Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Sven van Gasse het laatste beurs- en financiële nieuws in de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Dagelijks het laatste beursnieuws in uw mailbox

Blijf op de hoogte van het laatste beursnieuws met de LYNX Morning Call nieuwsbrief. Ontvang elke ochtend een marktupdate met de belangrijkste ontwikkelingen. Aanmelden kan kosteloos en eenvoudig via het beursupdateformulier.

Wat kunt u verwachten?

Of u nu een actieve belegger bent in aandelen, opties of ETF’s, actuele marktinformatie is essentieel voor uw beleggingsstrategie. In de Morning Call analysereert Justin en Sven de afgelopen handelsdag en bespreken ze welke factoren de markten mogelijk beïnvloeden in de komende week.


Nieuw rondje tarieven zorgt voor ongerustheid

Artikel laten voorlezen

Verenigde Staten

Na een lang weekend omwille van Independence Day, was er op maandag opnieuw handel op Wall Street. Door de aankondiging van een nieuw rondje tarieven zorgde president Trump echter voor een sombere sfeer na het feestweekend. De Dow Jones en de technologie-index NASDAQ daalden met respectievelijk 0,94% en 0,92%. De S&P 500 kende een daling van 0,79%.

Trump kondigde een nieuwe reeks tarieven aan voor ten minste 14 landen. De tarieven zullen vanaf 1 augustus in werking treden. President Trump richtte zijn pijlen op onder andere Japan, Zuid-Korea, Maleisië en Zuid-Afrika. Goederen die in de Verenigde Staten worden geïmporteerd uit Japan, Zuid-Korea, Maleisië, Kazachstan en Tunesië krijgen nu te maken met tarieven van 25%. Op Zuid-Afrikaanse en Bosnische goederen wordt een Amerikaans tarief van 30% geheven en op import uit Indonesië wordt een accijns van 32% geheven. Normaal gezien was de deadline om een handelsdeal te sluiten met de Verenigde Staten vastgelegd op 9 juli. Tijdens het weekend kwamen er reeds signalen dat deze deadline (weer) zou worden verplaatst. Maandag werd dit ook officieel. President Trump tekende een executive order om de tariefdeadline uit te stellen naar 1 augustus. Naar verwachting is het nieuws over tarieven nog niet helemaal achter de rug. Trump kondigde immers aan dat er in de loop van de week nog brieven zullen volgen met mogelijk nieuwe tarieven.

Autobouwer Tesla van Elon Musk was met een daling van bijna 7% een van de slechtst presterende aandelen in de S&P 500. Sinds de bromance tussen Musk en Trump abrupt eindigde, is de relatie tussen de twee er enkel nog op achteruitgegaan. Musk verzet zich voornamelijk tegen de “Big Beautiful Bill” die onlangs goedgekeurd is. De verzuurde relatie zorgde ervoor dat Musk een stap terugnam uit de politiek en zich opnieuw kon focussen op zijn bedrijven. Beleggers juichten de terugkeer van Musk naar zijn bedrijven aanvankelijk toe. Zij vonden dat politiek voor te veel afleiding zorgde en dit was ook te merken aan de koers van Tesla. Het aandeel klom na de terugkeer van Musk op korte tijd met meer dan 40%. Op maandag ging hier echter in één klap 7% af en ging er bijna $70 miljard aan beurswaarde in rook op. De reden waren de plannen die Musk bekendmaakte om een nieuwe politieke partij op te richten om het tweepartijenstelsel in de Verenigde Staten te doorbreken. De nieuwe politieke betrokkenheid maakt beleggers duidelijk nerveus.

Blik op Azië

Door het uitstel van de tarievendeadline konden de markten in Azië wat op adem komen. De Japanse sterindex Nikkei 225 steeg met 0,35% terwijl de breder samengestelde Topix een stijging van 0,23% liet zien. De Hang Seng-index uit Hongkong en de CSI 300 van het Chinese vasteland stegen met respectievelijk 0,61% en 0,74%. De winsten in Zuid-Korea waren het hoogste met een stijging van 1,72% voor de Kospi.

Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung Electronics kwam met een trading update over het tweede kwartaal. Het bedrijf voorspelt een winstdaling van 56%. Deze daling is sterker dan analisten hadden voorspeld. Samsung worstelt om een groter marktaandeel te verwerven in AI-chips, een sector die gedomineerd wordt door marktleider Nvidia. Samsung is voornamelijk bekend voor zijn smartphones maar het is ook een van de grootste spelers in de markt voor geheugenchips. Het bedrijf is echter achter geraakt op concurrenten als SK Hynix en Micron in geheugenchips met een hoge bandbreedte, een speciaal type dat wordt gebruikt in AI-chips.

De centrale bank van Australië hield haar belangrijkste rentetarief onverwacht stabiel op 3,85%. Volgens de centrale bank is er eerst meer tijd en informatie nodig op het inflatievlak alvorens de rente te verlagen. De inflatie in Australië kwam met 2,1% in mei lager uit dan verwacht, het laagste cijfer sinds oktober 2024. In het eerste kwartaal bedroeg de inflatie 2,4% en bleef daarmee op het laagste niveau van vier jaar. Tegelijkertijd kampt Australië met een vertraging van de groei nu de overheidsuitgaven krimpen en de consumentenvraag en export verzwakken. De economie van het land groeide in het eerste kwartaal met 1,3% terwijl analisten een groei van 1,5% hadden voorzien.

Europa

De markten konden in Europa wel met winst sluiten, zij het bescheiden. De BEL 20 sloot vlak terwijl de Franse CAC40 een winst van 0,35% boekte. De winst bij de Duitse DAX was hoger met een stijging van 1,20%. De FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk ging tegen de stroom in en verloor 0,19%. De pan-Europese STOXX 600 steeg tot slot met 0,44%.

De Franse consultancyreus Capgemini kondigde aan dat het $3,3 miljard betaalt voor de overname van zijn Amerikaanse concurrent WNS. Met deze deal wil het Franse bedrijf meer inzetten op AI. De diensten van beide bedrijven zijn immers vergelijkbaar, al focust WNS zich meer op AI door middel van AI-agenten of software die bepaalde zaken zelfstandig kan uitvoeren. Het is vooral in deze expertise dat Capgemini geïnteresseerd is. Het aandeel van WNS steeg met bijna 15% tot $74,70 en noteert zo nog onder de biedprijs van $76,50. Naar verwachting zal de deal relatief snel rond zijn aangezien beide raden van bestuur de deal steunen.

Beursagenda

Dinsdag 8 juliJPY – Lopende rekening
DE – Handelsbalans
01:50
08:00
Woensdag 9 juliEUR – CNY – Inflatie (CPI)
CNY – Producentenprijsindex (PPI)
03:30
03:30
Donderdag 10 juliVS – Jobless claims
Vrijdag 11 juliDE – Inflatie (CPI)
VS – U.S. Baker Hughes Oil Rig Count
08:00
19:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/07/tesla-tsla-shares-today.html

https://www.reuters.com/en/frances-capgemini-buy-business-transformation-firm-wns-33-billion-2025-07-07

https://www.cnbc.com/2025/07/08/samsung-projects-second-quarter-profits-drop-56-percent-struggles-ai-demand-nvidia-sk-hynix-micron.html

https://www.cnbc.com/2025/07/08/asia-stock-markets-today-live-updates-nikkei-225-asx-200-kospi-hang-seng-csi-300-senxex-nifty-50.html

https://www.cnbc.com/2025/07/08/rba-holds-rates-unexpectedly-as-it-waits-for-more-inflation-data.html

https://www.cnbc.com/2025/07/07/trump-tariffs-trade-letters-japan.html

https://www.cnbc.com/2025/07/07/europe-stock-markets-live-tariffs-stoxx-600-ftse-100-dax.html

https://www.cnbc.com/2025/07/06/stock-market-today-live-updates.html

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Verenigde Staten

Op vrijdag vierden de Amerikanen Independence Day waardoor er geen handel was op Wall Street. Toch viel er wel wat economisch nieuws te rapen.

Dat president Trump van tarieven houdt is nu al wereldwijd gekend. Over de juiste implementatie van deze tarieven blijft de president echter zeer onduidelijk. Er werd vanuit gegaan dat de tarieven op 9 juli van kracht gingen worden, voor landen die er niet in geslaagd zijn om een handelsdeal met de Verenigde Staten te sluiten. In het weekend meldden president Trump en Howard Lutnick, minister van Handel, dat de tarieven niet op 9 juli maar wel op 1 augustus van kracht zullen worden.

Meer tarievennieuws was er omtrent de BRICS-landen. President Trump dreigt met extra tarieven op deze groep landen, die bestaat uit onder andere Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, van 10%. Volgens Trump voeren deze landen een “anti-Amerikaans beleid”. Ook alle landen die zich aansluiten bij dit beleid, kunnen rekenen op verhoogde tarieven. De leiders van het blok richtten zich in een gezamenlijke verklaring op zaterdag 6 juli tegen het verregaande tarievenbeleid van president Trump. Zonder de Verenigde Staten specifiek bij naam te noemen, spraken de leiders hun bezorgdheid uit over de toename van unilaterale tarifaire en non-tarifaire maatregelen die de handel verstoren en in strijd zijn met de WTO-regels.  

Blik op Azië

De Aziatische markten gaan op maandag overwegend lager. De Japanse sterindex Nikkei 225 en de breder samengestelde Topix verliezen allebei zo’n 0,60%. De Hang Seng index uit Hongkong gaat 0,15% lager terwijl de CSI 300 van het Chinese vasteland een verlies van 0,30% laat zien. Op zaterdag besliste de OPEC+, de olie-alliantie die onder andere bestaat uit zwaargewichten als Rusland, Saoedi-Arabië, Algerije, Irak en Kazachstan, om de olieproductie te verhogen met 548.000 vaten per dag. Analisten hadden echter op een verhoging van slechts 411.000 gerekend. De olieprijzen kenden de afgelopen weken een kortstondige boost door de seizoensgebonden zomerpiek en de 12-daagse oorlog tussen Israël en Iran. Deze oorlog zorgde voor bezorgdheid van de bevoorrading uit Teheran alsook voor mogelijke verstoringen in de aanvoer via de belangrijke Straat van Hormuz. Nu dit conflict opgelost lijkt en de productie wordt verhoogd, kennen de olieprijzen opnieuw een dip. De prijzen Brent crude en WTI, de belangrijkste oliebenchmarks, noteren beide weer ruim onder $70 per vat.  

Europa

Met de tarievendeadline in het achterhoofd, daalden de Europese markten op vrijdag. De Franse CAC40 en de Duitse DAX lieten het grootste verlies optekenen met een daling van respectievelijk 0,75% en 0,61%. De FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk en de BEL20 sloten nagenoeg vlak. De pan-Europese STOXX 600 kende een daling van 0,48%.

Franse producenten van sterke dranken kenden een zeer volatiele sessie. Een Chinees onderzoek stelde immers vast dat de Europese producenten zich schulden hadden gemaakt aan dumping die de Chinese producenten schade had berokkend. China lanceert daarom vergeldingsrechten van 34,9% vanaf 5 juli voor een periode van vijf jaar. Na een rode opening konden de grootste spelers als Pernod Ricard, Rémy Martin en LVMH de verliezen wel terugdringen. Deze producenten zouden ontsnappen aan de verhoogde tarieven omdat zij minimumprijzen hebben afgesproken met de Chinese autoriteiten.

De Europese markten zullen naar verwachting een gemengde opening laten zien.

Beursagenda

Maandag 7 juliDE – Industriële Productie
EUR – Detailhandelsverkopen
08:00
11:00
Dinsdag 8 juliJPY – Lopende rekening
DE – Handelsbalans
01:50
08:00
Woensdag 9 juliEUR – CNY – Inflatie (CPI)
CNY – Producentenprijsindex (PPI)
03:30
03:30
Donderdag 10 juliVS – Jobless claims
Vrijdag 11 juliDE – Inflatie (CPI)
VS – U.S. Baker Hughes Oil Rig Count
08:00
19:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/07/trump-says-countries-aligning-with-brics-bloc-will-face-extra-tariff.html

https://www.cnbc.com/2025/07/04/europe-markets-ftse-dax-cac.html

https://www.cnbc.com/2025/07/05/opec-members-agree-larger-than-expected-oil-production-hike-in-august.html

https://www.cnbc.com/2025/07/07/asia-stock-markets-today-live-updates-nikkei-225-asx-200-hang-seng-kospi-csi-300-nifty-50.html

https://www.cnbc.com/2025/07/07/europe-stock-markets-live-tariffs-stoxx-600-ftse-100-dax.html

Verenigde Staten

De markten in de Verenigde Staten waren slechts een halve dag open, maar dit was genoeg om met winst te eindigen. De markten kleurden op donderdag groen, waardoor de indexen weer een nieuw record boekten. De Dow Jones en de S&P 500 stegen met respectievelijk 0,77% en 0,83%. De technologie-index NASDAQ liet met 1,02% de grootste winst zien.

Na een zwakker dan verwacht banenrapport gisteren, zorgde het rapport over de nonfarm payrolls voor goed nieuws. De banengroei in juni bleek beter dan verwacht, gestimuleerd door aanwerving door de overheid. Het aantal banen steeg met 147.000, wat hoger was dan de verwachte 110.000. Een sterke arbeidsmarkt is goed voor de economie, maar daardoor wordt de kans op een renteverlaging van de Federal Reserve bij haar volgende vergadering kleiner. Fed-voorzitter Jerome Powell is immers erg voorzichtig in het verlagen van de rente. Powell heeft het belangrijkste rentetarief van de centrale bank de afgelopen vergadering steeds stabiel gehouden, tot grote ergernis van president Trump. Powell maakt zich zorgen dat de aangekondigde tarieven van president Trump de inflatie opnieuw de hoogte in zullen jagen. Een zwakke arbeidsmarkt zou de kansen op een renteverlaging dan weer verhogen. Het dubbele mandaat van de Federal Reserve stelt immers dat de instelling de inflatie onder controle moet houden en tegelijkertijd moet streven naar een maximale werkgelegenheid.

Het aandeel van cloudbedrijf Datadog steeg met bijna 15%. De reden hiervoor is het feit dat het bedrijf vanaf woensdag 9 juli deel zal uitmaken van de prestigieuze S&P 500 index. Door de overname van Juniper door Hewlett Packard Enterprise (HP) kwam er een plek in de index vrij. De populaire broker Robinhood was ook in de running voor het zitje, maar viel dus op het laatste moment af. Het aandeel verloor hierdoor 3,65%. Hoewel technologie reeds een buitenproportioneel deel uitmaakt van de S&P 500, voegt de index hier met Datadog een nieuw technologiebedrijf aan toe. Andere technologiebedrijven die de index de afgelopen jaren vervoegden waren DoorDash, Dell, Palantir en CrowdStrike.

Het online reisbedrijf Tripadvisor boekte een koerswinst van 17%. Het Amerikaanse hefboomfonds Starboard Value maakte bekend dat het een positie van 9% in het bedrijf heeft opgebouwd. Beleggers omarmen dit nieuws omdat Starboard Value erom bekend staat om drastische veranderingen te bewerkstelligen bij haar participaties. Het fonds dringt vaak aan op een nieuwe CEO of forse kostenbesparingen, die de aandeelhouders ten goede kunnen komen.

Vandaag is Wall Street gesloten omwille van Independence Day.

Blik op Azië

De markten in Azië lieten een gemengd beeld zien. De Japanse sterindex Nikkei steeg licht met 0,13% terwijl de breder samengestelde Topix vlak noteert. De indexen in Zuid-Korea kenden een stevige daling met een verlies van 1,70% voor de Kospi en 1,86% voor de small cap index Kosdaq. De Hang Seng index uit Hongkong daalde met 0,72%. De CSI 300 van het Chinese vasteland kon wel winst boeken met een stijging van 0,40%.

Technologiebedrijf Alibaba van Jack Ma is van plan om meer dan $1,5 miljard op te halen door middel van exchangeable bonds om zijn investeringen in onder andere cloudinfrastructuur te financieren. Na een tijd betalen de obligaties geen rente meer uit, maar beleggers kunnen deze later wel inwisselen voor aandelen in Alibaba Health, een dochteronderneming van Alibaba Group.

Europa

De markten in Europa sloten op donderdag overwegend in het groen. De Duitse DAX en de FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk boekten een winst van respectievelijk 0,61% en 0,55%. De Franse CAC40 liet een kleinere winst van 0,21% zien. De BEL20 was de enige rode vlek op het oude continent met een verlies van 0,15%. De pan-Europese STOXX 600 kende een winst van 0,47%.

Air France-KLM gaat haar participatie in haar Scandinavische sectorgenoot SAS opdrijven van 19,9% naar 60,5%. Het bedrijf neemt de aandelen van het Britse Castlelake en het Deense family office Lind Invest over en krijgt hiermee een controlerend belang. De stap weerspiegelt de langetermijnverbintenis van de maatschappijen om een sterkere en meer verbonden SAS te bouwen en zo te kunnen concurreren met maatschappijen als Lufthansa en IAG. De beslissing reflecteert ook een bredere trend in de luchtvaartsector richting consolidatie. Deze stap is essentieel om het concurrentievermogen van Europese luchtvaartmaatschappijen op lange termijn te garanderen in een steeds meer geglobaliseerde markt.

De Europese beurzen zullen de laatste handelsdag van de week naar verwachting lager openen. Beleggers wachten verdere handelsdeals met de Verenigde Staten af nu de deadline van 9 juli steeds dichterbij komt.

Beursagenda

Vrijdag 4 juliVS – Independence Day
DE – Fabrieksorders
NYSE gesloten
08:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/03/jobs-report-june-2025.html

https://www.cnbc.com/2025/07/02/datadog-stock-jumps-sp-500-index-inclusion.html

https://www.cnbc.com/2025/07/03/tripadvisor-activist-starboard-value.html

https://www.sasgroup.net/newsroom/press-releases/2025/air-franceklm-moves-to-become-majority-owner-in-sas-new-chapter-in-scandinavian-and-european-aviation

https://www.cnbc.com/2025/07/02/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/07/04/asia-stock-markets-today-live-updates-nikkei-225-asx-200-kospi-hang-seng-csi-300-senxex-nifty-50.html

https://www.cnbc.com/2025/07/03/european-markets-on-thurs-july-3-stoxx-600-ftse-dax-cac.html

Verenigde Staten

De aandelenmarkten in de Verenigde Staten konden op woensdag in het groen sluiten, waarbij de S&P 500 en de NASDAQ nieuwe records vestigden. De indexen stegen respectievelijk met 0,47% en 0,94%. De Dow Jones had het moeilijker en liet een kleine daling van 0,02% zien.

Ondanks de overwegend groene cijfers op Wall Street kwam er wel wat verontrustend nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal jobs in de private sector kromp in juni onverwacht, zoals bleek uit cijfers van ADP. De jobmarkt kromp met 33 000 banen, wat de eerste daling was sinds maart 2023. Economen hadden een toename van 100 000 jobs voorspeld. Daarnaast werd het cijfer van de maand mei naar beneden bijgesteld. In plaats van een toename van 37 000 jobs vorige maand, waren dit er slechts 29 000. Het merendeel van het banenverlies kwam voor rekening van de professionele en zakelijke dienstverlening, de gezondheidszorg en het onderwijs. De krimp werd getemperd door een toename van het aantal jobs in de verwerkende industrie en de mijnbouw. Deze vertragende arbeidsmarkt kan mogelijk een teken zijn dat de Amerikaanse economie niet zo sterk is als beleggers denken. Vandaag geeft ADP een nieuw rapport vrij over de nonfarm payrolls. Indien ook dit cijfer tegenvalt, wordt de kans op een renteverlaging van de Federal Reserve later deze maand steeds groter.  De centrale bank heeft immers een dubbel mandaat waarbij de instelling de inflatie onder controle moet houden, maar ook moet streven naar een maximale werkgelegenheid. Opmerkelijke stijgers waren aandelen die een blootstelling hebben aan Vietnam. Na lang onderhandelen hebben de Verenigde Staten en Vietnam een handelsdeal gesloten. Hierover verderop meer. Nike, dat ongeveer de helft van zijn schoenen in zowel China als Vietnam produceert, sloot 4% hoger. Andere kledingmakers surften mee op dit goede nieuws met een stijging van respectievelijk 1,83% en 2,85% voor Under Armour en On Holding.

Blik op Azië

De Aziatische markten geven geen eenduidige richting aan. De Japanse sterindex Nikkei 225 noteert aan een klein verlies van 0,15%. De breder samengestelde Topix noteert vlak. De Hang Seng index uit Hongkong verliest 0,74% terwijl de CSI 300 van het Chinese vasteland 0,62% wint.

De aandelenmarkt in Vietnam noteert aan haar hoogste niveau in drie jaar. De aangekondigde handelsdeal tussen de Verenigde Staten en Vietnam heeft hier uiteraard iets mee te maken. Hoewel de exacte details nog niet duidelijk zijn, maakte president Trump bekend dat de Verenigde Staten een tarief van 20% zullen hanteren op de import van Vietnamese goederen. Daarnaast zal Vietnam geen invoertarief opleggen op Amerikaanse producten, waardoor de Verenigde Staten een vrije toegang hebben tot de Vietnamese markten. Vietnam stemde er ook mee in dat op goederen een tarief van 40% zou worden geheven als ze afkomstig waren uit een ander land en naar Vietnam werden overgebracht om uiteindelijk naar de Verenigde Staten te worden verscheept. Dit proces, bekend als transshipment, wordt gebruikt om handelsbarrières te omzeilen. China, een van de grootste exporteurs naar de Verenigde Staten, zou Vietnam op grote schaal gebruiken als overslagcentrum. Het is wel nog onduidelijk wanneer de nieuwe regels van kracht worden en of deze overeenkomst reeds effectief ondertekend is door beide partijen.

Europa

De markten in Europa lieten een gemengd beeld zien. De BEL20 sloot vlak terwijl de FTSE 100 een kleine daling van 0,12% liet zien, in een zeer volatiele handelssessie. De Franse CAC40 kon wel met winst sluiten, net zoals de Duitse DAX. De indexen stegen met respectievelijk 0,99% en 0,49%. De pan-Europese STOXX 600 steeg met 0,18%.

In het Verenigd Koninkrijk beleefde de aandelenmarkt, maar vooral de obligatiemarkt, een uitzonderlijk volatiele sessie. De Britse tienjaarsrente steeg plots met 16 basispunten naar 4,61%. De begroting in het Verenigd Koninkrijk ziet er allesbehalve goed uit, waardoor het land genoodzaakt is om fors te besparen. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje bleek dat de besparingen minder zijn dan verwacht, waardoor beleggers vrezen dat de begroting niet snel op orde zal komen. Ook in eigen rangen krijgt Starmer hiervoor kritiek. Hier kwam ook nog bij dat Starmer niet meteen zijn steun uitsprak voor zijn minister van Financiën Rachel Reeves, wat beleggers nog meer ongerust maakte. Sinds het blitzoptreden van voormalig premier Liz Truss zijn beleggers het vertrouwen in de Britse overheid wat verloren. Het land kampt met een hoge rente waardoor de rentelasten een steeds groter stuk van de uitgaven op zich nemen. Beleggers stuurden met massale verkoop van Britse obligaties een stevige waarschuwing uit, dat een roekeloos begrotingsbeleid niet langer getolereerd wordt.

Naar verwachting zullen de Europese markten hoger openen. Op het vlak van bedrijfsresultaten is het een rustige dag op het oude continent. Wel worden de Purchasing Managers’ Indexen van Italië en Spanje vrijgegeven. De PMI is een belangrijke economische indicator die wordt afgeleid uit enquêtes onder inkoopmanagers in verschillende sectoren. De index weerspiegelt de gezondheid van de productie- en dienstensector van een economie door veranderingen te meten in bedrijfsomstandigheden zoals werkgelegenheid, productie, nieuwe orders en prijzen.

Beursagenda

Donderdag 3 juliEUR – S&P Globals PMI
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – Werkloosheidscijfers
VS – Diensten PMI
VS – Fabrieksorders
VS – Independence Day
10:00
13:30
14:30
14:30
15:45
16:00
NYSE sluit 19:00
Vrijdag 4 juliVS – Independence Day
DE – Fabrieksorders
NYSE gesloten
08:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/02/adp-jobs-report-june-2025.html

https://www.cnbc.com/2025/07/03/european-markets-on-thurs-july-3-stoxx-600-ftse-dax-cac.html

https://www.cnbc.com/2025/07/01/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/07/02/trump-trade-vietnam-deal.html

https://www.cnbc.com/2025/07/03/asia-stock-markets-today-live-updates-nikkei-225-asx-200-kospi-csi-300-nifty-50-hang-seng.html

Verenigde Staten

Beleggers startten het tweede kwartaal met een rotatie uit technologieaandelen ten voordele van traditionele sectoren. De NASDAQ kende hierdoor een verlies van 0,82%, terwijl de Dow Jones een stijging van 0,91% liet zien. De brede S&P 500 kende een lichte daling van 0,11%.

Nadat de bromance tussen Elon Musk en Donald Trump enkele weken abrupt eindigde, hebben de twee kemphanen een vervolg gebreid aan hun rondje moddergooien. Musk blijft zich verzetten tegen de “Big Beautiful Bill” van president Trump, dat één van de paradepaardjes van zijn tweede ambtstermijn moet worden. Deze wetgeving zou positief zijn voor gezinnen met een hoger inkomen in de Verenigde Staten, terwijl er bespaard wordt op programma’s als Medicaid en voedselhulp. Musk had niet per se bezwaar tegen de besparingen maar stelt dat de voordelen voor welgestelde gezinnen het Amerikaanse begrotingstekort verder zouden verhogen. Volgens een analyse van het Congressional Budget Office bevat het wetsvoorstel belastingverlagingen die de nationale schuld de komende tien jaar met ongeveer $3 biljoen zouden doen toenemen. Daarnaast uitte Musk kritiek op het feit dat de wet honderden miljarden dollars aan steun voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie zou schrappen. Ook zouden de belastingvoordelen voor elektrische wagens gedeeltelijk geschrapt worden. Deze openlijke ruzie zorgde ervoor dat het aandeel van Tesla met meer dan 5% zakte. Voor dit jaar noteert het aandeel aan een verlies van ruim 20%.

Aandelen van bedrijven in schone energie kenden op dinsdag een forse stijging, terwijl zij een dag eerder nog klappen kregen. Reden was een wijziging in de One Big Beautiful Bill Act toen deze aan de Senaat werd voorgelegd. In het weekend doken de eerste geruchten op dat er een belasting in de wet zou zijn toegevoegd op wind- en zonneprojecten. De belasting is van toepassing op projecten die onderdelen gebruiken van “zorgwekkende buitenlandse entiteiten, lees China, boven een bepaalde drempel. Deze belasting werd uiteindelijk geschrapt, wat een opsteker was voor de sector. Onderzoek toonde aan dat deze belasting $7 miljard aan de belastingdruk aan de sector zou toevoegen.

Blik op Azië

De markten in Azië gingen overwegend lager. De Japanse sterindex Nikkei 225 daalde met 0,51% en de breder samengestelde Topix liet een kleine daling van 0,10% zien. Terwijl de Zuid-Koreaanse Kospi met 0,72% daalde, slaagde de Hang Seng Index uit Hongkong er wel in om winst te boeken. De index steeg met 0,67%. De CSI 300 van het Chinese vasteland noteerde quasi vlak.

Macro-economisch nieuws kwam er uit Zuid-Korea. De inflatie in het land bereikte met 2,2% haar hoogste niveau sinds januari. Deze stijging was iets sterker dan verwacht. Economen hadden een stijging naar 2,1% verwacht. De kerninflatie in het land bleef stabiel op 2%.

Europa

De Europese aandelenmarkten lieten een gemengd beeld zien. De BEL20 en de FTSE100 uit het Verenigd Koninkrijk kenden een winst van respectievelijk 0,46% en 0,28%. Terwijl de Franse CAC40 nagenoeg vlak sloot, kende de Duitse DAX een verlies van 0,99%.

De inflatie in de eurozone is in juni naar licht toegenomen, zo blijkt uit voorlopige resultaten. Deze kwam uit op 2% waardoor deze rond de doelstelling van de Europese Centrale Bank blijft. De kerninflatie, die de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing laat, bleef stabiel op 2,3%. Economen verwachten nu dat de Europese Centrale Bank de rente tijdens haar volgende vergadering in juli stabiel zal houden op 2%. In september volgt dan naar verwachting de laatste renteverlaging van het jaar.

De Europese markt voor beursintroducties zit al een tijdje in het slop. Er leek verbetering te komen door de beursgang van het Duitse medtechbedrijf Brainlab. Het bedrijf zou met de beursgang €416 miljoen ophalen waardoor de totale waarde van het bedrijf op €1,7 miljard zou landen. De IPO zou de eerste grote beursgang van het jaar zijn op de Duitse beurs. Het bedrijf besloot de plannen voor de beursgang echter te elfder ure weer op te bergen. Brainlab is niet het enige bedrijf dat zijn beursgangen tijdelijk weer opbergt. Verschillende Europese bedrijven hebben tot nu toe dit jaar hun plannen voor een beursgang ingetrokken vanwege de groeiende onzekerheid onder beleggers als gevolg van wereldwijde handelsoorlogen en militaire conflicten. De Duitse verkoper van auto-onderdelen Autodoc heeft vorige maand de plannen voor een beursgang reeds opgeborgen.

Beursagenda

Woensdag 2 juliEUR – Werkloosheidscijfer
VS – ADP Banenrapport
EUR – Lagarde van ECB spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
11:00
14:15
16:15
16:30
Donderdag 3 juliEUR – S&P Globals PMI
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – Werkloosheidscijfers
VS – Diensten PMI
VS – Fabrieksorders
VS – Independence Day
10:00
13:30
14:30
14:30
15:45
16:00
NYSE sluit 19:00
Vrijdag 4 juliVS – Independence Day
DE – Fabrieksorders
NYSE gesloten
08:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/01/tesla-shares-fall-7percent-ahead-deliveries-musk-trump-feud.html

https://www.reuters.com/business/finance/germanys-brainlab-puts-ipo-hold-2025-07-01

https://www.cnbc.com/2025/07/02/asia-stock-markets-today-live-updates-nikkei-225-asx-200-hang-seng-kospi-csi-300-nifty-50.html

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse beurzen zetten maandag hun opmars voort, waarbij de S&P 500 opnieuw een record sloot en met een winst van 0,52% een indrukwekkend tweede kwartaal afsloot (+10,6%). De Nasdaq steeg 0,47% en noteerde eveneens een all-time high, terwijl de Dow Jones met 0,63% (275 punten) hoger eindigde. Daarmee ronden de Amerikaanse aandelenmarkten een kwartaal af waarin ze zich opmerkelijk snel herstelden van de forse verliezen in april, veroorzaakt door de agressieve invoering van importtarieven door president Trump.

De markten kregen gisteren een impuls door het nieuws dat Canada haar digitale dienstenbelasting intrekt. Deze stap werd positief ontvangen, vooral omdat het de weg vrijmaakt voor een hervatting van de handelsbesprekingen tussen Canada en de VS. Eerder dreigde Trump alle onderhandelingen met Canada te stoppen. Tegelijkertijd wordt nog steeds gehoopt op een bredere handelsdoorbraak nu de 90-daagse respijtperiode voor de zwaarste tarieven volgende week afloopt.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag uit naar het S&P Global Manufacturing PMI-cijfer, gevolgd door het ISM Manufacturing rapport en de JOLTS vacaturedata. Deze cijfers zullen belangrijke inzichten geven in de gezondheid van de Amerikaanse arbeidsmarkt en de industriële productie.

Intussen verlaagde Goldman Sachs zijn verwachting voor de eerste renteverlaging van de Federal Reserve van december naar september, met in totaal drie verlagingen dit jaar. Volgens Goldman zijn de deflatoire krachten sterker dan gedacht en blijft het moeilijker om werk te vinden ondanks een ogenschijnlijk sterke arbeidsmarkt. De tienjaarsrente daalde met ruim 4 basispunten naar 4,238%.

De goudprijs steeg 0,4% naar $3.315,26 per ounce, ondersteund door de zwakkere dollar en toenemende onzekerheid rond het Amerikaanse handelstariefbeleid. De dollarindex daalde naar een dieptepunt in drie jaar.

Azië: gemengd beeld na Wall Street-rally

In Azië zagen we een gemengd beeld op de markten. Beleggers verwerkten de recordstanden op Wall Street, maar bleven ook beducht voor de mogelijke impact van Amerikaanse tarieven. De Nikkei 225 in Japan verloor 1% na eerder een hoogste stand in 11 maanden te hebben bereikt, terwijl de bredere Topix-index 0,8% daalde. Daarentegen steeg de Zuid-Koreaanse Kospi met 1,41% en boekte de kleinere Kosdaq een winst van 0,65%.

De Chinese CSI 300 bleef nagenoeg onveranderd, ondanks een beter dan verwachte Caixin Manufacturing PMI (50,4 tegenover 49 verwacht). In Japan kwam de PMI ook uit op 50,4, wat de eerste expansie in 13 maanden markeert. Toch bleven de binnenlandse en buitenlandse vraag zwak, wat wijst op aanhoudende onzekerheid onder producenten.

In Australië noteerde de ASX 200 vlak, terwijl de Indiase Nifty 50 een lichte winst van 0,21% liet zien. Hongkong bleef gesloten vanwege een feestdag.

Europa: voorzichtig positief van start

De Europese futures duiden op een gematigd optimistische opening. De DAX wordt 0,2% hoger verwacht, de CAC 40 licht in de plus, en ook de FTSE MIB zal naar verwachting iets hoger openen. De Londense FTSE lijkt stabiel te openen op 8.774 punten.

De focus in Europa ligt vandaag op het voorlopige inflatiecijfer voor de eurozone. Analisten verwachten een jaargemiddelde van 2% in juni, exact gelijk aan het doel van de Europese Centrale Bank. Verder worden ook werkloosheidscijfers uit Duitsland en cijfers over woningprijzen in het VK gepubliceerd. Beleggers blijven verder daarnaast aandachtig luisteren naar toespraken van centrale bankiers tijdens het ECB Forum in Sintra.

De Europese markten reflecteren deels de opluchting over de versoepeling in de handelsretoriek tussen de VS en Canada, maar blijven voorzichtig zolang er geen duidelijkheid is over een structureel handelsakkoord en de afloop van de Amerikaanse respijtperiode volgende week. De markten lijken zich voorlopig vooral te laten leiden door wereldwijde renteverwachtingen en inflatietrends.

Nu de deadline van 9 juli voor een handelsakkoord minder dan twee weken van ons verwijderd is – en Trump heeft gezegd dat hij zonder akkoord 50% tarieven zal heffen op alle goederen uit de EU – zijn beleggers begonnen met het verschuiven van hun kapitaal. Uit gegevens van LSEG’s Lipper Funds blijkt dat tot nu toe dit jaar meer dan $ 100 miljard is gestroomd naar Europese aandelenfondsen – een verdrievoudiging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar – terwijl de uitstroom uit de VS meer dan verdubbeld is tot bijna $ 87 miljard.

Beursagenda

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/06/30/us-treasury-yields-investors-monitor-vote-on-trumps-spending-bill-.html

https://www.cnbc.com/2025/07/01/asia-stock-markets-today-live-updates-nikkei-225-asx-200-kospi-csi-300-senxex-nifty-50.html

https://www.cnbc.com/2025/07/01/european-markets-on-july-1-stoxx-600-ftse-dax-tariff-deadline.html