Artikel laten voorlezen

Het optimisme op de beurs blijft ontzettend hoog, dankzij het enthousiasme over kunstmatige intelligentie. De Nasdaq Composite index (+1,14%) bereikte afgelopen vrijdag een all-time high op en werd daarmee de laatste van de grote Amerikaanse aandelenindexen die dit jaar een record slot bereikte. De S&P 500 (+0,80%) en de Nasdaq boekten vorige week bovendien hun zevende weekwinst in acht weken. De Semiconductor index blonk wederom uit met stevige winsten voor onder andere Nvidia (+4%), Broadcom (+7,6%) en AMD (+5,25%).

Arkhouse Management en Brigade Capital Management verhogen hun bod om warenhuisketen Macy’s over te nemen met bijna $1 miljard, volgens een persbericht op zondag. Macy’s had eerder het voorstel afgewezen omdat het bod naar eigen zeggen geen “overtuigende waarde” bood aan aandeelhouders. Het nieuwe bod waardeert de aandelen van Macy’s op $ 24 per aandeel, of $ 6,6 miljard, wat meer dan 34% boven de laatste slotkoers van $ 18,01 ligt.

Na een beter dan verwacht kwartaalcijferseizoen en een hoger dan verwachte inflatie, richten beleggers hun aandacht nu weer op het monetaire beleid. Deze week volgen wellicht aanwijzingen over de toekomstige richting van de rentetarieven van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve. Hij zal het Huis van Afgevaardigden op woensdag voorzien van monetaire beleidsupdates en de Senaat op donderdag. Verder wordt er uitgekeken naar het Amerikaanse werkloosheidscijfer dat op vrijdag verschijnt. Het ADP banenrapport en gegevens over vacatures in januari worden op woensdag al gepubliceerd.

De olieprijzen stegen licht op maandag nadat het oliekartel OPEC+ had ingestemd om de vrijwillige productieverlagingen tot het tweede kwartaal te verlengen. Het zwarte goud steeg voor het eerst in 4 maanden boven de $ 80 per vat.

Europa opent groen

De Europese markten zullen hoger beginnen aan de nieuwe handelsweek. Afgelopen vrijdag sloten de indices ook hoger, ondanks licht tegenvallende inflatiecijfers. De consumentenprijsindex is in februari met 2,6% is gestegen. Dit betekende weliswaar een daling van de 2,8% in januari, maar economen hadden een inflatie van 2,5% voorspeld.

Deze gegevens zijn cruciaal voor de Europese Centrale Bank, die komende donderdag het rentebesluit op de agenda heeft staan. Christine Lagarde heeft een lastige opgave nu de economische groei in veel delen van de eurozone stagneert, terwijl de inflatie nog altijd boven de doelstelling noteert. De markt verwacht dat de ECB, net als de Fed, in juni zal beginnen met het verlagen van de rente. 

In Azië steeg de Japanse Nikkei 225 index maandag tot boven de 40.000, na een stijging van 0,46%, waarmee een recordhoogte werd bereikt. De aandelen van Chinese EV-fabrikanten genoteerd in Hong Kong daalden stevig op maandag. Aandelen van Li Auto leidden de dalingen met een val van bijna 11%, terwijl NIO met 4,6% onderuit ging, Xpeng met 3,9% en BYD met 1,3%. Er bestaan zorgen over prijsoorlogen in de Chinese EV-markt, de grootste ter wereld. BYD lanceerde op maandag ook een nieuwe versie van zijn best verkochte auto, de Yuan Plus crossover, ook bekend als de Atto 3 in het buitenland, met een lagere prijs dan zijn voorganger, aldus Reuters.

Beursagenda

Maandag 4 maartJPY – Kapitaalsuitgaven00:50
Dinsdag 5 maartTokyo Basis CPI
CNY – Cainxin Services PMI
DE – Diensten inkoopamanagersindex (PMI)
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
EUR – Diensten PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Diensten PMI
VS – Fabrieksorders
VS – ISM niet-verwerkende industrie
00:30
02:45
09:55
10:00
10:00
15:45
15:45
16:00
16:00
Woensdag 6 maartDE – Handelsbalans
EUR – Detailhandelsverkopen
VS – ADP banenrapport
VS – Jobless claims
VS – Fed-voorzitter Powell spreekt
VS – JOLT’s vacatures
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-lid Daly spreekt
VS – Beige Book
08:00
11:00
14:15
16:00
16:00
16:30
16:30
18:00
20:00
Donderdag 7 maartCNY – Export
CNY – Import
EUR – ECB rentebesluit
VS – Jobless claims
VS – FOMC-lid Mester spreekt
04:00
04:00
14:15
14:30
14:30
Vrijdag 8 maartJPY – Uitgaven gezinnen
DE – Industriële Productie
EUR – BBP
VS – FOMC-lid Williams spreekt
VS – Werkloosheidscijfers
VS – WASDE-rapport
00:30
08:00
11:00
14:30
14:30
18:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.