Artikel laten voorlezen

Gisteren realiseerde Wall Street een opmerkelijke opleving op de Amerikaanse beurs, waarbij de technologie-index Nasdaq zelfs een all-time high bereikte. De Nasdaq 100 sloot 1,55% hoger af, op een koers van 16.988 punten. Er heerste veel optimisme onder technologie-aandelen, vooral nadat TSMC, een vooraanstaande halfgeleiderproducent, aankondigde dat het dit kwartaal opnieuw robuuste groei verwacht. TSMC is een belangrijke leverancier voor grote spelers in de Nasdaq 100, zoals Apple en Nvidia. Ook de Dow Jones-index boekte winst, met een stijging van 0,56% naar een slotkoers van 37.463 punten. De brede S&P 500-index bleef niet achter en steeg met 0,93%, eindigend op 4.780 punten.

Op sectorniveau blonken vooral de halfgeleidersector en de sector van technologische hardware uit met de beste prestaties. In contrast hiermee stonden zwakkere prestaties in de nuts- en vastgoedsectoren.

Op het niveau van individuele aandelen bereikte Fastenal, een groothandelsbedrijf in industriële en bouwmaterialen, een nieuwe all-time high. Fastenal rapporteerde over het afgelopen kwartaal een winst per aandeel van $0,46 en een omzet van $1,76 miljard, en kondigde een dividendverhoging aan van 11,4%. Dit nieuws werd positief ontvangen door beleggers, wat resulteerde in een koersstijging van het aandeel met meer dan 7%, tot bijna $68.

Het aandeel Boeing kende eveneens een opleving met een stijging van meer dan 4%, hoewel het de afgelopen weken een aanzienlijke daling van bijna 25% doormaakte, voornamelijk vanwege bekende problemen met hun Boeing 737 MAX.

Op macro-economisch gebied ligt de focus vandaag op het Michigan consumentenvertrouwen en de cijfers van bestaande huizenverkopen. Wat betreft bedrijfsnieuws, staan de kwartaalcijfers van ICI Bank, Schlumberger, The Travelers Companies en State Street in de schijnwerpers.

LYNX+ Platform, Nasdaq 100, 19/01/2024

LYNX Beursflash

In deze video bespreekt Justin Blekemolen, beleggingsspecialist bij LYNX, de recente Trading Update van Just Eat Takeaway. We bespreken de belangrijkste prestaties en strategische ontwikkelingen van het bedrijf in het afgelopen jaar.

Blik op Azië en Europa

De Nikkei 225 noteerde 1,40% hoger en sloot de dag af rond de 36.000 punten. Echter, beleggers die geïnteresseerd zijn in Japanse bedrijven moeten voorzichtig zijn. Volgens een rapport van Teikoku Databank zouden ongeveer 17% (251.000) van de Japanse bedrijven zogenaamde zombiebedrijven zijn. Dit zijn bedrijven die lang hebben geprofiteerd van lage rentetarieven, maar waarvan de winstgevendheid mogelijk onvoldoende is om een renteverhoging door de Bank of Japan (BOJ) te weerstaan. De Hang Seng-index daalde opnieuw met 0,81%, terwijl de Shanghai Composite het ook moeilijk had en 0,31% lager sloot.

In Europa sloten de meeste belangrijke aandelenindices hoger, met uitzondering van de BEL 20. Deze Belgische index eindigde 0,44% lager op 3.553 punten, onder druk van bedrijven als Argenx, Galapagos en Elia. De AEX daarentegen profiteerde van de halfgeleideraandelen en steeg met 0,87% tot 778,17 punten. In Nederland zag het aandeel ASML een stijging van 4,06%. Andere Nederlandse halfgeleiderbedrijven, zoals ASM International en Besi, presteerden zelfs nog beter met stijgingen van meer dan 7%, gedreven door positieve uitspraken van TSMC. De DAX en de Euro Stoxx 50 stegen respectievelijk met 1,07% en 1,49%.

Vanochtend werd de Duitse PPI-index bekendgemaakt, die uitkwam op een negatieve 1,2%. Dit kan goed nieuws betekenen voor de inflatie. Verder wordt er vandaag uitgekeken naar de toespraak van Christine Lagarde in Davos om 11:00 uur. Op individueel aandelenniveau wachten beleggers op de kwartaalcijfers van Beter Bed Holding.

Voorbeurs wijzen de Europese futures op een groene opening, met voorlopige winsten tot 0,33%.

LYNX+ Platform, BEL 20, 19/01/2024

Beursagenda

Vrijdag 19 januariDE – Producentenprijsindex (PPI)
EUR – Lagarde van ECB spreekt
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Michigan Inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:00
11:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world

www.tdb.co.jp/report/watching/press/p240108.html

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.