Artikel laten voorlezen

Na een zwakke dinsdag zagen we gisteren een mooi herstel op de meeste aandelenbeurzen. De S&P 500 steeg met 0,96% en de Nasdaq Composite kon een winst van 1,3% bijschrijven. Daarmee konden de indices echter niet de volledige verliezen van dinsdag goedmaken. Voornamelijk de hoger dan verwachte inflatiecijfers in combinatie met andere sterke economische indicatoren, doen beleggers twijfelen over het toekomstige monetaire beleid. Aanvankelijk ging de markt uit van een renteverlaging in maart, maar inmiddels bestaat er zelfs twijfel of deze tijdens de beleidsvergadering in mei nog komt.

Beleggers hebben verder vooral oog voor individuele bedrijfscijfers. Een opvallende stijger was het aandeel Uber dat bijna 15% kon bijschrijven. Uber kwam vorige week al met kwartaalcijfers, maar kondigde gisteren aan voor $7 miljard aan eigen aandelen terug te gaan kopen. “De goedkeuring van ons eerste aandelen-inkoopprogramma ooit is een blijk van vertrouwen in het sterke financiële momentum van het bedrijf”, zei Uber CFO Prashanth Mahendra-Rajah woensdagochtend in een persbericht.

Cisco Systems daalde ruim 5% in de nabeurshandel, nadat het techbedrijf ontslagen aankondigde en een zwakke omzetverwachting afgaf. Tripadvisor maakte daarentegen een sprong van 7% na het verslaan van de analistenverwachtingen. Het tech-aandeel Twilio daalde met 11% nadat de omzet in het vierde kwartaal lager uitkwam dan verwacht.

Ook werd bekend dat Berkshire Hathaway zijn belangen in Apple en HP heeft afgebouwd in het 4e kwartaal van 2023. Het fonds van Warren Buffett heeft ook de beurswaakhond SEC verzocht om ten minste één van zijn belangen niet openbaar te maken. Het bedrijf deed een soortgelijk verzoek in zijn derde kwartaalarchivering.

Beleggers krijgen donderdag uit naar meer insights over de staat van de Amerikaanse economie, met onder meer de detailhandelsverkopen van januari en de wekelijkse werkloosheidsclaims.

S&P 500 index (SPX)

Japan en VK in een recessie

De Japanse Nikkei 225 index zag vannacht opnieuw een stijging van 1,21% en sloot op 38.157 punten. Dit is de eerste keer sinds 1990 dat de index boven de 38.000 punten sloot. Tegelijkertijd werd bekend dat Japan in een economische recessie is beland, aangezien het BBP voor het tweede opeenvolgende kwartaal kromp.

Het BBP van Japan daalde in het vierde kwartaal met 0,4% op jaarbasis, een flinke tegenvaller vergeleken met de door Reuters gepolste economen die een groei van 1,4% verwachtten. Deze krimp volgt op een daling van het BBP met 3,3% in het derde kwartaal. Na deze krimp verloor Japan zijn positie als ‘s werelds derde grootste economie aan Duitsland.

Europese aandelenmarkten openen vermoedelijk hoger op donderdag, terwijl zojuist bekend werd dat ook het VK in een recessie is beland. Volgens het Office for National Statistics is het BBP van het Verenigd Koninkrijk in de laatste drie maanden van het jaar met 0,3% gekrompen, de tweede opeenvolgende daling per kwartaal.

Beursagenda

Donderdag 15 februariJPY – BBP
EUR – Handelsbalans
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Industriële productie
00:50
11:00
14:30
14:30
14:30
15:15
Vrijdag 16 februariVS – Bouwvergnningen
VS – PPI
VS – Bouwstarters
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
14:30
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.