Technische Analyse AEX


Gevaar nog niet geweken voor de AEX & Gasprijs koelt af

Door |

AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
AEX

Korte termijn analyse AEX index (EOE): daggrafiek

Vorige week dinsdag bespraken we de technische conditie van de verzwakte AEX index. Een aantal dagen was de volatiliteit hoog en beleggers deden hun best om de steun op 755 punten te verdedigen. Op woensdag leek de Amsterdamse beurs onder dit steunniveau te zakken, maar na een sterk intraday herstel lag het slot toch duidelijk boven de support.

Op donderdag zagen we zelfs een sterk vervolg van dit herstel, maar daarmee is het gevaar nog niet geweken. Afgelopen vrijdag ging de index weer omlaag en ook vandaag staat de beurs in het rood. Hierdoor ligt er voorlopig een potentiële lagere top op 777,85 punten. Een doorbraak hierboven is noodzakelijk om van een technische verbetering te kunnen spreken. Na een uitbraak boven deze weerstand krijgt de AEX index de 800 punten weer in het vizier.

Voorlopig lijkt het erop dat we nog wat langer gaan consolideren boven de steun op 755 punten. Een sluiting van de opwaartse gap die van dinsdag op woensdag werd gevormd lijkt een eerste logische stap. Deze gap ligt tussen de 764,09 en 767,64 punten.

Kans op diepere correctie blijft aanwezig

De EMA55 lijkt langzaam neerwaarts te draaien dus blijven we ook nog alert op een diepere correctie. Een doorbraak en slotstand onder de 755 punten zou een nieuwe verzwakking signaleren. Een correctie richting de steunzone op 720 punten ligt dan voor de hand. Die steunzone is wel erg sterk en bovendien ligt daar momenteel het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Zolang de koers boven dit belangrijke moving average blijft is de lange termijn bullmarkt overigens nog intact.

AEX index (EOE)

Technische analyse Henry Hub Natural Gas (NG): daggrafiek

De energieprijzen houden de gemoederen volop bezig. Niet alleen de olieprijs staat skyhigh, wat weer zorgt voor pijnlijke rekeningen aan de benzinepompen. Maar ook de gasprijzen zijn de afgelopen maanden hard gestegen. Die zorgen weer voor hoge energierekeningen voor het verwarmen van het huis.

Enfin, de grote vraag voor beleggers is of de gasprijs nog hoger gaat of juist gaat corrigeren. Met bijvoorbeeld de Henry Hub Natural Gas future (NG) kunt u inspelen op de bewegingen van de Amerikaanse gasprijs. Deze future is overigens niet voor de kleine belegger geschikt. De marginvereisten zijn ruim $14.000 en de hefboom van deze future is 10.000. Een kleinere lotsize met hefboom 2500 vindt u als u zoekt naar de mini gas future met ticker QG.

Als we de grafiek van de gasprijs technisch bekijken zien we dat de bijna parabolische stijging voorlopig een halt is toegeroepen. Vorige week steeg de gasprijs tot boven de $6,30, maar tegelijkertijd maakte de RSI indicator een lagere top. Deze negatieve divergentie signaleerde al een tijdelijke afkoeling.

In de grafiek hebben we drie trendlijnen ingetekend. De meeste steile in het rood is nu belangrijk. Als deze trendlijn wordt doorbroken dan zien we pas steun rond de $4,80, maar een daling richting de blauwe steunlijn lijkt ook mogelijk. Bij een eventueel herstel zien we weerstand van de gap rond $6,00. Een uitbraak boven de $6,30 kan de gasprijs naar veel hogere niveaus brengen, maar de Russische president Putin heeft inmiddels al toegezegd extra gas aan Europa te willen leveren…

Grafiek Henry Hub Natural Gas (NG)

Ontvang wekelijks de technische analyse AEX per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de AEX index en/of een aandeel uit de index.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Korte termijn analyse AEX index (EOE): daggrafiek

De technische conditie van de AEX index is de afgelopen weken behoorlijk verzwakt. Vorige week maandag schreven we al dat we rekening hielden met een grotere correctie. De AEX leek af te ketsen op de steile stijgende trendlijn en vormde toen een lagere top. Vervolgens is de genoemde steun op 773 punten op donderdag 30 oktober gesneuveld.

Daarbij zakte de Nederlandse beurs eveneens onder het 55-daags gemiddelde. De doorbraak van deze twee steunniveaus signaleren verzwakkingen. Op maandag is de AEX ook nog eens onder de stijgende trendlijn gezakt, die al bijna een jaar intact was. We moeten rekening houden met lagere koersen, totdat het technische beeld weer opklaart.

Een verbetering zal optreden indien de AEX weer boven de 782 punten weet te breken en daarbij duidelijk boven de 55EMA komt. Zolang dat niet gebeurt liggen nieuwe verzwakkingen op de loer. Wel is de AEX voorlopig opgevangen door de steun op 755,33 punten, de bodem van 19 augustus. Bij een doorbraak hieronder lijkt een verdere daling richting de 720 punten het meest logische vervolg. Die steunzone is wel erg sterk en bovendien ligt daar momenteel het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Zolang de koers boven dit belangrijke moving average blijft is de bullmarkt overigens nog intact.

Korte termijn analyse AEX index (EOE): daggrafiek

Technische analyse Nasdaq Composite (COMP): daggrafiek

Een redelijk lange tijd gingen de aandelenbeurzen alsmaar omhoog, zelfs als de meeste aandelen omlaag gingen. Dit had voornamelijk te maken met het feit dat Big Tech wel omhoog bleef gaan en deze aandelen hebben nu eenmaal een groot gewicht. De afgelopen maanden leek de Nasdaq steeds vaker achter te blijven bij de S&P 500 en de afgelopen weken kwam de zwakte steeds duidelijk vanuit de hoek van Big Tech.

Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat de grafiek van de Nasdaq er veel slechter uitziet, dan die van de S&P 500. De Nasdaq is door de daling van bijna 8% nu zelfs aanbeland op een belangrijk punt. Rond de 14.000 punten ligt een belangrijke steunzone. Eerder dit jaar vormde dit niveau meermaals weerstand. De technologiebeurs zal hier nu weer moeten bodemen om verdere verzwakkingen te voorkomen.

De index moet vervolgens wel weer uit de korte dalende trend breken en boven de 55EMA komen, om de bodem te bevestigen. Wat kan helpen is dat het 200-daags voortschrijdende gemiddelde ook dit niveau nadert. In bullmarkten zijn terugvallen naar de 200EMA doorgaans een mooi moment om in te stappen. Een eventuele doorbraak zou een technische verzwakking opleveren en een koersdoel van circa 13.000 punten.

Technische analyse Nasdaq Composite (COMP): daggrafiek

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

Vorige week bespraken we tal van negatieve signalen die de grafiek van de AEX heeft laten zien. Voornamelijk de bearish engulfing van vrijdag 24 september vormde een belangrijke indicatie van een top. Maar ook het feit dat de steile stijgende trendlijn was doorbroken en de RSI negatieve divergentie liet zien. Op maandag opende de Nederlandse beurs dan ook fors lager. Wereldwijd doken de beurzen met ruim 2% omlaag, door toenemende zorgen rondom de Chinese vastgoedgigant Evergrande. Bijna wonderbaarlijk zagen we gedurende de week weer een enorm sterk herstel. Technisch kunnen we dat verklaren, omdat de AEX door de 55EMA (blauwe lijn) werd opgevangen. Overigens betekent dat niet dat het bearish-scenario direct de ijskast in kan. De AEX stootte afgelopen donderdag opnieuw zijn hoofd tegen diverse weerstanden. Niet alleen ligt er rond 804 weerstand, maar ook de eerder doorbroken trendlijn (groene stippellijn) zorgt momenteel voor weerstand. Op donderdag dook de beurs dan ook omlaag en vandaag zien we opnieuw verkoopdruk. Het scenario waarbij de AEX nog een grotere correctie doormaakt lijkt nog steeds mogelijk. Door de oplopende trendlijn (geel) is de ruimte wel beperkt. Onder circa 773 punten zal de stijgende trend in gevaar komen die nu al bijna een jaar aanhoudt. Na een doorbraak onder de 773 punten wordt 720 het volgende neerwaartse koersdoel. Daar ligt steun en momenteel loopt daar ook het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Tussendoor ligt er overigens ook steun op 755,33 (bodem 19 augustus). Voor een nieuwe technische verbetering is een doorbraak en slotstand boven de 804,47 (top 17 september) noodzakelijk.  Technische analyse AEX

Technische analyse daggrafiek: Tesla (TSLA)

Veel beleggers zijn al maanden negatief over het aandeel Tesla. De meeste fundamentele analisten vinden het aandeel overgewaardeerd, maar de grafiek vertelt andere dingen. Het afgelopen jaar bewoog de koers zijwaarts tussen pakweg $ 550 en $ 900. Als we wat verder inzoomen zien we dat de koers medio mei een stijgende trend heeft ingezet. We zagen de afgelopen maanden steeds hogere toppen en bodems. Verder bleef de koers van Tesla altijd keurig boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. De afgelopen weken lijkt de trend sterker te worden, bij de meest recente terugval werd de bodem een stukje boven het 55-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn) gevormd. Afgelopen vrijdag werd wederom een hogere top gevormd, maar Tesla is nu ook een wegblokkade genaderd. De weerstand ligt op 790,79 (top 14 april). Na een doorbraak hierboven lijkt een stijging richting de all-time high op $ 900 weer mogelijk te zijn. Het positieve technische plaatje wordt pas invalide na een doorbraak onder de steun op $ 708,85 (bodem 13 september). Technische analyse Tesla De schrijver heeft op het moment van publicatie aandelen Tesla in bezit.

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

Het is de AEX index vorige week nog niet gelukt om het symbolische getal van 800 punten op de borden te plaatsen. Vlak onder het ronde getal besloten beleggers wat winst te nemen. We kunnen echter positief blijven over de Nederlandse beurs, want de index blijft namelijk binnen de stijgende trend, gekenmerkt door hogere toppen en bodems. Vooralsnog gaat het slechts om een stabilisatie binnen de stijgende trend. Momenteel veert de AEX alweer op vanaf de onderkant van de iets steilere stijgende trendlijn die de afgelopen weken is gevormd. Na een doorbraak boven de weerstand op 799,56 punten mag een verdere stijging richting de 815/820 punten worden verwacht. Daar ligt momenteel de bovenkant van het stijgende trendkanaal. Beleggers moeten wel alert worden als de eerste steile (gele) trendlijn breekt, want dan komt ook de eerste steun op 776,19 (bodem 26 augustus) onder druk te staan. Na een doorbraak hieronder kan een daling richting de steun op 755,33 (bodem van 19 augustus) worden ingezet. Daar ligt momenteel de onderkant van het stijgende trendkanaal, dat nu al ruim 9 maanden te zien is. Het feit dat zowel de EMA200 (rode lijn) en de EMA50 (blauwe lijn) opwaarts lopen bevestigt de sterke technische conditie van de AEX index. technische analyse AEX

Technische analyse daggrafiek: aandeel CM.COM (CMCOM)

Het bedrijf CM.com was de hoofdsponsor van het Formule-1 evenement op Zandvoort, waarin Max Verstappen de hoofdrol opeiste. Het ticketbedrijf kwam in 2020 via een SPAC naar de Amsterdamse beurs. Inmiddels noteert het aandeel op de ASCX-index en wil het dolgraag de AMX in. Met de forse koersstijging vestigt het aandeel in ieder geval de aandacht op zich en mogelijk ook genoeg volume om een plekje in de midkap te krijgen bij de volgende herweging over 6 maanden. De koers laat nu een interessante stabilisatie zien, die mogelijk een bullflag-patroon vormt. Na een uitbraak boven pakweg € 45 kan de stijgende trend worden hervat. Een stijging richting de € 55/60 lijkt dan voor de hand te liggen. Op korte termijn letten we nu echter goed op de steun rond € 39,75, want een doorbraak hieronder kan mogelijk meer verkoopdruk veroorzaken. Een daling richting de steunzone rond € 33-35 kan dan interessant zijn voor koopjesjagers. Het is echter ook mogelijk dat er steun wordt gevonden aan de onderkant van de bullflag rond € 38/39. Dan lijkt een doorbraak van de steun op het eerste oog wellicht negatief, maar een sterke bounce kan dan een eerste signaal geven dat de bullflag gerespecteerd wordt. CM.COM technische analyse  

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

De verkoopdruk was weer van zeer korte duur en opvallend genoeg leverde de correctie bij de AEX index niet eens rode candles op. De beurs wist dus vrijwel iedere dag vanaf zijn dieptepunten te herstellen en hoger te sluiten dan de opening. Als technisch analist kunnen we louter positief blijven over de Nederlandse beurs. De index beweegt zich namelijk in een stijgend trendkanaal met hogere toppen en bodems. Ook beweegt de AEX boven het stijgende 55-daags voortschrijdend gemiddelde.

Na een doorbraak boven de top op 778,96 van 12 augustus kan de stijgende trend worden hervat. Aangezien de index zich daarboven in onbekend terrein bevindt blijft het lastig om een koersdoel te bepalen. Een stijging tot boven de 800 punten lijkt zeker mogelijk, want de bovenkant van het stijgende trendkanaal lijkt nu zelfs iets hoger te liggen dan dit niveau.

Het is sowieso verstandig om de steun (laatste bodem) op 755,33 in de gaten te houden. Mocht de AEX hier plotseling onder zakken, dan komt de stijgende trend in gevaar. Vlak daaronder ligt dan nog wel het stijgende trendkanaal, maar een diepere correctie mag dan niet worden uitgesloten.

TA AEX 23-08-2021

Technische analyse: Spotify (SPOT)

Ondanks dat de aandelenbeurzen op all-time highs staan, zien we dat niet terug bij alle individuele aandelen. Er zijn talloze aandelen te vinden die de afgelopen maanden niet zo goed hebben gepresteerd. Spotify is daar een goed voorbeeld van; het aandeel verloor 47% van zijn waarde sinds de top eind februari.

Inmiddels heeft de koers echter een interessant steunniveau bereikt. Afgelopen week wist de koers vlak boven de top van juli 2018 een bodem te vormen. Op vrijdag veerde de koers stevig op met een winst van ruim 5%. Dit oude weerstandsniveau vormt nu duidelijk steun en het is goed mogelijk dat we hier een belangrijke bodem hebben gevormd.

In de komende weken moet blijken of er meer in het vat zit, maar een eerste herstel richting de $240 tot $280 lijkt mogelijk. Voor een volgende verbetering moet de koers boven de weerstand op $280 weten te sluiten. Een doorbraak hierboven bevestigd de bodem en die uitbraak kan zorgen voor veel hogere koersen. Nu instappen is dus anticiperend, maar wel veelbelovend. Bovendien kan het risico worden afgedekt met een relatief kleine stoploss vlak onder de $200.

TA Spotify 23-08-2021

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

De AEX-index is ook afgelopen week binnen het inmiddels bekende trendkanaal gebleven. Binnen de stijgende trend was de afgelopen weken zelfs een versnelling ontstaan, die op donderdag een hoogtepunt bereikte van 778,96 punten. Opwaarts is er ruimte tot circa 800 punten, waar de bovenkant van het trendkanaal ligt.

De twee candles van woensdag en donderdag toonden echter omkeersignalen. Deze Japanse candlesticks kennen we namelijk als doji’s en die signaleren veelal een trendomkeer. Daarbij werd ook de meest steile trend gebroken en op vrijdag ging de koers iets omlaag.

Ook vandaag zijn de beurzen lager geopend en de vraag is nu tot hoe ver de index zal zakken. Dat is in dit geval vrij lastig om te zeggen. Binnen het stijgende trendkanaal kan de AEX namelijk terugzakken tot circa 740 punten, zonder dat daarbij de middellange termijn stijgende trend in gevaar komt.

In principe is de lange termijn trend nog gewoon opwaarts gericht en kunnen we dus positief blijven. Wel zien we dat de AEX zo nu en dan terugvalt tot de EMA-55 (blauwe lijn) en inmiddels staat de index daar flink boven. Een eventuele terugval tot deze niveaus zal in ieder geval mogelijk interessante (bij)-koop momenten opleveren.

Technische analyse: DAX-index (DAX)

De Duitse beurs heeft vorige week een nieuwe opwaartse uitbraak laten zien. De DAX-index beweegt ook al geruime tijd in een opwaartse trend, maar de afgelopen twee maanden bewoog de index voornamelijk zijwaarts. Er was duidelijk een weerstand gevormd vlak boven de 15.800 punten. Op donderdag brak de DAX hier krachtig boven, waarmee er een technische verbetering is opgetreden.

Omdat de DAX aanvankelijk tussen pakweg 15.000 en 15.800 punten bewoog, tellen we dit verschil van 800 punten op bij het uitbraakniveau. Hiermee krijgt de Duitse beurs een nieuw koersdoel van 16.600 punten. Vandaag zakken de beurzen terug en dat resulteert bij de DAX in een pull-back scenario. De terugval kan worden benut om in te stappen.

Beleggers moeten echter wel alert zijn op een eventuele failure. Een terugval onder de eerder gebroken weerstand (slot onder 15.800) kan een valse uitbraak betekenen. Een verdere correctie richting 15.400 of 15.000 behoort dan tot de mogelijkheden.

DAX index (16-08-2021)