Artikel laten voorlezen

Onder leiding van zwaargewichten als Netflix (+3,14%), Alphabet (+2,2%) en Adobe Systems (+2,65%) klommen de Amerikaanse aandelenbeurzen op donderdag naar nieuwe records. De S&P 500 steeg met 0,53% naar 4.894 punten, terwijl de Nasdaq met een stijging van 0,2% wat achterbleef. Dat had te maken met de zwakke kwartaalcijfers van Tesla, waardoor de elektrische autobouwer met een verlies van 12,1% de dag afsloot. De Dow Jones index steeg met 0,6%, nadat IBM maar liefst 9,5% kon bijschrijven na goed ontvangen cijfers.

Het rendement op de benchmark 10-jaars Treasury note daalde bijna 5 basispunten naar 4,13%, terwijl het rendement op de 2-jaars Treasury Note
meer dan 6 basispunten daalde naar 4,314%. Beleggers reageerden daarbij op diverse economische cijfers. Zo werd bekend dat het bruto binnenlands product met 3,3% is gestegen in het vierde kwartaal van 2023. Dat was flink beter dan de 2% die analisten hadden voorspeld. Dit cijfer versterkt de hoop van beleggers dat de economie een diepe recessie heeft vermeden.

In het 4e kwartaal steeg de PCE prijsindex met 2% zoals verwacht. Ondertussen suggereerde een wekelijks rapport over de arbeidsmarkt donderdag dat de banenmarkt mogelijk aan het verzwakken is. Het aantal eerste aanvragen voor werkloosheid bedroeg 214.000, een stijging van 25.000 ten opzichte van de voorgaande week en meer dan de voorspelde 199.000.

Op vrijdagochtend staan de futures van de Nasdaq 100 maar liefst 0,8% lager, nadat Intel een vooruitzicht publiceerde dat achterbleef bij de verwachtingen van Wall Street. In de nabeurshandel daalde het aandeel Intel met 10%. Vandaag staan nog meer inflatiecijfers staan op de agenda, met de PCE-prijsindex van december die vrijdagmiddag verschijnt. Economen verwachten dat de kern PCE-prijzen in december met 3% zijn gestegen op jaarbasis. Bedrijven die vrijdag kwartaalcijfers rapporteren, zijn onder meer Norfolk Southern, Colgate-Palmolive en American Express.

Hang Seng onderuit & Europa opent lager

De markten in Azië en de Pacific daalden vrijdag overwegend doordat de aandelen van elektrische auto’s in de regio voor de tweede dag op rij daalden, terwijl beleggers ook de inflatiecijfers uit Tokio verwerkten. Tesla daalde gisteren met 12% en waarschuwde voor een vertraging in 2024, wat ook een sell-off in Aziatische EV-bedrijven veroorzaakte.

In Hongkong genoteerde aandelen van elektrische autobouwer Xpeng en Li Auto
daalden elk ongeveer 4%, terwijl BYD met 4,7% onderuit ging. De bredere Hang Seng Index daalde met 1,4%, terwijl de Hang Seng Tech index, waarin de meeste EV’s zijn opgenomen, met 3,5% omlaag ging.

Hongkongse aandelen stegen deze week het meest van alle Aziatische aandelen, met een stijging van 3,9% voor de Hang Seng. Dit gebeurde nadat de Chinese overheid plannen bekendmaakte om de liquiditeit in de geplaagde sector te stimuleren.

In Europa gaan de aandelenbeurzen lager van start. Daarmee lijken beleggers op de laatste handelsdag van de week even wat gas terug te nemen. Voornamelijk de AEX-index is in twee dagen ontzettend hard opgelopen dankzij de stijging van ASML.

Beursagenda

Vrijdag 26 januariJPY – Tokyo Basis CPI
JPY – BoJ notulen
DE – GfK consumentenklimaat
VS – PCE-prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Voorlopige huisverkopen
00:30
00:30
08:00
14:30
14:30
14:30
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.