zilverprijs verwachting 2022
Artikel laten voorlezen

Na een spectaculaire stijging in 2020 zijn zilverbeleggers in 2021 mogelijk in slaap gesukkeld. Welke triggers kunnen voor koersbewegingen zorgen en welke invloed heeft de inflatie op de zilverprijs? In dit artikel bespreken we de verwachting van de zilverprijs voor 2022. We bekijken zowel de fundamentele beweegredenen als de technische signalen die de grafiek geeft.

Dit artikel over de zilverprijs wordt regelmatig geüpdatet met de laatste stand van zaken.

Beleggen in zilver

Recente ontwikkelingen – update 8 december 2021

Zilver staat in 2021 op een verlies van circa 15%, maar per saldo beweegt de koers al anderhalf jaar in een ruime zijwaartse bandbreedte. Op 1 februari 2021 zagen we een uitbraakpoging die werd ingezet door de speculanten op het bekende Reddit forum WallStreetBets. Daarna nam de populariteit voor het metaal af en inmiddels laat de zilverprijs een stabilisatie zien boven de steunzone rond $ 22 per ounce.

Zilver (XAGUSD)

Enorme opkoopprogramma’s en de hoge inflatie lijken de ideale cocktail te zijn voor stijgende goud- en zilverprijzen. Die stijgingen zien we wel terug bij de olie- en gasprijzen. En ook andere edelmetalen zoals koper en lithium staan op flinke plussen dit jaar. Er zijn een aantal zaken die een mogelijke verklaring vormen voor het achterwege blijven van een verdere stijging van zilver.

  1. De rente loopt op (en centrale banken gaan taperen)
  2. De dollar stijgt
  3. Economisch herstel

Sinds de zomer is de Amerikaanse 10-jaars rente gestegen van circa 1,15 tot bijna 1,70% in oktober. Inmiddels stabiliseert de rentevergoeding op Amerikaanse staatspapier rond de 1,45%. Hogere rentetarieven pakken doorgaans negatief uit voor zilver en goud, vanwege de toenemende concurrentie van hoger renderende beleggingen.

Zeker nu centrale banken zijn begonnen met de afbouw van de obligatie opkoopprogramma’s liggen verdere stijgingen van rentes in het verschiet. Voor de zomer van 2022 verwacht de markt een renteverhoging van de Fed om de inflatie in toom te houden. Hierdoor zullen de obligatierentes mogelijk verder stijgen en duidelijk concurrentie vormen voor goud en zilver, die geen rendement opleveren in de vorm van rente/dividend.

Stijging dollar negatief voor goud en zilver

De enorme daling van de euro/dollar koers kan u niet ontgaan zijn. Na een hoogtepunt aan het begin van 2021 op 1,23 is het valutapaar afgegleden tot 1,12. Doordat goud en zilver standaard afgerekend worden in dollars op de financiële markten heeft dit een negatief effect op de prijzen van de edelmetalen. De Verenigde Staten moeten veel van hun goud en zilver importeren en dan komt de wisselkoers in beeld. Als de dollar stijgt dan moeten er minder dollars worden betaald voor hetzelfde goud. Als bedrijven minder dollars hoeven te betalen om zilver in te voeren, is de kans groot dat de verkoopprijs van zilver vervolgens ook omlaag gaat (in ieder geval op de Amerikaanse markten). Daarom is er historisch gezien een omgekeerde correlatie tussen de Amerikaanse dollar en goud.

Vraag naar zilver overstijgt het aanbod in 2021

The Silver Institute heeft op 17 november 2021 nieuwe verwachtingen voor de vraag en aanbod naar zilver bekendgemaakt. De totale vraag komt dit jaar uit op ongeveer 1029 miljoen ounce en stijgt daarmee voor het eerst sinds 2015 weer tot boven de 1 miljoen ounce. Naar verwachting zal het aanbod in 2021 uitkomen op 1022 miljoen ounce. Daarmee verwacht het instituut dit jaar een tekort van 7 miljoen ounces. In de afbeelding hieronder zijn de nieuwste verwachtingen nog niet verwerkt.

In de afbeelding van The Silver Institute is wel goed te zien dat de industriële vraag de afgelopen jaren is toegenomen. Uiteraard kende 2020 vanwege de coronacrisis een dipje, maar in 2021 komt de totale vraagt vanuit deze industrie uit op een record van 524 miljoen ounce. Om deze vraag op te vangen zien we ook dat zilverbedrijven proberen de productie op te schroeven. Dat is alleen lastiger gezegd dan gedaan, de productie uit mijnen is al sinds 2013 redelijk stabiel. Wel zien we dat men veel zilver weet te recyclen, naar verwachting zo een 192 miljoen ounce. De productie blijft volgens The Institute steken op 829 miljoen ounce.

Dit jaar hebben we dus naar aller waarschijnlijkheid te maken met een tekort. Dit tekort kan volgens kenners de komende jaren verder toenemen. Als de vraag vanuit de juweliersbranche weer toeneemt bijvoorbeeld, maar zeker ook als de industriële vraag blijft groeien. Zilver wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in zonnepanelen en de vraag hiernaar stijgt exponentieel door de energietransitie. Met behulp van zilver kunnen batterijen met een hogere capaciteit worden gemaakt, en ook naar batterijen stijgt de vraag ongekend hard.

Goud/zilver ratio

Grondstofbeleggers stellen zich wel eens de vraag of ze nu moeten beleggen in zilver of in goud. De zilvermarkt is een stuk kleiner dan de goudmarkt waardoor deze ook volatieler is. Dezelfde hoeveelheid geld dat de zilvermarkt instroomt heeft vaak grotere impact op de zilverprijs dan dezelfde inflow zou hebben op de goudprijs. Hierdoor zijn de potentiële rendementen misschien groter, met uiteraard met de bijbehorende grotere risico’s.

Het kan interessant zijn om te kijken naar de historische verhoudingen van de goud/zilver ratio. Deze ratio drukt uit hoe goud gewaardeerd is ten opzichte van zilver. In 1840 was deze ratio 15,5, maar in 1990 stond deze ratio op 99. Dat betekent dat goud destijds 99 keer duurder was dan zilver op dat moment. In de jaren daarna, toen de edelmetalen een enorme stijging lieten zien, presteerden zilver veel beter waardoor de ratio daalde tot 31 in 2011.

In april 2020 was de gold to silver ratio opgelopen tot een nieuw ongekend hoog niveau van 114,77. Het afgelopen half jaar lijkt de stijgende trend van deze ratio doorbroken. In de grafiek hieronder zien we hoe de ratio daarna snel weer is gezakt tot niveaus uit 2014/2017, wat betekent dat zilver het de afgelopen periode beter gedaan heeft dan goud. Een ratio van rond de 80 is historisch gezien echter nog altijd relatief hoog. Als u denkt dat deze ratio verder zal afnemen is het de moeite waard om mogelijk een grotere positie in zilver dan in goud te overwegen.

De afbeelding hieronder toont de gold to silver ratio afkomstig van Macrotrends.

Technische analyse van de zilverprijs: lange termijngrafiek

Zilverprijs verwachting 2022

Al anderhalf jaar beweegt de zilverprijs tussen pakweg $22 en $29. Momenteel staat de koers van zilver weer aan de onderkant van deze bandbreedte, waar het metaal steun krijg van toppen uit 2014 en 2016. Koopjesjagers kunnen mogelijk actief worden met steun aankopen, maar de conservatieve beleggers wacht op een uitbraak.

Een eventuele doorbraak van de zilverkoers boven de weerstand op $25,40 kan een eerste verbetering opleveren. Daarna wordt een test van de weerstand in de regio $29-$30 weer waarschijnlijk. Mocht de koers echter onder de $21 zakken dan moet men rekening houden met niveaus van $19 en lager.

Aangezien de gehele bandbreedte tussen de $22 en $29 circa $7 bedraagt kunnen we daarmee ook potentiele koersdoelen berekenen. Na een doorbraak boven de $29 kunnen beleggers rekenen op stijgingen richting de $35-$36. Een doorbraak van de steun betekent in dat geval dus ook dat prijzen van rond de $15 mogelijk zijn.

Algemene informatie over zilver

Wat is zilver en waarvoor wordt het gebruikt?

Goud en zilver worden vaak in één adem genoemd. Beide zijn al vroegtijdig gebruikt als betaalmiddel en worden als vrij schaars beschouwd. Zilver is een scheikundig element dat al circa 4000-3500 jaar voor Christus werd gescheiden van lood op eilanden in de Egeïsche Zee en Anatolië. Het heeft het symbool Ag en atoomnummer 47. Het edelmetaal wordt aangetroffen in ertsen die vaak zowel zink, koper als zilver bevatten.

Zilver is iets harder dan goud maar toch een eenvoudig te bewerken metaal. Het beschikt over een ‘zilverkleurige’ witte glans en heeft van alle metalen de beste elektrische geleidbaarheid en de laagste overgangsweerstand. Zilver geleidt het beste warmte en heeft de hoogste optische reflectie. Hoewel het metaal stabiel is in zuivere lucht en water, zal het verkleuren indien het wordt blootgesteld aan ozon of waterstofsulfide. In het geval dat zilver met zwavel of verbindingen daarvan in aanraking komt vormt zich een zwarte laag van zilversulfide. Deze laag is echter weer schoon te maken.

Tot ver in de 20e eeuw waren munten van zilver en goud de belangrijkste betaalmiddelen op aarde. Er zijn minstens veertien talen waarin het woord zilver ook geld betekent. Bekende voorbeelden zijn het Spaanse plata en het Franse argent. Zilver wordt vandaag de dag enorm veel gebruikt voor industriële toepassingen. Niet alleen is het metaal gewild voor sieraden en zilveren voorwerpen als bestek. Maar ook wordt het veel gebruikt in elektronica, medische apparaten, batterijen en ook zonnepanelen bevatten kleine hoeveelheden zilver. In de tandheelkunde wordt zilver gebruikt in een legering met kwik. Het edelmetaal wordt ook gebruikt om voorwerpen gemaakt van minderwaardige metalen te verzilveren.

Hoe komt de zilverprijs tot stand?

De spot prijs van zilver wordt bepaald door het termijncontract (future) van de maand met het meeste volume. Dit is meestal het contract met de dichtstbijzijnde expiratiedatum. Deze futures worden verhandeld via verschillende grondstoffenbeurzen zoals de COMEX van CME Group. De waarde van zilver wordt dus direct bepaald door handelaren, vraag en aanbod.

Grondstoffenbedrijven gebruiken futures om een gegarandeerde prijs voor grondstoffen zoals zilver of olie vast te leggen. Deze termijncontracten garanderen dat ze de onderliggende waarde kunnen kopen of verkopen tegen een vaste prijs en op een vooraf bepaalde datum. Zulke overeenkomsten zorgen voor een aanzienlijk verlaging van het risico.

Zilver wordt vaak gezien als het kleinere broertje van goud. De zilvermarkt is dan ook veel kleiner dan de goudmarkt, waardoor de prijsbewegingen nog veel volatieler kunnen zijn. Zilver heeft een hogere beta dan goud. Dat betekent dat de zilverprijs met een hogere volatiliteit reageert op de brede marktvolatiliteit. Uiteraard werkt dit effect zowel naar boven als naar beneden. Net als goud biedt zilver enige bescherming tegen inflatie, valutarisico’s en beursdalingen. Veel traditionele beleggers hebben liever geen goud en zilver in de portefeuille aangezien het niet rendeert.  Het glanzende metaal geeft namelijk geen dividend, enkel koerswinsten kunnen zorgen voor rendement.

Historisch gezien hebben goud en zilver een lage correlatie met aandelen. Een klein percentage aan grondstoffen, waaronder goud en zilver, kunnen het risico van een goed gespreide portefeuille daardoor omlaag brengen. 

De zilverprijs wordt wereldwijd meestal uitgedrukt in dollars. Maar sinds de invoering van de euro wordt de zilverprijs steeds vaker ook in euro’s getoond. De euro/dollar koers kent namelijk flinke schommelingen, waardoor deze ook van grote invloed kan zijn op de zilverprijs. De zilverprijs wordt uitgedrukt in troy per ounce en 1 troy ounce staat gelijk aan 31,1034768 gram. Indien de zilverprijs bijvoorbeeld op $ 16 staat, betaal je dus $ 16 voor iets meer dan 31 gram zilver.

Beleggen in zilver via LYNX

De manieren om te beleggen in zilver zijn groot. Hieronder licht ik ze kort toe.

Fysiek zilver kopen

Via verschillende websites en bedrijven is het mogelijk om fysiek zilver te kopen in de vorm van zilverbaren of zilveren munten. Het nadeel hiervan is dat u deze aankopen ergens veilig moet kunnen opslaan, waar in het algemeen kosten voor in rekening worden gebracht. Omdat deze vorm van beleggen in zilver veel rompslomp en kosten met zich meebrengt, zijn er andere manieren in het leven geroepen om in te kunnen spelen op de zilverprijs.

Zilver futures

Afgeleide producten waarmee u kunt inspelen op de zilverprijs, zoals futures, worden veel gebruikt door handelaren. De meest bekende is de future op de zilverprijs (SI). Dagelijks worden honderdduizenden contracten verhandeld, waardoor deze future maatgevend is voor de totstandkoming van de zilverprijs. Deze future vertegenwoordigt 5000 keer de onderliggende waarde, waardoor u bij 1 dollar beweging $ 5000 verdient of verliest.

De future heeft een fysieke levering, wat inhoudt dat u daadwerkelijk zilver thuis geleverd krijgt als het contract expireert. Omdat de meeste beleggers niet op een vrachtwagen vol met zilverbaren zitten te wachten, is via het TWS Handelsplatform niet mogelijk om deze future te laten expireren. Vier weken voor de expiratie van de future kunt u via LYNX niet meer handelen in dit product. Zo’n twee dagen voor deze “cutoff” worden uw posities automatisch gesloten om fysieke levering te voorkomen.

Zilver opties en gestructureerde producten

Opties en gestructureerde producten zijn andere derivaten die u in staat stellen op bewegingen in de zilverprijs in te spelen. Uiteraard kunt u deze producten via het TWS Handelsplatform aan- en verkopen. Vaak handelt u middels deze producten met een grote hefboom, waardoor voorzichtigheid op zijn plaats is.

Beleggen in zilver via een ETF

Een Exchange-Traded Fund (afgekort ETF) is een mandje beleggingen dat net als een aandeel wordt verhandeld op de beurs. Zo een ETF wordt in het algemeen gebruikt om een specifieke marktindex te volgen, waardoor deze producten vaak indextrackers genoemd worden. Er zijn echter ook ETF’s die andere onderliggende waarden volgen. Zo kan iemand die in zilver wil beleggen een ETF kopen die de zilverprijs bijvoorbeeld één-op-één volgt. Maar er zijn ook ETF’s die in meerdere grondstoffen tegelijk beleggen.

 Afkorting   Naam   Onderpand     Valuta 
 VZLC ETFS PHYSICAL SILVER  Fysiek    EUR
 PHAG WisdomTree Physical Silver ETF  Fysiek    EUR

Beleggen in zilvermijnaandelen

Daarnaast is het mogelijk om aandelen te kopen van zilvermijn bedrijven. Deze bedrijven profiteren enorm bij een stijgende zilverprijs, aangezien zij het edelmetaal delven. Door aandelen te kopen van deze bedrijven speelt u dus indirect in op de zilverprijs. Deze zilvermijnaandelen kunt u ook zien als zilver met een hefboom. De koersen van deze zilvermijnaandelen bewegen vaak veel heftiger, waardoor de koersuitslagen zowel naar boven als beneden met een multiplier van circa 3 bewegen. Hieronder vindt u een overzicht van de vijf grootste zilvermijnaandelen die via LYNX verhandelbaar zijn. 

 Afkorting  Naam
 FES Fresnillo
 KGHA KGHM Polska Miedz
 GLEN Glencore
 PAAS Pan American Silver
 HOC Hochschild Mining

Zelf inspelen op de zilverprijs via LYNX?

Via LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in zilver. U kunt inspelen op de zilverprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF's en CFD’s . Bekijk ons aanbod.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.