Artikel laten voorlezen

Wall Street kende een sterke dag. De Dow Jones steeg met 1,11% naar 34.960 punten. De Nasdaq 100 klom met 0,84% tot 15.489 punten en de S&P 500 nam toe met 0,91% tot 4.509 punten. Over het algemeen eindigden alle sectoren gisteren in het groen. De vastgoed- en nutssectoren waren daarbij de grootste uitschieters.

Zoals we gisteren in de Morning Call al aangaven, is het aandeel ARM Holdings nu genoteerd op de Nasdaq. Op de eerste handelsdag steeg dit aandeel van een openingsprijs van $56 naar $63,54. Dit is een stijging van meer dan 13%. De eerste dagen na een IPO zijn doorgaans volatiel. Volgende week verwachten we meer informatie over de twee andere grote geplande IPO’s: Instacard en Klaviyo.

We merkten ook een daling van 1,80% in het aandeel HP. Uit de SEC filings bleek dat Warren Buffett zijn positie in HP heeft verminderd met 4,5%. Het aandeel van Moderna steeg daarentegen met 3,90% na positief nieuws over hun mRNA-griepvaccin. Moderna is ook van plan om vaccins te ontwikkelen tegen kanker. Hiervoor werken ze samen met Merck. De resultaten van dit onderzoek worden in het vierde kwartaal verwacht.

LYNX+, Nasdaq 100 index, 15/09/2023

Blik op Azië en Europa

In Azië zijn vandaag de cijfers van de Chinese industriële productie bekendgemaakt. Ten opzichte van het afgelopen jaar zien we een groei van 4,5%, wat hoger is dan de verwachte 3,9%. Dit is positief nieuws voor zowel China als de wereldwijde economie. Daarnaast heeft de Chinese overheid besloten dat banken minder contant geld als reserve hoeven aan te houden, wat bedoeld is om meer geld in de economie te injecteren. Opmerkelijk is dat dit al de tweede keer is dit jaar dat de Chinese centrale bank zo’n verlaging doorvoert.

De Aziatische beursindices tonen overwegend groene cijfers, met als uitzondering de Shanghai Composite index. De Nikkei 225 staat 1,14% hoger en noteert rond de 33.550 punten, dichtbij de recordhoogte van begin juli. De Hang Seng index staat op het moment van schrijven 1,20% hoger.

LYNX+, Hang Seng index, 15/09/2023

De ECB heeft voor de tiende keer op rij de rente verhoogd. De rente voor de basisherfinancieringstransacties, rentetarieven voor marginale beleningsfaciliteit en depositofaciliteit bedragen nu respectievelijk 4,50%, 4,75% en 4%. Volgens de verwachtingen van de ECB zal de inflatie pas tegen 2025 terug rond de 2% zijn. Van verwachte BBP-groei is nagenoeg geen sprake meer in 2023. Met opnieuw een verhoging zou een economische recessie dichterbij kunnen komen. Stagflatie, een situatie waarbij de economie krimpt en terzelfdertijd de inflatie terug oploopt, is een theoretische mogelijkheid. Energieprijzen zitten terug in de lift en de rente begint nu echt parten te spelen. De eerlijkheid gebied ons om wel te stellen dat de ECB niet zo’n goed track record heeft op het vlak van voorspellingen van inflatie en economische groei.

De Europese indices reageerden positief op de renteverhoging. De BEL 20 klom 1,35% tot 3.690 punten. De AEX steeg 1,30% naar een slotkoers van 744,5 punten. De DAX en Euro Stoxx 50 klommen respectievelijk 1,47% en 2,02%.

Vandaag wordt om 8:45 uur het Franse inflatiecijfer gepubliceerd. Verder zal Christine Lagarde opnieuw het woord nemen tijdens een persconferentie in Spanje. Het event wordt voorzien om 11:45 uur. Vandaag zien we voorbeurs een sterke opening van de Europese futures. Winsten lopen op tot meer dan 0,80%.

Beursagenda

Vrijdag 15 septemberCNY – Industriële Productie
CNY – Werkloosheidscijfer
EUR – Lonen in de Eurzone
EUR – Handelsbalans
VS – Export prijsindex
VS – Import prijsindex
VS – Industriële Productie
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
04:00
04:00
11:00
11:00
14:30
14:30
15:15
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2023/html/ecb.mp230914~aab39f8c21.nl.html

www.bloomberg.com/news/articles/2023-09-14/arm-s-ipo-lures-in-retail-traders-seeking-exposure-to-ai-trend?srnd=premium-europe

english.www.gov.cn/archive/statistics/page_1.html

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.