Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 12 minutes

zilverprijs per gram - zilverprijs verwachting - zilverprijs vandaag
Beleggers zijn continu op zoek naar de verwachtingen voor de zilverprijs.
In dit artikel bespreken we het laatste zilvernieuws en manieren om te investeren in zilver en dus zilver te kopen.

Uiteraard komt ook een technische analyse met de verwachting voor de zilverprijs aan bod. Zilver kopen kan interessant zijn. We bespreken de belangrijkste zaken.

Dit artikel over de zilverprijs verwachting wordt regelmatig geüpdatet met de laatste stand van zaken. Bent u op zoek naar een broker om in lithium en andere grondstoffen te handelen, klik dan hier.

Beleggen in zilver

Laatste zilver nieuws

De zilverprijs ligt al ruim een jaar onder druk. Doorgaans denken beleggers dat goud en zilver goed profiteren van onzekere tijden. Steeds hogere rentes hebben echter een negatieve invloed op de goud- en zilverprijzen. Goud en zilver leveren namelijk geen cashflow en dus geen rendement op. ‘Veilige’ staatsleningen kunnen u daarentegen tot wel 4% aan rendement per jaar opleveren. Investeren in zilver kunnen dus zeker interessant zijn.

Bovendien heeft de sterke dollar ook roet in het eten gegooid voor goud- en zilverbeleggers. Doordat goud, zilver en vele andere grondstoffen standaard afgerekend worden in dollars op de financiële markten, heeft dit een negatief effect op de prijzen van de edelmetalen. Met een sterke dollar moeten landen met een andere valuta namelijk relatief gezien meer geld betalen om grondstoffen te kopen. Andersom heeft een zwakke dollar historisch gezien een gunstig effect op de goud- en zilverprijzen. In 2022 is zilver circa 11% van zijn waarde verloren en ook de dollar is zo’n 16% meer waard geworden (als we de dollar index als maatstaf nemen).

Wat kan zilver laten stijgen?

Aspecten die zilverbeleggers het afgelopen jaar pijn hebben gedaan zullen moeten omdraaien. Een afkoelende inflatie, lagere rentes en een zwakkere dollar zijn dus de ideale mix voor een stijging van de zilverprijs.

Beleggers kunnen ook hoop putten uit cijfers over vraag en aanbod. Naar verwachting blijft de vraag naar fysiek zilver de komende jaren groter dan het aanbod.

De afbeelding hieronder van het Silver Institute laat zien dat het totale zilveraanbod in 2022 32.045 ton zal bedragen. Dat is dus niet genoeg om de 34.270 ton zilver aan vraag te evenaren, waardoor een tekort van 2.224 ton ontstaat. Door toenemende vraag vanuit de elektrische auto-industrie zullen de tekorten de komende jaren mogelijk verder toenemen. Batterijen in elektrische voertuigen gebruiken tussen 25-50 gram zilver per auto. Zilver wordt daarnaast veel gebruikt in zonnepanelen en de vraag hiernaar stijgt exponentieel door de energietransitie.

zilverprijs stijgen - Silver Supply and Demand
Bron: Metals Focus/ World Silver Survey 2022

Technische analyse zilverprijs

Zilverprijs verwachting korte termijn

Recentelijk liet de zilverprijs een stevige opleving zien. Hiermee is de korte termijn dalende trend verlaten. De doorbraak boven de voormalige weerstand op $ 20 mag ook als positief worden beschouwd. Al snel gooide het 200-daags gemiddelde (rode lijn) roet in het eten. Voorlopig is de zilverprijs hierop afgeketst en nu moet de koers op zoek naar een hogere bodem. Daarbij ligt er steun op $ 20, maar een doorbraak hieronder kan voor lagere koersen zorgen.

Bij een eventuele doorbraak boven de 200 EMA en de top op $ 21,24 wordt het vuur ontstoken. Daarmee zal de technische conditie van zilver flink verbeteren en mag een verdere stijging richting $22,5 worden verwacht. Ook een herstel richting de highs van vorig jaar op $ 26 a $ 27 wordt dan weer mogelijk.

Grafiek zilverprijs | Zilverprijs verwachting 2022 & 2023
Grafiek zilverprijs | Zilverprijs verwachting 2022 & 2023

Verwachting zilverprijs 2023: lange termijn

Bijna twee jaar wist zilver boven de steunzone rond $22 te blijven. In mei 2022 kwam daar echter verandering in met een doorbraak onder deze steun. Deze neerwaartse doorbraak maakte ruimte vrij voor een diepere correctie.

In de afgelopen maanden wist de zilverprijs echter een bodem te vormen rond de toppen uit 2019 en 2020. Rond de $ 18 a $ 19 ligt dus een zeer sterke steunzone, waarbij kopers steeds weer in actie komen. Een terugkeer tot boven de $22 is echter noodzakelijk om een duurzame opwaartse beweging te starten. Daarna mag een aanval worden verwacht op de toppen van de afgelopen jaren tussen de $ 27 en $30 per troy ounce.

Bij een eventuele daling onder de $17,5 a $ 18 moeten beleggers rekening houden met meer pijn. Een daling richting de $14,5 of lager is dan niet uitgesloten.

Grafiek zilverprijs | Zilverprijs verwachting 2022 & 2023
Grafiek zilverprijs | Zilverprijs verwachting 2022 & 2023

Goud/zilver ratio

Grondstofbeleggers vragen zich wel eens af of ze moeten beleggen in zilver of in goud. De zilvermarkt is een stuk kleiner dan de goudmarkt, waardoor deze ook volatieler is. Dezelfde hoeveelheid geld die de zilvermarkt instroomt heeft vaak grotere impact op de zilverprijs dan dezelfde inflow zou hebben op de goudprijs. Hierdoor zijn de potentiële rendementen misschien groter, met uiteraard de bijbehorende grotere risico’s.

Het kan interessant zijn om te kijken naar de historische verhoudingen van de goud/zilver ratio. Deze ratio drukt uit hoe goud gewaardeerd is ten opzichte van zilver. In 1840 was deze ratio 15,5, maar in 1990 stond deze ratio op 99. Dat betekent dat goud destijds 99 keer duurder was dan zilver op dat moment. In de jaren daarna, toen de edelmetalen een enorme stijging lieten zien, presteerde zilver veel beter waardoor de ratio daalde tot 31 in 2011.

In april 2020 was de gold to silver ratio opgelopen tot een ongekend hoog niveau van 114,77. In de grafiek hieronder zien we hoe de ratio daarna snel weer is gezakt tot niveaus uit 2014/2017. Het afgelopen jaar is de ratio echter weer snel opgelopen tot iets boven de 95. Inmiddels lijkt de ratio aan een nieuwe daling te beginnen en als deze trend doorzet lijkt zilver dus de beste keuze. Als u denkt dat deze ratio verder zal afnemen, is het de moeite waard om een grotere positie in zilver dan in goud te overwegen.

Zilverprijs verwachting 2022 & 2023 – Zilver kopen en beleggen in zilver
Bron: https://www.macrotrends.net/1441/gold-to-silver-ratio

Algemene informatie over zilver

Wat is zilver en waarvoor wordt het gebruikt?

Goud en zilver worden vaak in één adem genoemd. Beide zijn al vroegtijdig gebruikt als betaalmiddel en worden als vrij schaars beschouwd. Zilver is een scheikundig element dat al circa 4000-3500 jaar voor Christus werd gescheiden van lood op eilanden in de Egeïsche Zee en Anatolië. Het heeft het symbool Ag en atoomnummer 47. Het edelmetaal wordt aangetroffen in ertsen die vaak zowel zink, koper als zilver bevatten.

Zilver is iets harder dan goud maar toch een eenvoudig te bewerken metaal. Het beschikt over een ‘zilverkleurige’ witte glans en heeft van alle metalen de beste elektrische geleidbaarheid en de laagste overgangsweerstand. Zilver geleidt het beste warmte en heeft de hoogste optische reflectie. Hoewel het metaal stabiel is in zuivere lucht en water, zal het verkleuren indien het wordt blootgesteld aan ozon of waterstofsulfide. In het geval dat zilver met zwavel of verbindingen daarvan in aanraking komt vormt zich een zwarte laag van zilversulfide. Deze laag is echter weer schoon te maken.

Tot ver in de 20e eeuw waren munten van zilver en goud de belangrijkste betaalmiddelen op aarde. Er zijn minstens veertien talen waarin het woord zilver ook geld betekent. Bekende voorbeelden zijn het Spaanse plata en het Franse argent. Zilver wordt vandaag de dag enorm veel gebruikt voor industriële toepassingen. Niet alleen is het metaal gewild voor sieraden en zilveren voorwerpen als bestek. Maar ook wordt het veel gebruikt in elektronica, medische apparaten, batterijen en ook zonnepanelen bevatten kleine hoeveelheden zilver. In de tandheelkunde wordt zilver gebruikt in een legering met kwik. Het edelmetaal wordt ook gebruikt om voorwerpen gemaakt van minderwaardige metalen te verzilveren.

Hoe komt de zilverprijs tot stand?

De spotprijs van zilver wordt bepaald door het termijncontract (future) van de maand met het meeste volume. Dit is meestal het contract met de dichtstbijzijnde expiratiedatum. Deze futures worden verhandeld via verschillende grondstoffenbeurzen zoals de COMEX van CME Group. De waarde van zilver wordt dus direct bepaald door handelaren, vraag en aanbod.

Grondstoffenbedrijven gebruiken futures om een gegarandeerde prijs voor grondstoffen zoals zilver of olie vast te leggen. Deze termijncontracten garanderen dat ze de onderliggende waarde kunnen kopen of verkopen tegen een vaste prijs en op een vooraf bepaalde datum. Zulke overeenkomsten zorgen voor een aanzienlijke verlaging van het risico.

Zilver wordt vaak gezien als het kleinere broertje van goud. De zilvermarkt is dan ook veel kleiner dan de goudmarkt, waardoor de prijsbewegingen nog veel volatieler kunnen zijn. Zilver heeft een hogere beta dan goud. Dat betekent dat de zilverprijs met een hogere volatiliteit reageert op de brede marktvolatiliteit. Uiteraard werkt dit effect zowel naar boven als naar beneden. Net als goud biedt zilver enige bescherming tegen inflatie, valutarisico’s en beursdalingen. Veel traditionele beleggers hebben liever geen goud en zilver in de portefeuille, aangezien het niet rendeert. Het glanzende metaal geeft namelijk geen dividend, enkel koerswinsten kunnen zorgen voor rendement.

Historisch gezien hebben goud en zilver een lage correlatie met aandelen. Een klein percentage aan grondstoffen, waaronder goud en zilver, kunnen het risico van een goed gespreide portefeuille daardoor omlaagbrengen. 

De zilverprijs wordt wereldwijd meestal uitgedrukt in dollars. Maar sinds de invoering van de euro wordt de zilverprijs steeds vaker ook in euro’s getoond. De euro/dollar koers kent namelijk flinke schommelingen, waardoor deze ook van grote invloed kan zijn op de zilverprijs. De zilverprijs wordt uitgedrukt in troy per ounce en 1 troy ounce staat gelijk aan 31,1034768 gram. Indien de zilverprijs bijvoorbeeld op $ 16 staat, betaal je dus $ 16 voor iets meer dan 31 gram zilver.

Beleggen in zilver via LYNX

De manieren om te beleggen in zilver zijn groot. Maar op welke manieren kan je zilver kopen? Hieronder licht ik ze kort toe.

Fysiek zilver kopen

Via verschillende websites en bedrijven is het mogelijk om fysiek zilver te kopen in de vorm van zilverbaren of zilveren munten. Het nadeel hiervan is dat u deze aankopen ergens veilig moet kunnen opslaan, waar in het algemeen kosten voor in rekening worden gebracht. Omdat deze vorm van beleggen in zilver veel rompslomp en kosten met zich meebrengt, zijn er andere manieren in het leven geroepen om te investeren in zilver.

Zilver futures

Afgeleide producten waarmee u kunt inspelen op de zilverprijs, zoals futures, worden veel gebruikt door handelaren. De meest bekende is de future op de zilverprijs (SI). Dagelijks worden honderdduizenden contracten verhandeld, waardoor deze future maatgevend is voor de totstandkoming van de zilverprijs. Deze future vertegenwoordigt 5000 keer de onderliggende waarde, waardoor u bij 1 dollar beweging $ 5000 verdient of verliest.

De future heeft een fysieke levering, wat inhoudt dat u daadwerkelijk zilver thuis geleverd krijgt als het contract expireert. Omdat de meeste beleggers niet op een vrachtwagen vol met zilverbaren zitten te wachten, is het via het TWS Handelsplatform niet mogelijk om deze future te laten expireren. Vier weken voor de expiratie van de future kunt u via LYNX niet meer handelen in dit product. Zo’n twee dagen voor deze “cutoff” worden uw posities automatisch gesloten om fysieke levering te voorkomen.

Zilver futures - zilver verwachting - zilver kopen - beleggen in zilver
Zilver kopen via LYNX

Zilver opties en gestructureerde producten

Opties en gestructureerde producten zijn andere derivaten die u in staat stellen op bewegingen in de zilverprijs in te spelen. Uiteraard kunt u deze producten via het TWS Handelsplatform aan- en verkopen. Vaak handelt u middels deze producten met een grote hefboom, waardoor voorzichtigheid op zijn plaats is.

Beleggen in zilver via een ETF

Een Exchange-Traded Fund (afgekort ETF) is een mandje beleggingen dat net als een aandeel wordt verhandeld op de beurs. Zo’n ETF wordt in het algemeen gebruikt om een specifieke marktindex te volgen, waardoor deze producten vaak indextrackers genoemd worden. Er zijn echter ook ETF’s die andere onderliggende waarden volgen. Zo kan iemand die in zilver wil beleggen een zilver ETF kopen die de zilverprijs bijvoorbeeld één-op-één volgt. Maar er zijn ook ETF’s die in meerdere grondstoffen tegelijk beleggen.

 Afkorting  Naam  Onderpand   Valuta 
 VZLCETFS PHYSICAL SILVER Fysiek  EUR
 PHAGWisdomTree Physical Silver ETF Fysiek  EUR

Beleggen in zilvermijnaandelen

Daarnaast is het mogelijk om aandelen te kopen van zilvermijnbedrijven. Deze bedrijven profiteren enorm bij een stijgende zilverprijs, aangezien zij het edelmetaal delven. Door aandelen te kopen van deze bedrijven speelt u dus indirect in op de zilverprijs. Deze zilvermijnaandelen kunt u ook zien als zilver met een hefboom. De koersen van deze zilvermijnaandelen bewegen vaak veel heftiger, waardoor de koersuitslagen zowel naar boven als beneden met een multiplier van circa 3 bewegen. Hieronder vindt u een overzicht van de vijf grootste zilvermijnaandelen die via LYNX verhandelbaar zijn. 

 Afkorting Naam
 FRESFresnillo
 KGHAKGHM Polska Miedz
 GLENGlencore
 PAASPan American Silver
 HOCHochschild Mining

Zelf inspelen op de zilverprijs via LYNX?

Via LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in zilver. U kunt inspelen op de zilverprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF's en CFD’s . Bekijk ons aanbod.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.