De wereld heeft momenteel te kampen met enorm hoge gasprijzen. Nadelige gevolgen daarvan zijn voor ons allemaal merkbaar in de vorm van hoge energierekeningen.

In dit artikel bespreken we de verwachting voor de gasprijs en bekijken we de mogelijkheden om te beleggen in gas.

Niet alleen huishoudens hebben te maken met hogere kosten; ook bedrijven maken veel gebruik van gas. Sommige bedrijven profiteren daarentegen juist van de hoge gasprijzen. Beleggers kunnen inspelen op de gasprijs door middel van futures of gas aandelen.

Beleggen in gas

Waarom is de gasprijs zo hoog?

De afgelopen twee jaar zijn de energieprijzen door het dak gegaan. Zowel de olie- als de gasprijs zijn fors duurder geworden. Laten we eerst eens naar de oorzaken daarvan kijken.

De eerste grote stijging in 2021 was een direct gevolg van de coronacrisis. Tijdens de eerste lockdowns stortte de vraag naar olie en gas in. Hierdoor liepen de voorraden snel op en moesten veel olie- en gasbedrijven hun activiteiten terugschalen. Toen de coronacijfers weer daalden en de economie weer begon te draaien, nam de vraag naar olie- en gas weer snel toe. Bovendien had Europa een strenge winter achter de rug, waardoor de voorraden begin 2021 nog afnamen. Het beperkte aanbod bleek vervolgens niet genoeg voor de enorme vraag, waardoor de prijzen begonnen te stijgen.

Begin 2022 kwam daar de inval door Rusland in Oekraïne bovenop. De Europese Unie reageerde met sancties en vervolgens begon Rusland steeds minder gas aan Europa te leveren. Volgens Rusland kwam dat herhaaldelijk door gepland onderhoud aan de bekende Nord Stream pijpleiding. Kenners denken echter dat Rusland dit als pressiemiddel gebruikt in reactie op de sancties. Vermoedelijk hoopt Rusland ook op een versnelde opening van de omstreden Nord Stream 2 gasleiding. Duitsland schortte de opening van deze nieuwe gasleiding echter begin dit jaar op.

Het Duitse ministerie van Economische Zaken overweegt nu om delen van de Nord Stream 2-gasleiding om te bouwen tot een aansluiting voor een terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) aan de Oostzeekust. Dat vloeibaar gemaakte aardgas (LNG) kan dan vanuit landen als de Verenigde Staten gemakkelijk Europa binnenkomen.

Gasprijs verwachting 2022 & 2023

Europa wil minder afhankelijk worden van gas uit Rusland, maar dat kan niet snel geregeld worden. Deze winter heeft Europa sowieso nog gas nodig uit Rusland en dus kwam er een Europese afspraak om alle ondergrondse gasopslagen te vullen tot een vulgraad van minimaal 80%. Ook dit beleid zorgde de afgelopen maanden voor een verhoogde vraag naar gas en dus voor hogere prijzen.

De vraag naar energie en specifiek gas is op dit moment hoog en het aanbod is beperkt, door allerlei oorzaken. Dat zorgt voor enorme prijsstijgingen. Of de gasprijs nog verder zal stijgen hangt af van allerlei factoren. De gasopslagen lijken bijna allemaal voldoende gevuld. Nu is het afwachten of we een zachte of juist strenge winter krijgen. Uiteraard heeft de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ook een enorme invloed op de gasprijzen. Een vredesakkoord zou de prijzen snel kunnen doen dalen.

Europese landen kunnen er ook voor kiezen om zelf weer meer gas uit de grond te halen. In Groningen ligt veel gas, maar daar was men juist net gestopt met het opwekken van gas, gezien de aardbevingen. Een andere oplossing is om de juiste infrastructuur te bouwen zodat we gas uit onder andere de Verenigde Staten gemakkelijker kunnen importen.

Technische analyse gasprijs (NG)

Het mag duidelijk zijn dat de gasprijs de afgelopen maanden in een sterke stijgende trend zat. De afgelopen maanden lijkt de Amerikaanse gasprijs echter wat aan kracht te verliezen. De Henry Hub gas future heeft een dubbele top gevormd vlak onder de $ 10. Deze iets hogere top afgelopen maand ging gepaard met negatieve divergentie in de RSI indicator op zowel de dag als weekgrafiek.

Het lijkt erop dat de trigger voor een verdere daling rond de $ 7,53 ligt, waar de gasprijs begin augustus nog wist op te veren. Na een doorbraak onder dit steunniveau lijkt een daling richting de $ 5,30 mogelijk.

Een eventuele doorbraak boven de weerstand rond $ 10 kan een verdere stijging betekenen.

Grafiek Henry Hub Natural Gas future | Gasprijs verwachting

Functie en eigenschappen van aardgas

Gas is een grondstof die veel gebruikt wordt door zowel consumenten als bedrijven. Aardgas is een fossiele brandstof en wordt verstookt als energiebron. Waar huishoudens het gebruiken voor koken en het verwarmen van cv-ketels, wordt aardgas door elektriciteitscentrales ook veel gebruikt voor het opwekken van elektriciteit.

Kortom, ook als u thuis inmiddels kookt op inductie en de verwarmingsketel hebt vervangen voor een warmtepomp, heeft u indirect nog altijd aardgas nodig. Elektriciteitscentrale gebruiken het immers voor het opwekken van elektriciteit, iets wat we nodig hebben voor allerlei dagelijkse bezigheden zoals het kijken van tv of het verlichten van het huis.

Wat heeft invloed op de prijs van aardgas?

Zoals de meeste grondstoffen is ook de gasprijs sterk verbonden met de economie. In tijden van hoogconjunctuur is er immers een hogere vraag naar grondstoffen dan tijdens een recessie.

Een tweede belangrijke factor voor de totstandkoming van de gasprijs is het weer. Logischerwijs zorgen koude winters voor een extra vraag naar gas om woningen te verwarmen. Toch kunnen ontzettend hete zomers ook voor een stijging van de gasprijs zorgen, aangezien het koelen van woningen zorgt voor een stijgende vraag naar elektriciteit. Om dit op te wekken is vervolgens weer aardgas nodig.

De gasprijs heeft op zijn beurt weer een wisselwerking met de euro/dollar koers. In Europa wordt gas verhandeld, maar in de Verenigde Staten ook. De afgelopen maanden zagen we bijvoorbeeld dat de gasprijs in de VS goedkoper was dan in Europa, waardoor er juist veel vraag ontstond naar de dollar voor de aankoop van Amerikaans gas.

Handelen in gas futures

Voordat u gaat beleggen in gas is het belangrijk om te begrijpen dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de Europese en Amerikaanse gasprijs. In Europa vormt de Dutch TTF gas de benchmark voor de gasprijs. De contracten hebben betrekking op fysieke levering via de overdracht van rechten op aardgas op het Virtual Trading Point van de Title Transfer Facility (TTF), dat wordt beheerd door Gasunie Transport Services (GTS), de transmissiesysteembeheerder in Nederland. De verhandelde volumes zijn meer dan 14 keer de hoeveelheid gas die Nederland voor binnenlandse doeleinden gebruikt. Deze future is niet verhandelbaar via LYNX.

Henry Hub Natural Gas future (NG)

Om te handelen in gas komt u dus al snel in Amerika terecht. In de Verenigde Staten geldt de Henry Hub Natural Gas (NG) future als de belangrijkste benchmark voor de Amerikaanse gasprijs. Henry Hub is een aardgaspijpleiding in Erath, Louisiana, die dient als officiële leveringslocatie voor termijncontracten (futures) op de New York Mercantile Exchange (NYMEX). De hub is eigendom van Sabine Pipe Line LLC en heeft toegang tot veel van de belangrijkste gasmarkten in de Verenigde Staten.

Onderstaande afbeelding uit het TWS Handelsplatform toont de specificaties van deze future. Deze kent een hefboom van 10.000 en dat betekent dat u op de huidige prijs van $8 een positie van $ 80.000 aangaat. De marginvereiste hiervoor ligt momenteel op circa $ 25.200. U kunt zowel long als short gaan in deze future. Tevens zijn er opties beschikbaar op deze futures.

Henry Hub Natural Gas future | Gasprijs verwachting

E-mini Natural Gas future (QG)

Handelaren kunnen ook gebruik maken van een future met een iets kleinere hefboom. De hefboom van de mini gas future bedraagt 2500 en zorgt op de huidige prijs van circa $ 8 dus voor een positie van $ 20.000. De marginvereiste voor de mini future ligt momenteel op circa $ 6200.

E-mini Natural Gas future (QG) | Gasprijs verwachting

Beleggen in gas ETF’s

Voor langetermijnbeleggers vormen trackers op de gasprijs mogelijk een aantrekkelijk alternatief op futures. Via onder andere de WisdomTree Natural Gas ETF (NGASP) kunt u een directe blootstelling krijgen aan de Amerikaanse gasprijs.

Andere mogelijkheden om te beleggen in gas zijn ETF’s zoals iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF (EXH1). Deze ETF belegt in aandelen die actief zijn in de Europese olie- en gassector. Via deze ETF belegt u in één klap in bedrijven als Shell, BP, TotalEnergies en Eni.

Beleggen in gas aandelen

Naast het direct beleggen in gas middels futures of ETF’s, is het ook mogelijk om in gas aandelen te beleggen met een grote exposure naar gas. Veel van de grootste oliebedrijven zijn echter ook de grootste gasproducenten. Hieronder delen we echter een lijst met namen die puur actief zijn in de gassector. De lijst bevat namen van gasproducten, maar ook van bedrijven die zich bezighouden met het transport en de pijpleidingen.

Uiteraard is de gasprijs nu enorm hoog en moet u zich als belegger afvragen of u nog een verdere stijging van de gasprijs verwacht. Wellicht verwacht u misschien een daling en kan het slim zijn om in onderstaande aandelen short te gaan. Uiteraard moet dit wel passen binnen uw risicoprofiel. Lees u daarom goed in op deze manier van handelen.

Ticker Aandeel
LNG Cheniere Energy
EQT EQT Corporation
RRC Range Resources
SWN Southwestern Energy Company

Meer weten over beleggen in grondstoffen via LYNX?

Via LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in vele grondstoffen. U kunt inspelen op de prijs van deze grondstoffen door middel van aandelen, opties, futures, ETF's en CFD's. Bekijk ons aanbod.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.