Artikel laten voorlezen

Wall Street kon op de eerste handelsdag van de week een stijging realiseren. Men verwacht geen grote bewegingen meer tot de bekendmaking van het rentebesluit in de Verenigde Staten, die gepland staat voor morgen om 19:00 uur. De Dow Jones-index steeg gisteren met 0,26 procent tot 38.781 punten. De Nasdaq 100 eindigde 0,92 procent hoger op 17.974 punten, en de brede S&P 500-index sloot uiteindelijk 0,64 procent hoger op 5.150 punten.

Bijna alle sectoren eindigden hoger. De communicatiediensten en consumptiegoederen waren de best presterende sectoren op maandag. Op individueel niveau realiseerde Tesla een stijging van 6,31 procent na de aankondiging dat de prijs van de Model Y in april zal worden verhoogd met 1.000 dollar.

Cisco Systems heeft aangekondigd dat het bedrijf Splunk overneemt voor 28 miljard dollar, waarmee het zwaar inzet op kunstmatige intelligentie. Ook Nuvei Corp sloot bijna 32 procent hoger, nadat berichten verschenen dat het mogelijk wordt overgenomen door Advent International.

De CEO van Nvidia was de keynote spreker op de GPU Technology Conference, waar hij het Blackwell-platform voorstelde. Dit zou een uiterst schaalbare architectuur zijn, noodzakelijk voor de verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Partners die Blackwell zullen gebruiken, zijn onder andere Amazon, Microsoft en Alphabet. Het aandeel Nvidia steeg gisteren met 0,70 procent.

Blik op Azië en Europa

Japan heeft, na 17 jaar, als laatste een einde gemaakt aan negatieve rentetarieven. Gisteren besloot de Bank van Japan om de rente te verhogen van -0,1 procent naar een bandbreedte tussen 0 procent en 0,1 procent. Bovendien besloot de bank om niet langer controle uit te oefenen op de yieldcurve door systematisch staatsobligaties te kopen en te verkopen om de yield binnen het gewenste bereik te houden. Ook zal de bank geen ETF’s of zogenaamde trackers meer kopen. De Bank van Japan is een van de grootste houders van ETF’s, met een portefeuille van 70 biljoen yen, wat overeenkomt met ongeveer de totale Japanse belastinginkomsten van een jaar. De Japanse Nikkei 225-index blijft vooralsnog redelijk stabiel met een stijging van 0,66 procent.

De Chinese Shanghai Composite daalde met 0,66 procent en de Hang Seng-index uit Hongkong verloor 1,16 procent. Chinese aandelen staan opnieuw onder druk door zorgen over de vastgoedsector, zelfs nadat Peking aankondigde de regelgeving rond vastgoed te zullen optimaliseren. De CSI 300 Real Estate-index daalde met meer dan 1 procent.

De inflatie in Europa kwam uit op 2,6 procent, terwijl de kerninflatie 3,1 procent bedroeg. Dit resulteerde in een gemengd beeld op de Europese beurzen. De Belgische BEL 20-index daalde met 0,30 procent tot 3.673 punten. De Duitse DAX en de Euro Stoxx 50 daalden respectievelijk met 0,38 procent en 0,41 procent. De Nederlandse AEX-index sloot 0,23 procent hoger op 853,76 punten. Vandaag lijken de Europese beurzen mild lager te openen. De verliezen lopen op tot 0,11 %.

ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-euro-indicators/w/2-18032024-ap

Beursagenda

Dinsdag 19 maartJPY – BoJ rentebesluit
DE – ZEW economisch sentiment
EUR – Loongroei
EUR – ZEW economisch sentiment
VS – Bouwvergunningen
VS – Bouwstarters
03:30
11:00
11:00
11:00
13:30
13:30
Woensdag 20 maartJPY – Lente Equinox
EUR – Lagarde van de ECB spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC rentebesluit
VS – Fed persconferentie
TSE gesloten
09:45
15:30
19:00
19:30
Donderdag 21 maartDE – Productie PMI
DE – Diensten PMI
EUR – ECB maandrapport
EUR – S&P Globals samengestelde PMI
VS – Jobless claims
VS – S&P Globals samengestelde PMI
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Leading index VS
09:30
09:30
10:00
10:00
13:30
14:45
15:00
15:00
Vrijdag 22 maartJPY – Nationale CPI
DE – Bedrijfsverwachtingen
DE – ifo bedrijfsklimaat index
00:30
10:00
10:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.bloomberg.com/news/live-blog/2024-03-19/bank-of-japan-monetary-policy-decision?srnd=homepage-europe

www.wsj.com/business/deals/ryan-reynolds-backed-payments-processor-nears-buyout-deal-dc9bbe86

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.