Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier onder aan deze pagina.

Het beursnieuws van vandaag en de beursverwachting van komende week

Of u nu in aandelen, opties of ETF’s handelt; als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van wat zich op de beurs afspeelt. Daarom brengen Justin en Kevin u op de hoogte van het laatste beursnieuws. Maar daarnaast blikken ze ook vooruit. Met een interessante beursverwachting krijgt u vast zicht op wat ons de komende week te wachten staat.


Belangrijke signalen vanuit Amerikaanse retailers

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

Gisteren wederom een volatiele dag op Wall Street. Per saldo schommelden de indices rond het nulpunt, waarbij de Nasdaq uiteindelijk 0,26% lager eindigde op 11.388 punten. De S&P 500 index moest 0,58% inleveren bij een slot op 3.900 punten. Daarmee staat de belangrijkste aandelenbeurs van de VS zo’n 18,6% onder zijn all-time high van begin januari. Hiermee wordt nog altijd een officiële ‘bearmarket’, waarbij indices meer dan 20% dalen, vermeden.

De beurzen lagen de afgelopen dagen stevig onder druk, na zwakke resultaten van Amerika’s grootste retailers. Het lijkt erop dat de bedrijfsresultaten van deze bedrijven geraakt wordt door de hoge inflatie. Zij kunnen de prijzen niet oneindig blijven verhogen, want de consument begint weg te lopen. Dat blijkt ook uit het feit dat voor het eerst sinds de coronacrisis, de voorraden van winkeliers oplopen. Slecht nieuws voor de Amerikaanse economie dus, maar dat betekent waarschijnlijk wel dat de inflatie gaat zakken.

Ross Stores (ROST), was gisteravond de laatste in de reeks van kwartaalcijfers van retailers. Ook dit aandeel verloor nabeurs ruim 25%. Eerder deze week moesten onder andere Walmart, Target en Kohl’s ook tientallen procenten inleveren.

Vanochtend kijken beleggers tegen hogere futures aan. De S&P 500 klimt met 0,76% en de Nasdaq-100 future staat bijna 1% hoger. Interessant is het feit dat de Nasdaq, ondanks de fell verkoopdruk van de afgelopen dagen, nog boven de low van vorige week staat. Bij een uitbraak boven de 12.000 punten lonkt een groter herstel richting de 13.000. Een duik onder de bodem van vorige week kan echter opnieuw forse verkoopdruk betekenen.

Nasdaq koers | Laatste beursnieuws

Azië in de lift & Europa opent hoger

In het Oosten zaten de beurzen op vrijdag in de lift omhoog. Daarbij won de Nikkei 1,27% en wist de Hang Seng index zelfs met 2,5% te stijgen. Het enthousiasme onder beleggers werd aangewakkerd door de Chinese centrale bank. Die verlaagde de 5-jaars rente met 15 basispunten tot 4,45%. Daarmee lijkt China vooral de huizenmarkt alweer wat extra ademruimte te willen geven. De vraag naar leningen is recentelijk namelijk fors gezakt, wat een gebrek aan vertrouwen onder bedrijven en consumenten signaleert.

Met groene cijfers in Azië en hogere futures in de VS gaan de beurzen in Europa natuurlijk ook hoger van start. Daarmee lijkt de sell-off van de afgelopen dagen geen direct gevolg te krijgen. Mogelijk worden er weer wat koopjesjagers actief. Op macro-economisch gebied blijft het vandaag erg stil.

AEX koers | Laatste beursnieuws

Aandeel Tesla: long of short? | LYNX Beursflash

In de LYNX Beursflash bespreekt Justin elke week een aandeel. Deze week analyseert hij het aandeel Tesla. Het bedrijf maakte over het eerste kwartaal van 2022 zeer indrukwekkende resultaten bekend. Ook de outlook voor de komende jaren is erg sterk, maar we zien technische verslechteringen in de koersgrafiek. De vraag is nu wat zwaarder weegt. Bekijk hieronder de video.

Beursagenda

Vrijdag 20 meiJPY – Nationale Kern CPI
CNY – Prime rate leningen
DE – Producentenprijzenindex (PPI)
01:30
03:15
08:00

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag. ’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Artikel laten voorlezen

Op woensdag hebben veel aandeelhouders van Amerikaanse aandelen op de verkoopknop gedrukt. De daling startte meteen na het openen van de beurs. Dit resulteerde in een bloedrode dag voor alle aandelenindices. De Dow Jones Industrial Average daalde meer dan 1.300 punten, wat neerkwam op 4%. Geen enkel aandeel uit de Dow kon positief eindigen. Zelfs het stabiele Apple daalde 5,64% door de volatiliteit.

Nasdaq 100 was goed voor een bloedrode min 5,53% op de borden. Ook de S&P 500 ging 4,46% onderuit. Een heleboel aandelen daalden met meer dan 10%. De Amerikaanse aandelenindices noteren nog steeds boven de low van 12 mei, maar het lijkt een kwestie van tijd alvorens de indices lagere koersen gaan opzoeken.

Grafiek Nasdaq 100 - NDX | LYNX Morning Call

Target is tweede slachtoffer uit retailsector

Target is een Amerikaanse warenhuiswinkelketen en heeft gisteren haar kwartaalcijfers gepubliceerd. De winst per aandeel lag op $2,19 tegenover de verwachte $3,07. De omzet eindigde op $25,17 miljard tegenover de verwachte $24,49 miljard. De operationele marge wordt voor dit jaar geschat op 6% i.p.v. 8%. De CEO van Target bracht naar voren dat de groei komend jaar zal terugvallen door de stijgende kosten en de problemen met de toeleveringsketen. Eigenlijk dezelfde boodschap die we eergisteren hoorden bij Walmart. Het aandeel Target besloot gisteren bijna 25% lager. Ook andere retailers zoals Walmart (-6,79%), Costco Wholesale (-12,45%), Dollar Tree (-14,42%) eindigden woensdag heel wat lager.

Grafiek Target - TGT | LYNX Morning Call

Door de steeds hoger dan verwachte inflatie, lijkt Wall Street wel het vertrouwen te verliezen in de Fed. Powell zei enkele dagen terug dat de Fed in principe te laat is gestart met de renteverhogingen. Nu lijkt de centrale bank achter de inflatie aan te lopen. Er komen steeds meer berichten en analisten boven water die opteren voor een renteverhoging van 75 basispunten. Daarbij komt nog eens dat het stagflatieverhaal gevoed wordt door de kwartaalcijfers bij sommige bedrijven, zoals Walmart en Target. Stagflatie is het fenomeen waarbij de inflatie stijgt terwijl de economische activiteit krimpt.

Brengt China redding zoals in 2008?

Gisteren werd de verwachte BBP-groei van de Chinese economie naar beneden bijgesteld. Goldman Sachs verwacht nu maar een groei van 4% i.p.v. 4,5%. Dit zijn geen hoopgevende signalen, aangezien de centrale bank van China nog steeds een soepel monetair beleid voert. Verder is China ook één van de economische motors. In de jaren die volgden na 2008 was China goed voor een bijdrage van 40% aan de wereldwijde economische groei. Volgens cijfers van het IMF zou dit de komende vijf jaar maar 29% zijn. De vraag is wie de komende jaren dan de wereldwijde economische groei helpt dragen.

In Azië gingen alle grote indices lager. De Nikkei 225 uit Japan staat 1,71% lager, terwijl de brede TOPIX index 1,21% onderuit gaat. In Hong Kong gaat de Hang Seng Index 2,51% lager en Shanghai Composite 0,22%.

Europa opent aanzienlijk lager

Gisteren vertelde Kit Juckes van Société Générale aan Bloomberg dat Europa quasi zeker in een economische recessie zit in 2023. Mocht dat niet het geval zijn, dan is het puur geluk, aldus de analist.

In Europa is er een sterke correlatie tussen economische output en de performantie van de autosector. Deze laatste is vaak een voorloper van de economische groei. De verkoop van auto’s is voor de 10e maand op rij gedaald. In april is ook het aantal inschrijvingen met meer dan 20% gedaald in vergelijking met maart. Mogelijk een teken aan de wand dat de analist van Société Générale wel eens gelijk kan hebben.

De Europese beurzen zien er op dit moment fragiel uit. Na de sterke daling van Wall Street en Azië is ook een bloedrode opening niet uitgesloten. Voorbeurs noteren Europese beurzen zo’n 1% lager.

Vandaag komen o.a. Ackermans & Van Haaren, EVS Broadcast Equipment en Easyjet met kwartaalcijfers.

Aandeel Tesla: long of short? | LYNX Beursflash

In de LYNX Beursflash bespreekt Justin elke week een aandeel. Deze week analyseert hij het aandeel Tesla. Het bedrijf maakte over het eerste kwartaal van 2022 zeer indrukwekkende resultaten bekend. Ook de outlook voor de komende jaren is erg sterk, maar we zien technische verslechteringen in de koersgrafiek. De vraag is nu wat zwaarder weegt. Bekijk hieronder de video.

Azië en Europa gematigd

In Azië zagen we vannacht een gemengd beeld. De Japanse Nikkei steeg 0,74% en de brede Japanse aandelenindex TOPIX noteert 0,79% hoger. Aandeelhouders reageren gematigd optimistisch, omdat de Japanse economie in het eerste kwartaal 1% gekrompen is. De verwachtingen lagen op 1,8%. Bij de overige Aziatische aandelenindices zien we rode cijfers. De Shanghai Composite Index staat 0,34% lager, terwijl de Hang Seng Index 0,38% negatief staat.

In Europa kijken we voornamelijk naar België en Nederland. De AEX eindigde mooi 1,15% hoger op 703 punten. Het was Prosus die de kar trok nadat het een advieswijziging kreeg naar ‘kopen’ met als koersdoel € 73,40. Het aandeel Prosus klom 6,09%. Technisch zien we echter nog steeds veel verkoopdruk. Ook de BEL 20 klom 1,13% tot 4.012 punten. Grootbank KBC (+4,92%) en enkele bedrijven die actief zijn met grondstoffen zoals Aperam (+3,79%) en Umicore (+3,07%) waren de sterkste stijgers.

Op bedrijfsniveau komen o.a. ABN AMRO, Home Invest Belgium en Atenor met kwartaalcijfers. Voorbeurs zien we voorzichtig opverende Europese koersen. Tot slot zal vandaag uitgekeken worden naar het Europese inflatiecijfer.

Beursagenda

Donderdag 19 meiVS – Jobless Claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Bestaande huizenverkopen
14:30
14:30
16:00
Artikel laten voorlezen

De Amerikaanse indices stegen naar de hoogste koers van deze week nadat het beurssentiment opveerde. De core retail sales uit de Verenigde Staten steeg maand over maand 0,6% terwijl 0,4% verwacht werd. Daarbovenop was er in Shanghai voor de derde dag op rij geen nieuw geregistreerd geval van COVID-19. Beleggers verwachten dat de restricties in de korte nabijheid weer opgeheven worden. Tot slot kwamen Fed officials Jerome Powell en Bullard aan het woord. De Amerikaanse economie is volgens hen sterk genoeg om om te gaan met hogere interestvoeten. Voorzitter Bullard van de St. Louis Fed stelt zelfs dat de Amerikaanse arbeidsmarkt supersterk is, waardoor de vraag van de consumenten de Amerikaanse economie overeind kan houden. De vraag die meerdere beleggers zich nu stellen: ‘is de rally nu het begin van een grotere rally of is het enkel een bear market rally?’.

Wall Street herstelt fors

Dit alles resulteerde in een S&P 500 koers die 2,23% steeg richting 4.094 punten. Uitblinkers waren Southwestern Energy (+8,90%), United Airlines (+7,88%) en Synchrony Financial (+6,76%). Uitschieter naar beneden toe was het aandeel Walmart (-11,38%). De Amerikaanse retailer maakt de grootste duik (op dagbasis) in meer dan 30 jaar wegens een waarschuwing dat komend kwartaal een pak minder winst verwacht wordt. Walmart is traditioneel één van de stabielere Amerikaanse aandelen maar het bedrijf ervaart veel druk van de hogere lonen en energiekosten en de opverende onregelmatigheden in de toeleveringsketen.

Koers Walmart | Laatste beursnieuws

Wat technologie-index Nasdaq 100 betreft klommen Take-Two (+11,78%), AMD (+8,73%) en Fastned (+7,25%) het sterkst. De index zelf zag een stijging van 2,74%. Het lijkt er verder op dat Warren Buffet zijn magie nog niet heeft verloren bij vele beleggers. Gisteren werd een deelneming aangekondigd van Berkshire Hathaway in het bedrijf Paramount Global. Dit resulteerde in een koersstijging van een slordige 15%. De Dow Jones Industrial Average kon ondanks de sterke daling van Walmart degelijk presteren. De index klom 487 punten tot 32.672 punten, wat neerkomt op 1,51%. Vandaag komen o.a. Cisco, Experion en Otonomo Technologies met kwartaalcijfers.

Nasdaq koers | Laatste beursnieuws

Aandeel Tesla: long of short? | LYNX Beursflash

In de LYNX Beursflash bespreekt Justin elke week een aandeel. Deze week analyseert hij het aandeel Tesla. Het bedrijf maakte over het eerste kwartaal van 2022 zeer indrukwekkende resultaten bekend. Ook de outlook voor komende jaren is erg sterk, maar we zien technische verslechteringen in de koersgrafiek. De vraag is nu wat zwaarder weegt. Bekijk hieronder de video.

Azië en Europa gematigd

In Azië zagen we vannacht een gemengd beeld. De Japanse Nikkei stijg 0,74% en de brede Japanse aandelenindex TOPIX noteert 0,79% hoger. Aandeelhouders reageren gematigd optimistisch, omdat de Japanse economie in het eerste kwartaal 1% gekrompen is. De verwachtingen lagen op 1,8%. Bij de overige Aziatische aandelenindices zien we rode cijfers. De Shanghai Composite Index staat 0,34% lager, terwijl de Hang Seng Index 0,38% negatief staat.

In Europa kijken we voornamelijk naar België en Nederland. De AEX eindigde mooi 1,15% hoger op 703 punten. Het was Prosus die de kar trok nadat het een advieswijziging kreeg naar ‘kopen’ met als koersdoel € 73,40. Het aandeel Prosus klom 6,09%. Technisch zien we echter nog steeds veel verkoopdruk. Ook de BEL 20 klom 1,13% tot 4.012 punten. Grootbank KBC (+4,92%) en enkele bedrijven die actief zijn met grondstoffen zoals Aperam (+3,79%) en Umicore (+3,07%) waren de sterkste stijgers.

Op bedrijfsniveau komen o.a. ABN AMRO, Home Invest Belgium en Atenor met kwartaalcijfers. Voorbeurs zien we voorzichtig opverende Europese koersen. Tot slot zal vandaag uitgekeken worden naar het Europese inflatiecijfer.

Beursagenda

Woensdag 18 meiJPY – Brutobinnenlandsproduct (BBP)
EUR – Consumentenprijsindex (CPI)
VS – Bouwvergunningen
VS – Ruwe olievoorraden
01:50
11:00
14:30
16:30
Artikel laten voorlezen

De afgelopen dagen zijn er twee grote investeringsbanken met vooruitzichten gekomen voor de aandelenmarkt. Volgens Goldman Sachs is de kans op een Amerikaanse recessie zeer hoog en de zakenbank gelooft dat het eerst veel erger zal worden alvorens het beter wordt. Morgan Stanley kleeft er meteen ook een cijfer op. Volgens hen kunnen de Amerikaanse indices nog zo’n 15% zakken vanaf het huidige niveau. Voor de S&P 500 zou dit een koers betekenen van om en nabij de 3.400 punten. Dit niveau lijkt technisch ook een potentieel sterke steunzone te zijn.

De Dow Jones Industrial Average eindigde gisteren zo goed als status quo op 32.200 punten. Technologiebeurs Nasdaq 100 daalde 1,18% tot 12.238 punten. Tesla (-5,88), Docusign (-5,91%), Expedia (-6,02%) en Zoom Video Communications (-6,24%) waren de sterkste dalers. De brede S&P 500 index klokte 0,46% lager af op 4.004 punten.

Gisteren was er een opvallende beweging in de tarwemarkt. De prijs van de tarwe future steeg gisteren 6% en daarmee werd de handel meteen ook stilgelegd. Reden is de exportban van tarwe in India door de stijgende inflatie. De ban zou in eerste instantie niet gelden voor de kwetsbare landen. India is na China de tweede grootste tarweproducent. Ministers uit Duitsland stelde meteen dat een exportban de wereldwijde voedselcrisis enkel vergroot.

Greep uit het bedrijfsnieuws

United Continental Holdings klom 0,62% tijdens de reguliere sessie en drukte nabeurs nog even het gaspedaal in. De luchtvaartmaatschappij eindigde 3,31% hoger. Gisteren kwam het bedrijf met de boodschap dat de vraag naar vliegtuigtickets terug robuust is en dat de omzet per vliegtuig voor 2022 hoger zal uitkomen dan verwacht. Ook andere beursgenoteerde vliegtuigmaatschappijen klommen nabeurs door de comments van United Continental. American Airlines steeg nabeurs 1,93% en Delta Airlines klom 1,78%. Volgens International Air Transport Association zijn er ook opvallend meer mensen die first class en businessclass vliegen.

Het Chinese bedrijf Tencent Music Entertainment Group publiceerde gisteren de resultaten over de eerste drie maanden van 2022. De omzet kwam te liggen op $1,05 miljard terwijl de consensus lag op $1,03 miljard. Dit komt neer op een daling van 15,1% jaar over jaar. Netto-inkomen lag de eerste drie maanden op $102 miljoen. Het aantal betalende gebruikers steeg jaar over jaar 31,7% tot 80,2 miljoen. Ross Liang besloot de conference call met de boodschap dat het ecosysteem verder zal uitgebreid worden met specialistische producten en diensten. Zo hoopt Tencent meer muziekliefhebbers, muziekmakers en muziekindustrie beter te bedienen. Het aandeel steeg 1,22% en na de sluitingsbel klom Tencent nog eens 3,37%.

Elon Musk heeft de overname van Twitter tijdelijk on hold gezet. Het aandeel heeft nu zelfs alle winst verloren sinds Elon Musk zijn deelneming publiekelijk maakte. Het aandeel Twitter ging gisteren 8,2% onderuit en noteert hiermee 30% onder de potentiële overnameprijs van Musk. Volgens de CEO van Tesla is het niet ondenkbaar dat de overname wordt heronderhandelt om zo een lagere overnameprijs te bekomen. Het grote struikelblok is de onduidelijkheid rond het aandeel nepaccounts in de gebruikersdatabase van Twitter.

Azië omhoog door hoop op versoepelingen

In Azië zagen we een sterke beurs ondanks dat China zwakke macro economische cijfers heeft gepubliceerd. De werkloosheid steeg in april naar 6,1%, de industriële productie zakte in diezelfde maand met 2,9% terwijl een stijging van 0,5% verwacht werd. Tot slot kwam de Chinese detailhandel gemeten over een jaar 11,2% lager uit. Er werd slechts een daling verwacht van 6,2%. Kortom teleurstellende cijfers uit Volksrepubliek China.

De minder goede macro economische cijfers werden in Azië teniet gedaan doordat er geruchten zijn dat Beijing de strenge COVID-19 maatregelen zal afzwakken. De Hang Seng Index klom 2,22% voornamelijk aangevuurd door de tech-aandelen waaronder Alibaba (+5,38%), Meituan Dianping (+3,79%) en Tencent (+3,26%). Shanghai Composite steeg 0,29% en de Nikkei 225 uit Japan klom 0,31%.

Ook in Australië is de centrale bank gestart met renteverhogingen om de inflatie te temperen. De interestvoet stijgt van 0,1 naar 0,35%. De ECB en de Bank of Japan zijn nu nog de enige twee grote centrale banken die nog niet gestart zijn met interestverhogingen door te voeren.

Europa opent

De AEX eindigde 0,07% hoger op 695 punten. De medaille sterkste stijger was voor ArcelorMittal wegens de upgrade van ‘Buy’ naar ‘Strong buy’ door Stocknews.com. Ook Zacks Investment Research wijzigde de aanbeveling van ‘Hold’ naar ‘Strong buy’.

De BEL 20 klom 0,59% naar 3.968 punten. Het was VGP die de Belgische aandelenindex aanvuurde na optimistische woorden van CEO Piet Van Geet.

Vandaag komen o.a. Euronext en Care Property Invest met kwartaalcijfers. Verder spreekt vanavond Christine Lagarde in Duitsland en verder publiceert Eurostat het BBP uit de eurozone en ook enkele Europese werkloosheidscijfers.

Voorbeurs ziet het er goed uit voor de Europese indices. De beleggers lijken verder te surfen op het Aziatische enthousiasme. De winsten lopen op tot plus 0,80%.

Beursagenda

Dinsdag 17 meiJPY – Tertiaire Industriële Activiteiten
EUR – Brutobinnenlandsproduct (BBP)
VS – FOMC-lid Bullard spreekt
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Industriële productie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
EUR – Christine Lagarde van ECB spreekt
VS – Fed-voorzitter Powell
VS – Fed-lid Mester spreekt
06:30
11:00
14:00
14:30
15:15
16:00
16:00
19:00
20:00
20:30
Artikel laten voorlezen

Vorige week kregen beleggers te maken met donkerrode dagen. Op vrijdag werd een groot gedeelte van het verlies goedgemaakt met een krachtige hersteldag. De S&P 500 eindigde met een winst van 2,4% op 4.023 punten. Daarmee wist de breedsamengestelde index nog net een officiële bearmarket (>-20%) te ontlopen. Groeiaandelen waren ook in trek en tilden de Nasdaq 3,82% hoger op een stand van 11.805 punten. De Nasdaq bevindt zich duidelijk wel al in een bearmarket, nadat de index sinds zijn hoogtepunt al zo’n 30% kwijtraakte.

Technisch gezien lijkt er ruimte voor wat meer herstel, maar voorlopig blijven de indices op Wall Street nog wel in een neerwaartse trend. Ook de VIX lijkt aan te geven dat de ergste kou voorlopig even uit de lucht is. De volatiliteitsindex wist tijdens de meest recente low geen hogere toppen te genereren. Inmiddels is de VIX ook teruggezakt onder de 30. Ook dit kan erop wijzen dat de verwachte volatiliteit iets terugloopt.

Vandaag verwerken beleggers onder andere cijfers over de Amerikaanse woningverkopen. Morgen kijkt de markt naar cijfers over de detailhandelsverkopen in april. Deze geven mogelijk wat inzicht in hoe retailers met de inflatie omgaan. Deze week krijgen we ook kwartaalcijfers van een groot aantal retailers, zoals Walmart, Target en Home Depot.

Azië verspeelt winst & Europa start lager

De beurzen in het Oosten begonnen de beursweek met mooie winsten, maar raakten deze later weer kwijt. De Hang Seng index staat nagenoeg onveranderd en de Shanghai index staat 0,5% lager. In Japan wist de Nikkei 225 index er wel een winst van 0,45% uit te persen. Beleggers reageerden teleurgesteld op Chinese detailhandelsverkopen. De winkelverkopen in april daalden met 11,1% ten opzichte van een jaar geleden. Daarmee waren de cijfers veel slechter dan de 6,1% krimp die analisten hadden voorspeld. Ook de industriële productie viel met 2,9% terug. De zwakke cijfers zijn uiteraard een direct gevolg van de strenge lockdowns die China teisteren.

In Europa lijken de beurzen ruim een half procent lager te openen. Beleggers in ons continent zullen voornamelijk de geopolitieke ontwikkelingen op de voet volgen. Finland heeft op zondag aangekondigd dat het een aanvraag zal indienen om lid te worden van de NAVO. Rusland waarschuwde vorige week dat het “vergeldingsmaatregelen” zou nemen als Finland lid zou worden van de NAVO, maar Moskou specificeerde niet wat die zouden kunnen zijn.

Vandaag presenteert vliegtuigmaatschappij Ryanair zijn kwartaalcijfers. Ook worden gegevens over de handelsbalans van de eurozone openbaar gemaakt. Op woensdag zullen ook de laatste inflatiecijfers (EU) over de maand april worden gepubliceerd. Ondertussen is de AEX index sterk opgeveerd boven de steun op 660 punten, maar deze is nog altijd niet uit de gevarenzone.

Beursagenda

Maandag 16 meiCNY – Industriële productie
CNY – Werkloosheidscijfer
EUR – Handelsbalans
VS – NY Empire state productie-index
VS – FOMC-lid Williams spreekt
04:00
04:00
11:00
14:30
14:55
Artikel laten voorlezen

Gisteren werden het PPI-cijfer, ofwel de producentenprijsindex, gepubliceerd. In de maand april ziet de VS weer tegen een stijging aan van 0,5%. Sommige economen geloven dat het PPI-cijfer voorloopt op het CPI-cijfer, wat zou betekenen dat de Amerikaanse inflatie nog niet klaar is met de nietsontziende stijging.

De retailers waren sterk op donderdag. Zo klom Home Depot bijvoorbeeld 2,38%. Ook de farmaceutische bedrijven deden het helemaal niet verkeerd in deze marktomstandigheden. Moderna en Pfizer stegen respectievelijk 5,46 en 2,73%.

Wanneer we de Amerikaanse indices bekijken, zien we dat de S&P 500 zo’n 0,50% moest prijsgeven. Technologie-index Nasdaq 100 daalde 0,63% en de Dow Jones Industrial Average verloor 0,68%. Maar deze nacht zijn de futures op de Amerikaanse indices mooi gestegen. De stijging van de Nasdaq 100 future (NQ) loopt op tot meer dan 1,5%. Vanuit technisch oogpunt lijken de indices klaar te zijn voor een bounce.

Verder ook opmerkelijk nieuws over Robinhood. De broker die ver onder de IPO-prijs noteert heeft een nieuwe grote aandeelhouder aangetrokken. Samuel Bankman-Fried, de CEO van cryptobeurs FTX heeft een deelneming genomen van 7,6%. Het aandeel Robinhood schoot gisteren 5,03% hoger tijdens de reguliere handel en nabeurs stormde het aandeel nog eens 23,83% hoger.

Aandeel Robinhood | Laatste beursnieuws

De meme-aandelen zijn nog steeds in business. De handel in het aandeel Gamestop werd gisteren meerdere malen opgeschort wegens verhoogde volatiliteit. Gamestop (+10,13%) en AMC (+8,06%) lieten een mooie stijging optekenen.

Azië holt Amerikaanse futures achterna

De sterke stijging van de Amerikaanse futures is ook Azië niet ontgaan. De Japanse Nikkei 225 stijgt 2,50%. Ster van de dag in Japan is het aandeel Softbank Group. Het aandeel staat bijna 12% hoger, terwijl  er gisteren een verlies van bijna $ 20 miljard werd gerapporteerd via hun Vision Fund. De sterke focus op tech-aandelen heeft het fonds met een zwaar verlies opgezadeld. De Shanghai Composite staat voorlopig 0,58% in het groen en de Hang Seng Index doet het ook opvallend goed met plus 2,25% op de borden.

Hang Seng Index | Laatste beursnieuws

Wetsvoorstel NOPEC

De Amerikaanse Senaat heeft vorige week een wetsvoorstel goedgekeurd die de mogelijkheid geeft aan de VS om rechtszaken aan te spannen tegen olieproducenten uit OPEC+ landen. Het gaat hier om het zogenaamde NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels act) wetsvoorstel. De grond van het wetsvoorstel is om prijsafspraken en marktmanipulatie in de oliemarkt te bestrijden. Het lijkt erop dat de VS zijn pijlen richt op Saudi Arabië, omdat ze niet zijn ingegaan op de vraag om meer olie op te pompen.

We moeten er wel bij vertellen dat het nog maar om een wetsvoorstel gaat en dat dit NOPEC-wetsvoorstel al tientallen jaren besproken wordt. Om daadwerkelijk een wet te worden, moet het zowel goedgekeurd worden door de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. De VAE-minister Suhail Al Mazrouei stelde dat zo’n wet voor chaos zou zorgen in de oliemarkt. Prijsstijgingen van 200% of zelfs 300% zouden mogelijk zijn, aldus de energieminister. Hoe dit verhaal zich ontwikkelt moet zeker goed in het oog moet gehouden worden door iedere belegger. Het is bijzonder twijfelachtig of de bedrijven en de economie in zijn geheel zo’n hoge olieprijzen aankunnen.

Olieprijs | Laatste beursnieuws

Naast olie en gas loopt uranium ook al enige tijd in de kijker. Vele landen zijn gestart met het bouwen van nieuwe kerncentrales, waardoor er mogelijk ook meer vraag komt naar uranium. Omdat de selectie van uraniumaandelen een lastige analyse kan zijn, zou passief beleggen een oplossing kunnen zijn. Dan kijken we voornamelijk naar ETF’s. Helaas kan de Europese particuliere belegger niet meer rechtstreeks beleggen in Amerikaanse ETF’s, waardoor passief beleggen in Uranium niet vanzelfsprekend was. Maar sinds 6 mei is er een nieuwe Europese ETF gelanceerd op de beurs in Londen (London Stock Exchange). De Sprott Uranium Miners UCITS ETF (URNM) zal trachten de North Shore Sprott Uranium Miners Index te volgen. Dit is uiteraard informatief en geen beleggingsaanbeveling.

Koper zoekt laagste prijs van dit jaar op

Koper lijkt een (tijdelijke) top te hebben neergezet. De sterke rally sinds 2020 kwam hoofdzakelijk door de hoop dat de economie sterk zou groeien door het kwantitatieve beleid van de centrale banken. Daarbij kwam nog eens dat de Amerikaanse dollar in 2020 een forse daling kende van maar liefst 13% gemeten d.m.v. de Amerikaanse dollar index. Het wind in de zeilen lijkt zich nu echter te keren. Er is schrik voor een economische recessie en de grootste koperverslinder China lijkt in moeilijker economisch vaarwater te komen. Daarbij komen nog eens Chinese lockdowns en een oorlog in Europa. Het fundamentele groeiverhaal voor koper lijkt even in de koelkast gestopt te worden.

Koperprijs | Laatste beursnieuws

Europa start groen

De sterke rally van de Amerikaanse indices en ook Aziatische aandelen zet Europa aan om hoger van start te gaan. De winst loopt voorbeurs op tot 0,90%. De plannen voor het Russische olie-embargo lijken niet vanzelfsprekend. Volgens de laatste berichten lijkt Hongarije hun veto te gaan gebruiken. Verder krijgen we in Europa vandaag inflatiecijfers uit Frankrijk en Spanje. Op bedrijfsniveau is het vandaag uitkijken naar de kwartaalcijfers van Balta Group en VGP.

Aandeel Shell: time to sell shell? | LYNX Beursflash

In de LYNX Beursflash bespreek Justin elke week een aandeel. Deze week analyseert hij het aandeel Shell. Tijdens de coronacrisis kreeg Shell rake klappen, maar door de hoge olieprijs is het aandeel sinds het begin van 2021 bezig aan een sterk herstel. De resultaten van de oliegigant waren over het eerste kwartaal van 2022 uitstekend, maar op basis van technische analyse zien we toch wat alarmsignalen. Bekijk hieronder de video.

Beursagenda

Vrijdag 13 meiEUR – Industriële Productie
VS – Exportprijs
VS – Michigan consumentenvertrouwen
11:00
14:30
16:00