Artikel laten voorlezen

Sterk optimisme kenmerkt de beurs, met verschillende aandelenindices die nieuwe recordhoogtes bereiken. Dit sentiment werd versterkt na de publicatie van de kwartaalcijfers van Nvidia, een toonaangevende chipontwerper, die zelfs een nieuw record vestigde. Het aandeel Nvidia steeg op één handelsdag met maar liefst 277 miljard dollar. Om deze enorme waardestijging in perspectief te plaatsen: dit is meer dan het bruto binnenlands product (BBP) van Portugal in 2023, dat 255 miljard dollar bedroeg. Voor meer informatie over Nvidia, lees het artikel: ‘Aandeel Nvidia blijft onbetwiste AI-koning‘.  

Reddit heeft gisteren zijn beursintroductiedocument bij de Securities and Exchange Commission (SEC) ingediend. Als dit wordt goedgekeurd, zal Reddit in maart genoteerd worden onder het symbool ‘RDDT’. Uit de prospectus blijkt dat Reddit in 2023 een omzet van 666,7 miljoen dollar realiseerde, een stijging van 20% ten opzichte van 2022. Ondanks deze groei lijdt het bedrijf nog steeds verlies, met een nettoverlies van 90,8 miljoen dollar. Een succesvolle beursintroductie van Reddit zou het begin kunnen markeren van een opleving in beursintroducties.

Vandaag openen onder andere Berkshire Hathaway, Fomento Economico Mexicano en Coca-Cola Europacific Partners hun boeken. Er staan geen belangrijke punten op de macro-economische agenda in de Verenigde Staten.

Tot slot een opmerking over de rentevoet. Er is veel te doen rond de rentevoet van de Federal Reserve (Fed). Speculatie over wanneer de rente zal dalen houdt beleggers alert. Beleggers met voornamelijk longposities doen er goed aan te hopen dat de rente nog enige tijd hoog blijft. In tegenstelling tot wat veel beleggers denken, presteren de beurzen namelijk slecht wanneer de Fed begint met het verlagen van de rente. Tijdens de rentecycli in 2001 en 2007-2008 zagen we bijvoorbeeld dat de S&P 500-index sterk daalde en pas weer begon te stijgen toen de Fed de rente stabiliseerde. Beleggers die hopen op forse renteverlagingen van de Fed, moeten dus rekening houden met een verhoogde kans op dalende aandelenkoersen. In de grafiek hieronder ziet u het renteverloop die de Fed heeft gehanteerd.

https://fred.stlouisfed.org/series/FEDFUNDS

Blik op Azië en Europa

Vandaag knalt Nikkei 225 opnieuw hoger. De Japanse index noteert nu boven 39.000 punten. De sterke stijging van de Japanse aandelenindex moet wel in perspectief geplaatst worden met een zwakke Japanse yen. De Hang Seng index uit Hong Kong noteert nu 0,24 % lager terwijl de Shanghai Composite 0,11 % hoger noteert. Chinese beurs klom de afgelopen dagen onafgebroken. Beleggers lijken winst te nemen en wachten nu op meer informatie omtrent mogelijke fiscale stimuli van de Chinese overheid.

De aandelenindices in Europa presteerden goed gisteren. De AEX klom intraday naar een nieuwe all-time high van 861,63 punten. De aandelen uit de halfgeleidersector zoals ASML, Besi en ASM International trokken de kar. De BEL 20 index is nog ver verwijderd van een nieuwe recordkoers maar steeg gisteren ook 0,51 % tot 3.696 punten.

Op macro-economisch vlak werden gisteren heel wat Europese PMI-cijfers gepubliceerd. Frankrijk kwam beter uit dan de verwachte consensus terwijl Duitsland terug een zwakke productie PMI voorlegt. Economen zeggen dat Berlijn met structurele oplossingen moet komen.

In Europa worden vandaag de boeken geopend bij Brunel, Cofinimmo, Proximus en Texaf. Op de macro-economische agenda staat de Duitse ifo Business Climate index.

Beursagenda

Vrijdag 23 februariJPY – Verjaardag van Keizer
DE – BBP
DE – Bedrijfsverwachtingen
TSE gesloten
8:00
10:00

Gebruikte bronnen:

www.investor.nvidia.com/news/press-release-details/2024/NVIDIA-Announces-Financial-Results-for-Fourth-Quarter-and-Fiscal-2024/

www.sec.gov/Archives/edgar/data/1713445/000162828024006294/reddits-1q423.htm

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.