Artikel laten voorlezen

Gisteren deden de belangrijkste Amerikaanse aandelenbeurzen een stapje terug. Daarbij verloren de S&P 500 en de Nasdaq elk ongeveer 0,3%. Veel sectoren eindigden in het rood, maar de verliezen werden beperkt door stijgingen bij enkele mega caps. Alphabet (+2,54%), Microsoft (+2,44%) en Amazon (+1,25%) lieten winsten zien, terwijl Tesla (-3,24%), Nvidia (-3,24%) en AMD (-3,9%) inleverden.

De terugval op donderdag volgde op de bekendmaking dat de producentenprijsindex van februari, een maatstaf voor groothandelsprijzen, sterker steeg dan economen hadden verwacht. Op jaarbasis stegen de prijzen met 1,6%, tegenover de verwachte 1,1%. En op maandbasis was de stijging van 0,6% ook meer dan de voorspelde 0,3%. In reactie hierop steeg de Amerikaanse 10-jaars staatsobligatie naar 4,29%, terwijl beleggers zich afvroegen of de recente economische gegevens te sterk waren voor de Federal Reserve om het monetaire beleid te versoepelen.

Olie-aandelen lieten ook mooie stijgingen zien, waarbij onder andere Conoco Philips (+1,9%) en Exxon Mobil (+1,77%) het sterkste stegen. De olieprijzen stegen donderdag namelijk met ruim 1% en zijn op weg naar een weekwinst van bijna 4%. Een combinatie van scherpe dalingen in de Amerikaanse voorraden van ruwe olie en brandstof, aanvallen van drones op Russische raffinaderijen en een verwachte stijging van de energievraag lijken de prijzen op te drijven.

Het Internationaal Energieagentschap verhoogde donderdag voor de vierde keer sinds november zijn visie op de groei van de vraag naar olie in 2024, nadat Houthi-aanvallen de scheepvaart op de Rode Zee verstoorden. De wereldwijde vraag naar olie zal in 2024 met 1,3 miljoen vaten per dag stijgen, aldus het IEA in zijn laatste rapport, een stijging van 110.000 vaten ten opzichte van vorige maand. Het agentschap voorspelt zelfs een licht aanbodtekort dit jaar, terwijl er eerder een overschot was.

Amerikaanse futures lager

De S&P 500 futures daalden vanochtend met 0,1% en Nasdaq 100 futures lieten een daling van 0,4% zien. Het negatieve sentiment werd veroorzaakt door de cijfers van Adobe Systems. De softwareprovider gaf een zwakke outlook af, waardoor het aandeel nabeurs met bijna 11% onderuit ging. Ook de aandelenkoers van beautybedrijf Ulta daalden met meer dan 6%, nadat de verwachtingen voor de volledige jaarwinst grotendeels teleurstelden.

Beleggers zullen vrijdagmiddag uitkijken naar data zoals het consumentenvertrouwen, importprijzen en de industriële productie.

Europa opent vlak

In Europa sloot de Europese Stoxx 600 index gisteren 0.2% lager, waarbij de voorzichtige winsten van de ochtend werden weggevaagd. Mijnbouwaandelen deden het verrassend slecht met een sectorverlies van 1.4%. Vandaag gaan de Europese markten een vlakke opening tegemoet.

Aan de andere kant van de wereld, dook de Hang Seng-index in Hong Kong vannacht met 1.9% omlaag, voornamelijk door de dalingen in consumentencyclische en tech-aandelen. Ondertussen daalde de CSI 300 in het Chinese vasteland met 0.13%.

In Azië houden beleggers nauwlettend het nieuws in de gaten over de voorjaarsloononderhandelingen in Japan, waarbij de eerste schattingen later op de dag worden verwacht. De Japanse minister van Financiën, Shunichi Suzuki, verklaarde dat het land “niet langer in deflatie verkeert”, en voegde eraan toe dat “een sterke trend van loonsverhogingen plaatsvindt”, volgens een rapport van Reuters.

Beursagenda

Vrijdag 15 maartVS – Import prijsindex
VS – Industriële productie
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
13:30
14:15
15:00
15:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.