Artikel laten voorlezen

Afgelopen handelsweek noteerden de drie grote Amerikaanse beursindices winsten, aangewakkerd door bemoedigende economische cijfers. De economische groei in het vierde kwartaal overtrof de verwachtingen, terwijl de kerninflatie op jaarbasis lager uitviel dan economen hadden voorspeld, wat wijst op een afkoeling van de prijsstijgingen. Desondanks waren de marktwinsten bescheidener in vergelijking met de rally van de voorgaande week, vooral na teleurstellende resultaten van grote bedrijven zoals Intel en Tesla. Afgelopen vrijdag sloot de S&P 500 met een verlies van 0,07%, terwijl de Nasdaq 0,36% lager sloot.

Deze maandagochtend laten de futures op de Amerikaanse aandelenmarkten een gemengd beeld zien. De S&P 500 en Dow Jones future staan licht lager, terwijl de Nasdaq een klein plusje laat zien. Wall Street kijkt uit naar de kwartaalcijfers van diverse technologiegiganten en het rentebesluit van de Federal Reserve. Beleggers gaan er bijna zeker van uit dat de centrale bank de rentetarieven ongewijzigd zal laten. Handelaren in de fed funds futures markt schatten de kans dat de Fed de rente niet zal verlagen op bijna 97%, volgens de CME Group. De meningen zijn nog verdeeld over het feit of de rente vervolgens in maart zal worden verlaagd.

Deze week wordt de drukste week van het cijferseizoen, met 19% van de bedrijven in de S&P 500 die hun resultaten bekendmaken. Grote technologiebedrijven zoals Microsoft, Apple, Meta, Amazon en Alphabet zullen hun cijfers publiceren. Beleggers zullen ook aandacht besteden aan de kwartaalcijfers van verschillende Dow-bedrijven waaronder Boeing en Merck.

In ander nieuws, stegen de olieprijzen licht nadat door Iran gesteunde militanten Amerikaanse troepen in Jordanië doodden met raketten. De wereldwijde benchmark Brent handelde 0,35% hoger op $ 83,84 per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate futures met 0,42% stegen tot $ 78,34 per vat. Volgens het Witte Huis kwamen drie Amerikaanse militairen om bij een aanval met een onbemande drone op troepen in een buitenpost in het noordoosten van Jordanië, nabij de grens met Syrië.

Grafiek: S&P 500 (SPX)

Azië overwegend hoger & Europa opent vlak

In Hongkong daalden de aandelen van Evergrande met 12,2%, voordat de handel werd stopgezet. Een rechtbank in Hongkong beval de liquidatie van de Chinese vastgoedontwikkelaar. Evergrande, ooit een van de grootste vastgoedontwikkelaars van China kampt al enige tijd met een schuldencrisis. De meest schuld beladen vastgoedontwikkelaar ter wereld verzuimde in 2021 en kondigde vorig jaar maart een herstructureringsprogramma voor buitenlandse schulden aan.

Op de Aziatische aandelenmarkten liet China’s CSI 300 index een daling zien van 0,26%, voornamelijk door verliezen in Shenzhen, terwijl de Hang Seng index in Hongkong 0,55% hoger noteert. Belangrijke gebeurtenissen deze week zijn de publicatie van de Chinese industriële activiteit cijfers voor januari. Ook Taiwan en Hongkong zullen op woensdag hun BBP-cijfers voor het vierde kwartaal bekendmaken. De Japanse Nikkei 225 herstelde van de verliezen op vrijdag en steeg met 0,94%, terwijl de breder samengestelde Topix met 1,26% klom.

In Europa sloten de aandelenmarkten op vrijdag op het hoogste niveau in twee jaar, terwijl beleggers de laatste beslissing van de Europese Centrale Bank en recente economische gegevens en kwartaalcijfers verwerkten. Ook sterke kwartaalcijfers van giganten als ASML en LVMH droegen bij aan de positieve stemming. LVMH steeg met 13%, nadat de toegenomen verkopen in het vierde kwartaal wezen op een heropleving voor de luxesector.

De ECB voldeed aan de marktverwachtingen door de rentetarieven op hun huidige recordhoogte te houden. Het depositotarief voor de eurozone bleef voor de derde opeenvolgende vergadering op 4%. De ECB benadrukte dat zij de rentetarieven voor een “voldoende lange duur” hoog zal houden om de inflatie naar het doel te brengen. Desondanks verwacht de markt dat de centrale bank in april of juni haar eerste renteverlaging zal doorvoeren.

Grafiek AEX-index (EOE)

Beursagenda

Maandag 29 januariNL – Philips Q4-cijfers08:00
Dinsdag 30 januariDE – BBP
EUR – BBP
VS – CB Consumentenvertrouen
VS – JOLT’s vacature
VS – Alphabet Q4-cijfers
VS – Microsoft Q4-cijfers
VS – Starbucks Q4-cijfers
10:00
11:00
16:00
16:00
22:00
22:00
22:00
Woensdag 31 februariCNY – Productie PMI
NL – ING Q4-cijfers
NL – Shell Q4-cijfers
DE – Inflatie (CPI)
VS – Jobless claims
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Fed rentebesluit
VS – Fed persconferentie
VS – Amazon Q4-cijfers
VS – Meta Q4-cijfers
VS – Apple Q4-cijfers
02:30
08:00
08:00
14:00
14:15
16:30
20:00
20:30
22:00
22:00
22:00
Donderdag 1 februariVS – Jobless claims
VS – Productie PMI
14:30
15:45
Vrijdag 2 februariVS – Werkloosheidscijfer14:30

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.