Artikel laten voorlezen

Gisteren een gemengd beeld op Wall Street naar aanleiding van het Amerikaanse inflatiecijfer. De inflatie kwam uit op 3,7%, terwijl de verwachting was dat de inflatie 3,6% zou bedragen. Op zich geen goed nieuws voor de Fed, maar er was ook een positief punt. De kerninflatie daalde naar 4,3%. In juli was de kerninflatie nog 4,7%. Binnen zes dagen komt de Fed met haar rentebesluit. Als we de FedWatch Tool bekijken, zien we dat de kans op een pauze in de renteverhoging geschat wordt op 97%. Voor het rentebesluit van 1 november 2023 schat de markt de kans op een renteverhoging van 0,25% in op 42%.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

Het inflatiecijfer zorgde voor een daling in de yields van de Amerikaanse staatsobligaties, die doorgaans invers gecorreleerd zijn aan de goudprijs. Gisteren zagen we echter een daling in zowel de yields als de goudprijs.

De Dow Jones daalde met 0,23% tot 34.574 punten. De technologie-index Nasdaq 100 eindigde 0,45% hoger op 15.361 punten. De brede S&P 500 liet een milde stijging zien van 0,14% en sloot af op 4.469 punten. Gisteren klom de nutssector het sterkst, terwijl de aandelen in de vastgoedsector de meeste verkoopdruk ondervonden. Op individueel niveau zagen we 3M dalen met zo’n 7% na het communiceren van sombere vooruitzichten voor 2024. De teleurstellende vraag uit China en een verwachte tragere groei in 2024 zorgden ervoor dat aandeelhouders richting de exit gingen.

ARM Holding zal naar verwachting vandaag starten met noteren op de Nasdaq. Het symbool wordt ‘ARM’ en de prijsvork was tussen $47 en $51. Volgens een verklaring van ARM zijn er al zo’n 95,5 miljoen aandelen verkocht tegen een prijs van $51. Hierdoor krijgt ARM meteen een solide beurswaarde. In het afgelopen fiscale jaar kwam de omzet van ARM uit op $2,679 miljard, terwijl dit een jaar eerder nog $2,703 miljard was. Deze negatieve trend is iets waar men beter rekening mee houdt.

LYNX+, Nasdaq 100 index, 14/09/2023

Blik op Azië en Europa

In Azië werd direct gereageerd op de Europese State of the Union van gisteren. Ursula von der Leyen gaf daarin aan dat Europa een onderzoek zal starten naar de Chinese EV-markt. Europa vermoedt namelijk dat de Chinese overheid de sector te sterk steunt, waardoor er mogelijk sprake is van oneerlijke concurrentie. China beweert echter dat Europa niet objectief is en beschuldigt het continent van protectionisme. De Europese elektrische auto’s zijn vaak meer dan dubbel zo duur als de Chinese. Uit de Europese importcijfers blijkt dat Chinese elektrische auto’s sterk in populariteit stijgen.

De Aziatische beurzen presteren goed. Nikkei 225 staat 1,60% hoger vandaag, vooral dankzij de technologie-aandelen. De Hang Seng-index staat 0,22% hoger en de Shanghai Composite 0,04%.

Gisteren was er een dalende trend op de Europese beurzen. De BEL 20 daalde met 0,64% tot 3.641 punten. AEX eindigde 0,24% lager op 735 punten. De DAX en Euro Stoxx 50 daalden respectievelijk met 0,51% en 0,59%.

In Europa is alle aandacht gericht op de ECB. Het rentebesluit wordt om 14:15 uur verwacht en een half uur later volgt de persconferentie met voorzitster Christine Lagarde. De ECB heeft negen opeenvolgende vergaderingen de rente verhoogd. Voor de bijeenkomst van vandaag werd geen verdere renteverhoging verwacht, tot het rapport van gisteren uitkwam. Daaruit bleek dat de verwachte inflatie hoger zou zijn dan aanvankelijk gedacht. Hierdoor heeft de ECB mogelijk een nieuwe reden om de rente opnieuw te verhogen.

Vandaag zal de split plaatsvinden van de aandelen Prosus. De aandeelhouders krijgen nu voor elke 2179 aandelen Prosus, 1000 in de plaats (ratio 2179/1000). We zien de Europese futures mild hoger openen.

LYNX+, BEL 20 index, 14/09/2023

Beursagenda

Donderdag 14 septemberJPY – Industriële Productie
EUR – ECB rentebesluit
VS – Producentenprijsindex (PPI)
VS – Detailhandelsverkopen
EUR – ECB persconferentie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detalhandelsvoorraden excl. auto’s
06:30
14:15
14:30
14:30
14:45
16:00
16:00
Vrijdag 15 septemberCNY – Industriële Productie
CNY – Werkloosheidscijfer
EUR – Lonen in de Eurzone
EUR – Handelsbalans
VS – Export prijsindex
VS – Import prijsindex
VS – Industriële Productie
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
04:00
04:00
11:00
11:00
14:30
14:30
15:15
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.bls.gov/news.release/cpi.nr0.htm

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart