Artikel laten voorlezen

Na een sombere beursdag staan de Amerikaanse futures vanochtend licht in het groen. Gisteren daalde de S&P 500 met 1,6% en beleefde daarmee zijn slechtste dag sinds september. De Nasdaq Composite verloor 2,2%, zijn slechtste sessie sinds oktober. Die verliezen werden groter, nadat Fed-voorzitter Jerome Powell in zijn persconferentie de hoop van beleggers op een renteverlaging in maart temperde.

Het verlies werd breed gedragen, waarbij de verliezen van Meta (-2,46%), Amazon (-2,39%) en Tesla (-2,24%) relatief groot waren. De aandelen Alphabet (-7,35%) en Microsoft (-2,7%) keken tegen grote dalingen aan, nadat de kwartaalcijfers niet voldoende in de smaak vielen bij beleggers.

In de handel na sluitingstijd daalden de aandelen van Qualcomm licht, zelfs nadat de chipfabrikant zowel de winst- als omzetverwachtingen wist te verslaan. De koers van Align Technology steeg in de nabeurshandel juist met 10%, nadat het bedrijf de omzet- en winstverwachtingen wist te overtreffen. Het orthodontiebedrijf rapporteerde aangepaste winst van $2,42 per aandeel op een omzet van $957 miljoen.

Vanmiddag volgen meer cijfers van onder meer Merck, Peloton Interactive en Royal Caribbean. Nabeurs zullen de Big Tech aandelen Amazon, Apple en Meta hun resultaten publiceren. Op macro-economisch gebied zullen beleggers hun aandacht richten op de wekelijkse werkloosheidsclaims, de ISM-productie-index en rapporten over bouwuitgaven op donderdag. Het werkgelegenheidsrapport van januari wordt vrijdag vrijgegeven.

De wekelijkse werkloosheidsclaims zijn naar verwachting in lijn met vorige lezing. Er wordt verwacht dat de werkloosheidsclaims in totaal 214.000 zullen zijn, in lijn met het aantal van vorige week.

Grafiek S&P 500 index (SPX)

Kwartaalcijfers & inflatie van 2,7% verwacht

Shell verrast de markt vanochtend met cijfers waaruit blijk dat de winst over het heel 2023 hoger was dan verwacht. Het bedrijf rapporteerde een aangepaste winst van $ 28,25 miljard, na een recordwinst van $ 39,9 miljard in het voorgaande jaar. Dit was aanzienlijk hoger dan de door analisten voorspelde $27,5 miljard. Shell kondigde ook een nieuw aandelen-inkoopprogramma aan ter waarde van $3,5 miljard.

Ondertussen maakte Deutsche Bank, een van de grootste banken in Europa, indruk met de bekendmaking van hun winst voor het vierde kwartaal. Ze rapporteerden een nettowinst van 1,3 miljard euro, een daling van bijna 30% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar aanzienlijk hoger dan de verwachte 785,61 miljoen euro. Deutsche Bank kondigde ook aan dat ze hun aandelen-inkoopprogramma & dividend voor 2024 met 50% gaan verhogen, wat neerkomt op in totaal 1,6 miljard euro. De bank rapporteerde ook een jaarlijkse nettowinst van 4,2 miljard euro, wat de verwachtingen van 3,69 miljard euro van analisten overtrof.

In Azië waren er gemengde signalen op de markten. Terwijl de aandelenmarkten in Hongkong en Korea hoger handelden, presteerden de Japanse benchmarks ondermaats. In India kelderden de koers van het aandeel Paytm met 20% na het bevel van de Indiase financiële autoriteiten aan de digitale portemonneedienst om vanaf maart geen nieuwe stortingen meer te accepteren.

Uit de vrijgegeven Caixin China algemene inkoopmanagersindex bleek dat de fabrieksactiviteit in China voor de derde achtereenvolgende maand in januari is gegroeid, wat in contrast staat met officiële gegevens die op een vierde maandelijkse krimp wezen.

In Europa gaan de beurzen vermoedelijk iets lager van start, in afwachting van nieuwe inflatiecijfers van de eurozone voor januari. Analisten voorspellen dat de inflatie in januari uitkomt op 2,7%, iets lager dan de 2,9% uit december. Er wordt ook uitgekeken naar het rentebesluit van de Bank of England, waarbij algemeen werd verwacht dat de rentevoet op 5,25% wordt gehandhaafd.

Grafiek AEX-index (EOE)

Beursagenda

Donderdag 1 februariEUR – Inflatie (CPI)
VS – Jobless claims
VS – Productie PMI
11:00
14:30
15:45
Vrijdag 2 februariVS – Werkloosheidscijfer14:30

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.