividend zou opgetrokken worden naar € 1,5 per aandeel. Philips heeft zojuist bekend gemaakt zo’n 6.000 banen te schrappen in een poging om de rendabiliteit op te krikken. De Euro Stoxx 50 en de DAX lieten een gemengd beeld zien. DAX klom 0,15 % en de Euro Stoxx 50 daalde 0,18 %.

Voorbeurs zetten de Europese aandelenbeurzen een stapje terug. De verliezen lopen op tot meer dan 0,50 %. Donderdag hebben we de ECB en haar rentebesluit. De verwachting ligt op een rentestijging van 0,50 % richting 3 %.

Beursagenda

Maandag 30 januariDE – BBP10:00
Dinsdag 31 januariDE – Inflatie (CPI)
VS – Chicago Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – CB Consumentenvertrouwen
14:00
15:00
15:45
Woensdag 1 februariDE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
EUR – Inflatie (CPI)
VS – ADP banenrapport
VS – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – ISM Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – JOLT’s vacatures
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Fed rentebesluit
09:55
10:00
11:00
14:15
15:45
16:00
16:00
16:00
20:00
Donderdag 2 februariDE – Handelsbalans
EUR – ECB rentebesluit
VS – Jobless claims
EUR – ECB persconferentie
VS – Fabrieksorders
08:00
14:15
14:30
14:45
16:00
Vrijdag 3 februariEUR – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
VS – Werkloosheidscijfers
VS – ISM niet-verwerkende Industrie Index
10:00
14:30
16:00