Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier onder aan deze pagina.

Het beursnieuws van vandaag en de beursverwachting van komende week

Of u nu in aandelen, opties of ETF’s handelt; als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van wat zich op de beurs afspeelt. Daarom brengen Justin en Kevin u op de hoogte van het laatste beursnieuws. Maar daarnaast blikken ze ook vooruit. Met een interessante beursverwachting krijgt u vast zicht op wat ons de komende week te wachten staat.


Europa opent hoger na knalgroene beursweek

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

Vorige week vrijdag zaten de Amerikaanse aandelenbeurzen stevig in de lift. Na drie rode weken grepen de stieren hun kans. De S&P 500 index eindigde 3,06% hoger op 3.911 punten en de Nasdaq wist 3,34% bij te schrijven bij een slot op 11.607 punten. Over de gehele week wist de S&P met 6,5% te stijgen en de Nasdaq eindigde zelfs 7,5% hoger. Voornamelijk de daling van de rentes op de obligatiemarkten leek de kooplust van beleggers aan te wakkeren.

Tegelijkertijd lijkt de daling van de olieprijzen de markt ook wat ademruimte te geven. In de afgelopen twee weken is de olieprijs met ruim 15% gedaald, naar het laagste punt sinds medio mei. De daling van de olieprijs is belangrijk voor het inflatiecijfer.

Voorbeurs staan de futures vrijwel vlak. Op de agenda staan cijfers over de duurzame goederenbestellingen en de voorlopige huizenverkopen. Op woensdag zullen zowel Fed-voorzitter Jerome Powell als ECB-president Christine Lagarde spreken tijdens een paneldiscussie van de ECB in Portugal. Mogelijk krijgen beleggers deze week te maken met verhoogde volatiliteit aangezien het einde van de maand en het kwartaal nadert. Vermogensbeheerders zullen vanwege al het koersgeweld mogelijk hun portefeuilles willen herbalanceren.

China knalgroen en Europa opent licht hoger

Na een sterke dag op vrijdag hebben ook de Aziatische beurzen vandaag een mooie stijging laten zien. De Hang Seng index steeg met ruim 2% en de Japanse Nikkei wist 1,4% hoger te sluiten. Voornamelijk Chinese tech deed het goed. De Hang Seng Tech index steeg met ruim 4%. De koers van Alibaba steeg met 3,95%, terwijl Meituan met ongeveer 3,8% omhoogging. Tencent verloor echter 1,51%, nadat bekend werd dat Prosus aandelen Tencent wil verkopen om zijn aandeleninkoopprogramma te financieren.

De futures in Europa wijzen op een hogere start van de week. De AEX is stevig opgeveerd, maar technisch zijn er nog veel zware obstakels te nemen. Later deze ochtend verschijnt er een nieuwe uitgebreide technische analyse over de AEX.

Beursagenda

Maandag 27 juniDE – Detailhandelsverkopen
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – Voorlopige huizenverkopen
08:00
14:30
16:00

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag. ’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Artikel laten voorlezen

Na een volatiele dag zijn de beurzen in de Verenigde Staten rond het hoogste punt van de dag gesloten. De start verliep moeizaam en na een aantal uren stonden de indices in het rood. In de laatste paar uur toonden beleggers zich plots erg kooplustig. De S&P 500 eindigde 0,95% hoger op 3.795 punten en de Nasdaq steeg met 1,62% tot 11.232 punten. Ondanks alle inflatie en recessievrees, lijkt de markt rijp voor een rebound. Na de stijging van donderdag staat de S&P 500 voor deze week al 3,3% hoger, terwijl de Nasdaq composite met 4% is hersteld.

Zeker nu de rentes hard wegzakken krijgen aandelen wat lucht. De rente op 10-jaars Amerikaans staatspapier zakte kort even weg tot 3%, het laagste niveau in ruim twee weken tijd. Deze beweging werd in gang gezet nadat Fed-voorzitter Jerome Powell de afgelopen twee dagen getuigenissen voor het congres aflegde. Daarbij herhaalde hij dat de centrale bank voornemens is om de inflatie te laten zakken. Beleggers maken zich steeds meer zorgen dat het agressieve monetaire verkrappingsbeleid de economie in een recessie kan doen belanden.

Microsoft, Apple en Amazon stegen allemaal met ruim 2%. Vandaag lijkt het herstel te worden voortgezet, de futures staan momenteel alweer stevig in het groen. De Nasdaq wint daarbij 0,9% en de S&P future staat 0,7% hoger. Gedurende de dag verwerken beleggers een reeks aan economische cijfers. Gegevens over de verkoop van nieuwe huizen en het consumentenvertrouwen gemeten door de University of Michigan staan beide voor 16:00 uur gepland.

S&P 500 index | Laatste beursnieuws

Azië verdeeld & Europa opent hoger

In het Oosten zijn de aandelenbeurzen met stevige winsten het weekend ingegaan. De Hang Seng index won ruim 2% en ook de Japanse Nikkei eindigde 1,2% hoger. Ook de Europese beurzen gaan hierdoor met mooie winsten van start. De AEX start circa 0,7% hoger, maar per saldo is de Nederlandse beurs deze week niet ver van zijn plek gekomen. Dalende rentes op de obligatiemarkten zullen de aandelenbeurzen ook in Europa vandaag ondersteunen.

Beleggers putten hoop uit de dalende rentes, maar ook dalende grondstofprijzen lijken positief. De daling van onder andere olie en koper doen beleggers vermoeden dat de inflatie in de komende periode zal gaan zakken.

Vandaag komen in Europa onder meer cijfers over de detailhandelsverkopen van het Verenigd Koninkrijk, de definitieve cijfers van het Spaanse bruto binnenlands product over het eerste kwartaal. Ook de Duitse conjunctuur cijfers van het Ifo-instituut komen om 10:00 uur naar buiten.

AEX index | Laatste beursnieuws
Aandeel ASML: vraag naar chips houdt aan | LYNX Beursflash

In de LYNX Beursflash van deze week bespreken we het aandeel ASML. Het belangrijkste techbedrijf uit Europa is verantwoordelijk voor de productie van chipmachines die door talloze bedrijven over de wereld worden gebruikt. Na een correctie van ruim 40% lijkt de waardering van ASML een stuk aantrekkelijker. In de video worden de verwachtingen voor de chipindustrie voor de komende jaren besproken.

Beursagenda

Vrijdag 24 juniJPY – Inflatie (CPI)
DE – Bedrijfsverwachtingen
DE – ZEW
DE – ifo Bedrijfsklimaat index
VS – Michigan Consumentenvertrouwen
VS – Nieuwe huizenverkopen
01:30
10:00
10:00
10:00
16:00
16:00
Artikel laten voorlezen

Gisteren toonden de beurzen op Wall Street zich wederom volatiel. Na een lagere opening schoten de aandelen omhoog om vervolgens wat heen en weer te dobberen. Uiteindelijk sloten de indices allemaal licht lager. De S&P 500 index verloor 0,13% en de Nasdaq eindigde met 0,15% verlies op 11.053 punten. Beweging ontstond nadat Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat de centrale bank sterk voornemens is om de inflatie omlaag te brengen. Powell sprak zich niet alleen uit voor inflatie, maar zei ook dat de economische omstandigheden over het algemeen gunstig zijn, met een sterke arbeidsmarkt en een aanhoudend hoge vraag. Powell sloot niet uit dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt, bij het bereiken van het 2%-inflatie doel.

Vandaag staat de 2e dag van de getuigenis van Powell voor het congres op de agenda. Verder staan de jobless claims en de Amerikaanse olievoorraden op de agenda. Na het sluiten van de beurs komt Fedex door met kwartaalcijfers.

Azië verdeeld en Europa opent in het rood

De Japanse Nikkei sloot 0,08% hoger, maar in China was er reden voor meer optimisme. In het binneland steeg de Shanghai index met 1,35% en de Hang Seng index uit Hongkong steeg met bijna 1,5%. Voornamelijk technologie-aandelen deden het goed, waarbij Alibaba opviel met een stijging van 6,8%. Elektrische autobouwer Xpeng (9868) won zelfs 10,5% in Hongkong. De Chinese president gaf tijdens de virtuele bijeenkomst van de BRICS-landen aan zich in te zetten voor economische groei. China zal daarbij ‘krachtige maatregelen nemen om de economische en sociale ontwikkelingsdoelstellingen voor het hele jaar te verwezenlijken en de gevolgen van COVID-19 tot een minimum te beperken’, aldus Xi Jinping.

In Europa gaan de beurzen lager van start en verwerken beleggers gedurende de ochtend PMI data. De AEX index probeert daarbij boven het steunniveau op 632 punten te blijven. Een doorbraak boven de 651 punten lijkt nodig om een groter herstel uit te lokken.

Aandeel ASML: vraag naar chips houdt aan | LYNX Beursflash

In de LYNX Beursflash van deze week bespreken we het aandeel ASML. Het belangrijkste techbedrijf uit Europa is verantwoordelijk voor de productie van chipmachines die door talloze bedrijven over de wereld worden gebruikt. Na een correctie van ruim 40% lijkt de waardering van ASML een stuk aantrekkelijker. In de video worden de verwachtingen voor de chipindustrie voor de komende jaren besproken. Tot slot bespreken we welke koersniveaus van belang zijn in de vorm van een uitbreide technische analyse

Beursagenda

Donderdag 23 juniJPY – PMI diensten
DE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – ECB maandrapport
EUR – Markits samengestelde inkoopmanagersindex
VS – Jobless Claims
VS – Markits samengestelde inkoopmanagersindex
VS – Fed-voorzitter Powell verklaring
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Resultaten stresstest Fed
02:30
09:30
09:30
10:00
10:00
14:30
15:45
16:00
16:30
22:30
Artikel laten voorlezen

Gisteren kregen we een sterke rally te zien in de Verenigde Staten. De S&P 500 steeg met 2,45% tot 3.764 punten en de Nasdaq eindigde 2,51% hoger op 11.069 punten. Grote stijgingen vinden doorgaans echter in een bearmarket plaats en er is dan ook nog geen reden tot grote vreugde. Op de grafiek is duidelijk te zien dat de beurs zich nog in een dalende trend bevindt. Voorlopig lijkt dit slechts een tegenreactie op de daling van circa 6% afgelopen week, wat de slechtste week sinds maart 2020 betekende. Momenteel staan de futures alweer ruim 1% lager.

Gisteren gingen aandelen over een breed front omhoog. Techgiganten stegen allemaal met meerdere procenten. Tesla stal met een winst van 9,35% echter de show. Het elektrische autobedrijf benadrukte dat het circa 3,5% van zijn personeel wil ontslaan om op deze manier de personeelskosten met zo’n 10% te verlagen. Tesla CEO Elon Musk gaf ook aan dat hij een recessie meer dan logisch acht.

Nasdaq index | Laatste beursnieuws

Steeds meer economen en banken wijzen op een naderende economische recessie. Het verschil tussen de inflatie en de beleidsrente is bovendien historisch hoog. Deze reële rente, die u krijgt door de rente te verminderen met de inflatie, bedraagt nu circa -7%. Dit betekent dat de rente nog veel hoger moet en/of de inflatie een stuk omlaag.

Voor dat laatste zijn de olie- en gasprijzen van belang. Vannacht vielen de energieprijzen in ieder geval al een stuk omlaag. De daling volgt nadat bekend werd dat de Amerikaanse president Joe Biden op donderdag met zeven grote oliemaatschappijen in gesprek gaat. Het doel is om de brandstofprijzen te verlagen. Ook zal Biden naar verwachting woensdag oproepen om de federale belasting op benzine van 18,4 cent per gallon tijdelijk op te schorten. Crude oil noteerde vanochtend ruim 4% lager op $105 per vat.

Olieprijs | Laatste beursnieuws

Aandeel ASML: vraag naar chips houdt aan | LYNX Beursflash

In de LYNX Beursflash bespreekt ik elke week verschillende aandelen op basis van fundamentele en technische analyse. In deze video bespreek ik het aandeel ASML. Het belangrijkste techbedrijf uit Europa is verantwoordelijk voor de productie van chipmachines die door talloze bedrijven over de wereld worden gebruikt. Na een correctie van ruim 40% lijkt de waardering van ASML een stuk aantrekkelijker. In de video worden de verwachtingen voor de chipindustrie voor de komende jaren besproken. Tot slot bekijken we welke koersniveaus van belang zijn in de vorm van een uitbreide technische analyse.

Azië in het rood & Europa start lager

Aandelenbeurzen in het Oosten zijn lager de dag uitgegaan. De Japanse Nikkei hield het verlies beperkt tot 0,37%, maar de Hang Seng index eindigde ruim 1,8% lager. In Europa lijken de winsten van gisteren weer als sneeuw voor de zon te verdwijnen. De futures wijzen op een ruim 1% lagere begin van de woensdag. Vooral energiebedrijven zoals Shell zullen vandaag onder druk staan na de daling van de olie- en gasprijzen vannacht.

Om 08:00 uur werd bekend dat de inflatie in het VK gestegen is tot 9,1%, een 40-jarig hoogtepunt. De Bank of England verhoogde vorige week nog voor de 5e keer op rij de rente, om de inflatie in te dammen. De beursagenda is vandaag vrijwel leeg. Later zal Fed-voorzitter Jerome Powell echter voor het Congres verschijnen, als aftrap van twee dagen van getuigenissen.

AEX index | Laatste beursnieuws

Beursagenda

Woensdag 22 juniJPY – BoJ notulen
VS – Fed-voorzitter Powell verklaring
01:50
16:00
Artikel laten voorlezen

Gisteren bleef Wall Street gesloten in verband met een feestdag. Vandaag wordt de handel hervat en lijken de beurzen in New York duidelijk in het groen van start te gaan. De futures staan zo’n 1,4% hoger en daarmee lijken de beurzen wat op adem te komen na de stevige verliezen. In de afgelopen 11 weken zijn de Amerikaanse indices maar liefst 10 keer lager geëindigd.

Volgens een voormalige Witte Huis ambassadeur zou het opheffen van importtarieven op Chinese producten de inflatie met 1% omlaag kunnen brengen. Een voorstel dat Biden mogelijk in overweging kan nemen in aanloop naar de tussentijdse verkiezingen in november.

Vandaag staat er weinig op het programma. Maar beleggers letten wel op cijfers over de bestaande huizenverkopen, om de stand van de economie in kaart te brengen. Fed-voorzitter Jerome Powell zal op woensdag en donderdag voor het Congres getuigen. Ook kijkt de markt uit naar de resultaten van de jaarlijkse Fed stresstest voor grote Amerikaanse banken. De uitslag staat voor donderdag op de agenda.

Azië omhoog en Europa herstelt

De Japanse beurs is op dinsdag met ruim 2% gestegen. Ook in Hongkong was de stemming goed, waarbij de Hang Seng index met 1,1% omhoogging. Tech aandelen Tencent en Alibaba stegen met respectievelijk 1,56% en 0,19%, na eerder op grotere winsten te hebben gestaan. Australische beleggers reageerden ook enthousiast op de aankondiging van verkrappend monetair beleid door de Centrale bank van Australië.

Na een voorzichtig herstel op maandag lijken de Europese beurzen dit vandaag voort te zetten. De AEX-index lijkt ruimte te hebben richting de 660 punten, zoals besproken in de technische analyse van gisteren. De Europese futures staan tot zo’n 0,4% hoger voorbeurs. Maar met de stevige winsten in Azië en de flink hogere futures in de VS lijkt daar na de opening nog wel wat bij te kunnen.

Vandaag staat er weinig op de planning. Beleggers kijken wel uit naar PMI cijfers later deze week. Verder begeven we ons momenteel in een wat rustigere periode. Kwartaalcijfers zullen in de loop van juli komen en meer duidelijkheid geven over de impact van de inflatie op de bedrijfsresultaten.

 

Herstel in Azië & Europa start hoger

Beursagenda

Dinsdag 21 juniVS – Bestaande huizenverkopen16:00
Artikel laten voorlezen

Afgelopen vrijdag namen de Amerikaanse beurzen een adempauze van de stevige verkoopdruk eerder in de week. De S&P 500 eindigde 0,22% hoger op 3.674 punten en de Nasdaq steeg met 1,43% tot 10.798 punten. Desondanks beleefden beleggers hiermee hun slechtste beursweek sinds maart 2020. Beleggers kregen veel matige cijfers te verwerken, onder andere over de detailhandelsverkopen in mei en over de Amerikaanse woningmarkt. Maar vooral de renteverhoging van 75 basispunten door de Fed liet de markt in twijfel achter. Beleggers maken zich duidelijk aanhoudend zorgen over de hoge inflatie en een mogelijke recessie.

Vanwege quadruple witching day, waarbij aandelen- en indexfutures, en aandelenopties en indexopties tegelijktijdig expireren, was er extra veel volatiliteit. Deze dag die eens per kwartaal plaatsvindt, leidt doorgaans tot hoge handelsvolumes en veel volatiliteit, omdat traders hun positie sluiten. Opvallend veel tech-aandelen gingen op vrijdag omhoog. Amazon herstelde met 2,5% en ook Apple, Tesla en Netflix stegen met ruim 1%. De aandelen van cruisemaatschappijen Carnival en Norwegian Cruise Line stegen beide met 10%.

Vandaag blijft de beurs in New York gesloten in verband met Juneteenth, een nationale feestdag waarbij de bevrijding van de slaven in de Verenigde Staten wordt gevierd. De futures in de VS zijn wel open en staan momenteel licht in het groen. De Nasdaq future staat 0,6% hoger.

China onderuit en Europa opent licht hoger

In het Oosten zijn de aandelenbeurzen in het rood aan de nieuwe beursweek begonnen. In Zuid-Korea verloor de Kospi index ruim 2% en de Nikkei index uit Japan ging met 0,74% onderuit. De Chinese centrale bank liet de beleidsrente ongemoeid. Beleggers maken zich nog altijd zorgen over de economische gevolgen van de lockdowns in het land. Het aandeel van gameontwikkelaar Netease daalde in Hong Kong met 7,61%, nadat het bedrijf aankondigde dat de Chinese release van het langverwachte videospel Diablo Immortal voor onbepaalde tijd werd uitgesteld. De Shanghai index en de Hang Seng stonden richting het slot vrijwel onveranderd.

In Europa gaan de beurzen een licht hogere opening tegemoet. Beleggers kregen vorige week te maken met een reeks aan renteverhogingen van verschillende centrale banken. Om 08:00 uur werd bekend dat de Duitse producentenprijsindex met maar liefst 33,6% is gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dit was iets boven de verwachting van 33,5%. Ook zonder energie zien we een stijging van 16,5%.

Vanmiddag zal Christine Lagarde van de ECB spreken tijdens de hoorzitting voor de Commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement in Brussel, België. Later deze week volgen PMI cijfers en op donderdag wordt het maandrapport van de ECB gepubliceerd. Vandaag blijft de handel mogelijk wat tam, zonder richting uit de VS.

Beursagenda

Maandag 20 juniVS – Juneteenth
CNY – Prime rate leningen PBoC
DE – Producentenprijsindex (PPI)
NYSE gesloten
03:15
08:00