Artikel laten voorlezen

De drie Amerikaanse beurzen zijn hard op weg om weer een mooie week in de boeken te zetten. Voor de tweede dag op rij sloten alle drie de grote aandelenindexen op recordniveaus. De Dow steeg ongeveer 0,7%, terwijl de S&P 500 en de Nasdaq Composite respectievelijk ongeveer 0,3% en 0,2% konden bijschrijven. Het was ook de vierde opeenvolgende winstdag voor de drie indexen, waardoor de S&P 500 deze week al met 2,4% is gestegen. De Nasdaq steeg al met bijna 2,7% en de Dow Jones is de beste van de drie, met een stijging van bijna 2,8% tot en met donderdag.

Een reden voor het marktoptimisme zou kunnen liggen in de verwachting van de Fed voor drie renteverlagingen dit jaar, zelfs na een aantal sterke inflatierapporten, zo bleek woensdag uit de Dot Plot. In dat rapport delen alle centrale bankiers hun verwachtingen voor de rentestand voor de komende maanden en jaren.

De grootste Amerikaanse vermogensbeheerder Vanguard verwacht echter niet dat de Federal Reserve de rente dit jaar zal verlagen. Deze verrassing zou kunnen leiden tot een behoorlijke teleurstelling bij beleggers. Vanguard denkt bovendien ook dat de Amerikaanse aandelenmarkt op dit moment relatief overgewaardeerd is.

In de nabeurs-handel stegen de aandelen van FedEx met 13%. Het koeriersbedrijf rapporteerde aangepaste winsten die de schattingen van analisten overtroffen, hoewel de omzet wat tegenviel. Lululemon daalde met 11%, nadat de retailer van sportkleding een zwakke outlook meedeelde, mede door een vertragende groei in Noord-Amerika.

Justitie VS klaagt Apple aan

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Apple aangeklaagd, met als beschuldiging dat het iPhone-ecosysteem een monopolie vormt ten koste van consumenten en concurrenten, en wijst op Apple’s praktijken in andere bedrijfssegmenten zoals reclame en FaceTime. In reactie op het nieuws daalde het aandeel Apple met ruim 4%.

De aanklacht stelt dat Apple anti-concurrentiële stappen heeft genomen om iPhone-gebruikers te behouden en noemt dit een bedreiging voor het gesloten bedrijfsmodel van Apple. De aanklacht kan grote gevolgen hebben voor belangrijke bedrijfsonderdelen van Apple, zoals de iPhone en Apple Watch.

China onderuit en Europa opent lager

De headline inflatie van Japan voor februari kwam uit op 2,8%, een stijging ten opzichte van de 2,2% die in februari werd gezien. De kerninflatie, die de prijzen van voedsel en energie uitsluit, was 2,8% in vergelijking met 2% in de voorgaande maand. De BOJ verklaarde dinsdag in zijn monetaire beleidsverklaring dat “het inflatiedoel van 2% op een duurzame en stabiele manier zou worden bereikt”.

Na een nieuw hoogtepunt trok de Nikkei trok zich echter terug en sloot net onder de 41.000 punten, met een stijging van 0,18% tot 40.888,43. Ook de Hang Seng-index van Hongkong daalde met 2,17%, voornamelijk door slechte prestaties van aandelen in elektrische voertuigen.

De Europese markten zullen vrijdag negatief openen, nadat de aandelen op donderdag nog naar een recordhoogte stegen. De Bank of England hield de rente zoals verwacht op donderdag, maar liet doorschemeren dat verlagingen in het verschiet zouden kunnen liggen nu de inflatie sneller daalt dan verwacht.

Beursagenda

Vrijdag 22 maartJPY – Nationale CPI
DE – Bedrijfsverwachtingen
DE – ifo bedrijfsklimaat index
00:30
10:00
10:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.