Artikel laten voorlezen
|
Verenigde Staten
De aandelenmarkten in de Verenigde Staten konden op woensdag in het groen sluiten, waarbij de S&P 500 en de NASDAQ nieuwe records vestigden. De indexen stegen respectievelijk met 0,47% en 0,94%. De Dow Jones had het moeilijker en liet een kleine daling van 0,02% zien.
Ondanks de overwegend groene cijfers op Wall Street kwam er wel wat verontrustend nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal jobs in de private sector kromp in juni onverwacht, zoals bleek uit cijfers van ADP. De jobmarkt kromp met 33 000 banen, wat de eerste daling was sinds maart 2023. Economen hadden een toename van 100 000 jobs voorspeld. Daarnaast werd het cijfer van de maand mei naar beneden bijgesteld. In plaats van een toename van 37 000 jobs vorige maand, waren dit er slechts 29 000. Het merendeel van het banenverlies kwam voor rekening van de professionele en zakelijke dienstverlening, de gezondheidszorg en het onderwijs. De krimp werd getemperd door een toename van het aantal jobs in de verwerkende industrie en de mijnbouw. Deze vertragende arbeidsmarkt kan mogelijk een teken zijn dat de Amerikaanse economie niet zo sterk is als beleggers denken. Vandaag geeft ADP een nieuw rapport vrij over de nonfarm payrolls. Indien ook dit cijfer tegenvalt, wordt de kans op een renteverlaging van de Federal Reserve later deze maand steeds groter. De centrale bank heeft immers een dubbel mandaat waarbij de instelling de inflatie onder controle moet houden, maar ook moet streven naar een maximale werkgelegenheid. Opmerkelijke stijgers waren aandelen die een blootstelling hebben aan Vietnam. Na lang onderhandelen hebben de Verenigde Staten en Vietnam een handelsdeal gesloten. Hierover verderop meer. Nike, dat ongeveer de helft van zijn schoenen in zowel China als Vietnam produceert, sloot 4% hoger. Andere kledingmakers surften mee op dit goede nieuws met een stijging van respectievelijk 1,83% en 2,85% voor Under Armour en On Holding.
Blik op Azië
De Aziatische markten geven geen eenduidige richting aan. De Japanse sterindex Nikkei 225 noteert aan een klein verlies van 0,15%. De breder samengestelde Topix noteert vlak. De Hang Seng index uit Hongkong verliest 0,74% terwijl de CSI 300 van het Chinese vasteland 0,62% wint.
De aandelenmarkt in Vietnam noteert aan haar hoogste niveau in drie jaar. De aangekondigde handelsdeal tussen de Verenigde Staten en Vietnam heeft hier uiteraard iets mee te maken. Hoewel de exacte details nog niet duidelijk zijn, maakte president Trump bekend dat de Verenigde Staten een tarief van 20% zullen hanteren op de import van Vietnamese goederen. Daarnaast zal Vietnam geen invoertarief opleggen op Amerikaanse producten, waardoor de Verenigde Staten een vrije toegang hebben tot de Vietnamese markten. Vietnam stemde er ook mee in dat op goederen een tarief van 40% zou worden geheven als ze afkomstig waren uit een ander land en naar Vietnam werden overgebracht om uiteindelijk naar de Verenigde Staten te worden verscheept. Dit proces, bekend als transshipment, wordt gebruikt om handelsbarrières te omzeilen. China, een van de grootste exporteurs naar de Verenigde Staten, zou Vietnam op grote schaal gebruiken als overslagcentrum. Het is wel nog onduidelijk wanneer de nieuwe regels van kracht worden en of deze overeenkomst reeds effectief ondertekend is door beide partijen.
Europa
De markten in Europa lieten een gemengd beeld zien. De BEL20 sloot vlak terwijl de FTSE 100 een kleine daling van 0,12% liet zien, in een zeer volatiele handelssessie. De Franse CAC40 kon wel met winst sluiten, net zoals de Duitse DAX. De indexen stegen met respectievelijk 0,99% en 0,49%. De pan-Europese STOXX 600 steeg met 0,18%.
In Verenigd Koninkrijk beleefde de aandelenmarkt, maar vooral de obligatiemarkt, een uitzonderlijk volatiele sessie. De Britse tienjaarsrente steeg plots met 16 basispunten naar 4,61%. De begroting in het Verenigd Koninkrijk ziet er allesbehalve goed uit, waardoor het land genoodzaakt is om fors te besparen. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje bleek dat de besparingen minder zijn dan verwacht, waardoor beleggers vrezen dat de begroting niet snel op orde zal komen. Ook in eigen rangen krijgt Starmer hiervoor kritiek. Hier kwam ook nog bij dat Starmer niet meteen zijn steun uitsprak voor zijn minister van Financiën Rachel Reeves, wat beleggers nog meer ongerust maakte. Sinds het blitzoptreden van voormalig premier Liz Truss zijn beleggers het vertrouwen in de Britse overheid wat verloren. Het land kampt met een hoge rente waardoor de rentelasten een steeds groter stuk van de uitgaven op zich nemen. Beleggers stuurden met massale verkoop van Britse obligaties een stevige waarschuwing uit, dat een roekeloos begrotingsbeleid niet langer getolereerd wordt.
Naar verwachting zullen de Europese markten hoger openen. Op het vlak van bedrijfsresultaten is het een rustige dag op het oude continent. Wel worden de Purchasing Managers’ Indexen van Italië en Spanje vrijgegeven. De PMI is een belangrijke economische indicator die wordt afgeleid uit enquêtes onder inkoopmanagers in verschillende sectoren. De index weerspiegelt de gezondheid van de productie- en dienstensector van een economie door veranderingen te meten in bedrijfsomstandigheden zoals werkgelegenheid, productie, nieuwe orders en prijzen.
Beursagenda
Donderdag 3 juli | EUR – S&P Globals PMI EUR – ECB notulen VS – Jobless claims VS – Werkloosheidscijfers VS – Diensten PMI VS – Fabrieksorders VS – Independence Day | 10:00 13:30 14:30 14:30 15:45 16:00 NYSE sluit 19:00 |
Vrijdag 4 juli | VS – Independence Day DE – Fabrieksorders | NYSE gesloten 08:00 |
Gebruikte bronnen:
https://www.cnbc.com/2025/07/02/adp-jobs-report-june-2025.html
https://www.cnbc.com/2025/07/03/european-markets-on-thurs-july-3-stoxx-600-ftse-dax-cac.html
https://www.cnbc.com/2025/07/01/stock-market-today-live-updates.html
https://www.cnbc.com/2025/07/02/trump-trade-vietnam-deal.html
https://www.cnbc.com/2025/07/03/asia-stock-markets-today-live-updates-nikkei-225-asx-200-kospi-csi-300-nifty-50-hang-seng.html
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart