De beste BEL20 ETF en Europese ETF’s

Door Hirgent Cekaj


BEL20
ISIN: BE0389555039
|
Ticker: BFX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
More about the Index
Artikel laten voorlezen
De BEL20 index is de belangrijkste beurs van België, maar om eerlijk te zijn is deze niet zo belangrijk voor Europa. Er zijn op dit moment slechts twee bedrijven uit de BEL20 opgenomen in de Eurostoxx 50 index, zijnde AB InBev en ING. Het hoeft ons dan ook niet te verwonderen dat er slechts één ETF beschikbaar is die de BEL20 index als benchmark heeft. In dit artikel worden deze BEL20 ETF en andere Europese ETF’s besproken.

 

In dit artikel bekijken we de volgende onderwerpen:

 

Wat is een ETF?

We gaan van start met een kleine introductie. Wat is een ETF nu juist en wat is de relatie tussen een ETF en een aandelenindex zoals de BEL20?

Een ETF is kort samengevat een “mandje” met verschillende aandelen of andere producten. De aankoop van zo’n ETF gebeurt op de financiële beurs, vergelijkbaar met de aankoop van een individueel aandeel. Een ETF kopen is in trek bij beleggers die exposure willen op de aandelenmarkt en eerder een buy & hold strategie hebben. Of bij beleggers die een exposure willen op een zeer specifieke sector binnen de economie.

Maar u kan ook, zoals we in dit artikel gaan bespreken, een ETF aankopen die een bepaalde aandelenindex van een land volgt. De leidende aandelenindex in België is de BEL20. In deze index zitten de 20 grootste bedrijven die genoteerd staan aan de Euronext Brussel, dit is de Brusselse beurs, en die aan een aantal voorwaarden voldoen.

Een ETF die deze index volgt zal dus de koers trachten te volgen van de bedrijven in deze index. Wanneer deze index stijgt of daalt zal, naargelang welke ETF u heeft, deze ook stijgen of dalen.

Het voordeel hiervan is dat u niet moet beleggen in elk van deze 20 bedrijven, maar deze met één aankoop aan uw portefeuille kan toevoegen. Dit zorgt ervoor dat uw portefeuille meteen gespreid is over verschillende bedrijven en de verschillende sectoren waarin deze bedrijven actief zijn.

De enige BEL20 ETF

De enige ETF-aanbieder die het de moeite waard vond om een ETF te creëren met als benchmark onze eigen BEL20 index, is Lyxor. De creatie van het product gebeurde op 2 oktober 2002 en staat onder het beheer van de portfolio managers Christophe Neves en Raphaël Dieterlen. Het is voor alle duidelijkheid een long ETF.  Het komt er met andere woorden op neer dat de ETF in waarde zou moeten stijgen wanneer de BEL20 index in waarde stijgt.

De ETF is terug te vinden via symbool <<BEL>> of onder ISIN <<FR0000021842>>. De BEL20 ETF heeft de naam Lyxor BEL 20 TR DR UCITS en noteert op Euronext Brussel. Verder is het nog interessant om te vermelden dat de uitgekeerde dividenden, die halfjaarlijks worden uitgekeerd, meteen geherinvesteerd worden. Dit is interessant omdat er dan, in tegenstelling tot een distribuerende ETF, geen roerende voorheffing moet betaald worden voor de ontvangen dividenden.

Aangezien deze ETF de BEL20 volgt is het interessant om te weten welke bedrijven er in de BEL20 zitten. Hieronder vindt u een lijst op alfabetische volgorde van de BEL20 op het moment van schrijven.

Bedrijfsnaam Ticker
Anheuser-Busch Inbev ABI
Ackermans & van Haaren ACKB
Aedifica AED
Ageas AGS
Aperam APAM
arGEN-X ARGX
Barco BAR
Cofinimmo COFB
Colruyt COLR
Galapagos GLPG
GBL GBLB
ING Groep INGA
KBC Groep KBC
Proximus PROX
Sofina SOF
Solvay SOLB
Telent Group Holding TNET
UCB UCB
Umicore UMI
WDP WDP

Sharpe ratio

De Sharpe ratio geeft een idee hoe het rendement zich verhoudt tot het genomen risico voor een portfolio. Wanneer een ETF een middelmatig rendement behaalt, maar daartegenover zeer hoge risico’s neemt kan u beter mijden. Kortgezegd is de Sharpe ratio het rendement per eenheid risico. Met andere woorden: hoe hoger de Sharpe ratio, hoe beter. Voor de BEL 20 ETF van Lyxor komen we uit op een Sharpe ratio van 0,18. In beleggerskringen wordt vaak een Sharpe ratio boven de 0,50 als heel goed beschouwd. Leuk weetje: Volgens het paperonderzoek ‘Buffett’s Alpha’ van Frazzini, David Kabiller en Lasse H. zou Warren Buffett zijn historische sharpe ratio uitkomen op 0,76.

Volgens de laatste wijziging in de factsheet ziet de top 5 van de samenstelling van de Lyxor BEL 20 TR DR Ucits er als volgt uit:

Top 5 Percentage
1.     Anheuser-Busch Inbev 12,09%
2.     ING groep 11,64%
3.     KBC 11,44%
4.     Union Chimique Belge (UCB) 8,49%
5.     ArgenX 8,22%

We zien het reeds in de top vijf dat de financiële sector zeer aanwezig is. Over de hele ETF gezien is 40,07 procent besteed aan de financiële bedrijven in de BEL20. De financiële sector heeft dus een aanzienlijk belang in de BEL20 ETF.

Er moet rekening gehouden worden met de kosten die komen kijken wanneer u dergelijke ETF in uw portefeuille bezit. Naast de aankoopprijs heeft u nog de beheerskosten die bij deze ETF 0,50 procent bedragen. Hier moet u rekening mee houden omdat deze kosten een invloed hebben op het rendement van uw belegging. De kosten zitten verwerkt in de koers van de BEL20 ETF.

Wie is de economische motor van Europa?

Omdat het aanbod van BEL20 ETF’s op zijn minst beperkt te noemen is, kunnen we over de landsgrenzen heen kijken naar de beste Europese ETF’s. Al snel komen we dan uit bij de economische motor van Europa.

Aangezien de Duitse economie historisch gezien de sterkste van Europa is, zou het onverstandig zijn om de Duitse aandelen of Duitse ETF’s links te laten liggen. Een heleboel aandelen uit de DAX30 zijn opgenomen in de Eurostoxx 50, een verzameling van belangrijkste aandelen uit Europa. Een belegger die al wat ervaring heeft opgedaan, kan individuele Duitse aandelen selecteren. Maar een andere effectieve oplossing is kiezen voor een DAX ETF.

De beste DAX ETF’s

Een DAX ETF is een voor de hand liggend alternatief voor een fonds of een individueel aandeel. Aandelenfondsen die trachten het beter te doen dan de index slagen hier vaak niet in. Bovendien is een belegging in een actief beheerd fonds niet gratis. De kosten lopen vaak op tot enkele procenten per jaar indien alles in rekening wordt gebracht. Vandaar dat ETF’s een degelijk alternatief zijn. Dit met een aantrekkelijkere kostenstructuur en een betere trackrecord in het achterhoofd.

De 5 beste long DAX ETF’s

Met de onderstaande lijst van ETF’s kan u inspelen op een stijging van de DAX index. De waarde van de tracker zal stijgen wanneer de waarde van de Duitse index stijgt. De onderstaande lijst zijn stuk voor stuk ETF’s die het ontvangen dividend herinvesteren.

Naam Netto-activa Jaarlijkse kosten Valuta ISIN
iShares Core Dax 6.422 mln 0,16% EUR DE0005933931
Xtrackers Dax 3.770 mln 0,09% EUR LU0274211480
Deka Dax 972 mln 0,15% EUR DE000ETFL011
Lyxor Dax 716 mln 0,15% EUR LU0252633754
L&G Dax x2 28 mln 0,41% EUR DE000A0X8994

Hieronder vindt u het koersverloop van de DAX (zwarte lijn) en de vijf ETF’s. Het valt meteen op dat vier van de vijf, de index quasi perfect volgen. Diegene die wat afwijkt is de ETF met een geïncorporeerde hefboom.

DAX30 ETF's

De 5 short DAX ETF’s

Wanneer u vermoedt dat de aandelenmarkt in zijn geheel zal zakken, kan u ervoor kiezen om een short ETF aan te kopen. De DAX ETF zal in waarde stijgen wanneer de DAX index daalt. Short ETF’s zijn speculatief van karakter, waardoor er bij vele nog eens een hefboom in verwerkt zit. In de onderstaande vijf short DAX ETF’s zitten er drie bij met een hefboom twee.

Naam Netto-activa Jaarlijkse kosten Valuta ISIN
Xtrackers ShortDax 298 mln 0,40% EUR LU0292106241
ComStage ShortDax 69 mln 0,30% EUR LU603940916
Xtracker ShortDax x2 135 mln 0,60% EUR LU0411075020
Lyxor ShortDax x2 61 mln 0,60% EUR FR0010869495
L&G Dax x2 51 mln 0,60% EUR DE000A0X9AA8

Het Nederlandse Mekka in de beurswereld

Jarenlang was Londen het Mekka van de beurswereld, maar onlangs is het haar plek verloren aan Amsterdam wegens de brexit. Op de Amsterdamse beurs, de AEX25, worden tegenwoordig meer effecten verhandeld dan op de Londense beurs. Zo werd er op de Amsterdamse beurs in januari 2021 gemiddeld voor 9,2 miljard euro per dag verhandeld, terwijl dit in de Engelse hoofdstad gedaald is tot gemiddeld 8,6 miljard euro.

Daarnaast is Euronext Amsterdam op weg om haar hoogste koers ooit te evenaren en misschien wel te verbreken. De Nederlandse index doet het dan ook zeer goed. Dit jaar alleen is er een voorlopige stijging van 10 procent. De sterindex kan profiteren aangezien het enkele bedrijven bezit die actief zijn in de sectoren waar de meeste groei wordt gerealiseerd. Denk hierbij aan Adyen, ASML en Prosus.

Op het moment van schrijven noteert de Amsterdamse beurs rond 670 punten. Zodoende is het meer de vraag wanneer de AEX25 op een all-time high zal noteren dan of de AEX25 binnenkort op een all-time high zal noteren. De AEX25 kan toch wel genieten van een zekere allure binnen de beleggerswereld. We geven u enkele ETF’s die deze Europese beurs volgen.

Naam Netto-activa Jaarlijkse kosten Valuta ISIN
Ishares AEX ETF 469 mln 0,30% EUR IE00B0M62Y33
VanEck Vectors AEX ETF 205 mln 0,30% EUR NL0009272749

Op de onderstaande grafiek kan u de koers van deze ETF’s zien in vergelijking met de AEX die ze volgen. De AEX is de zwarte lijn.

AEX25 ETF's

Ook hier zien we dat de ETF’s goed werk leveren om de index te volgen.

Wanneer u een index wilt volgen blijkt dat er voldoende ETF’s zijn die degelijk werk leveren om deze index zo accuraat mogelijk te volgen.

Daarnaast zijn er enorm veel andere ETF’s waarin u bij LYNX kan beleggen. Het hangt allemaal af van waar u naar op zoek bent en welke markten u wil volgen door middel van een ETF.

Één van de kerneigenschappen bij ETF’s is diversificatie. In het artikel ‘Met diversificatie bent u de beurs steeds een stapje voor’ duiken we dieper in wat diversificatie is en hoe u diversificatie toepast op uw beleggingsportefeuille.

Interesse in Europese ETF’s zoals de BEL20 of de AEX25? Bekijk zeker de wekelijkse analyses.

Beleggen in ETF’s via LYNX

Via het TWS Handelsplatform kunt u beleggen in alle besproken ETF’s, dus ook in de BEL20 ETF en DAX ETF’s.