Artikel laten voorlezen

De futures op Wall Street stralen op donderdagochtend; de S&P 500 futures staat 0,86% hoger en de Nasdaq-100 future schittert zelfs op een winst van 1,6%. Deze stijging heeft natuurlijk alles te maken met de kwartaalcijfers van Nvidia. Het op vier na grootste bedrijf ter wereld steeg in de nabeurshandel met 9%. Het bedrijf zag zijn omzet met een indrukwekkende 265% toenemen, wat nog beter was dan analisten hadden voorspeld. Nvidia voorspelde ook voor het lopende kwartaal een aanzienlijke omzetgroei, ondanks de al hoge verwachtingen voor massale groei. Uiteraard verkochten ze vooral veel GPU’s die gebruikt worden in data centers voor kunstmatige intelligentie doeleinden.

Het enthousiasme voor kunstmatige intelligentie heeft de rally van Nvidia, samen met andere grote technologienamen, het afgelopen jaar aangedreven. De uitmuntende kwartaalresultaten van de chipfabrikant kunnen het vertrouwen in de sector verder vergroten, wat de bredere markt ten goede komt. Ook andere AI- en semiconductor aandelen zaten gisteravond in de lift.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), een leverancier van Nvidia, sprong met 3% omhoog in de nabeurshandel op NYSE. TSMC, ‘s werelds grootste contractchipfabrikant, produceert geavanceerde processors voor bedrijven zoals Nvidia en iPhone-maker Apple.

Aandelen van Super Micro Computer stegen zelfs met 11.42% in de handel na reguliere beurstijden. ASML, die lithografiemachines levert aan TSMC die cruciaal zijn voor de chipproductie, sprong 2.7% omhoog in de VS in de nabeurs-handel. De rivalen Advanced Micro Devices en het door SoftBank gesteunde Britse chipontwerpbureau Arm Holdings stegen respectievelijk met 4.08% en 7.87% after-hours.

Gisteravond werden ook de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve openbaar gemaakt. Daaruit bleek dat centrale bankfunctionarissen voorzichtig zijn met het te snel verlagen van de rentetarieven en benadrukten het belang van het “zorgvuldig beoordelen” van nieuwe data bij het beoordelen of de inflatie duurzaam daalt naar 2%. Het rendement op de 10-jaars staatsobligatie steeg in reactie op de notulen met bijna 5 basispunten tot 4.323%.

Op donderdag zullen beleggers kijken naar de wekelijkse werkloosheidsclaims en de cijfers van de bestaande woningverkopen van januari. Bedrijven die op donderdag hun kwartaalcijfers rapporteren, zijn onder andere Moderna en Builders FirstSource in de middag, gevolgd door Live Nation, Booking Holdings en Intuit na sluiting van de beurs.

Grafiek aandeel Nvidia (NVDA) uit TWS Handelsplatform

Nikkei op all-time high & Europa opent hoger

In Japan bereikte de beurs op donderdag een recordhoogte doordat beleggers hun schouders ophaalden voor de sombere cijfers over de bedrijfsactiviteiten in het land. De Nikkei 225 bereikte een recordhoogte van 39.156,97 en overtrof daarmee de vorige recordhoogte van 38.915,87 dat in 1989 werd bereikt. Opvallend genoeg liet de flash inkoopmanagersindex van de Japanse Jibun Bank voor februari, zien dat de bedrijvigheid in het land opnieuw kromp.

De Hang Seng-index in Hongkong handelde 1,04% hoger, terwijl de Chinese CSI 300 zo’n 0,86% toevoegde. De geheugenchipmakers Samsung Electronics en SK Hynix uit Zuid-Korea wonnen donderdag respectievelijk 0,41% en 3,22%. Grote LLM’s zoals ChatGPT vertrouwen op krachtige geheugenchips om details uit eerdere gesprekken en gebruikersvoorkeuren te onthouden en zo mensachtige reacties te genereren.

In Europa gaan de beurzen een hogere opening tegemoet. Vermoedelijk zullen ASML en Besi profiteren van de sterke cijfers van Nvidia. Besi maakte vanochtend zelf ook cijfers bekend. Deze ware vrij goed, maar de outlook was wel wat mild.

Voorlopige cijfers van de inkoopmanagersindex voor de dienstensector en de verwerkende industrie voor februari uit de eurozone worden om 10:00 uur bekendgemaakt en zullen dienen als een graadmeter voor de bedrijvigheid in de regio.

Ondertussen verwerken beleggers de kwartaalresultaten van onder meer Nestle, Zurich Insurance, Iberdrola, Telefonica, Lloyds Banking Group, Rolls-Royce, Anglo American en Hargreaves Lansdown.

Grafiek AEX-index uit TWS Handelsplatform

Beursagenda

Donderdag 22 februariEUR – Productie PMI
EUR – Diensten PMI
EUR – Inflatie (CPI)
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
10:00
10:00
11:00
13:30
14:30
15:45
16:00
17:00
Vrijdag 23 februariJPY – Verjaardag van Keizer
DE – BBP
DE – Bedrijfsverwachtingen
TSE gesloten
8:00
10:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.