Artikel laten voorlezen

Gisteren bleven de Amerikaanse beurzen gesloten in verband met President’s Day. Op dinsdagmorgen staan de futures op Wall Street licht lager. De futures gekoppeld aan de S&P 500 en Nasdaq-100 daalden beiden met 0,23%. Deze bewegingen volgden op een verliesgevende week op Wall Street nadat economische gegevens zorgen wekten dat de Federal Reserve mogelijk niet zo snel, of zoveel, de rentetarieven zou verlagen als beleggers dit jaar hadden verwacht.

Alle drie de grote indices braken vorige week hun vijf weken durende winstreeksen. Beleggers beginnen steeds meer te twijfelen aan het rentepad van de Fed, doordat zowel de consumentenprijzen als de groothandelsprijzen sneller stegen dan verwacht. “De Fed zal bezorgd zijn over de CPI- en PPI-rapporten van januari,” zei Bill Adams, hoofdeconoom bij Comerica Bank. “De inflatiegegevens van januari zullen de neiging van de Fed versterken om de rentetarieven slechts geleidelijk te verlagen in 2024.”

Beleggers zullen vandaag uitkijken naar de leading index en economische gegevens over niet-industriële sectoren. Op het vlak van bedrijfsresultaten zullen handelaren de resultaten van Home Depot en Walmart in de gaten houden, die vanmiddag worden verwacht. Nabeurs komt Palo Alto Networks met cijfers naar buiten. Alle ogen zijn echter gericht op Nvidia dat woensdagavond met de resultaten komt. Nvidia is onderdeel van het groepje van 7 aandelen dat verantwoordelijk is voor het grootste deel van de beursrally.

De zogenaamde “Magnificent 7” aandelen zijn nu meer waard dan bijna elk land ter wereld, volgens nieuw onderzoek van Deutsche Bank. De sterke stijging van de winsten en marktkapitalisaties van de zeven Amerikaanse techreuzen — Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla — overtreffen die van alle beursgenoteerde bedrijven in bijna elk G20-land. Van de niet-Amerikaanse G20-landen hebben alleen China en Japan grotere winsten wanneer hun beursgenoteerde bedrijven worden gecombineerd. Deze mate van concentratie baart sommige analisten zorgen. Het verschil in rendement tussen large-caps en mid-caps zijn bovendien groter dan ooit.

Volgens een analist bij Deutsche Bank, roept dit vragen op over de duurzaamheid van deze marktdynamiek en de mogelijke risico’s die dit met zich meebrengt voor zowel Amerikaanse als wereldwijde beleggers. Deze concentratie van marktkapitalisatie in een handjevol technologiebedrijven heeft de dynamiek van de aandelenmarkt aanzienlijk veranderd. Het heeft geleid tot een situatie waarin de prestaties van deze bedrijven een buitensporige invloed kunnen hebben op de algehele marktrichting. Dit legt een extra druk op deze bedrijven om te blijven presteren, terwijl het ook een risico vormt voor beleggers die een gediversifieerde portefeuille zoeken.

Gemengd Azië & Europa start lager

De Shanghai index steeg met 0,42%, nadat de People’s Bank of China de prime rate voor leningen met een looptijd van vijf jaar met 25 basispunten verlaagde naar 3,95%. De Hang Seng-index in Hongkong steeg met 0,27%. De Japanse Nikkei 225
handelde 0,11% lager, maar staat nog steeds in de buurt van recordhoogtes, terwijl de Zuid-Koreaanse Kospi daalde met 1,16%.

Europese aandelen stevenen dinsdag af op een nieuwe negatieve opening, nu het sentiment op de wereldwijde markten verzwakt. Dat kwam nadat economische cijfers de bezorgdheid deden toenemen dat de Amerikaanse Federal Reserve mogelijk niet zo snel als gedacht zal beginnen met het verlagen van de rente als eerder werd verwacht.

Carrefour en Acomo maakten vanochtend cijfers bekend over het laatste kwartaal van 2023.

Beursagenda

Dinsdag 20 februariVS – Leading index VS16:00
Woensdag 21 februariJPY – Export
JPY – Handelsbalans
VS – FOMC-lid Bostic spreekt
VS – FOMC-lid Bowman spreekt
VS – FOMC notulen
00:50
00:50
14:00
19:00
20:00
Donderdag 22 februariEUR – Productie PMI
EUR – Diensten PMI
EUR – Inflatie (CPI)
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
10:00
10:00
11:00
13:30
14:30
15:45
16:00
17:00
Vrijdag 23 februariJPY – Verjaardag van Keizer
DE – BBP
DE – Bedrijfsverwachtingen
TSE gesloten
8:00
10:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.