Artikel laten voorlezen

Afgelopen week schoten de Amerikaanse beurzen opnieuw naar recordhoogtes. Deze stijgingen werden aangejaagd door een toespraak van de Federal Reserve, die het tijdschema voor drie renteverlagingen dit jaar min of meer bevestigde. De S&P 500 steeg met ongeveer 2,3%, terwijl de Dow Jones bijna 2% won en boekte daarmee zijn beste week sinds december. De Nasdaq Composite steeg vorige week met ongeveer 2,9%. Het aandeel Apple deed het echter niet zo goed. Op donderdag daalde de koers met ruim 4%, nadat de Amerikaanse overheid de smartphonemaker aanklaagde wegens misbruik van zijn monopoliepositie.

Op vrijdag bleven de koersuitslagen echter zeer beperkt. De S&P 500 sloot 0,14% lager op 5.234 punten, terwijl de Nasdaq +0,16% kon bijschrijven. Opvallend genoeg kleurde de markten overwegend rood, maar enkele zwaargewichten als Nvidia (+3,1%) en Alphabet (+2%) hielden de markten overeind.

Het algemene beleggerssentiment blijft echter boven het historische gemiddelde, bleek uit de meest recente wekelijkse enquête van de American Association of Individual Investors, wat duidt op aanhoudend marktoptimisme. Toch vrezen sommige beleggers de potentiële impact van een te lang uitgerekte rally en mogelijk hogere rentes voor langere tijd.

Ondertussen zakken de rendementen op de obligatiemarkten langzaam weg, omdat de Fed zich opnieuw heeft toegewijd aan renteverlagingen dit jaar. Ook de goudprijs zit in de lift, mede dankzij een zwakkere dollar, wat de aantrekkelijkheid van goud verhoogd. Vanochtend stond goud 0,4% hoger op $2.172,09.

Deze week krijgen beleggers meer inzicht in de inflatietendensen met de persoonlijke consumptie-uitgavenprijsindex (PCE) van februari, de voorkeursinflatiemaatstaf van de Fed, die vrijdagochtend wordt vrijgegeven. De marktreactie zal op de volgende maandag worden bepaald, gezien het feit dat de beurzen gesloten blijven op Goede Vrijdag.

Europa opent vlak

Ook in Europa leidde het optimisme ertoe dat verschillende aandelenbeurzen nieuwe recordniveaus bereikten. De Europese markten lijken een gemengde start te maken in de nieuwe handelsweek op maandag. Aziatisch markten lieten overwegend rode uitslagen zien.

Aandelen van het in Hongkong genoteerde Chinese voedselbezorgbedrijf Meituan sprongen tot wel 9,6% hoger naar 96,80 Hongkongse dollars, het hoogste niveau sinds eind november. Het bedrijf rapporteerde een omzet van 73,7 miljard yuan ($10,31 miljard) voor het vierde kwartaal – een stijging van 22,6% ten opzichte van een jaar eerder. De jaaromzet van het bedrijf was 276,7 miljard yuan ($38,44 miljard), een stijging van 26% ten opzichte van het vorige jaar. Meituan gaf aan dat het “blijft investeren in de Chinese consumentenmarkt en technologisch onderzoek en ontwikkeling.”

In Japan daalde de Nikkei 225 index met ruim 1%. Masato Kanda, Japan’s hoogste valutadiplomaat, stelt dat de huidige zwakte van de Japanse yen niet overeenkomt met de fundamenten van de munt, aldus Reuters. De yen is gestaag verzwakt in de afgelopen twee weken, ondanks dat de Bank van Japan de rentetarieven verhoogde.

Beursagenda

Maandag 25 maartVS – Bouwvergunningen
VS – FOMC-lid Bostic
VS – Nieuwe huizenverkopen
13:00
15:00
15:00
Dinsdag 26 maartDE – GfK consumentenklimaat
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – S&P/CS HPI Samengesteld
VS – CB Consumentenvertrouwen
08:00
13:30
14:00
15:00
Woensdag 27 maartVS – Ruwe olievoorraden15:30
Donderdag 28 maartDE – Detailhandelsverkopen
DE – Werkloosheidscijfer
VS – Jobless claims
VS – BBP
VS – Chicago inkoopmanagersindex PMI
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
VS – Voorlopige huizenverkopen
08:00
09:55
13:30
13:30
15:00
15:00
15:00
15:00
Vrijdag 29 maartVS – Goede Vrijdag
EUR – Goede Vrijdag
NYSE gesloten
Euronext gesloten

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.