Artikel laten voorlezen


Verrassend hoge inflatiecijfers voor januari, veroorzaakte gisteren een schokgolf op de financiële markten. Deze ontwikkeling stuurde de rente op staatsobligaties omhoog en wakkerde twijfels aan over de mogelijkheid van de Federal Reserve om de rente dit jaar meerdere keren te verlagen. En juist deze gedacht is van essentieel belang geweest voor het optimisme van de afgelopen maanden.

De Dow Jones Industrial Average leed aanzienlijke verliezen. De index daalde met 1,35% en sloot op 38.272 punten, wat de slechtste dag sinds maart 2023 betekende. De S&P 500 zakte met 1,37% tot een slotstand van 4.953,17, terwijl de Nasdaq Composite met 1,8% viel tot 15.655,60. Ook de Russell 2000 had het zwaar te verduren, met een daling van bijna 4%, de grootste daling sinds juni 2022.

De consumentenprijsindex (CPI) steeg in januari met 0,3% ten opzichte van december. Op jaarbasis steeg de CPI met 3,1%. Economen hadden gemiddeld een stijging van de CPI met 0,2% op maandbasis en 2,9% op jaarbasis verwacht. De kernprijzen, die de volatiele voedsel- en energiecomponenten uitsluiten, stegen met 0,4% op maandbasis en met 3,9% ten opzichte van een jaar geleden. Er werd verwacht dat de kern-CPI met 0,3% zou zijn gestegen in januari en met 3,7% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het rendement op de 2-jaarlijkse staatsobligatie sprong naar meer dan 4,66%, en de Amerikaanse 10-jaars rente steeg met 15 basispunten naar 4,32% na bekendmaking van de inflatiecijfers. Technologieaandelen, waaronder Microsoft en Amazon, leden de grootste verliezen tijdens de handel op dinsdag. Zowel Microsoft als Amazon verloren meer dan 2%.

Lyft aandelen stegen aanvankelijk met ruim 40% in de nabeurs handel, maar de koers halveerde deze winst, nadat financieel directeur van het bedrijf tijdens een earnings call toegaf dat de publicatie een grote fout bevatte. De CFO zei tijdens de earnings call dat het bedrijf de margeverhoging verkeerd had weergegeven in het persbericht. In plaats van 5%, groei voor 2024, zoals het bedrijf aanvankelijk aangaf, zal de werkelijke stijging naar verwachting 0,5% zijn.

Het aandeel JetBlue Airways steeeg met bijna 22% nadat activistische investeerder Carl Icahn meldde dat hij een belang van bijna 10% in de luchtvaartmaatschappij had genomen. Aandelen van Avis Budget Group daalden ongeveer 23% als gevolg van teleurstellende cijfers over het vierde kwartaal.

Maken IPO’s een comeback in 2024?

De IPO-activiteit kan volgens UBS weer aantrekken in 2024. “Wereldwijd stegen intrekkingen en uitstel van IPO’s tot 54% van het totale IPO-volume in 2023, aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van 16,5% tussen 2014 en 2021”, schreef Mark Haefele van UBS.

Inmiddels zouden “hogere waarderingen van bedrijven, lagere marktvolatiliteit, het potentieel voor renteverlagingen en optimisme over een zachte landing van de economie hebben geleid tot een toename van de interesse van managementteams van bedrijven om aandelen naar de beurs te brengen.

In een recent artikel bespraken we al de verwachte opleving van de IPO-markt en welke interessante namen op het menu staan.

Europa start lager

De Europese markten zijn dinsdag lager gesloten en de daling krijgt op woensdag een vervolg. Deze week zullen verschillende grote Europese bedrijven rapporteren, waaronder Heineken, Airbus, Renault, NatWest en Commerzbank. Beleggers kunnen vooral letten op wat deze cijfers suggereren over de kracht van bepaalde sectoren in de economie, nu centrale banken de economische en inflatie nauwlettend in de gaten houden voor het monetaire beleid.

Beursagenda

Woensdag 14 februariEUR – BBP
EUR – Industriële Productie
VS – Ruwe olievoorraden
11:00
1100
16:30
Donderdag 15 februariJPY – BBP
EUR – Handelsbalans
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Industriële productie
00:50
11:00
14:30
14:30
14:30
15:15
Vrijdag 16 februariVS – Bouwvergnningen
VS – PPI
VS – Bouwstarters
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
14:30
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.