Artikel laten voorlezen

Deze week kent in de VS een druk macro-economisch programma. Dinsdag worden de notulen van de Federal Reserve gepubliceerd om 20:00 uur. Deze geven inzicht in hoe de centrale bank de gezondheid van de Amerikaanse economie inschat. De notulen van de Fed leiden doorgaans tot aanzienlijke volatiliteit op de beurs. Woensdag staan het consumentenvertrouwen en de werkloosheidsclaims op de agenda. Op donderdag zijn zowel de Amerikaanse als de Canadese beurzen gesloten vanwege Thanksgiving. De week wordt vrijdag afgesloten met de publicatie van de productie- en diensten PMI-cijfers.

Op het niveau van individuele aandelen valt er ook veel te verwachten. Bedrijven zoals Zoom Video Communications, Agilent Technologies, NVIDIA, Lowe’s Companies, Baidu, HP, Deere & Company en Nio presenteren hun resultaten.

Terugblikkend op vorige week zien we dat de Amerikaanse beurs een sterke week heeft beleefd. De S&P 500 en Nasdaq 100 stegen respectievelijk met 2,24% en 1,99%. De Nasdaq 100 sloot slechts 5,53% onder zijn recordhoogte. Vrijdag was een relatief rustige dag voor de Amerikaanse beurzen, maar op het niveau van individuele aandelen waren er enkele opvallende stijgers zoals Macy’s, Kohl’s, Ross Stores, NetEase, Walgreens Boots Alliance en American Express. De energieaandelen presteerden goed dankzij een forse correctie in de olieprijs. Er zijn berichten dat OPEC+ overweegt om de productie opnieuw te verminderen. OPEC+ komt zondag bijeen om de oliemarkt te bespreken.

LYNX+ Platform, Nasdaq 100, 20/11/203

Blik op Azië en Europa

Bij de opening bereikte de Nikkei 225 bijna een recordhoogte, die al meer dan 30 jaar niet meer gezien was. Echter, tijdens de handelsdag trad er een correctie op, waarschijnlijk door winstnemingen van beleggers. We mogen echter niet enkel focussen op de sterke prestatie van de Japanse elitebeurs, want de Japanse yen heeft dit jaar een aanzienlijke waarde, van meer dan 16%, verloren tegenover de euro.

Momenteel staat de Nikkei 225 ongeveer 0,60% lager. De Hang Seng-index boekt een vooruitgang van 1,34% en de Shanghai Composite stijgt ook, zij het in mindere mate, met 0,40%. In China heeft de centrale bank de rentetarieven op 1 en 5 jaar ongewijzigd gelaten op respectievelijk 3,45% en 4,20%.

In Europa zagen we dat de BEL 20 vorige week met 2,58% steeg, de AEX met 0,69%, de DAX met 3,82% en de Euro Stoxx 50 met 2,41%. De Europese beurzen hebben dus een sterke week achter de rug. Vrijdag viel Siemens Energy op, met een stijging van meer dan 7%, na verwachtingen van het bedrijf dat de omzet in 2024 met 4% tot 8% zal groeien.

Deze donderdag staat er veel op de macro-economische agenda voor de Europese economie. Er worden productie- en diensten PMI-cijfers verwacht uit Frankrijk, Duitsland en Europa. Ook het Verenigd Koninkrijk publiceert die dag haar PMI-cijfers. Vrijdag wordt de week afgesloten met de Duitse ifo-index.

Tot slot openen deze week bedrijven als Atenor, Retail Estates, Ackermans & Van Haaren, HAL Trust, Gimv en Elia System Operator hun boeken.

De Europese beurzen laten voorbeurs een vlakke opening optekenen.

LYNX+ Platform, BEL 20, 20/11/2023

Beursagenda

Maandag 20 novemberDE – Producentenprijsindex (PPI)08:00
Dinsdag 21 novemberVS – Bestaande huizenverkopen
EUR – ECB-president Lagarde spreekt
EUR – Schnabel van ECB spreekt
16:00
17:00
18:15
Woensdag 22 novemberVS – Duurzame goederenbestellingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-notulen
14:30
16:00
16:00
16:30
20:00
Donderdag 23 novemberVS – Thanksgiving Day
DE – Diensten PMI
DE – Productie PMI
EUR – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
EUR – ECB notulen
NYSE gesloten
09:30
09:30
10:00
13:30
Vrijdag 24 novemberVS – Thanksgiving-weekend
JPY – Tokyo Basis CPI
DE – BBP
EUR – Lagarde van ECB spreekt
VS – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
NYSE sluit 19:00
00:30
08:00
10:00
15:45
15:45

Gebruikte bronnen:

www.bloomberg.com/news/articles/2023-11-19/asian-stocks-set-for-mixed-open-as-us-rally-stalls-markets-wrap?srnd=markets-vp

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.