Artikel laten voorlezen

Volgens de Amerikaanse inflatiedata die gisteren werd gepubliceerd lijkt de daling zich verder in te zetten. De kerninflatie kwam afgelopen maand, zoals verwacht, uit op 0,4%. De inflatie jaar over jaar komt in de VS nu uit op 4% tegenover de verwachte 4,1%. De publicatie van een maand terug gaf een meting weer van 4,9%. Dit zou de Fed genoeg zelfvertrouwen moeten geven om vandaag de pauzeknop in te drukken.

Dit is ook wat Wall Street verwacht. De Amerikaanse indices stonden voor de publicatie van het inflatiecijfer op verlies maar startte de rally na de bekendmaking. Dow Jones klom 0,43% richting 34.199 punten. Technologie-index Nasdaq 100 won 0,65% en sloot op 14.896 punten. De brede S&P 500 klom 0,64% tot 4.368 punten. Er worden geen al te grote bewegingen meer verwacht in de futures voor het rentebesluit van vanavond. Zoals gebruikelijk is de publicatie gepland voor 20:00 uur en om 20:30 uur zal voorzitter Jerome Powell het woord nemen en beperkt aantal vragen beantwoorden van journalisten.

Op sectorniveau werden gisterne de grootste winsten geboekt in de materialen- en industriële sector. Verder hielpen de regionale banken ook een handje. CEO van Comerica zei gisteren dat de deposito’s nu terug naar een normaal niveau aan het bewegen zijn. Op bedrijfsniveau waren de sterkste stijgingen te noteren Caterpillar, Baidu, Lucid Group, Lincoln National en United Rentals.

Qua bedrijfsnieuws is AMD noemenswaardig. Het Amerikaans bedrijf heeft gisteren de vierde generatie processor EPYC geïntroduceerd. De chip zou ervoor moeten zorgen dat datacenters performanter functioneren. AMD liet verstaan dat bedrijven zoals Meta Platforms een hoog volume aan chips bestellen naar aanleiding van de stroomversnelling in artificiële intelligentie. Voorlopig heeft Nvidia een dominante marktpositie en daar hoopt AMD snel verandering in te brengen. Hoewel de voorstelling gisteren niet zo’n grote indruk maakte. Het aandeel AMD ging 0,31% lager en sloot op $ 124,53. De angst op Wall Street is niet echt te bespeuren. De afgelopen dagen is de VIX-index sterk gezakt. We zien nu een notering onder de 15 punten, wat geleden is van eind 2021. Voor meer uitleg over de VIX kan het artikel lezen: ‘VIX index: alles wat u moet weten om de volatility index te begrijpen.’.

Trader Workstation, VIX index, 14/06/2023

Blik op Azië en Europa

Nikkei 225 zet de stijgende trend vandaag verder en staat 1,51% hoger voor de dag. Vrijdag komt de centrale bank van Japan met het rentebesluit. Op dit moment hanteert de BOJ nog steeds een negatieve interestvoet van 0,10%. Shanghai Composite uit China noteert 0,24% hoger voor de dag en de Hang Seng index noteert 0,05% lager. De beleggers in Hong Kong lijken een wait-and-see moment in te lassen naar aanleiding van Chinese macro-economische data die morgen wordt gepubliceerd.

Trader Workstation, Hang Seng index, 14/06/2023

In Europa zagen we dat de aandelen op sleeptouw werden genomen door het optimisme rond het Amerikaans inflatiecijfer. We zagen de aanvang van de rally rond 14:30 uur. De BEL 20 eindigde 0,23% hoger op 3.650 punten. De AEX klom bijna 1% richting 767,7 punten. De DAX en Euro Stoxx 50 stegen respectievelijk 0,56 % en 0,42%. Opnieuw was Adidas bij de sterkste aandelen in Duitsland. In de AEX waren het dan weer de chipaandelen die het sterkst waren.

Voorbeurs zien we een voorzichtige Europese opening tegemoet.

Beursagenda

Woensdag 14 juniEUR – Industriele productie
VS – Producentenprijsindex (PPI)
VS – Fed rentebesluit
VS – Jerome Powell spreekt
11:00
14:30
20:00
20:30
Donderdag 15 juniCNY – Industriele productie
EUR – ECB rentebesluit
EUR – Christine Lagarde spreekt
VS – Philadelphia Fed manufacturing index
VS – Kern detailhandelsverkopen
VS – Winkelverkopen
VS – Industriele productie
VS – Bedrijfsvoorraden
04:00
14:15
14:45
14:30
14:30
14:30
15:15
16:00
Vrijdag 16 juniEUR – Inflatie (CPI)
VS – Michigan consumentenvertrouwen
11:00
16:00

Bronnen:

www.reuters.com/technology/amd-likely-offer-details-ai-chip-challenge-nvidia-2023-06-13/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.