Artikel laten voorlezen

Gisteren lieten de Amerikaanse beurzen een stevige opleving zien, waarmee de daling van woensdag alweer snel kan worden vergeten. De S&P 500 steeg met 1,25% naar 4.906 punten, terwijl de Nasdaq-100 met een winst van 1,21% naar huis ging. De opleving is enigszins opvallend, omdat de sell-off op woensdag werd aangewakkerd door de woorden van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell, die zei dat een renteverlaging in de vergadering van maart onwaarschijnlijk was.

Uit de CME Fed WatchTool blijkt ook dat de kans op een renteverlaging in maart is geslonken naar slechts 35%. Een maand geleden werd die kans nog op bijna 70% geschat. Wel sprak de FOMC voor het eerst echt sprak over renteverlagingen, wat suggereert dat met verder afnemende inflatiecijfers in de komende weken, de Fed alsnog voor een renteverlaging kan kiezen in maart. Dat er een renteverlaging komt is de markt alsnog vrij zeker over, want de kans op een verlaging in mei wordt zelfs op 95% geschat.

Voorbeurs staan de Amerikaanse futures wederom op flinke plussen. De Nasdaq-future staat 0,9% hoger, door de indrukwekkende prestaties van drie technologiereuzen, wiens kwartaalcijfers de verwachtingen overtroffen. In de nabeurshandel steeg Meta met 15%, nadat het moederbedrijf van Facebook zowel de omzet- als winstverwachtingen wist te overtreffen. Bovendien kondigde het bedrijf zijn eerste dividend ooit aan. Als aanvulling op deze financiële manoeuvre, kondigde het bedrijf ook een ambitieus aandelen-inkoopprogramma van $ 50 miljard aan. Ook het aandeel Amazon.com steeg met 7%, na successen in het vierde kwartaal. Apple kon echter niet overtuigen, waardoor het aandeel met 3% onderuit ging in de nabeurs-handel, vooral vanwege een gerapporteerde daling in verkopen in China gedurende het fiscale eerste kwartaal.

Beleggers en de Fed zullen vrijdag vooral in afwachting zijn van de nieuwe werkloosheidscijfers. Er wordt gerekend op een toename van 185.000 banen en een milde stijging van de werkloosheid naar 3,8%. Uiteraard wordt er ook gelet op de loongroei, waar een stijging van 4,1% op jaarbasis wordt verwacht. Een dalende loongroei kan wijzen op afnemende druk op de arbeidsmarkt en een dalende inflatie.

Grafiek S&P 500 index (SPX)

Goudprijs flirt met nieuw record

In december bereikte de goudprijs kort een nieuw record. In 2023 bereikte de vraag naar goud dan ook recordhoogtes, mede door aanhoudende geopolitieke spanningen en zwakte in de Chinese economie. Dit zorgde ervoor dat beleggers hun toevlucht zochten tot het veilige activum, volgens een nieuw rapport van de World Gold Council.

De totale goudtransacties kwamen uit op 4.899 ton vorig jaar, vergeleken met 4.741 ton in 2022. Dit is inclusief over-the-counter (OTC) transacties, waarbij de handel direct tussen twee partijen plaatsvindt, en beursstromen die veranderingen in de voorraden op grondstoffenbeurzen weerspiegelen.

De belangrijkste drijfveren voor de vraag naar goud in 2023 waren de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, het conflict tussen Israël en Hamas, en de vertraging van de Chinese economie. Deze factoren kunnen de prijzen van het metaal volgens Shaokai Fan, hoofd van de centrale banken bij WGC, mogelijk nog verder opdrijven in 2024.

De goudprijzen bereikten een historisch hoogtepunt van $2.100 per ounce in december, toen zowel centrale banken als particuliere beleggers hun goudaankopen opvoerden. De aankopen van centrale banken hebben twee opeenvolgende jaren meer dan 1.000 ton overschreden. Vooral de Chinese overheid is een grote koper, maar ook Chinezen zelf. Zij kopen goud als alternatief voor de vastgoedsector en uit angst voor een economische recessie. Momenteel lijkt goud weer te flirten met de weerstand en lijken all-time highs slechts een kwestie van tijd.

Europa opent hoger

De Kospi index in Zuid-Korea leidde vrijdag de stijgingen op de markten in Azië. De inflatie van Zuid-Korea steeg met 2,8% op jaarbasis, iets minder dan de 2,9% die werd verwacht door economen. De Kospi steeg met 2,87% tot 2.615,31 en boekte een weekwinst van 5,47%.

De Europese markten gaan voor een hogere opening op vrijdag. Voorlopige inflatiecijfers voor de eurozone lieten donderdag zien dat de jaarlijkse stijging van de algemene consumentenprijsindex in januari iets afnam, terwijl de kerncijfers minder daalden dan verwacht. Kwartaalcijfers waren de hele week een belangrijke drijvende kracht achter individuele aandelenkoersbewegingen in Europa, met aanzienlijke bewegingen op donderdag van ING, Deutsche Bank, BNP Paribas, Adidas en Volvo Cars.

Vrijdag zal het waarschijnlijk rustiger zijn op het gebied van cijfers met de Spaanse CaixaBank als een van de grootste namen. Er staan verder geen belangrijke bedrijfswinsten of economische cijfers uit Europa op de agenda.

Grafiek AEX-index (EOE)

Beursagenda

Vrijdag 2 februariVS – Werkloosheidscijfer
VS – Michigan Inflatieverwachtingen
14:30
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.